Dodaj do ulubionych

Kilka spraw do was...

12.08.12, 16:29

Beton, na nim podkład, na nim panele, Swego czasu, zimą mocno, bardzo mocno zalane i woda długo stała. Teraz wyschły, jednak sa brzydkie, powyprężane. Czy jest dla nich nadzieja, czy śmietnik?

Nastepne: Ściany po zalaniu, zeskrobałam, posmarowałam 2 x środkiem grzybobójczym, co jeszcze powinnam zrobic, zeby grzyb kiedys nie wylazł?

Kolejne: najtańsze ogrzewanie, to jakie z waszego doswiadczenia?
Chodzi o mieszkanie w starej kamienicy.
Dawniej było CO na węgiel, drzewo, śmieci, wsio i grzejniki zeliwne. Jednak wszystko sz. trafił i musimy kupić nowe. To samo nie bardzo bym chciała, bo ciepło było, dopóki się paliło w piecu, rano koszmar i po powrocie do domu koszmar.
Ciekawie brzmi nadmuch, ale czy u nas zdałoby to egzamin i jak to wygląda finansowo?
Obserwuj wątek
    • bartlomiej.szatko Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 16:50
      1. Panele do wyrzucenia. Nowe kłaść dopiero jak będzie na pewno sucho i dodać dodatkowo pod podkład folię (od tego zależy gwarancja producenta)
      2. wypadało by wyciągnąć całą wilgoć z domu. Dawniej na takie ściany dawało się wapno by grzyb nie wychodził. W sklepach jest chemia na grzyba którą dodaje się do farb
    • hamerykanka Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 16:51
      Panele niestety na smietnik. Z takich powypaczanych nic sie nie zrobi. Poszukalabym jakis tanszych paneli i polozyla na nowo, na nowym podkladzie-ten zalany tez trzeba bedzie zerwac do betonu. czestow sklepach budowlanych maja rozne obnizki na koncowki serii-warto poszukac bo mozesz kupic i za pol ceny, zmierz tylko ile ci trzeba plus ok 10% na scinki.

Co do ogrzewania, my mamy klime wiec zima grzeje i latem chlodzi. Zdaje sie ze i w Polsce teraz sa juz tansze?
      Rozumiem ze w kamienicy kazde mieszkanie ma oddzielny system ogrzewania, nie ma jakiegos centralnego pieca? Czy mieszkanie ma instalacje gazowa lub jest mozliwosc podlaczenia? Wtedy moze moglabys zamontowac piecyk gazowy.
      Ogrzewanie moze byc elektryczne w formie paneli na podczerwien , moze kabli grzewczych w podlodze. Ja ostatnio zrobilam podlogowke elektryczna w kuchni-trudne nie jest, bo kupilam mate na eBay, gosc mi zrobil na wymiar z najnowszym typem sterowania, wynioslo mnie to -30% ceny sklepowej. Jesli masz do zrobienia podloge-warto przemyslec wlasnie ogrzewanie podlogowe. Zaleta tez jest ze mozna latwo zaprogramowac ze np w nocy temp sie obniza, o okreslonej godzinie wzrasta, lub jesli wychodzisz do pracy-obniza sie do zaprogramowanej temp zeby oszczedzic energie i przed powrotem z pracy temp wzrasta do normalnej. No i unikasz typowego problemu, ze najcieplej jest pod sufitem bo tam ucieka cieplo-przy podlogowce temp jest bardziej jednorodna i nie ma efektu 'zimnych nog'.
      Zaluje ze nie mam mozliwosci zrobic w calym domu, ale na pewno poloze w lazienkach.

Co do grzyba popytalabym w sklepie budowlanym, na pewno cos doradza.
      Powodzenia z remontem!
      • jolasiajolasiowska Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 17:18
        Kurcze szkoda mi ich :( ale boję sie pomysleć co pod nimi teraz jest brrr.

Boje sie ogrzewania na prąd, zwykle płaciłam duze rachunki. Pomyslelismy o bojlerze takim podłaczonym pod piec. Oszczędność na prądzie.

Ogrzewanie w kamienicy każdy ma swoje, liczę sie tez z tym ze mieszkanie za sciana nie jest w ogóle ogrzewane a nad nami, jak maja czym palić to palą w zasadzie w jednym pomieszczeniu.

Myśleliśmy o obnizeniu sufitów, teraz maja 3,20 wys., ociepleniu styropianem ściany przy oknach i tylnej.
        I koniecznie wymiana okien, sa wyprężone, w dodatku zamykane na haczyki... wiec wiatr i mróz ma pole do popisu.

• hamerykanka Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 17:47
          No nie wiem. Ogrzewanie elektryczne jest drogie, ale jesli bedziesz sobie ustawiac temp nizsza w nocy, wyzsza w dzien, to moze warto przekalkulowac? Bojler na wode tez nie grzeje sie caly dzien (moi rodzice maja bojler i wlaczony byl caly czas; bardzo sie zdziwili rachunkiem, teraz jest ustawiony na wlaczenie przez jakies dwie godz dziennie ).
          To moze kominek i rozprowadzenie cieplego powietrza po domu? Tyle ze nie ominie cie palenie wnim...
          A jak z gazem?
          • jolasiajolasiowska Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 17:53
            Bojler miałam na myśli taki podłaczony pod piec, palisz w piecu, masz ciepła wodę.
            Gazu u nas nie ma, tzn ludzie sami zakładaja ale koszty ogromne.
            Kominek to moje marzenie, nie szkodzi ze trzeba w nim palic, urok swój ma i az sie chce ;)
            Gdzie moge znaleźć jakies informacje zeby zobaczyc ile kosztuje takie rozwiazanie?
            Ja znalazłam tylko opisy, przy czy odradzaja do zabudowy wielorodzinnej hmm.
            • hamerykanka Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 19:33
              Rozwiazanie w sensie ogrzewania podlogowego? Na Muratorze jest pare artykulow ; z tym ze w Polsce zdaje sie przewaza ogrzewanie wodne podlogowe (masz rurki z woda zamiast kabli elektrycznych )-w sumie to tez rozwiazanie.
              Ja bym pomierzyla pomieszczenia, narysowala plany i wyslala do paru firm zajmujacaych sie takimi rzeczami; oni oblicza ile kabli i jak beda one polozone (przychodzi rolka maty z zdaje sie wlokna szklanego czy cos podobnego, do tego przyczepione sa kable w odpowiednich odleglosciach; rozwijasz na podlodze mate, ukladasz czujnik temperatury (krotki kabelek z metolowym zakonczeniem) i elektryk musi to podlaczyc do instalacji ; na scianie nad blatem mam sterownik). Na mapce uwzgledniasz gdzie mozna sie podlaczyc kablem. Mozna zrobic ( i wole) w kazdym pomieszczeniu niezalezne ogrzewanie z oddzielnym sterownikiem, bedziesz miec wieksza mozliwosc ustalania temperatur. Takie ogrzewanie jest naprawde oszczedne.
              Mozesz sprobowac na eBay czy Allegro- ja znalazlam na eBay goscia z Bulgarii, bardzo jestem z zakupu zadowolona a poza tym naprawde przyjemnie jest zmywac czy gotowac gdy pod stopmai jest mile ciepelko. Psy tez doceniaja bo rozwalaja sie na podlodze i spia :). W nocy w zimie ustawiam wyzsza temp (80F) zeby dogrzac rury, w dzien mniej bo klima ogrzewa caly dom.
              A miedzy legarami od dolu warto ocieplic welna mineralna; od dolu mozesz przybic metalowa siatke o malych oczkach czy cos i tam upchac welne miedzy podloga a siatka.
              • cyklina-klimkiewicz Re: Kilka spraw do was... 12.08.12, 20:48
                Panele na śmietnik razem z tym co pod nimi. Trzeba zmierzyć wilgotność podłoża, CM , osuszyć ściany, dopiero wtedy coś instalować, remontować.Ogrzewanie podłogowe jest niewątpliwie wygodne, ale kosztuje sporo. W kamienicy trzeba rozważyć, co ma uzasadnienie ekonomiczne, co na to wszystko właściciel domu, bo od niego też trochę zależy. Kupować myślę,że od rodzimych firm, szczególnie, gdy serwis może być potrzebny, a kupuje się jednostkowe rzeczy (naprawa, serwis, jakieś części , regulacje , konserwacja, no i zgodność z normami bezpieczeństwa, instrukcje, zamienniki). A wszelkie nadzwyczajne okazje, warto dobrze rozważyć, bo nie wiadomo czy to takie wielkie okazje. B.Klimkiewicz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka