ernesta77 26.08.12, 20:11 Jakie macie kotły ? Mam spory dylemat ,bo nie wiem jaki kupić kocioł .Zastanawiam się nad kotłem z podajnikiem ślimakowym . Ktoś taki ma i jakie firmy są dobre ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SumaSumarumPas Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 00:15 Niedawno jakiś frajer z marketingu usiłował mi wcisnąć piec na pallet zamiast węglowego. Ciekawym czy taka samo mówicie/myślicie o ludziach których uda się Wam nabić na to beznadziejne ogrzewanie (typu pallet)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KZ Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: 213.192.88.* 27.08.12, 10:48 a czemu peletowe ogrzewanie jest beznadziejne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SumaSumarumPas Nie polecam pieca na palet IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 12:53 Dlatego, że jest drogie. Palet to odpadowe drewno z tartaków i zakładów (np. Barlinek) przetworzone do postaci drobnego brykietu. Chytrzy producenci nie chcą płącić za jego utylizację więc wymyślili sobie że zapłacą ludzie. Stąd masowa kampania w poszukiwaniu frajerów. 1. Piec na palet jest ok 30-50% droższy od np. pieca węglowego z podajnikiem ślimakowym i do tego jest urządzeniem skomplikowanym czyli łatwo o kosztowną awarię. 2. Piec jest skomplikowany w ustawianiu parametrów spalania (źle ustawisz nadmuch - ciepło pójdzie w komin albo nie będzie grzało) 3. Brykiet palet jest drogi. Średnia aktualna cena to 800 zł/tona. 4. Brykiet palet jest małowydajny. Jakby nie patrzeć ekologiczny palet to czyste drewno. Współczynnik energetyczny pozyskania ciepła dla drewna w stosunku to węgla wynosi 1:3-5. Czyli aby otrzymać tyle ciepła co ze spalenia 1 t. węgla musimy spalić 3 do 5 ton granulatu palet. Chyba, że producent doda do brykietu jakieś świństwa np. suchy olej to wyjdze nam 2 do 3 t. Tylko, że wtedy możemy takie cudo porównać do spalania w domu śmieci. 5. W piecu na na brykiet palet nie napalisz ani węglem ani porąbanymi szczapami np. z własnego lasu. Podsumowanie Sezonowe ogrzanie domu kosztuje skromnie mówiąc 3-4 razy drożej niż węglem a obsługa pieca i jego awaryjności jest dużo wyższa. Zakładając taki typ opalania uzależniamy się wyłącznie od jednego, wątpliwej jakości rodzaju paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.12, 09:54 Ja mam kocioł na pellet firmy Ekowitt . Warte uwagi . Trwałe , nie psuje mi się i łatwe w obsłudze . Jak masz jakieś pytania to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo43 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.1and1.pl 31.07.13, 22:39 Też tak uważam , EKOWITT robi naprawdę porządne kotły , i co dla mnie ważne - nie tylko na 1 - 2 rodzaje paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf38 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.icpnet.pl 10.09.12, 00:27 Ja ze swojej strony mogę polecić Westfalia Pelet. Dobry tani kocioł. Odpowiedz Link Zgłoś
paulin_ka123 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 20.09.12, 21:41 Ja nad kupnem swojego kotła bardzo długo się zastanawiałam ,ale wybór padł w końcu na kocioł Ekowitt z podajnikiem tłokowym . Jest super , mało sie przy nim robi , zero problemów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KZ Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: 213.192.88.* 21.09.12, 08:10 załącz jakieś foto swego kotła w kotłowni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nrseryjny Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 22.12.12, 21:31 Gdybym miał teraz wybierać kocioł, zdecydowałbym się na firmę Kordas Heating Co prawda na tę chwilę nie interesuje mnie pellet jako paliwo, ale korzystam z kotłów na ekogroszek tej firmy i jestem zadowolony z jakości produktu. Dlatego myślę, że i tworząc kocioł pelletowy firma się postarała;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.waz Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.12, 14:00 tani marketing uprawiasz. Wykup reklamę a nie spamuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz43 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.centertel.pl 09.04.13, 23:29 Ja palę w piecu zrębkami, do tego brykiet, drewno, węgiel i miał, jak dla mnie kombinacja bardzo dobra, bo nie zawsze posiadam zrębki. Pali się wygodnie każdym rodzajem paliwa, zrębkami także, energetycznie wydajnie - może to też zależy od pieca, mam z Ekowittu Optymal Komfort. Zresztą jestem też instalatorem kotłów na co dzień i akurat z kotłami Ekowittu nie ma zadnego problemu jeżeli idzie o palenie różnym paliwem, dlatego sam do domu też go wybrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memo3 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.sattom.pl 01.07.13, 13:40 Ja mam zainstalowany w domu model KJ G, z podajnikiem ślimakowym, z firmy Piecbud. Palę nie tylko pelletem, bo kocioł przystosowany jest też do spalania węgla, groszku i drewna - zresztą takiego szukałem, bo nie zawsze mam dany rodzaj paliwa i to mógłby być później problem. Sprawdza się bardzo dobrze, kocioł mam o mocy 15 kW, bo dom nieduży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad35 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? IP: *.1and1.pl 18.08.13, 23:28 Ja też mam od niedawna kocioł tej firmy , Piecbud , dobrze się spisuje , dom 240 mkw , także do ogrzania trochę jest. Z panelem pokojowym nie ma problemów , wszystko świetnie działa , także oby tak dalej. No i polecam z własnego doświadczenia kocioł przystosowany do spalania różnego typu opału - sam taki mam i polecam, kiedyś miałem piec tylko na 1 typ, i to była porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
farafa90 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 19.12.13, 12:26 moge ci polecic kocioł z podajnikiem - kolton.pl/work/pellmax/ - bardzo wydajny, nie zostawia brudu no i sie przy nim nie napracujesz, bo prawie nie wymaga obsługi Odpowiedz Link Zgłoś
sambias Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 08.09.14, 12:05 Widziałem w sprzedazy same podajniki. spokojnie do kupienia - poszukaj sobie sklepu firmy Witkowski, ja tam kupiłem zestaw automatyki do kotła teściów do przeróbki zasypowego na automat, ale podajniki same też sprzedają Odpowiedz Link Zgłoś
der-ra Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 28.02.16, 13:07 z tego co mi wiadomo przerabianie kotła wychodzi drogo. Lepiej wymienić kocioł na taki z podajnikiem juz, stary przecież można zawsze sprzedać. Polecam kotły z Piecbud , sami tam zamawialiśmy kocioł z podajnikiem z tych do palenia i pelletem i ekogroszkiem www.piecbud.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kotlerr Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 11.04.16, 10:22 Starego pieca za bardzo nie opłaca się przerabiać. Lepiej wymienić na nowy. Wiadomo jak to z przeróbkami. Polecam sprawdzić ofertę kotlarstwo.co Odpowiedz Link Zgłoś
konsultant_viessmann Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 15.06.16, 11:24 Witam, co do nowych urządzeń - my również w naszej ofercie - ofercie firmy viessmann mamy nowy produkt - własnie do efektywnego spalania pelletów - kocioł Easypell to tanie, niezawodne i efektywne rozwiązanie, które jest idealnie zaprojektowane dla Twojej wygody. Kocioł Easypell łączy wysoką wydajność i trwałość z prostotą konstrukcji. Dzięki temu jest niezawodny i bezpieczny oraz pozwala stworzyć prosty i wygodny w obsłudze system centralnego ogrzewania. Zapłon, odpopielanie tacy palnika oraz transport pelletu drzewnego są automatyczne. Elektroniczny regulator kotła z ergonomicznym programowaniem pozwala łatwo uzyskać pożądą temperaturę ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Więcej informacji: TUTAJ Odpowiedz Link Zgłoś
wojtasek105 Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 04.05.16, 12:46 Ja polecam kotły z podajnikiem ślimakowym, sam mam taki. Kupiłem taki w firmie Witkowski a dokładnie to ten: www.kotly-witkowski.pl/kmb-rp-plus-seria-lux Bardzo fajny kocioł, polecam. Pelletem też można palić w kotłach tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantic_grzejniki Re: Kocioł na pellet - co polecacie ? 29.08.16, 17:51 Polecam automatyczny piec C.O. Nuance, z zamkniętym obiegiem spalania granulatu drzewnego, o średnicy 6mm, który wyposażono w elektroniczny wyświetlacz dotykowy. 42 godziny pracy urządzenia, na jednym zasypie, świadczy o sprawności na poziome 94%. Kocioł posiada pojemnik na pellet o pojemności 20 kg, a dostępny jest w 4 kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś