sylwia2602
04.11.11, 16:03
Cześć, od razu mówię - tyle wiem, co do tej pory udało mi się wyczytać na forach więc proszę najładniej jak potrafię o jasne odpowiedzi :)
Dostaliśmy w spadku dom, w niezłym stanie, ale są rzeczy (jak chociażby łazienka) bez których dziadkowie się obywali, a my nie potrafimy. Remont zaczynamy na wiosnę, teraz staramy się nieco podszkolić w temacie, bo nawet rozmowy z poszczególnymi wykonawcami są co najmniej trudne..
Aktualny problem to schody.
Wysokość pomieszczenia: to 2,2 metra, powierzchnia ok 10 m kwadratowych. Do tej pory stała tam drabina, bo strych był niewykorzystywany. Teraz potrzeba czegoś lepszego, bezpieczniejszego. Dodam, że dom będzie wykorzystywany latem, zimą będzie stał pusty.
Wolelibyśmy schody wykonane z drewna ( głownie ze względów estetycznych) nie wiemy czy lepsze będą tradycyjne czy kręcone. Te drugie zajmują mniej miejsca, ale rozmiar pomieszczenia ( z tym nic się nie da zrobić ) jest podobno za mały (jak pisałam wcześniej - jeden spec mówi że za małe inny twierdzi, że wystarczy )
Kolejny problem - czy fakt, że zimą dom będzie nie ogrzewany ( ale jest dość dobrze ocieplony ) może wpływać na żywotność chodów ?
Chwilowo zdecydowaliśmy się na :
schody drewniane zna może ktoś tą technologię ? Czy w tym konkretnym przypadku to się sprawdzi, tzn czy po zimie nie zaczną skrzypieć ? A może po prostu zrezygnować z walorów estetycznych i zainwestować w coś ze stali nierdzewnej czy innego materiału ?