Dodaj do ulubionych

co NA zimne panele

19.10.11, 21:42
Wynajmuję mieszkanie w ktorym położone są nowe panele.
Mieszkanie na parterze, nad piwnicą więc podłoga jest niemiłosiernie zimna.
Co kupić- dywan czy wykładzinę dowanową?
Wiem, że nie mogę się spodziewać spektakularnych efektów, ale choćby mała poprawa jest mile widziana. O najmniejszym uszkodzeniu paneli nie może być mowy.
Dywan- miły w dotyku i nie niszczy paneli- ale czy osłoni od zimna?
a jesli wykłądzina to jaka? Może zwykła, cienka ale dodatkowo kupię piankę ucieplającą pod spód?
Albo taka wykładzina z filcem-czy to coś pomoże?
Boję się nawet użyć taśmy dwóstronnej - a obawiam się zwijania wykładziny.
Czy mogę rozłożyć wykłądzinę jak dywan? Może przycięcie jej nieco mniejszej niż powierzchnia pokoju pomoże uniknąć zwijania?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ikaria80 Re: co NA zimne panele 20.10.11, 09:26
      Jeśli zależy Ci na przykryciu jak największej powierzchni to zdecydowanie wykładzina będzie najlepsza. Kwestia tylko kosztów.Gruba wykładzina lub taka z dłuższym włosiem jest dość droga. Skoro masz panele to zapewne przy wejściu do pokoju zakończone są listwami progowymi.Możesz je odkręcić dokupić wyższe i za ich pomocą w tym miejscu przymocować wykładzinę żeby się nie podwijała.W pozostałej części rozłoży się pod swoim ciężarem ,przytrzymają ją również meble.
      • antekantoni Re: co NA zimne panele 21.10.11, 14:49
        Wybierając między wykładziną a dywanem również wskazałbym wykładzinę. Podpisuję się pod powyższymi argumentami.
    • andrzej.sawa Re: co NA zimne panele 23.10.11, 04:55
      Zachęć właściciela do izolacji termicznej piwnicy.To niestety jedyne skuteczne rozwiązanie.Skuteczna,termicznie,izolacja musi być gruba.
      • misie.zelki Re: co NA zimne panele 23.10.11, 12:50
        masz zrobiona ta izolacje??
        bo my sie zastanawiamy jak docieplic parterowe mieszkanie
        jak kosztowo to wyglada?
        • andrzej.sawa Re: co NA zimne panele 24.10.11, 02:41
          Ja na szczęscie mam inny problem,bo mam podłogę na gruncie i dałem 14 cm styropianu.
          Z tego co czytałem wynika,że chyba 10 cm przyklejone do sufitu piwnicy powinno wystarczyć.
      • ikaria80 Re: co NA zimne panele 23.10.11, 21:22
        Właściciela zapewne nie bardzo interesuje inwestowanie w izolacje piwnicy.Przecież on tam nie mieszka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka