Dodaj do ulubionych

dom, pytania

07.02.12, 20:48
Nasza historia z domem coraz bardziej się krystalizuje. Obecnie jesteśmy na wyborze rodzaju ogrzewania podłogowego...
2 pytania w związku z tym:

-Jaku rodzaj ogrzewania jest oszczędniejszy?

-Jaka podłoga dobrze przepuszcza ciepło z ogrzewania wodnego?

z góry dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: dom, pytania 08.02.12, 15:45
      mam wodna podlogowke,ogrzewamy gazem.Czysto,cieplo,oszczednie i przyjemnie.
      Na dole mam gres polerowany,na gorze parkiety warstwowe.I tu i tu dziala super.
      • filip777880 Re: dom, pytania 08.02.12, 23:49
        gratuluję fajnie jeszcze nie myślę o wykończeniówce , gresie , parkietach
        Ogrzewanie owszem tak
        może coś więcej skrobniesz i za ile , szacunkowe dane
        ogrzewanie gazem, chodzi o koszty realizacji i potem użutkowania
    • filip777880 Re: dom, pytania 08.02.12, 23:42
      w archiwum znalazłem czy może ktoś wie coś więcej na temat technologi pisanej poniżej

Re: domy z gipsu
      Autor: marc771 07.02.07, 19:19
      Dodaj do ulubionych zarchiwizowany

Nowa energooszczędna technologia budowania wszelkiego rodzaju ścian.

Budynki stanowią największą grupę odbiorców energii. W krajach UE zabierają
      około 47% całkowitego jej zapotrzebowania. W przeliczeniu na roczne zużycie ropy
      naftowej, przeciętne zużycie energii w europejskich budynkach wynosi około 22
      litry na m2 powierzchni budynku. Dzięki jednak zastosowaniu nowoczesnych
      produktów, konstrukcji oraz technologii, projektanci mogą zredukować
      zapotrzebowanie na energię w nowoczesnych budynkach aż o 96%! Przykładowo,
      roczne zapotrzebowanie energetyczne niemieckiego domu pasywnego wynosi 1,5 litra
      ropy na m2.

• andrzej.sawa Re: dom, pytania 08.03.12, 11:23
        Im mniej wentylujemy,tym mniej wydajemy na ogrzewanie - to oczywiste,ale czy na tym polega komfort mieszkania.

Nie przesadzajmy z nadmiarem oszczędzania wszystkiego.Przykładem głupoty jest bezwzględny nakaz zastąpienia żarówek żarowych tzw.oszczędnymi /świetlówkami/.Żarowe są oszczędniejsze przy krótkotrwałym używaniu,no ale niestety stają się nielegalne.Jest jeszcze problem kapitałochłonności i często serwisochłonności,bo skomplikowane urządzenia wymagają wysokokwalifikowanej obsługi.

W tej chwili prawie wszystkie systemy grzewcze wymagają do obsługi zasilania prądem - a jak mieszkamy w okolicy gdzie zasilanie nie jest stabilne,a ewentualne awarie długotrwałe?.Jedynym bezprądowym,i dość elastycznym w rodzaju paliwa,jest zwykły kominek.

Nie namawiam do konkretnego rozwiązania,a jedynie do refleksji.
    • piegoosek Re: dom, pytania 16.02.12, 20:32
      na pewno najlepiej i najpewniej na gresie, dosc dlugo sie nagrzewa, ale potem dlugo trzyma! jak kamien...
      my ogrzewanie podlogowe mamy tylko w pomieszczeniach z kaflami (hol, kuchnia, jadalnia, lazienki) i uwazam, ze w zupelnosci wystarczy. mamy b. cieplo., na drzwie/parkietach odrobine sie balam pracy drewna! a poza tym cieple posadzki to super sprawa, moje dzieciaki po wyjsciu z wanny, wytarciu sie i ubraniu pizamki, klada sie na podlodze, zeby sie dodatkowo ogrzac :) super to wyglada :)
      • poznaniak32 Re: dom, pytania 17.02.12, 20:19
        Ogrzewanie podłogowe jest fajne, ale trzeba pamiętać że na taką podłogę nie można kłaść dywanów bo wtedy ogrzewanie ogrzewa dywan a nie pomieszczenie. Podłogówka jest odradzana także gdy planujemy dużo mebli w pokoju - tak jak to jest np. w sypialniach. Powód ten sam - ogrzewanie ogrzewa meble.
        • kasiak37 Re: dom, pytania 17.02.12, 22:30
          mozna klasc dywany,sa dywane przeznaczone specjalnie do podlogowki.
          Podlogowke mam wszedzie,w sypialni tez.Mozesz podac jakies wiarygodne zrodlo,ktore odradza i dlaczego podlogowke w przypadkach jak opisales?
          • Gość: paro Re: dom, pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 13:30
            To zrozumiałe, że zasłonięcie źródła ciepła izolatorem zmniejszy efektywność tego żródła. takimi izolatorami są drewniane podłogi, dywany, mebla. Drewno ma do dziesięciu razy mniejszy współczynnik przewodności cieplnej od gresu, kamienia. Źródło? Tablice fizyczne i logika.
    • kasiak37 Re: dom, pytania 08.03.12, 11:49
      ilu ludzi tyle opinii.Mam gres polerowany na parterze w kolorze jasnobezowym i wyglada bardzo elegancko i estetycznie.Jak pisalam wczesniej,kazdy ma inny gust i kazdemu sie co innego podoba;)
    • andrzej.sawa Re: dom, pytania 08.03.12, 12:03
      Proszę nie pisać o stratach ciepła - bo niby gdzie to ciepło ucieka.Owszem są zwiększone opory ,ale tylko tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka