Dodaj do ulubionych

ogromna dopłata ogrzewanie

12.10.11, 15:28
Witam, dziś dostałam pismo, że zużyłam ogrzewanie na 4,875zł. Opłata za termin 1.06.2010 do 31.05.2011. Kupiłam mieszkanie na koniec października 2010. Do lutego 2011 nim zaczął się remont podzielniki na grzejnikach były, po tym terminie zostały zdjęte przez Pana ze spółdzielni i założone dopiero w lipcu 2011, kiedy były spisywane stany za sezon grzewczy (a złożyło się tak że grzejniki wisiały już około 3 dni). Zaznaczam, że podczas trwania remontu nie było grzejników i nie było ciągnięte ogrzewanie w sezonie grzewczym. Spółdzielnia jednak za okres od lutego do końca maja (czyli do zakończenia sezonu w okresie bez podzielników), liczyła że ogrzewanie jest włączone wszędzie na full. Suma sumarum dopłaty wyszło 3513 zł. Czy można jakoś się od tego odwołać? Fakt jest taki że błędem było nie powiadomienie spółdzielni o założeniu grzejników. Jak wybrnąć i nie płacić aż tyle, jest jakieś wyjście? Marta
Obserwuj wątek
    • marta80_rogal Re: ogromna dopłata ogrzewanie 14.10.11, 15:36
      Można prosić o rozłożenie na raty lub odwołać się od tej decyzji. Sprawdź w spółdzielni.
      Zobacz jak to zrobił ktoś inny
      tobiaszjagiello.pl/odwolanie.pdf
    • fantek1 Re: ogromna dopłata ogrzewanie 16.10.11, 13:46
      jeśli kupiłaś mieszkanie w czerwcu-znaczy się, ze koszty były wyłącznie przez Ciebie wygenerowane-bo było już po sezonie grzewczym..
      Nie rozumiem kwestii zdjęcia mierników- ściągnęli Ci i nic innego nie chcieli założyć ? jeśli ich poinformowałaś, ze nie zakładasz grzejników na okres remontu to nikt Ci nie powiedział,ze ryczałt będziesz płacić?? bo z kwoty 4875zł wychodzi,ze miałaś ryczałt w kwocie 406 zł na m-c.
      Byłam w podobnej sytuacji co Ty-kupiłam we wrześniu zeszłego roku mieszkanie, miałam spisany liczniki przy odbiorze mieszkania. Potem od października do grudnia miałam remont mieszkania. Na początku wymieniłam grzejniki na nowe-o czym poinformowałam spółdzielnie- mierniki zostały ściągnięte i na czas remontu grzałam na koszt spółdzielni-potem pod koniec grudnia zgłosiłam do spółdzielni, iż grzejniki mam wymienione i przyszedł Pan ze spółdzielni-sprawdził grzejniki i zamówił Pana z firmy zewnętrznej, który założył plomby i założył mierniki.
      Chciałam zrezygnować z grzejnika w kuchni (mam aneks kuchenny) ale powiedzieli mi w spółdzielni wówczas będę płacić ryczałt za ten grzejnik- w związku z czym zamontowałam jedno żeberko grzejnika aluminiowego-który ma założony miernik ale jest nieczynny i schowany w szafce.
      Teraz to tylko musisz się dowiedzieć jak Ci liczyli ten ryczałt czy za 12 miesięcy-bo zupełnie nie rozumiem, jak oni w spółdzielni podeszli do Twojego rozliczenia...
      Do lutego miałaś mierniki-sezon grzewczy trwał do maja- to co Oni Ci naliczyli??
      • szlacuta999 Re: ogromna dopłata ogrzewanie 17.10.11, 15:22
        - mieszkanie kupiono w październiku (grzane było bardzo mało lub wcale bo tam nie mieszkałam)
        - remont zaczynam w lutym i wtedy zdejmuję grzejniki i przychodzi Pan ze spółdzielni ściągnąć opomiarowanie)
        - remont trwa do czerwca
        - w czerwcu zakładam grzejniki i 4 dni po ich założeniu kiedy nie zdążyłam poinformować spółdzielni o ich założeniu przychodzi Pan, który chodzi i spisuje stany opomiarowania i widzi że grzejniki są ale opomiarowania nie ma.
        - tydzień po tym przychodzi ten Pan i zakłada nowe opomiarowanie
        - reasumując liczą nam maksymalne zużyci, jak gdyby grzejniki były odkręcone na full każdego dnia począwszy od lutego kiedy zdjęto nam opomiarowanie, aż do końca maja czyli do zakończenia okresu grzewczego.

Co Wy na to?
        • fantek1 Re: ogromna dopłata ogrzewanie 18.10.11, 05:39
          "reasumując liczą nam maksymalne zużyci, jak gdyby grzejniki były odkręcone na full każdego dnia począwszy od lutego kiedy zdjęto nam opomiarowanie, aż do końca maja czyli do zakończenia okresu grzewczego. "
          Ty masz rozliczenie i Ty widzisz okresy za które masz naliczone ogrzewanie.
          Sama sobie odpowiedz na pytanie, najlepiej idź do spółdzielni do działu rozliczeń, bo nic co mówisz nie trzyma się kupy,chcesz aby Ci ludzie tutaj pomogli-ale to Ty masz rozliczenie przed sobą, jeśli się nie zgadzają dane-reklamuj i wyjaśniaj w spółdzielni!
          bo z TEGO CO PISZESZ bezpodstawnie Ci narzucili ryczałt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka