joanna1279 19.02.13, 10:51 Co sądzicie o farbach Dulux z serii Once? Ktoś używał? Podobno wystarczy jedna warstwa, ale czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fix Re: Farby IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.13, 21:28 Nie ma farb na jedno krycie na rynku dulux w Polsce to podróbka niemająca nic wspólnego z farbami tej samrki na zachodzie ... Jak farba markrtowa możę być dobra wszystko sprowadza sie do jakości pigmentów ... Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodniczka25 Re: Farby 20.02.13, 16:38 Malowałam Duluxem , ale nie tą serią kładłam dwie warstwy. Odpowiedz Link Zgłoś
elmo34 Re: Farby 04.03.13, 16:25 Podnosze temat bo szukam opinii o dobrych farbach. Malowane bedzie wnetrze pokoje+sufity glownie na bialo, dobrze gdyby farba byla zmywalna bo jednak jest male dziecko w domu... W tej chwili w mieszkaniu sufity sa biale, salon bialy, jeden pokoj pastelowo-zolty a drugi-fiolet z ciemnym fioletem-straszne!!! Nie ja te kolory kladlam i musze je czym predzej zlikwidowac-te fiolety glownie. Mieszkam za granica i w pierwszej kolejnosci zajrzalam do Castoramy i zachwycilam sie gama ich farb Colours-niestety juz wdzialam kilka negatywnych opinii. Z oferty Castoramy to widze ze maja Dulux Valentine, nieszczesne Colours i Tollens, w Leroy Merlin jest Luxens-nic mi to nie mowi. Jeszcze mi gdzies mignal Sikkens. Co z tego wybrac ? Tak zeby mi ladnie pokrylo te wsciekle fiolety to i tak trzeba pewnie bedzie gruntowac albo klasc z 10 warstw... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna39 Re: Farby 05.03.13, 11:41 Jedna warstwa zdecydowanie nie wystarczy. Aby kolor był ładny i przypominał ten z katalogu trzeba położyć więcej niż jedną warstwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aksm Re: Farby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 17:30 COLOURS BADZIEW BADZIEW! Malowałem dwukrotnie jagodą pokój pasy jak cholera. Malowałem w tym samym mieszkaniu tą samą ścianę Duluxem brąz i było okej. Właśnie idę zareklamować to gó...!! A ściany malowałem już łącznie jakieś 30-35 razy, więc chyba umiem malować. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej2007.832 Re: Farby 05.03.13, 14:00 Nie wiem dla czego macie taką złą opinię o farbach Dulux. Co mnie bawi, to to że już nie raz słyszałem taką opinię nawet od klientów. Co zawsze dementuję, nie że mam umowę z tą firmą, po prostu, mam też takich klientów którzy chcą tylko duluxa i od lat nimi maluję. Słyszałem też opinie że dulux odpada od ścian. Ja wszystko rozumiem, nawet to widziałem, porobiły się tzw. tulipanki na ścianie, ale to nie jest wina farby, tylko przygotowania podłoża pod farbę. Jeżeli będzie ono mocne i stabilne. Nie będzie żadnych problemów. Po pierwsze Dulux z serii Once, nie jest złą farbą i nawet producent zaleca malowanie 2-krotne. Ja maluję 2 razy ale po pierwszym malowaniu nie ma tragedii. po prostu powstają nie wielkie przebarwienia, czy też kropki jak by nie było malowane. Ale są miejsca że nie ma różnicy. Jeżeli zastosujemy się do tego jak mamy przygotować ścianę i malować, to na pewno nie będzie aż tak źle jak mówicie. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elmo34 Re: Farby 05.03.13, 22:39 Ja nie mam zlej opinii o Duluxie-jeszcze gdy mieszkalam w Polsce wymalowalam pieknie mieszkanko Duluxem i bylo super-az sie zdziwilam ze malowanie moze byc takie latwe i przyjemne, nic nie chlapie nie leje sie po lokciach ;-) Chyba zdecyduje sie na Dulux Valentine na sciany, do sufitow ewentualnie kupie inna farbe "sufitowa". Andrzej2007 czy mozesz mi poradzic jak zamalowac flolety na scianach ? czy klasc dwie-trzy warstwy bialej farby czy lepiej nie wiem zagrutnowac (cokolwiek to znaczy-brawa dla laika;-) ? Te fiolety sa dysyc mocne wsciekle bym powiedziala i absolutnie musza zniknac bo pokoj jest zbyt maly na tak ciemne kolory i chce go w bieli (ewentualnie jedna sciana oliwkowa, khaki cos w tej desen). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej2007.832 Re: Farby 06.03.13, 01:00 Najprościej jest zagruntować. Śnieżka Grunt emulsja wewnętrzna. (jest gęsta, nie powinno się rozcieńczać) Jeżeli później kolory nie będą jasne, to nawet raz wystarczy, ale to najlepiej widać jak wyschnie farba, jeżeli kolor nie będzie bardzo przebijał to na dwa razy powinien pokryć kolor jasny (oliwkowy powinien przykryć), dużo zależy od chłonności ściany. Więc tutaj mi ciężko powiedzieć tak na 100% czy wystarczy raz, czy może 2 razy. ona dobrze kryje, ale jedna wada, trzeba nią starannie malować, jak wspomniałem jest gęstą farbą i przy wysychaniu ona się nie rozkłada jak farba nawierzchniowa. A bardzo duża zaleta, przykrywa niewielkie ryski. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej2007.832 Re: Farby 06.03.13, 10:00 Dostępny jest już mały artykuł na ten temat, Tekst linka Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
elmo34 Re: Farby 06.03.13, 10:07 Dziekuje za rady-zaraz przeczytam linka. Problem z gruntem Sniezka mam taki, ze miaszkam za granica a tutaj w sklepach Sniezki nie uswiadczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej2007.832 Re: Farby 06.03.13, 11:00 Ale biała farba jest na pewno :) Mogą mieć inne grunt farby, dałem taki przykład, bo tego używam. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkompas Re: Farby do wnętrz 22.05.13, 10:59 Śnieżka ostatnio mocno się poprawiła, zwłaszcza seria z teflonem jest bardzo dobra. Nie odstaje jakością od droższych farb. remonty i wykończenia wnętrz - Wałbrzych Odpowiedz Link Zgłoś
dasssda Re: Farby do wnętrz 28.09.13, 11:11 Duża część producentów sprzedaje swoje farby w marketach, ale sa to zupełnie inne farby do tych sprzedawanych w sklepach firmowych np Beckers ma farby robione tylko dla Casstoramy VAGFARG a w sklepie firmowym ich nie ma: beckers.syryca.pl/category/sciany-i-sufity/ Odpowiedz Link Zgłoś
nadiaa89 Re: Farby 22.09.16, 15:40 Ja korzystam wyłącznie z farb Duluxa i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć - farby świetnie kryją, wydzielają minimalny zapach, więc po malowaniu nie trzeba wietrzyć przez dwa tygodnie, są bardzo wydajne, więc mogę pomalować dużą powierzchnię, nie kupując pięciu wiader. Ostatnio malowaliśmy z mężem ściany w kuchni farbą Dulux Absolut White www.dulux.pl/pl/produkty/dulux-absolute-white i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Odpowiedz Link Zgłoś