Dodaj do ulubionych

Ulga remontowa

16.02.13, 10:42
Ostatnio trafiłam w Tv na program "Nie daj się fiskusowi". Mn. była mowa o ulgach budowlanych i remontowych, o których myślałam, że już nie istnieją. Redatror prowadzący program rozmawiał z gościem, który wyraźnie zachęcał do zbierania faktur za zakupione materiały budowlane i raz w roku wysłać do Izby Skarbowej.
Czeka mnie remont mieszkania, więc temat mnie zainteresował. Jak to w końcu jest?
Są ulgi, czy ich nie ma?
Dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Ulga remontowa 16.02.13, 14:01
      A zbierać można. Różne rzeczy ludzie zbierają. Często z okazji roczego rozliczenia . Jak nie wykażesz w stosownej pozycji i ulgi sobie nie odliczysz, to pożytku tyle co ze psa gnoju. B.Klimkiewicz.
      • Gość: Werasa Re: Ulga remontowa IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 15:33
        To nie jst ulga remontowa, ale zwrot przez Urząd Skarbowy różnicy pomiędzy 23 % VAT /jaki jest teraz/, a 7 % /jakie bylo kiedyś/. Zbieraj te faktury, a później idź do jakiejś księgowej i niech Ci powie co da się odliczyć a co nie. Przy duzym remoncie to spora kasa. Tu jest lista rzeczy, które można odliczać :
        www.pit.pl/wykaz-zwrot-vat/
        • Gość: Werasa Re: Ulga remontowa IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 15:35
          A tu garść informacji o uldze w 2013 podatki.wieszjak.pl/vat/266411,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-2012-2013-limity-zwrotu.html
          • liryk12 Re: Ulga remontowa 15.06.13, 07:29
            Ponoć ulgi są jeszcze do końca tego roku. Dlatego też zdecydowałam się na remont. Z firmy Sebik wypożyczyłam przyczepę do transportu rzeczy. tu
            • cyklina-klimkiewicz Re: Ulga remontowa 15.06.13, 09:36
              To jest ulga remontowa na transport rzeczy? Kto ulgę daje? Czy tylko twoją przyczepą? B.Klimkiewicz.
              • Gość: Michał Re: Ulga remontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 18:46
                Kupiłem w zeszłym roku działkę czyli zaczynając budowę w 2014/5r już nie odliczę tej róznicy w vat ? musiał bym w tym roku kupować materiały budowlane na jakie jest ulga ? co w przypadku zlecenia projektu firmie budowlanej w tzw stanie surowym zamkniętym ? czy tez była by jakaś opcja z tą ulgą ?
    • smutas13 Re: Ulga remontowa 16.02.13, 20:11
      Werasa
      Dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: Monika Re: Ulga remontowa IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.13, 15:59
        potwierdzam na prawdę warto zbierać faktury i zrobić takie rozliczenie nawet bez pomocy księgowej. Robiłam sama na podstawie informacji w internecie i sama byłam zaskoczona jaka duża kwota wyszła do zwrotu.

www.hitycenowe24.pl
        • cyklina-klimkiewicz Re: Ulga remontowa 19.02.13, 16:33
          Ani za lakier ani za olej ani wosk czy cyklinowanie podłoigi grosza zwrotu nie ma . Tylko na Firmę w ramach remontu Firmy koszty są do odliczenia. Zapytaj księgowej. B.Klimkiewicz.
    • Gość: Kasia Re: Ulga remontowa IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.13, 13:53
      Również potwierdzam, że warto zbierać wszystkie faktury za remont. Do rozliczenia nie wchodzą wszystkie materiały - zwrot nie dotyczy usług, mebli, lakierów i farb. Ale zwrotowi różnicy w VAT podlega np. część sprzętu kuchennego (płyta gazowa, piekarnik), wyposażenie łazienki (wanna, kabina prysznicowa) glazura, a są to spore kwoty.
      2013 rok jest ostatnim rokiem, kiedy można zakupić materiały budowlane i później ubiegać się o zwrot VAT-u. Sam wniosek będzie można złożyć do 2018 roku, ale wwydatki podlegające rozliczeniu można ponosić tylko do 31.12.2013.
      Ja właśnie złożyłam wniosek o zwrot, remont robiłam na przełomie 2008 i 2009, skorzystałam z pomocy firmy - żeby nie sprawdzać samemu co podlega zwrotowi a co nie. Polecam - www.omegga.com.pl Byłam naprawdę zaskoczona kwotą zwrotu, wyszło całkiem sporo. A przy budowie domu zwrot może wynieść nawet kilkanaście tysięcy złotych.
      • Gość: Asia Re: Ulga remontowa IP: *.internetunion.pl 23.09.13, 21:56
        To ja też kogoś zareklamuję w sprawach ulgi remontowej
        eprofiter.pl/Artykuly.php
    • Gość: camina Re: Ulga remontowa IP: *.atlas.com.pl 22.11.13, 16:10
      Pogubiłam się w informacjach z netu w tej uldze i nie wiem, czy jak mam dom kupiony na rynku wtórnym, stary i robię remont od tametgeo roku i w tym roku, to mogę odliczyć koszty materiałów czy nie? Na stronie leroya Merlina jest info, że to dotyczy tylko budynków nowych i od dewelopera.
      • Gość: fix Re: Ulga remontowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.11.13, 23:56
        Ulga dotyczy wszystkich remontów niezależnie od tego co się robi oczywiście wykaz materiałów obowiązuje, często doradzam klientom aby zbierali faktury celem zwrotu vat grosz do grosza jak można czemu nie . Ulga kończy się wraz z tym rokiem więc jeśli ktoś planuje remont mieszkania domu itp. lepiej zakupić materiały do końca tego roku . nawet jeśli rozpoczyna się remont z początkiem przyszłego roku ...
        Skutki wydają mi się opłakane firmy działające na Vacie zwiną manatki i zasilą szarą strefę
        kolega który jest parkieciarzem już się pakuje do Anglii ...
        • cyklina-klimkiewicz Re: Ulga remontowa 23.11.13, 08:00
          Bredzisz nikt n ie zwinie manatków tylko wszyscy przestaną robić wała z klienta. Zaczną podawać ceny brutto . Mnie do szewskiej pasjio doprowadza sytuacja gdy ktoś oferuje mnie towar najczęściej ogłoszenia podając cenę netto. Przecież nikt nie oferuje ogłoszeń w Panoramie Firm inaczej jak usiłując dymać innch podając ceę netto. W Grzybkach jak kupuję pieczywo to słyszy cenę brutto w kiosku jak kupowałem bilet tak samo. Podobnie w Orlen jak kupuję paliwo. By pokazać co się skłąda na cenę nie trzeba z klienta robić wała wystarczy podać składniki i czynności które cenę tworzą. Podatki , w tym VAT, płacą wszyscy więc nie ma się co wygłupiać usiłując kantować nieświadomych. Zawsze warto poprosić o kosztorys ofertowy, tam jest wszystko co interesuje klienta. Uważam , że klent nie powinien kupować żadnych materiałów . Wyjątkiem jest sytuacja gdy sam ma chęć zrobić sobie remont. W sklepach też może zaczną stosować ceny zgodnie z ustawą o cenach i odpuszczą sobie kręcenie. B.Klimkiewicz.
          • Gość: fix Re: Ulga remontowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.13, 00:26
            w budownictwie obowiązują dwa vaty 8 % i 23% . osobiście jeśli chodzi o wykonawstwo zawsze mówie cene netto o tak aby nikt mi nie cwaniakował że cena robocizny która powiedziałem jest już obłożona vatem 23 , 3y lata temu dałem się tak podejść ...
            Jak kupujesz panele lub drzwi to masz wybór z montażem 8 lub bez 23 proc ,
            Ulga stanowi tylko od materiałów takich jak kafle gładzie kleje itp. i jeśli można czemu nie sam wypełniałem z żona wnioski wzm 1 o zwrot vatu i wielu moich klientów z tego korzysta do końca tego roku ocz...
            • cyklina-klimkiewicz Re: Ulga remontowa 25.11.13, 09:07
              Ja pytam czy to mieszkanie czy Firma. Podaję zawsze ceny brutto z materiałami i VAT 8% w cenie. Jak Firma to robię kosztorys ofertowy i tez podaję wszystko. Nie podaję cen netto bo to jawne oszustwo. Nie ganiam też klienta po sklepach chyba, że ma jakieś nistandardowe oczekiwania to mówię mu gdzie może sobie wybrac i kupić to co go interesuje. Dla mnie żadna różnica czy ja mu kupię listwy czy cokoły i zamontuję czy on to sam zrobi. I tak kupi je w tym samym sklepie na Ogińskiego w Warszawie. Każdą robotę oglądam to wszystko mówię od razu. To bardzo dobrze,że skończy się ulga remontowa bo z nią skończy się naciąganie na ceny netto. Nikogo po żadne materiały nie wysyłam . Sam kupuję co potrzebne. B.Klimkiewicz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka