makwalz 27.06.13, 08:53 Zerwałam tapety i chcę pomalować pokój. Co muszę wykonać w pierwszej kolejności ( poza umyciem ścian z resztek kleju tapetowego ). W co muszę sią zaopatrzyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: Malowanie 27.06.13, 21:47 Zmyć ściany mydłem malarskim, kupić wałek, farbę, wiadro malarskie z kratką (chyba, że masz farbę w wiadrach dostosowanych do malowania), folię malarską. Osłonić folią podłogę/meble/parapety/okna/drzwi, farbę zamieszać i malować. Odpowiedz Link Zgłoś
makwalz Re: Malowanie 28.06.13, 08:13 A nie muszę położyć na ścianę gładzi i przed malowaniem zagruntować podłoże? Odpowiedz Link Zgłoś
andemia Re: Malowanie 28.06.13, 13:44 Gładź sobie położysz jeśli będziesz chciał mieć gładkie ściany. Jesli nie możesz ścianę pomalować taką jaką jest - to znaczy wyczyszczoną, umytą, bez resztek tapety i kleju. Wcześniej warto ją jeszcze zagruntować. Podsyłam kilka linków do tekstów o malowaniu i przygotowaniu ściany www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2909,jak-malowac-sciany www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2784,do-czego-sluzy-gladz-gipsowa Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Malowanie 28.06.13, 17:40 Pytałaś o malowanie po zerwaniu tapet, o gładzi mowy nie było. Wykonanie gładzi nie jest obowiązkiem, to osobna praca/wykończenie. Jeśli chcesz położyć gładź oczywiście możesz, nic, jeśli o mnie chodzi, nie stoi na przeszkodzie. Oczywiście pod położenie gładzi ściany należało by zagruntować. Jeśli chodzi o samo malowanie to zmycie ścian w zupełności wystarczy i nie trzeba gruntować dodatkowo, natomiast położył bym podkład zanim pomalujesz ściany a podkład taki należy wykonać zwykłą, nie za gęstą, białą emulsją, zresztą po położeniu gładzi należy postąpić podobnie, zagruntować gips zwykłą białą emulsją i pomalować dwa razy farbą docelową. Odpowiedz Link Zgłoś
makwalz Re: Malowanie 29.06.13, 08:05 Dziękuje za wszystkie podpowiedzi:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Malowanie 29.06.13, 20:09 Jak na fachową poradę ze strony producenta farb porada jest wyjątkowo kiepska, enigmatyczna i nie zawiera istotnych wskazówek co do malowania czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
e-rzecznik_sniezka Re: Malowanie 11.07.13, 07:25 Szanowna Pani, najpierw, tak jak Pani napisała, należy zacząć od usunięcia ze ścian resztek kleju. Kolejny etap prac zależy od stanu podłoża. Jeśli jest ono w dobrym stanie, to można od razu przystąpić do gruntowania powierzchni. Natomiast jeśli nierówne i wymaga wygładzenia, to najpierw proponuję aplikację na ścianę wykończeniowej masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® FINISZ www.acrylputz.pl/35/acryl-putz-fs20-finisz Do pomalowania ścian polecam zastosowanie ceramicznej farby do wnętrz MAGNAT CERAMIC www.magnatfarby.pl/produkty/produkty-farby/art,7,ceramiczna-farba-do-wnetrz.html Narzędzia, w które powinna się Pani zaopatrzyć to: szpachelka, pędzel lub wałek malarski oraz papier ścierny i paca do nakładania gładzi. Odpowiedz Link Zgłoś
drogimex Re: Malowanie 06.05.15, 23:24 Przede wszystkim musisz bardzo dobrze i dokładnie przygotować sobie podłoże pod nowe warstwy farby. Polecam tutaj artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=przygotowanie-scian-do-malowania opisujący krok po kroku co należy zrobić i jakiego rodzaju grunty użyć. W twoim wypadku polecam zastosowanie gruntu szczepnego, które lepiej pokryje starą powierzchnię ściany i jednocześnie nada jej biały kolor (np. grunt śnieżki). Ma to znaczenie jeśli planujesz malowanie jasnymi kolorami, bardzo podatnymi na "wychodzenie" wszelkich zabrudzeń i przebarwień od powierzchni ściany. Odpowiedz Link Zgłoś