Dodaj do ulubionych

jak tanio odnowic kuchenne fronty?

20.08.12, 17:41
mam zabudowę kuchni robioną pod wymiar ładnych parę lat temu. wnętrza szafek są w bardzo dobrym stanie, ale fronty za to wyglądają coraz gorzej. są to proste fronty z mdfu, oklejone jakimś laminatem, który zaczyna odklejać się coraz bardziej. na drzwiach od lodówki wydaje mi się, ze jakbym pociągnęła za brzeg, to zeszłaby za lekkim pociągnięciem cala ta warstwa.
wymiana frontów to dla mnie za duży koszt (i jeszcze to mierzenie wszystkiego i dopasowywanie od nowa) więc chciałabym samodzielnie spróbować odnowić te fronty. zaryzykowałabym bo raczej nie będę mogla sobie pozwolić na wydatek w postaci nowych szafek czy samych frontów w ciągu najbliższych kilku lat, a na to co mam obecnie przykro patrzeć.
nie wiem czyzwyczajnie odkleić ten odłażący laminat a potem porządnie oczyścić szlifierką to co jest pod spodem? na to najchętniej położyłabym jakąś farbę ale nie wiem jaką, ewentualnie folię samoprzylepną... proszę doradźcie. niestety nie mam w pobliżu żadnego mężczyzny, który posłużyłby radą - ani fachową ani nawet nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Butapren Przyklejanie laminatu. IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.12, 20:16
      Potrzebne narzędzia i materiały:
      1. skrawek drobnoziarniastego pa0pieru ściernego [gradacja 80 - 200]
      2. bardzo ostry nożyk
      3. najzwyklejszy klej butapren [tubka za 10 zł]
      4. drewniany patyczek np. po lodach do rozsmarowania kleju
      5. zapałki
      Sposób naprawy:
      lekko unieś róg odchodzącego laminatu. Nożykiem natnij łącze laminatu i podłoża aby jeszcze na ok 1 cm go oderwać mocniej. Nożykiem i papierem dokładnie oczyść cały fragment podłoża i laminatu. Wydmuchaj cały pył. Posmaruj butaprenem laminat i podłoże. Wstaw na sztorc zapałkę aby klejone powierzchnie się nie stykały. Koniecznie odczekaj teraz 15 min aby klej wysechł. Jeżeli po 15 minutach dalej jest mokro od kleju to poczekaj kolejne 15 min lub więcej. Sucho to oznacza, że na palcu po delikatnym dotknięciu palcem nie pozostanie klej. Kiedy powierzchnie będą suche złącz je i na chwilę mocno ściśnij. Jeżeli masz ściski to załóż podkładki i ściśnij na godzinę.
      Pamiętaj. Powodzenie klejenia zależy od podsuszenia elementów łączonych.
      Powodzenia
      • miziu_miziu Re: Przyklejanie laminatu. 23.08.12, 08:33
        dzięki za radę, szkoda że sama nie wpadłam na to wcześniej. na dzień dzisiejszy ten laminat jest jakby porwany przez to, że zaczepiał przy zamykaniu szafek o sąsiednie fronty, nawet jak przykleję to będzie widać, że nie jest to jeden kawałek. np na jednej szafce mam takie pęknięcie praktycznie na 3/4 szerokości frontu, przykleiłam to taśmą żeby nie odstawało.
        • andre83x Re: Przyklejanie laminatu. 23.08.12, 13:31
          To chyba jednak będziesz musiała zerwać ten laminat przeszlifować płytę i całość pomalować farbą akrylową do drewna, którą można też malować z mdf.
        • jo-an-na-29 Re: Przyklejanie laminatu. 26.08.12, 14:59
          A nie wchodzi w grę kupno nowych drzwiczek? Może nie wyszłoby to tak strasznie drogo, a oszczędzisz kupę czasu i nie będzie tyle sprzątania, co po szlifowaniu wszystkich szafek kuchennych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka