Dodaj do ulubionych

ocieplenie dachu plaskiego

23.06.11, 15:39
Witam i bardzo proszę doświadczonych fachowców o poradę. Mam dom "kostkę" z płaskim dachem. Proszę o poradę jak najlepiej go ocieplić. Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale dach jest podwójny (ten wyżej lekko skośny pokryty starą papą). Między dachami jest przestrzeń i są zrobione na ścianie domu kratki wentylacyjne. Dom jest ocieplony styropianem 10cm. Doradźcie jak najskuteczniej docieplić ten dach. Myślałam o nowym pokryciu papą bo są zacieki na nowym suficie i wpuszczeniu pianki pur między te dwa dachy, ale nie wiem , czy to dobry pomysl i czy w ogole tak się robi, a jeśli tak to chyba dach nie miałby żadnej wentylacji, czy tak? Błagam uświadomcie nieszczęsną kobitę, na ktorej barkach są wszystkie remonty, a która pojęcia bladego nie ma :)Co zrobić, żeby straty ciepła przez płaski dach były jak najmniejsze?
Obserwuj wątek
    • andrzej7330 Re: ocieplenie dachu plaskiego 23.06.11, 19:41
      faktycznie doś dziwny pomysł ale...
      między stropem a dachem jest sporo mjejsca, niewjem czytobyśe udało .
      dotego zbyt durza jloś może podnieś płyty dachu.
      njlepjej rozebraci dach ,ocieplic strop i przykryc blachom.
    • Gość: easssy zgodnie z projektem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 09:50
      ...
    • Gość: dekarz Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.11, 20:45
      Ja ocieplam dachy styropapą a jeżeli dach jest szlakowy czyli pomiędzy stropami jest szlaka to nie wolno tam dać piany!!!No i drugie ważne żeby wykonawca nie zapomniał dać kominków wentylacyjnych bo jak cieknie to znaczy że szlaka jest mokra a ona musi odparować. W razie pytań dzwoń 501658550.
    • Gość: Adam Sztabach Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.11, 19:00
      Witam,
      Pierwszy krok jaki powinien pan wykonać jest to zlikwidowanie przecieków bądź pokrycie całego dachu papą tak byśmy mieli pewność że już żadna woda nie dostanie nam się pod strop.
      Co do docieplenia dachu polecił bym wełnę mineralną firmy Knauf Insulation ECOSE Technology.
      Jest wełna mineralna nowej generacji, której zastosowanie sprzyja nie tylko nam jak i środowisku. Wełna mineralna jest najlepszym materiałem jeśli chodzi o zatrzymanie w domu ciepła. Na oficjalnej stronie producenta może pan dzięki kalkulatorowi obliczyć jaki rodzaj oraz jaka grubość będzie potrzeba do ocieplenia stropu i jakie przyniesie nam to korzyści.
      Zapraszam więc do wejścia na stronę jak i skorzystania z kalkulatora.
      knaufinsulation.pl
      knaufinsulation.inzynier24.pl/audyt/.
      Pozdrawiam eRzecznik Knauf Insulation
      • tommason Re: ocieplenie dachu plaskiego 04.08.11, 07:39
        a czy położenie papy i wełny mineralnej zagwarantuje nam brak zawilgoceń? czy powiniśmy jeszcze jakoś dodatkowo zabezpieczyć ściany tak by nie wyskoczył na grzyb?
        • Gość: Adam Sztabach Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 20:19
          Powinien Pan położyć dodatkowo pod wełnę folię paroizolacyjną.

Adam Sztabach
          eRzecznik firmy Knauf Insulation
          • tommason Re: ocieplenie dachu plaskiego 20.09.11, 13:02
            no na to to już trochę za późno bo wełnę mam już położoną ;/ a co z impregnacją wełny olejem mineralnym? działa to??
            • Gość: Adam Sztabach Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 23:31
              Oczywiście wełna poddawana jest procesowi hydrofobizacji
    • joanka-r Re: ocieplenie dachu plaskiego 05.08.11, 14:51
      Mam dwa tarasy wykończone metoda jaką stosuje się na dachach płaskich tzw. metoda dachów odwróconych/balastowane. Wiec napiszę jak jest u nas.
      Piasek kwarcowy zagęszczony bezpośrednio na lanym stropie - cienka warstwa+geowłóknina, membrana protan G, SE, grubsza i cieńsza( dwie warstwy) wodoszczelna zgrzewana na gorąco. Następnie styrodur 10 cm (chyba bo już nie pamiętam) ale dość gruby, kolor niebieski. Na to znowu geowłóknina i płyty betonowe na specjalnych podstawkach. Taras mam szczelny jak basen, mam zrobione podgrzewane odpływy/spusty( nie widać ich bo są w warstwie spodniej tarasu) , którymi po deszczu leci jak z wodospadu. Całość wykończona żwirkiem.
      Jak chcesz mogę dać namiar na firmę, która się tym zajmuje. Dostaliśmy 10 lat gwarancji na calość.
      • Gość: kk Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.dynamic.mm.pl 10.10.11, 21:53
        witam
        jestem zainteresowany takim tarasem. prosze o namiary na ta firme
        moje gg 5270317
        pozdrawiam
        kk
    • marketta Re: ocieplenie dachu plaskiego 26.09.11, 08:44
      my z mężem również mamy w domu dach płaski i ociepliliśmy go płytami DDP BITF
      • Gość: Frank Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 19:00
        Ja ocieplałem KNAUF'em.
        Jestem bardzo zadowolony. Wełna bez nieprzyjemnego zapachu i nie pyląca igłami przez co rewelacyjnie się ją układało. No i na dodatek ekologiczna :)
        • anastazzjaa Re: ocieplenie dachu plaskiego 27.09.11, 10:05
          Gość portalu: Frank napisał(a):

> Ja ocieplałem KNAUF'em.
          > Jestem bardzo zadowolony. Wełna bez nieprzyjemnego zapachu i nie pyląca igłami
          > przez co rewelacyjnie się ją układało. No i na dodatek ekologiczna :)
          grunt by było ciepło w domu a nie ekologicznie ;] ile warstw i której dokładnie wełny położyłeś?
          • Gość: Adam Sztabach Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 14:04
            Pani anastazzjaa ale warto skorzystać z obu właściwości jednocześnie prawda? Może być ciepło w domu a zarazem chronić środowisko.
            • amityr Re: ocieplenie dachu plaskiego 01.10.11, 19:37
              A ja będę na dach kładł styropapę ale tylko dlatego żeby latem było chłodno na I-ym piętrze.
              • Gość: Adam Sztabach Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 14:43
                Panie amityr oczywiście położenie styropapy jest także rozwiązaniem, ale chciałem podkreślić,że wełna z połączeniem z dobrze wykonaną wentylacją również da nam taki efekt. Na pewno nie będzie gorąco w domu podczas lata.
    • Gość: Audycer Re: ocieplenie dachu plaskiego IP: *.centertel.pl 05.10.11, 21:46
      Z tego co piszesz masz stropodach wentylowany (to są te kratki wentylacyjne pomiędzy tymi dwoma stropami). Taki strop ociepla się wdmuchując materiał izolacyjny w tę przestrzeń dachową. Ilość materiału izolacyjnego nie może przekraczać dolnej linii kratek wentylacyjnych. Tę czynność może wykonać tylko firma posiadająca odpowiedni sprzęt. Masz rację gdyby wypełnić tę przestrzeń brak by było wentylacji tej przestrzeni dachowej.
      Pokrycie papą dachu jest wskazane i tak należy jednak zwrócić uwagę na pewne parametry papy:
      - Grubość papy - ten parametr wpływa na efektywność wykonanej izolacji. Grubsza papa łatwiej się zgrzewa i trudniej jest ją uszkodzić mechanicznie.
      - Rodzaj wkładki nośnej - od niej zależy rozciągliwość i wytrzymałość papy. Najprostsze i zarazem najsłabsze papy mają wkładkę tekturową. Bardziej skomplikowane to papa na tkaninie szklanej. Najdroższe i najlepsze papy mają welon poliestrowy lub szklany.
      - Gramatura wkładki nośnej - decyduje ona o wytrzymałości na rozerwanie, a więc im jest ona większa, tym i wytrzymałość się zwiększa.
      Myślę, ze należy zastosować się do zasady "biedny nie może oszczędzać" i wybrać papę o najlepszych parametrach.
      Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka