Dodaj do ulubionych

Podłogowe dylematy

30.09.12, 18:02
Witajcie, mam następujący dylemat z wykończeniem podłogi w przedpokoju. Przedpokój w kształcie obróconej o 180st dużej litery L (albo dużej litery T bez prawego daszka) chcemy wykończyć tak żeby na odcinku "pionowym", od drzwi wejściowych dać gres, a w "daszku" połozyć panele. I teraz pytanie, w którym miejscu spotkać te dwie powierzchnie ze sobą? Czy dojechać z gresem równo do krawędzi "daszka" czy może zostawić parę centmetrów na jakiś dystans? Jak skutecznie połączyć ze sobą te dwie powierzchnie, z których jedna jbędzie przyklejona na sztywno do podłogi a druga będzie leżała luzem?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Podłogowe dylematy 30.09.12, 20:42
      Połączyć na linii ściany a możliwości wykończenia są dwie, listwa wklejona pod płytki zachodząca na panele (listwa w kształcie litery Z), lub listwa montowana od góry zachodząca trochę na panele i trochę na płytki, listwa progowa, metalowa.
      • Gość: vvv Re: Podłogowe dylematy IP: *.ists.pl 30.09.12, 21:42
        Dzięki za odzew:).
        Z czego są te listwy robine? Aluminium się nie rysuje? Taka lista od góry chyba łatwiejsza do zamontowania i ew. można ją po jakimś czasie wymienić. Miejsce połączenia będzie miało ok. 1,5m.
        • jarecki_2 Re: Podłogowe dylematy 02.10.12, 18:56
          najpopularniejsze to mosiądz i alu. Rysują się, oczywiście że tak, ale nie zwrócisz na to specjalnej uwagi.
      • Gość: tk Re: Podłogowe dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 16:36

PARKIET-TOM-BUD

-MONTAŻ PARKIETU
        -RENOWACJA PARKIETU
        -MONTAŻ SCHODÓW
        -WYKOŃCZENIA WNĘTRZ
        -ZABUDOWY KARTON-GIPS
        Płytki
        Gipsy
        Malowanie

535 230 128
    • Gość: Kacha Re: Podłogowe dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 16:31
      Listwy nie wyglądają zbyt ciekawie szczególnie po jakimś czasie używanie. Ja mam łączenie gresu i deski barlineckiej i wypełnienie specjalną masą w kolorze drewna i wygląda świetnie. Trzeba przypilnować tylko żeby płytki były równo przycięte.
      • Gość: Marek Re: Podłogowe dylematy IP: *.play-internet.pl 08.10.12, 18:43
        Osobiście jestem fanem Barlinka, mam podłogę tej firmy i jest znakomita.
      • Gość: Henio Re: Podłogowe dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 16:15
        Gres zawsze powinien być równo przycięty i wyszlifowany niezależnie czy ma być listwa czy korek czy silikon. Do styku deski barlineckiej i gresu polecam wypełnienie masą elastyczną lub cienki profil metalowy to najlepiej wygląda.
      • 2minime Re: Podłogowe dylematy 12.10.12, 12:53
        Zgadzam się z Tobą - listwy nie wyglądają dobrze i jeszcze wystają ponad poziom podłogi. Najlepiej łączyć drewno z innymi materiałami właśnie taką dopasowaną kolorem elastyczną masą. Szczególnie efektowne jest takie połączenie drewna z kamieniem.
    • zaprojektujemy Re: Podłogowe dylematy 10.10.12, 14:05
      Podłogę drewnianą i płytki można połączyć korkiem, wygląda to ładnie i estetycznie, nie potrzeba dodatkowych listew, wszystko jest na jednym poziomie.
      • mojdomtoja Re: Podłogowe dylematy 15.10.12, 13:09
        Ale korek potrafi się kruszyć i wtedy to wygląda fatalnie. Jednak masa elastyczna jest dużo praktyczniejsza.
        • zaprojektujemy Re: Podłogowe dylematy 17.10.12, 21:32
          Z doświadczenia wiemy, że z odpowiednim materiałem, dobrze położonym nie powinno być tego typu problemów.
        • Gość: Kacha Re: Podłogowe dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 14:35
          Większość osób doradza właśnie korek w płynie. Z tego co wiem to w Barlinku można go kupić przy zamówieniu podłogi i problem z głowy.
          • zaprojektujemy Re: Podłogowe dylematy 08.11.12, 15:59
            Zgadza się, każdy producent renomowany (Barlinek na pewno) rekomenduje pewne rozwiązania. My np. przy jakichkolwiek problemach, czy dylematach związanych z ta podłogą zawsze konsultujemy te kwestie z osobą od tego typu spraw technicznych.
            www.decoroom.eu
    • Gość: ignasiak Re: Podłogowe dylematy IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.12, 13:10
      Jak planujesz remont lub budowę to odradzam zatrudnianie wykonawcy na czarno i niesolidnego jak Tomasz Ignasiak lat ok. 40 z okolic Warszawy, tel. 501543519. Może nie skończyć robót, pobierze zaliczki i zniknie, urząd skarbowy powinien sie zainteresować bo nie wystawia faktur i zatrudnia na czarno.
    • crue.true Re: Podłogowe dylematy 08.11.12, 10:45
      Najlepiej to napisz do dyżurującego specjalisty na www.tuplytki.pl
      bo pewnie nikt ci tutaj nie powie o tym ;p
      dokto napisał:

> Witajcie, mam następujący dylemat z wykończeniem podłogi w przedpokoju. Przedpo
      > kój w kształcie obróconej o 180st dużej litery L (albo dużej litery T bez prawe
      > go daszka) chcemy wykończyć tak żeby na odcinku "pionowym", od drzwi wejściowyc
      > h dać gres, a w "daszku" połozyć panele. I teraz pytanie, w którym miejscu spot
      > kać te dwie powierzchnie ze sobą? Czy dojechać z gresem równo do krawędzi "dasz
      > ka" czy może zostawić parę centmetrów na jakiś dystans? Jak skutecznie połączyć
      > ze sobą te dwie powierzchnie, z których jedna jbędzie przyklejona na sztywno d
      > o podłogi a druga będzie leżała luzem?
    • misuelo Re: Podłogowe dylematy 26.01.13, 18:11
      A nie lepiej zostawić to do zrobienia fachowcom? U nas też było kładzione niejako "po znajomości" w jednym z pokoi i w porównaniu do tego, co robiła ekipa wyszło tak sobie, delikatnie mówiąc. Warto zdać się na pomoc fachowców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka