Dodaj do ulubionych

Pytanie do montera.

IP: *.chello.pl 27.06.04, 10:42
Ciagne temat, ktory wlaczylem wczesniej do jednego z watkow "ogrzewanie, ogrzewanie".
Chodzi o dom: 3 kondygnacje (niestety), ok 94 m. na kazdej kondygnacji. Dom jest nowy dosc
dobrze izolowany: Max - dwie warstwy, miedzy nimi 8 cm. styropianu.
Tak jak pisalem, biorac pod uwage koszty wykonczenia calosci, upatrzylem sobie Saunier Duvall
Niedzwiedz ok 24 Kw. (4 800 zl). Kotlownie w domu mam mala (wymiary pomieszczenia: ok. 1,5 na
2 metry). W kotlowni mam za to dwa przewody kominowe: jeden mniejszy z rura aluminiowa czy
cynkowa w srodku - ta chyba do pieca gazowego i drugi przewod szerszy, tak jakby ktos wczesniej
planowal piec weglowy, czy na drewno (chyba jako zabezpieczenie, lub alternatywe). Nie wiem w jaki
sposob oba piece mialyby pomiescic sie w tej kotlowni.
A moze wlascicielka, ktora budowala dom planowala jeden piec gazowo-weglowy? Nie wiem i nie
moge z nia tego sprawdzic, bo wyjechala.
W instalacji mam podlogowke z osobna pompa mieszajaca, skrzynki do regulacji c.o. na kazdym
pietrze i grzejniki Purmo. Wiem ze do Niedzwiedzia planowana jest automatyka z pogodowka -
wszystko zawarte w cenie pieca.
Co bys radzil: wycofac sie z Niedzwiedzia? Jesli tak to jaki piec zakupic do tej malej kotlowni?
Pozdrawiam. Dzieki za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Pytanie do montera. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 16:55
      Piecow gazowo-weglowych to niema.Przynajmniej z tego co sie orientuje.
      P{oza tym kotlownia taka troche malutka.Ledwo,ledwo spelnia wymagania co do
      kubatury jezeli chodzi o wymagania co do pieca gazowego.
      A jak z zasobnikiem na ciepla wode?
      Co do kotla to wiszacy powinien wystarczyc,do tego zasobnik jezeli nie ma
      takowego i kotlownia jak sie patrzy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka