Dodaj do ulubionych

Postarzanie mebli

06.07.11, 15:05
Witam i proszę o sugestie i podpowiedzi !!
Mam sosnowy nieduży stoliczek, chcę nadać mu nowy kolor - srebro popękane, efekt jakby stolik był srebrny a z pod spodu prześwitywał szary(albo inny kolor który podkreśli srebro i efekt popękania). Dużo można spotkać takich mebli ale o białym zabarwieniu - mi jednak bardziej pasuje srebro.

Aktualnie z stolika usunęłam lakier i wypolerowałam. I teraz nie wiem co jak i kiedy zrobić aby stworzyć takie cudo.
Obserwuj wątek
    • vievior Re: Postarzanie mebli 11.07.11, 10:31
      Napisze Ci jak ja bym do tego podszedł. Przy użyciu wełny stalowej o dość grubej strukturze, zrobiłbym kilka delikatnych wżerów. Następnie przy użyciu pędzla naniósłbym w sposób nieregularny szarą bejcę. Jako warstwę wykończeniową zastosował bym specjalną, transparentną farbę do mebli w kolorze srebrnym lub zbliżonym. Ponieważ jest ona półprzeźroczysta to w miejscach gdzie zostały zrobione "wżery" będzie ciemniejszy kolor. Tam gdzie farby będzie mniej- będzie jaśniej. Dodatkowy efekt da nam prześwitująca od spodu bejca.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Postarzanie mebli 11.07.11, 20:09
      Najpierw,wyszlifować do surowego drewna.potem polakierować na szaro,albo na inny kolor, który podkreśli. potem polakierować tym srebrnym. jak wyschnie to trzeba trochę przetrzeć, np pumeksem sproszkowanym, a gdy już widać to co ma być, to polakierować powierzchnię bezbarwnym.B.Klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka