-
Czy jak dzisiaj nastawię zakwas na żurek, to w sobotę mogę go gotować? Wystarczy tyle dni?
I drugie pytanie jaką mąkę na zakwas wybrać? Czytałam, że powinien być typ 2000. Nigdzie nie mogę dostać mąki żytniej.
-
będę robić pierwszy raz zakwas na żur, mam tylko pewną wątpliwość a mianowicie nie wiem czy koniecznie trzeba dodać kawałek skórki od chleba razowego bo nie jadam takiego chleba i nie mam skąd wziąć, czy można zrobić bez i czy wtedy trzeba dłużej kisić ten zakwas
-
czy zakwas na barszcz biały robi się z mąki pszennej żytniej, a na żur z mąki żytniej razowej, ile może taki barszcz stać w lodówce
-
Jak się robi zakwas do chleba?
-
Wlasnie mi sie robi zakwas - moj pierwszy w zyciu. Na razie urosl od wczoraj 3x, teraz go pomieszalam to z powrotem opadl - trzymam go w piekarniku, ktory minimalnie podgrzewam raz na jakis czas, bo w domu jest zimno (18st). Czy to jest blad? Nigdzie na zdjeciach i filmikach o zakwasie jakie ogladalam nie urosl w ciagu pierwszych niecalych 24h az trzykrotnie! Poza tym ma duzo babelkow i wyglada normalnie - robie na mace zytniej razowej 2000.
I na wypadek jakby jednak wszystko sie udalo - j...
-
Akurat tak się złożyło, że nie piekłam. Stał sobie w lodówce. Pomijam, że jak zwykle wytrąciła mi się woda na górze. Czy tego zakwasu mogę jeszcze użyć? Jak postępować, żeby go uratować? Jest tego 2/3 słoika 0,5l.
-
wczoraj nastawiłam zakwas, nie nakarmiłam go równo po 12 godzinach a po 15 czy on umarł
-
Czy w zakwasie na żur można wyhodować metanol?
Wczoraj raz pierwszy w życiu robiłam żur, a wcześniej po raz pierwszy w życiu zakwas ().
Zgodnie z radą psiapsióły, spróbowałam zakwas przed dodaniem go do zupy. Kwaśny był, wyglądał buro-brzydko, ale żadnej pleśni czy czegoś niepokojącego nie było.
Do zupy dodałam, i po ugotowaniu kilka łyżek przełknęłam.
Chłop mój zagraniczny, kwaszenia i kiszenia nie zna, więc koło zakwasu chodził podejrzliwie. Wrócił z pracy i zobaczył mnie szykującą ...
-
Regularnie robię chleb na zakwasie zytnim, mam pytanie, czy można go użyć do zrobienia żurku? Jesli tak to jak go użyć?
-
Chyba mi się zakwas popsuł. Prowadzę go przeszło pół roku i zawsze pachniał kwasem, a teraz mam wrażenie, że alkoholem. Jak go "nakarmię" to pięknie przerabia i chleb dalej na nim pięknie rośnie, w smaku taki jak zawsze. Tylko ten zapach mnie dziwi. Albo mi się coś z węchem stało...
-
mam zakwas na żurek, dostałam domowy, od babci,
jakie macie sprawdzone przepisy na żurek?
-
Zwykle kupowalam gotowy, w tym roku zrobilam i... zpach jest intensywny, nie okreslilabym go jako przyjemny :(
Zakwas wstawiony przedwczoraj, pomieszczenie bardzo cieple. Maka, chleb razowy naturalny, czosnek, ziele agnielskie i listki laurowe. Dzis zakwas zyje intensywnie (wyrzana frementacja) i smierdzi. o/O Zepsul sie?
-
Pierwszy raz robiłam zakwas z buraków i teraz nie wiem... Zrobiłam w 3 słoikach litrowych, nakryłam lnianą ściereczką. W jednym słoiku zrobił się na wierzchu jakiś "szlam" (nie wiem jak to nazwać), na drugim małe kawałeczki pleśni, w trzecim nic. Teraz, po przeszło tygodniu, nadal jest tak samo. Zebrałam "szlam", zlałam sok - jest wyraźnie kwaśny. Z drugiego słoika zdjęłam te maleńkie kawałeczki pleśni (dosłownie dwa), zlałam sok - jest lekko kwaśny, bardziej w nim czuję czosnek. Z trzeciego ...
-
Ostatni wątek (barszcz czerwony-reaktywacja) skończył się kłótnią więc rozpoczynam nowy - mam nadzieję, że przepychanek słownych uda się uniknąć.....
Do zakwasu na barszcz daje się: buraki, czosnek, wodę? W wielu przepisach jest razowiec - czy jest on konieczny? Czy może być zamieniony na zakwas żytni (taki chlebowy)?
Jaka może być przyczyna uzyskania zamiast zakwasu ciągnącego się glutowatego tworu? Zbyt niska temperatura?
-
postanowiłam w tym roku pierwszy raz w zyciu zrobić barszcz, poczytałam archiwalne wątki i odkryłam barszcz na zakwasie. Nastawiłam zakwas wczoraj, ale mam kilka wątpliwości - czy sam zakwas to po przyprawieniu barszcz, czy powinnam go w jakiejś proporcji dodać do bulionu warzywnego/grzybowego?
Bo przepisy jasno nie mówią, znalazłam też sprzeczne ze sobą;)
Czy mogę zrobić bulion warzywny, dodać grzyby i wodę z nich, majeranek, czosnek itp, wlac zakwas (tylko ile?) i będzie dobrze? Czy jes...
-
Witam,
po odcedzeniu ciała biednej muchy mogę chyba taki zakwas używać? Odcedziłam całość, trochę mi farfocli z pełnoziarnistej mąki odeszło, ale i zakwas i ciasto ładnie pachnie. Ale piękne chleb dopiero rano.
Proszę osoby doświadczone o wypowiedź
Z góry dziękuję
-
Pomocy! Nie mam niestety czasu robić zakwasu , chciałabym kupić gotowy, ale dobrej jakości, kiedyś w warzywniaki widziałam taki w szklanej butli ale już ich nie mają. Mieszkam w Poznaniu. Może w internecie? Jakieś sieciówki? Alma ? inne tego typu? Kiedyś zakupiłam zakwas w butelce plastikowej w Biedronce i był paskudny :/ Sam kwas...
-
Pierwszy raz robię samodzielnie zakwas na żurek. Robię go wg przepisu znalezionego w necie - 2 szklanki mąki żytniej (użyłam typ 2000), 500 ml wody, 2 łyżki zakwasu żytniego chlebowego, czosnek, ziele ang, liść laurowy.
Ma już 2,5 dnia, pachnie ok, jest już wyraźnie kwaśny, tylko mam wątpliwości co do proporcji. Rozwarstwił się na płyn i mąkę, ale w porównaniu do tego kupnego, proporcje sa dokładnie odwrotne (prawie sama mąka, na wierzchu odrobinę płynu). Czy taki gęsty zakwas się nada na żu...
-
Witam, mam w lodówce zakwas żytni i zastanawiam się czy robić od początku czy może jeszcze nic straconego. Przez miesiąc nie piekłam chleba i oddzieliła się w zakwasie ciemna woda ok. 1 cm, zapach normalny, małe porowatości widać przez szkło. Wcześniej piekłam co tydzień, wyjmowałam i dokarmiałam przed pieczeniem. Nadaje się jeszcze do czegoś czy tylko do wyrzucenia?
-
pierwsza porcja pięknie się zakwasi, natomiast w momencie kiedy dokarmię zakwas wszystko ustaje i nie chce się dalej kisić. próbowałam na czymś takim upiec chleb. niby wszystko spoko, tylko za chiny nie chciał urosnąć. co robię źle?