Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!

17.09.12, 22:57
Witam .. jestem nowym uzytkownikiem tego serwisu i porzebuję pomocy od "wyjadaczy"
mam nastepujący problem wymieniałem całą instalację wdoy użytkowej tzn: rurki w domu baterie pod wszystkie użądzenia zostały to co były wczesniej... woda ze studni jest pod własnym cisnieniem ..bez zalewania bo jest " samozalewająca" i ciśnienie wody jest okropnie niskie .. mam pytanie jak je zwiększyć ??? bez montowania hydroforów itp...
jedyne co m ido głowy przychodzi to zrobić zalewanie w studni i usadowić kosz jakieś 20 cm od dna żeby mułu nie łapał???? czy to pomoże prosze o jak najszybsze odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • labadine Re: POMOCY!!!! 18.09.12, 07:43
      albo hydrofor albo wieza cisnien
      • Gość: cromwell Re: POMOCY!!!! IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 18.09.12, 15:43
        albo zwiekszenie przekrojow rur
      • Gość: user123 Re: POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.12, 23:28
        hehs panowie wieża i hydroforek odpadają..... jak myslicie zalewanie z koszem i zaworem zwrotym da rade ???
        dziś założyłem manometr tam gdzie nie ma bateri i wskazało mi 0,2 atmosfery.. to okropnie malutko !!!
        przekroje rurek raczej nic do tego nie mają bo co mi z tego że bd wieksza srednica jak woda i tak poleci z tym samym ciśnieniem???
        • Gość: cromwell Re: POMOCY!!!! IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 19.09.12, 18:31
          uczyl sie fizyki w szkole?
          pytam
          bo mam watpliwosci
          woda w stanie biernym wyrownuje poziomy
          jestes szczesliwcem
          trafiles na studnie artyzyjska
          niestety o malym cisnieniu

mozna sie pokusic o zwiekszenie cisnienia przez zwiekszenie przekrojow rur
          ograniczajac straty zwiazane z tarciem
          ale to zaledwie gora 5% zyskow
          reszta to fikcja
          mozan wykorzystac ped strumienia wody
          ale go nie masz

reasumujac jezeli jakims cudem naturalnie podniesiesz cisnienie wody o 0,05 atmosfery jestes bogiem
          i nie pomoze tu obnizanie kosza
          trzeba dostarczyc energi wodzie zeby zwiekszyc jej cisnienie
          obojetne jak
          mozesz nawet pedalowac
          • Gość: user128 Re: POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 18:59
            czyli malutki chydroforek???
            • Gość: cromwell Re: POMOCY!!!! IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 19.09.12, 19:24
              malutki jezeli chodzi o moc z uwagi na cisnienie ssania
              wielkosc zbiornika zalezy od zuzycia wody
              • Gość: user 128 Re: POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 19:52
                HMM a jesli bom ten prowizoryszny kosz przerobił na kosz z zaworem zwrotnym + zalewanie ?? dało by to coś ??
    • polrandka.pl Re: POMOCY!!!! 19.09.12, 00:21
      To wszystko zależy od tego jak głęboko jest woda na ile metrów pompa musi podnieść wode, wydajność pompy, sprawdzałeś wogóle ciśnienie odrazu za pompą może pompa jest mało wydajna?
      • Gość: user128 Re: POMOCY!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 19:15
        pompy nie ma :) jest zwykły kosz bez zaworu zwrotnego, .... kosz jest wpuszczony poziomo w studni... i sam sie zalewa.... to że jest pionowo ma jakis wpływ na to ??? że jest słabe ciśnienie???
    • Gość: marcin mazurek NIE Re: POMOCY!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 01:37
      Odradzam zatrudnienie do hydrauliki budowlańca Marcina Mazurka ok. 30lat z Lublina , obecnie ukrywającego się w Dublinie. To niesolidny pracownik, pracuje na czarno, bez faktur, pobiera wyłącznie zaliczki i i nie kończy prac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka