Dodaj do ulubionych

Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa

12.02.13, 14:15
Witam , Kupiłem nowe mieszkanie w którym tynki gipsowe kładziono mechanicznie i są na prawdę bardzo równe - ciężko się do nich przyczepić- na 2m łaty nie ma praktycznie żadnych odchyłek- różnica 1mm. Wykonawca przekonuje mnie żebym jednak położył gładź bo farba mi wszystkiego nie przykryje (są jakieś ślady zatarcia czy grubszego kruszywa). Proszę o poradę czy warto przy tak dobrych tynkach kłaść gładź czy po zagruntowaniu i pomalowaniu nie będzie tak wielkie różnicy?
Obserwuj wątek
    • Gość: bomber Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa IP: *.toya.net.pl 12.02.13, 17:44
      Będzie paskudnie -dawaj gładź!
    • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 13.02.13, 21:31
      Pomaluj jedną ścianę na gotowo (najlepiej w kolorze), jakąś małą i zobacz jak wyszło i czy Ci odpowiada, jak jest dla Ciebie ok to nie rób gładzi a Pan wykonawca liczy na łatwy zysk wykonania gładzi bez wysiłku na prostych gładkich ścianach. Weźmie ze 30 zł/m2 za coś czego być może nie potrzebujesz robić. Zrób próbę, zobacz i podejmij decyzję. Ponadto zawsze można użyć wałka z grubszym włosem, to zniweluje część niedociągnięć (zostawi jednak pewną, zauważalną fakturę), oraz można ściany przetrzeć przed malowaniem papierem, nie za mocno, i w ten sposób pozbyć się grubszych frakcji pasku czy innych "syfów" które mają prawo na ścianach i sufitach się znajdować.
      • kuncfot Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 10:42
        może zamiast wałka z grubym włosem malowanie pistoletem ? ponoć lepiej kryje ?
        • Gość: płaskiPędzel Bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 14:04
          Nie. Pistolet pokrywa całość powierzchni cieńką warstwa i wykaZUJE PROBLEM Z WNIKAniem w dziurki i szczeliny. Dasz grubiej to farba zacznie płynąc. Dasz gęstrzą farbe to podbije nierówności (bo grudki farby nie wnikną w mikroszczeliny). Tak po prawdzie jedyna metoda na pokrycie struktury na gładź (o malowaniu mowa) to pędzel lub szeroka szpachla i gęsta, niespływająca farba. Wałki są szybkie ale też zostawiają struktury i nie zalepiają dziurek.
        • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 20:10
          Nie....
          Dla czego wyjaśnił przedmówca.
        • leda16 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 26.02.13, 15:48
          kuncfot napisał(a):

> może zamiast wałka z grubym włosem malowanie pistoletem ? ponoć lepiej kryje ?

Sorry, że się jako baba wtrącę i powiem swoje 3 grosze na ten temat: Na tynki gipsowe z zasady nie daje się gładzi. Gładź jest po to, żeby wygładzić ściany po tynkach cementowo- wapiennych, zwłaszcza tych maszynowych, kładzionych metodą tradycyjną (piasek+cement+wapno). jeśli tynki te są z tzw. kurzu workowego a ktoś lubi klimaty naturalistyczne, to ma lekko chropawą czyli "strukturalną ścianę i tak może mieć. Te tynki są znacznie gładsze od tradycyjnych. A Tobie ktoś źle poradził, bo im większa ilość gipsu na ścianie tym więcej wilgoci taka ściana wchłania.
          Zaś co do malowania: Bezwarunkowo przed malowaniem musisz taką ścianę zagruntować. Atlas lub jakiś inny grunt. Inaczej nawet po 5-ciu malowaniach spod farby będzie przebijać szary gips, bo on ma takie właściwości, że chłonie farbę jak gąbka. Gruntuje się po to, żeby grunt zatrzymał farbę na powierzchni ściany zamiast ją wchłonąć. Opłakane skutki malowania bez uprzedniego gruntowania masz tutaj, odnośnie sztukaterii gipsowej. Nie była gruntowana i dlatego przebijają żółtawe zacieki kleju gipsowego.fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3354169,2,2,IMG-5986.html Wiosną muszę je solidnie zagruntować i jeszcze raz pomalować. Dopiero na szczęście 2 pokoje a w pozostałej części domu już takiego błędu nie popełnię.Ścian tynkowanych tradycyjnymi materiałami, z tynkiem cementowo-wapiennym w ogóle nie trzeba gruntować.
          Natomiast od grubości wałkowego włosia zależy struktura malowanej ściany. Ja malowałam wałkiem o wys. włosia 6mm. czyli tyle, co do farb na bazie rozpuszczalnika bo mi zależało na jak najgładszej powierzchni. Pistoletu nawet nie kupuj, bo to wyrzucone pieniądze. Te do użytku domowego ciągle się zatykają a zwykły pędzel daje brzydkie smugi. Natomiast profesjonalne pistolety były używane w latach 70-tych. teraz już nikt nimi nie maluje. Drabina, wałek na teleskopie i biegać po mieszkaniu.
    • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 13.02.13, 21:34
      Zagruntować ściany i sufity przed malowaniem zwykłą rzadką, tanią, emulsją i dopiero malować farbami docelowymi. Nie stosować gruntów, nie warto.
      • kuncfot Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 10:41
        tak właśnie wczoraj zrobiłem -jedną ścianę zagruntowałem kryjąc uprzednio większe ubytki gładzią - dziś pomaluje i zobaczę jaki będzie efekt .
        • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 20:04
          Czegoś nie zrozumiałem. Napisałeś, że ściany są otynkowane dobrze, wszystko jest lala, tylko Twój fachowiec namawia cię na gładź. Teraz piszesz, że pomalowałeś uprzednio wypełniając większe ubytki gładzią???? Jakie ubytki? Mówiłeś że wszystko jest ok. Jak zastosowałeś gips na ścianie w której są "większe ubytki" to oznacza, że ściana/ściany, która miała być w stanie super jest w stanie nędzy. Zdecyduj się.
          Jak postąpiłeś tak jak napisałeś będzie widać miejsca gipsowane i teraz będziesz musiał, jeśli chcesz mieć ściany jednolite, naciągać tę ścianę gipsem (powierzchnia potraktowana gipsem będzie zawsze gładsza niż tynkowana tynkiem gipsowym i malowanie tego nie ukryje zwłaszcza jak będzie kolor) a jak na innych ścianach również masz "większe ubytki" to znaczy że na wszystkich ścianach masz zwykłą otynkowaną ścianę beż żadnych wodotrysków (pisałeś, że jest bajecznie), tyle że może pion trzymają, ale o powierzchni, która rzeczywiście nadaje się do zrobienia gładzi żeby jako taki wygląd miały.
        • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 20:08
          Może tu jest pies pogrzebany. Napisałeś, że ściany nie mają odchyłek.... i dla tego uważasz, że są w stanie w którym nie ma się do czego przyczepić??? Gładź gipsowa nie powoduje, że ściany są prostsze, gładź gipsowa nie służy do prostowania ścian. Gładź gipsowa służy do ich wygładzania, żeby powierzchnia ściany była idealnie (jak na możliwości gładzi) gładka. Do prostowania ścian służą inne materiały, na przykład tynki.
          • kuncfot Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 20:51
            wrzucam zdjecie jak to wygląda:
            imageshack.us/photo/my-images/545/img7745a.jpg/
            • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 20:56
              Niech fachowiec zrobi ci gładź gipsową, ale jednowarstwową na początek, powinno kosztować jakieś 18 zł/m2 z materiałem, naciągnąć, przeszlifować i zobaczyć jak wyszło, jak nie będzie zadowalająco gładko czy jednolicie to druga warstwa gipsu (czyli gładź dwuwarstwowa, jakieś 30 zł/m2 z materiałem, za obydwie warstwy oczywiście) i nie mówmy o tym więcej... heh. Te naprawy będą widoczne po malowaniu.
            • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 20:59
              I ta rura odpływu poprowadzona po wierzchu, hahahaha.... szli na łatwiznę jak siemasz, budowniczowie budynku oczywiście.
              • kuncfot Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 21:05
                ok dzięki za info - tak wiem ze to masakra - nie chciało się wpuszczać w ścianę:/
                • jarecki_2 Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 14.02.13, 21:27
                  Niech Ci fachowiec wpuści, jak to odpływ z umywalki to niech zamieni fi 50, teraz masz, na fi 40 jeśli ściana jest za cienka, żeby schować 50tkę.
    • e-rzecznik_sniezka Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa 26.02.13, 14:58
      Szanowny Panie,

Proponuję najpierw zagruntować i pomalować niewielki, mało widoczny fragment ściany na próbę. Jeśli efekt końcowy będzie satysfakcjonujący to może Pan powtórzyć podobny zabieg na całej powierzchni ścian. Gdy okaże się, że ściany wymagają jednak aplikacji gładzi szpachlowej, to proponuję zastosowanie masy wykończeniowej ACRYL-PUTZ® FINISZ www.acrylputz.pl/35/acryl-putz-finisz Do zagruntowania ścian proponuję natomiast wykorzystać Grunt Polimerowy Uniwersalny ACRYL-PUTZ® www.acrylputz.pl/74/grunt-polimerowy-uniwersalny
      • Gość: fix Re: Tynki mechaniczne a gładź szpachlowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.13, 22:54
        Tynki gipsowe mają to do siebie że im lepiej były wykonane tzw wygładzone na mokro tym lepiej dla inwestora , moje propozycja zagruntować ściany farbą podkładową tzw primer lub tanią emulsją z domieszką gruntu , Nigdy nie gruntować samym gruntem np atlasem pozostawia on śliską po wierzchnie i można tylko dołożyć sobie pracy chyba że ktos lubi baranek na ścianie . Zabialkowaną ścianę przejrzeć pod lampą ubytki poprawić masą szpachlową np sheetrock , acryl putz , żadnych zwykłych gładzi ,maja one zbyt gruby proszek
        Nie szlifować surowego tynku ponieważ po pomalowaniu zostają widoczne ślady po papierku ściernym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka