Dodaj do ulubionych

Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna.

09.01.13, 18:15
Witam.
Może znajdzie się ktoś kto podpowie mi jak zrobić wentylację w małym domku na działce.
Mieszkam w nim juz czwarty rok i największym problemem jest wilgoć w pokoju (dobudowanym0 i w łazience. Do komina (który nie miał ciągu podłączyłem okap i kuchenny i w kuchni i tym pokoju jest lepiej.
zastanawiam się nad zrobieniem wentylacji ale nie wiem czy dobrze zrobie.
Chcę przebić się przez sufit (wstawić anemostat) puścić rurę ocieploną (termoflex lub pvc) na strychu pionowo. Później kolanem do ściany i na zewnątrz znów rura pionowo nad dach.
Nie wiem czy w pokoju powinna znajdować się anemostat wywiewny czy tylko w łazience?
czy mogę te rury połączyć trójnikiem do jednej rury i do wyjścia?
Jakby nie ciągło to gdzie i jak wstawić wentylator by wymusić obieg powietrza?
Obserwuj wątek
    • mcwent Re: Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna. 10.01.13, 20:01
      Witam.
      Tak naprawde wentylacja naturalna zwana grawitacyjna istnieje jesli spełnione sa nastepujace przesłanki: kanał wentylacyjny prowadzi pionowo, ma długosc co najmniej 3 m , jest wykonany z materiału który gwarantuje ciepłote( brak wychłodzenia przez powietrze go otaczajace)w realiach Polski murowany lub z rur stalowych ocieplonych izolacja np pianka poliuretanowa nie mozna go zrobic z pvc z powodu wymagan pozarowych.Generalnie temat na konkretna ekspertyze i calosciowe podejscie do budynku.Zajmuje sie wentylacja od 12 lat polecam sie .
      pozdrawiam
      Maciej Chocaj
      661/976991
      • ryba134 Re: Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna. 10.01.13, 21:28
        Witam.
        Pisałem o wyjściu rury wentylacyjnej z boku budynku w ścianie ponieważ na dachu jest jeszcze eternit. A na obecną chwilę nie jestem w stanie wymienić całego pokrycia dachowego.
        Dach jest skośny a strych w najwyższym punkcie ma ok 2 metry.
        Myślałem o założeniu kominka wentylacyjnego na dachu i podłączeniu pionowo rurą ocieploną do anemostatu np. w łazience. Ale rura wtedy nie miałaby trzech metrów długości a około 1,5 metra od sufitu do dachu.
        No i jeszcze jeden problem to wycięcie otwory w dachu by przebić się rurą do kominka wentylacyjnego.
        Pozdrawiam.

> Witam.
        > Tak naprawde wentylacja naturalna zwana grawitacyjna istnieje jesli spełnione s
        > a nastepujace przesłanki: kanał wentylacyjny prowadzi pionowo, ma długosc co na
        > jmniej 3 m , jest wykonany z materiału który gwarantuje ciepłote( brak wychłodz
        > enia przez powietrze go otaczajace)w realiach Polski murowany lub z rur stalowy
        > ch ocieplonych izolacja np pianka poliuretanowa nie mozna go zrobic z pvc z pow
        > odu wymagan pozarowych.Generalnie temat na konkretna ekspertyze i calosciowe po
        > dejscie do budynku.Zajmuje sie wentylacja od 12 lat polecam sie .
        > pozdrawiam
        > Maciej Chocaj
        > 661/976991
        • jarecki_2 Re: Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna. 24.02.14, 16:13
          Zastosuj wywietrzak.

www.google.pl/search?q=wywietrzaki&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gws_rd=cr&ei=dmELU-_pE6bh4QT3-oHgBA
      • Gość: Onek Re: Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.14, 15:40
        Ciekawy poradnik na temat wentylacji grawitacyjnej. instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik19
        • tomeek112 Re: Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna. 20.03.14, 17:23
          Dzięki za ten namiar, znalazłem tam zdecydowanie więcej ciekawej treści POLECAM innym!

Gość portalu: Onek napisał(a):

> Ciekawy poradnik na temat wentylacji grawitacyjnej. instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik19
    • Gość: betii nawiewnik IP: *.play-internet.pl 21.03.14, 18:20
      mam zamontowane nawiewniki www.nawiew.eu które usprawniły wentylacje w mieszkaniu i obecnie nie mam wilgoci w mieszkaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka