Dodaj do ulubionych

mały drewniany domek na wsi :)

09.02.12, 12:48
witajcie!

proszę o pomoc, jestem w kropce.

Otóż rodzice odziedziczyli dom po dziadkach, dom z cyklu "mały drewniany" na Podlasiu.
Do domu podciągnięta jest woda, jest łazienka, zrobione szambo,wymienione drzwi i okna.

W kwestii grzania są trzy piece kaflowe, jeden na pewno "przypchany".

Powiedzcie Kochani od czego zacząć! Rodzice chcą tam na stałe zamieszkać, powoli trzeba zabrać się za remont, a jak się domyślacie budżet ograniczony.

Jaki piec wstawić? Zrobić centralne, czy jakiś kominek? Dom ma około 80 metrów, zamieszkiwany jest parter.
I jeszcze jedno na górze jest strych,tylko blacha, jak to ocieplić? Czym?

Pomóżcie proszę, napiszcie jakiś szkic, jak to ugryźć bo nie mamy o tym pojęcia.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jar.os Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 13:36
      jeżeli dach jest zdrowy to ocieplenie zewnętrznych ścian i stropu , nie ładuj się w robienie poddasza ,jeżeli podłogi nie mają ocieplenia - a pewnie nie mają , to zerwanie ,i zrobienie jak należy , potem już tylko zrobienie w środku ,pzdr.
    • jar.os Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 13:39
      w jakim rejonie podlasia jest ten domek ?
      • mamduzybrzuch Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 14:44
        dziękuję za impresje!
        w rejonie Ciechanowca.

a powiedz jeszcze czy masz jakiś pomysł na piec? tam wszyscy mają takie zwykłe centralne kłopot jednak w tym, że oboje rodzice nie są w pełni sprawni i tak sobie pomyślałam o ekogroszku bo to się dozuje raz na kilka dni.

tyle z pomysłów laika.

dach jest zdrowy, ściany i fundamenty też.

pozdro!
        • jar.os Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 14:58
          no to trochę daleko jak dla mnie , na ściany wełna i jakis siidding , szalówka wyjdzie drożej , na strop wełna , fundamenty odkopać , zaizolować , ocieplić , centralne na groszek w sytuacji Twoich rodziców powinno zdać egzamin , piece można zostawić na wszelki wypadek tylko że do nowego pieca potrzebny komin , stare kominy moga nie spełniac wymogów jesli chodzi o przekroje , ale ocieplenie to według mnie podstawa - bo co z palenia jak ciepło będzie uciekać przez sciany i sufit?? tym bardziej że stolarkę , jak piszesz wyżej , masz z głowy
          • mamduzybrzuch Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 15:08

a co myślisz o ocieplaniu wewnątrz? bo można by za jednym zamachem ograć remont środka (tam ściany jakieś takie krzywe troche są ) i ocieplenia.
            dziękuję Ci za pomoc!
            • jar.os Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 19:22
              nie radzę eksperymentować z ocieplaniem od środka , zniszczysz chatę , wyguglaj sobie coś takiego jak ,, punkt rosy w ścianie" , pzdr
    • Gość: crowmell Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.12, 14:13
      Remont zacząłbym od pociągniecia dachu smołą- a na to lakier szkutniczy, powłoka dachowa w naszym klimacie to podstawa
      • jar.os Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 14:22
        oho , kolega Cromwell ma chyba deprechę zimową
        • Gość: cromwell Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 09.02.12, 20:30
          zastanawiam sie jak to mozliwe ze jeszcze czlowieku funkcjonujesz na rynku
          umowy tez tak czytasz?
          • jar.os Re: mały drewniany domek na wsi :) 09.02.12, 21:23
            Cromwell a może ty byś coś doradził założycielowi tematu przy okazji udzielania się w temacie , błyśnij po raz enty swoją niczym nieograniczoną wiedzą na tematy wszelakie
            • Gość: cromwell Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 10.02.12, 15:46
              widze ze dalej nie chwytasz
              porownaj sobie IP obu cromwellow
              ale widze ze to cie przerasta

co sie tyczy tematu to nie bede strzelal slepakami jak ty
              nie mam zielonego pojecia jaki jest stan domku
              o instalacjach tez jakos cienko napisane
              o elektrycznej szczegolnie
              przeciesz to drewniak splonie zanim zadzwonisz po straz
              ten kociol na ekogroszek mnie rozwalil
              mysle ze znowu nie chwytasz
              domek ma byc " na stare lata" juz sobie wyobrazam osiemdziesieciolatka zasuwajacego z workami wegla
              • Gość: cromwell Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 10.02.12, 18:15
                przeciez przeciez nie przeciesz
                i na koniec taki maly wtrecik

rodzice matki zalozycielki zaniemogli w jakis sposob jedno jest w szpitalu
                drugie w domu
                pasi zeby ktos z rodziny przyjechal i przynajmniej jaral w kotle co
                zeby wszystko nie zamarzlo do szczetu
                na to wychodzi ze inwestycja
                mimo braku srodkow powinna byc finansowana wspolnie przez rodzine
                w przeciwnym przypadku nalezy odpuscic sobie domek
                owoc marzen
                tylko kupic kawalerke w betoniaku
    • katarzyna.s.ki Re: mały drewniany domek na wsi :) 08.03.12, 20:50
      Jak wspomniał jeden z Forumowiczów, warto zainwestować w skuteczne ocieplenie przegród budowlanych, aby ciepło nie " uciekało" z budynku. Jeśli byłabyś zainteresowana ociepleniem poddasza wełną mineralną szklaną, chętnie pomogę w doborze materiału oraz optymalnej grubości ocieplenia. Wełna mineralna w ECOSE Technology jest bardzo łatwa w montażu oraz mniej pyląca od tradycyjnej. Z powodzeniem można zamontować tę wełnę samodzielnie, co z pewnością wpłynie na zmniejszenie kosztów remontu domku.
      • Gość: mikołaj ????? IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 11:03
        czy to właśnie ta wełna ecose nie ma kancerogennego formaldehydu w środku, czy jest dużo droższa od normalnej tej z formaldehydem??
        • katarzyna.s.ki Re: ????? 14.03.12, 21:38
          Tak, wełna mineralna produkowana w ECOSE Technology nie posiada w swoim składzie formaldehydu oraz ropopochodnych związków chemicznych. Innowacyjna technologia wiązania włókien wełny pozwala na eliminację ww związków z całego łańcucha produkcji wełny mineralnej. Co do ceny - nie różni się ona w znaczący sposób od tradycyjne wełny mineralnej - proszę sprawdzić aktualne cenniki. Wiąże się to z polityką firmy Knauf Insulation, która dążąc do bycia liderem w kreowaniu energooszczędnych i zrównoważonych dla środowiska rozwiązań w budownictwie, nie zamierza stawiać inwestora przed wyborem: "materiał ekologiczny i w przystępnej cenie lub materiał bardzo drogi".
      • Gość: Ania Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.cdma.centertel.pl 10.03.13, 15:40
        Nie wiem, jak możecie mieć tyle cierpliwości dla tych reklam. Pracownik jakiejś firmy od wełny mineralnej co chwila się tu reklamuje. To forum czy bazar??? Może by mi to nie przeszkadzało, ale produkty, które tu próbuje wciskać ciemnej masie ludzkiej są szkodliwe! Aldehydy czy nie aldehydy, sam pył z takiej wełny powoduje pylicę, nie musi zawierać toksycznych składników. Jeśli jest izolowany płytami czy czymkolwiek, to i tak wysypuje się szczelinami i dostaje się do płuc, obniżając stan zdrowia o kilka procent, nie musi od razu powodować raka! Jak było z azbestem? Też był izolowany.
        Piszę to z własnego doświadczenia. Przebywałam nie aż tak długo na strychu, parę godzin, który jest ocieplony taką wełną. Dostałam strasznego nie suchego, ani flegmistego, tylko takiego z głębi płuc, co bolało, kaszlu. Tak było kilka razy, dwa albo więcej, bo skojarzyłam ten kaszel z tymi płytami po jakimś czasie. Te okładziny nie były izolowane, to przyznaję, dlatego efekt był taki zauważalny i dzięki temu mogłam to skojarzyć. Ale tego pyłu nie było w ogóle widać, że np. lata w powietrzu i go wdycham, więc zaszkodzić mi musiała niewielka ilość, taka jaka może wysypywać się ze szczelin, jeśli się izoluje! Dlatego po co ryzykować, jak można sobie wybrać coś innego, bo tu jakiś sprzedawca zachwala i szuka zrobku?? To chyba jakaś chciwa baba, która w d..pie ma czyjeś zdrowie, bo chce tylko pieniążków.
    • Gość: igor Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 13:30
      Może to zabrzmi dziwnie ale jeżeli chcesz oszczędnie przeprowadzić remont to daruj sobie ocieplanie ścian styropianem (chyba, że dysponujesz bardzo tanią siła roboczą). Robiłem wyliczenia, że dla domu opalanego węglem lub drzewem w Gdańsku, koszt inwestycji zwraca się po więcej niż 20 lat. Do tego czasu szczury i robaki zdążą Ci wydrążyć w nim setki km korytarzy.
      • Gość: seba to jak z tą wełną jest IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 21:48
        cze ta nowa wełna ma formaldehyd, podobno ta substancja jest rakotwórcza, czy może dostawać się do pomieszczeń docieplonych wełną ecose, czy jak w ściankach działowych pomiędzy płytami jest wełna, to czy ona ma formaldehydy, tam nie ma żadnych folii to czy cokolwiek może uwalniać się do poszczególnych pokojów , czytaj czy moje dzieci mogą wdychać opary formaldehydu??
        • katarzyna.s.ki Re: to jak z tą wełną jest 18.03.12, 11:02
          ECOSE Technology to nowa biotechnologia wykorzystująca spoiwo bezformaldehydowe, oparta jest na surowcach szybko odnawialnych, które zastąpiły chemiczne substancje ropopochodne. Podczas łączenia włókien wełny, w technologii ECOSE, dochodzi do przekształcenia surowca pochodzenia biologicznego w obojętny dla środowiska i ludzi polimer, tworząc wyjątkowo mocne spoiwo (bazą nowego spoiwa jest skrobia roślinna).

Jeśli chodzi o emisyjność jakichkolwiek substancji, zwiazków chemicznych występujących w wełnie mineralnej produkowanej w ECOSE Technology, to proszę zwrócić uwagę, że wełna mineralna Knauf Insulation otrzymała 5 gwiazdek (gold) w testach eurofins. Oznacza to, że wełna mineralna w ECOSE Technology nie reaguje z powietrzem zewnętrznym i wewnętrznym (w pomieszczeniach mieszkalnych).

W razie dodatkowych pytań z Pana strony - proszę dać znać, chętnie udzielę odpowiedzi i wyjaśnię wszelkie wątpliwości.
    • Gość: Magda Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.ten.net.pl 17.03.12, 21:52
      Dzień dobry,
      Jestem studentka III roku UW i Architektury i miałabym prośbę o wypełnianie krótkiej ankiety do mojej pracy licencjackiej:)

www.wbadanie.pl/ankieta/246081946/
      Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam i życzę wspaniałego domu w którym będziecie doświadczać Państwo samych szczęśliwych chwil:)
      Magda
    • Gość: auuugh jak najmniejszy się da IP: *.centertel.pl 13.09.12, 14:52
      Coś taniego i zasypowego, zobacz np to: www.castorama.pl/katalog-produktow/ogrzewanie-77/piece-co-cw/kociol-c-o-westfalia-standard-8-kw.html
    • moniak.89 Re: mały drewniany domek na wsi :) 14.09.12, 16:28
      Ogrzewanie proponowałabym jednak centralne, kominek ewentualnie dla ozdoby, a strych ocieplić styropianem.
      • Gość: cromwell Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 14.09.12, 17:43
        masz wszystkich w domu?
        rozumiem spamerow
        ale ciebie jakie licho naslalo
        przeciez tam wszyscy do szczetu zamarzli
        bez opieki i miski zupy
        po co wracac do tematu sprzed lat
        spojrz na daty corko roztargniona
    • Gość: zex Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.12.12, 14:15
      Witam.
      Może ktoś to jeszcze przeczyta.
      Remontowałem też dom drewniany 70 m2, w okolicach Ostrołęki. Wymieniłem pokrycie dachowe na blachodachówkę, z położeniem pod blachę foli dachowej. W dachu umieściłem wywietrzniki do wentylacji z łazienki ,WC, i kuchni. Dach nie jest ocieplany. Ściany zewnętrzne, najpierw poszła wiatroizolacja, na wiatroizolację pionowo łaty drewniane, na łaty styropian 12 cm, i na to akrylowy tynk cienkowarstwowy, w izolacji styropianu w dolnej części umieściłem nawiewniki co 90 cm do cyrkulacji powietrza między wiatroizolacją a styropianem. Fundament ocieplony styropianem 10 cm, 1 m poniżej gruntu. Okna i drzwi zewnętrzne wymienione na nowe. Od wewnątrz na ściany ruszt pod karton gips, pomiędzy ruszt wełna, na to paroizolacja i na to płyty k g. Od wewnątrz wełną 5 cm ,ocieplone ściany zewnętrzne i sufit. Na strychu pomiędzy belki stropowe wełna 20 cm, na belki położone drewniane łaty, i na łaty płyta OSB, jako podłoga na strychu. Na podłogi w budynku ,były deski 32mm, położyłem dwie warstwy płyty OSB 15mm. Na to pójdzie, w części panele i gres. Błąd zrobiłem ,że nie dałem ocieplonych rur do wentylacji, przy minusowej temperaturze, kapie woda z kratek wentylacyjnych. Ale to można jeszcze poprawić.
      Może komuś się te wiadomości przydadzą,
      Pozdrawiam.
      • katarzyna.s.ki Re: mały drewniany domek na wsi :) 19.12.12, 11:43
        A czy robiłeś analizy cieplno-wilgotnościowe przez montażem ocieplenia od strony wewnętrznej? Każde takie działania, należy poprzedzić takimi analizami, aby punkt rosy nie wypadł gdzieś w przegrodzie.
      • Gość: testowy Re: mały drewniany domek na wsi :) IP: *.play-internet.pl 31.12.12, 21:05
        Kolego bardzo przydatne info. Mnie to czeka w górach, mały stary domek z widokiem.... Dzięki
      • Gość: bastekss mały drewniany domek na wsi :) IP: 195.85.196.* 04.01.13, 14:40
        Zrobiłem tak samo, tylko w ścianach zewnętrznych nie dałem wiatroizolacji i tu chyba zapieprzyłem. W lecie jest super, delikatna lodóweczka w domu w gorących dniach, ale w zimie strasznie szybko ucieka ciepło, a chatka się rozgrzewa ok 2 dni po długiej nieobecności.
        Nie ociepliłem fundamentów i nie mam cyrkulacji w styropianie no i nie dałem paroizolacji od wewnątrz. A na zimę zatykam wlot powietrza do kominka, bo jak się w nim nie pali to daje jak z lodówki.
        Chyba będę musiał jednak ocieplić fundament w ziemi (tylko czy to coś da) bo ponad ziemią jest obłożony kamieniem, a w podłodze mam 10 cm styropianu, wylewka jakieś 10 cm i na tym podłoga tzw. marynarska (klepka ok. 90 cm dł. kładziona na kleju równolegle do ściany.
        Poddasze ocieplone gk na stelażu, 25 cm wełny z wiatro i paroizolacją i blachodachówka.
        Najdłużej nagrzewa się strop, nie wiem dlaczego, ale jest tam od dołu, gk na stelażu, później 20 cm wełny, potem deska 32mm i osb 20 mm, potem pianka i panele.
        Wpadłem na pomysł docieplenia pustek celulozą przez wtryskiwanie, ale po cenie, za moje pustki w granicach 10 000 zł dałem sobie spokój.
        Ja mam tak i również pozdrawiam
        • katarzyna.s.ki Re: mały drewniany domek na wsi :) 06.01.13, 19:18
          A o jakich parametrach jest wełna mineralna zamontowana na poddaszu? Chodzi mi głównie o współczynnik przewodzenia ciepła.
          • Gość: bastekss wełna IP: 195.85.196.* 07.01.13, 08:55
            ponieważ większość prac była robiona systemem tzw. gospodarczym - oszczędnym
            to nie pamiętam jakie były parametry wełny, ale była warstwa maty 20 cm rozwijanej między krokwie, a później dokładka z płyt 5 cm już na krokwiach, na poddaszu jest ciepło.
            A wełna chyba roockmin albo rocpool, dokładnie nie pamiętam
            • katarzyna.s.ki Re: wełna 07.01.13, 12:00
              A więc montaż wełny mineralnej był dwuwarstwowy. To bardzo dobre rozwiązanie, gdyż druga warstwa ocieplenia montowana poprzecznie do pierwszej, w ruszcie pod płyty gk, eliminuje ewentualne mostki termiczne występujące wzdłuż krokwi.
    • jack720 Re: mały drewniany domek na wsi :) 20.12.12, 20:29
      Witam.Prowadze bloga i mam pare ciekawych artykułów serdecznie zapraszam>>>
      www.rodzinnydomek.blpgspot.com
    • katarzyna.s.ki Re: mały drewniany domek na wsi :) 08.01.13, 11:52
      Byłam na blogu - dość przejrzyście. Wiele cennych informacji i porad. Jeśli będziesz potrzebować porady odnośnie wełny mineralnej lub jakichś informacji dotyczących kwestii dociepleń budynków - chętnie pomogę. Pisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka