Dodaj do ulubionych

półka na wino a lokalizacja piekarnika

31.08.12, 13:25
mam już projekt nowej kuchni :-)
jednakże małżonek zakwestionował usytuowanie półek na wino w szafce typu słupek bezpośrednio przy piekarniku
czy waszym zdaniem okresowe możliwe przegrzanie wina bardzo mu zaszodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Globo Re: półka na wino a lokalizacja piekarnika IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.12, 14:02
      Piekarnik jak się domyślam w zabudowie. Czyli masz izolowany piekarnik, przestrzeń powietrzną miedzy piekarnikiem a ścianą szafki (niezły izolator), 2 ściany szafek, znowu powietrze i butelki.
      Śmiem twierdzić, ze zmiany temperatury wina spowodowane nagrzewaniem od piekarnika będą mniejsze niż zmiany spowodowane wahaniami temperatury w kuchni spowodowane tym, ze się gotuje/nie gotuje, dzień/noc, zima/lato itp.
      Dlatego kuchnia nie jest dobrym miejscem do przechowywania szlachetnych gatunków win. Od tego są piwniczki o stałej temperaturze. Ew. specjalne lodówki do win. A jak mąż chce trzymać wino w szafce w kuchni, to niech kupuje te najtańsze, zmiany temperatury nie powinny znacząco pogorszyć smaku (najwyżej wyleje i kupi nowe-mała strata)
      • Gość: kino Re: półka na wino a lokalizacja piekarnika IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 16:24
        Podpisuję się pod Globo. Właśnie teraz piekę w piekarniku. Mój piekarnik wbudowany jest w skrajną szafkę. Dotknęłam ściankę tej szafki. Żadnego wzrostu temperatury, więc bliskość piekarnika nie ma znaczenia. Ale kuchnia to nie jest dobre miejsce na przechowywanie wina z powodów wyłuszczonych przez Globo.
        • clas_sic Re: półka na wino a lokalizacja piekarnika 31.08.12, 18:36
          szafki "butelkowe" zwykle powstają w meblach kuchennych jako szafki "wynikowe" - gdy przy stosowaniu standardowych wymiarów szafek w zaplanowanym ich ciągu zostaje kilkanaście centymetów do zabudowy. Kilka centymetów zawsze można zabudować blendą, ale już kilkanaście brzydko by wygladało. Jak masz około 20cm "luzu" to może raczej cargo tam dać?
          • patria5 Re: półka na wino a lokalizacja piekarnika 02.09.12, 10:49
            dzięki za odpowiedzi
            ponieważ wino w kuchni jest przechowywane niezbyt dlugo - raczej na bieżące potrzeby :-)
            myślę, że lolalizacja półek może zostać tak jak zostalo to zaprojektowane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka