10.06.11, 13:40
tak się złożyło, że muszę pomalować ściany, a że kompletnie nie jestem w temacie liczę na Waszą opinię:
1. kto produkuje najlepsze farby - najlepiej kryjące jedną warstwą
2. gdzie najtaniej można kupić - sieciówki typu LM, Casto, Obi, które z tych jest najtańsze?
3. co poza farbą i wałkiem będę potrzebowała - folia?
z góry dzięki za konstruktywną krytykę i pożyteczne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: przemo Re: farby IP: *.aster.pl 10.06.11, 13:58
      Kierując się Twoim mottem zawsze będę walczył z taniochą i złudnym malowaniem na raz.
      Z tanochy polecam: śnieżkę z teflonem, standarowy dekoral.
      Ma być taniocha więc dalej tematu nie podejmuję.
      Co do sprzętu : wał, sztyca, taśma, folia, wiadro, kuweta, coś do mieszania może być łyżka będzie taniej, kratka , dobre piwo - w tym wypadku nie koniecznie najtańsze.
      Sieciówki mają zbliżone ceny a o różniacach typu 5 zł nie będę pisał.
      Powodzenia.
      ps: kasiak to twoja liga - malowanie na raz.
      • daisy7733 Re: farby 10.06.11, 14:17
        Przemo super dzięki za odpowiedź.
        jak pisałam wcześniej się nie znam na malowaniu. o farbie pisałam, że najlepsza na raz - skoro raz nie pokryje (a tego nie wiedziałam) pomaluje i drugi. nie wiem gdzie wyczytałeś, że ma być to farba najtańsza w ogóle? ale... może coś przeoczyłam? to poradź mi teraz jaka jest najlepsza farba w ogóle - nie koniecznie najtańsza.

ps. jak widzisz motto jest zmienne - orientuj się
        • Gość: przemo Re: farby IP: *.aster.pl 10.06.11, 14:50
          Dobrze że motto się zmienia w dobrym kierunku. Ja na orientację mam czas.
          Do rzeczy : fluger serii s, bedzamin more, levis, ralston, dekoral serii pw, para
          Z farb ostro zmywalnych czyli takich gdzie to starciu nie pozostanie ślad tylko bedzamin, ralston, para ale te serie są kosztowne bardzo. Reszta tzw marketowców to zmywalność pozorna.
          Malowanie tylko dwa razy i to tez zależy jaki kolor jest podkładem. Jeśli robisz zmianę np z ciemnego na jasny dwa razy może być za mało.
          • daisy7733 Re: farby 10.06.11, 14:56
            o! na takich odpowiedziach mi zależało. dzięki! nie będzie zmiany z ciemnego na jasny tylko z jasnego na inny jasny. i jeszcze - ściany są brudne, nie jakoś szczególnie ale widać gdzie np. wisiały obrazki, przed przystąpieniem do dzieła myślałam, żeby je umyć (np. wodą z mydłem) tylko ile temu dać schnąć? no i później walnąć przed zasadniczą farbą grunt?
            • Gość: przemo Re: farby IP: *.aster.pl 10.06.11, 15:02
              Umyć trzeba tak jak piszesz woda i mydło malarskie lub szare też jest ok. Schnięcie minimum 12 godzin. Gruntu nie dawaj tylko farbę podkładową tej samej firmy co farba docelowa - to ważne jest. Są przypadki że farba podkładowa innej firmy gryzie się z farbą docelową innej firmy. Dzisiejsze farby podkładowe działają też gruntująco.
              • daisy7733 Re: farby 10.06.11, 15:05
                jesteś wielki! dzięki
                • Gość: przemo Re: farby IP: *.aster.pl 10.06.11, 15:12
                  Dziękuję, aczkolwiek wielkość mierzy się dokonaniami nie gadką.
                  Powodzenia życzę.
                  • daisy7733 Re: farby 10.06.11, 15:40
                    dziękuję przyda się. może chciałbyś wykazać się wielkością w dokonaniach zmiany koloru niektórych pomieszczeń w moim M?
                    • Gość: przemo Re: farby IP: *.aster.pl 10.06.11, 16:38
                      Przemek@poczta.onet.pl Porozmawiamy o konkretach
              • Gość: ania Re: farby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 11:11
                Słyszałam, że gruntować można tą samą farbą, tyle że rozcieńczoną. Prawda to?
                • Gość: przemo Re: farby IP: *.aster.pl 14.06.11, 12:04
                  Tak robią ci co tną koszty i nie dają gwarancji na robotę. Jest ryzyko po takim działaniu wystąpienia smug ponieważ podłoże nie ma wyrównanej chłonności i nie jest odpowiednio zabezpieczone.
      • joan_na81 Re: farby 01.07.13, 11:02
        jeżeli mieszkanie jest słoneczne to radzę jakies lepsze farby, bo rownomiernie pokryją i patrząc z boku nie będzie takiego dziwnego efektu jakby było zle pomalowane.
        Ja zawsze malowałam tikkurilą albo beckersem. Są trochę drozesze ale koszty farby to i tak maly wydatek podczas remontu. Raz z oszczednosci kuchnie pomalowałam dekoralem i nie dość ze musiałam trzy razy malować bo mi zle pokrywalo to jeszcze na dużej sciane na która pada swiatlo sa zawsze jakby "plamy". A o farbach dulux to straszne rzeszy slyszalam, ale nigdy nie malowalam
    • Gość: Tomek 222 Re: farby IP: *.xdsl.centertel.pl 11.06.11, 18:21
      hejka

ja malowałem Duluxem i Decoralem u siebie obydwie lateksowe osobiście uważam że Decoral jest lepszy lepeij się kąłdzie równiej wysycha lepiej się trzyma ściany i albo mi się zdaje albo jest wydajniejszy. Dla porównania cen polecam stronke www.promoceny.pl/ teraz sa fajne promocje . pozdrawiam

• vievior Re: farby 15.06.11, 14:52
      Jeżeli chodzi o sieciówki to w LM mają taka bardzo dobrą fińską farbę Tikkurila. Możesz wybrać sobie kolor jaki chcesz, gdyż mieszają na miejscu. Ponadto masz wybór pomiędzy matem, półmatem i satyną- to są stopnie połysku. Farba lateksowa, doskonale kryjąca, zmywalna i godna polecenia.
    • maki-chan Re: farby 15.06.11, 19:08
      taśma malarska, tacka na wałek,mniejszy pędzelek do pomalaowania rogów,detali itp., jesli jest grzyb to pomalować środkami antygrzybicznymi np. sopro. co do farby.-jesli kładziesz białą kupuj markowe. lepiej kryją i dają lepszy efekt. powodzenia!
      • Gość: pathetic Re: farby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 23:11
        Ja używałem odgrzybiacza sopro i az taki rewalacyjny nie był...
    • Gość: Elena Re: farby IP: *.icpnet.pl 27.06.13, 21:46
      mi fajnie namieszali farby w ekosklad.pl, resztę zostawiłam mężowi. Ja zamówiłam, wybrałam, dogadałam się z panami z obsługi i gotowe. wyszło fajnie :)
    • andemia Re: farby 28.06.13, 13:47
      Odradzam kupowanie farb bezmarkowych. Można się napracować a efektu nie będzie, przynajmniej nie będzie taki jak chcieliśmy. Lepiej zapłacić trochę więcej i kupić farby znanych firm: Dulux, Śnieżka, Magnat, Dekoral, Tikkurila.
      A co do malowania polecam porady w artykule o tym, jak malować ściany TUTAJ
    • 2wiwienn Re: farby 02.07.13, 10:29
      Dobre farby: Śnieżka, Dulux, Tikkurila, Magnat, wszystkie kryją po pierwszym razie malowania. Oprócz fabry potrzebne artykuły: pędzel, folia, wałek, wiadro, kratka do wałka.
      Najtaniej chyba w OBI.
    • joanna1279 Re: farby 03.07.13, 15:03
      W internecie znajdziesz tez sporo przecen, np. outbud.pl. Nobilesy, Śnieżki, Jedynki, Duluxy
      • Gość: Mika Re: farby IP: *.icpnet.pl 03.08.13, 18:15
        dobre farby mają w ekosklad.pl, w razie wątpliwości jaką wybrać, dobrze doradzą
        • pawelkrys74 Re: farby 04.08.13, 15:24
          a polecicie jakąś farbę do pomalowania płotu drewnianego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka