Dodaj do ulubionych

INTELIGENTNY DOM ?????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 16:58
co myslicie o integracji systemów automatyki domowej, instalacji
elektrycznej, wentylacji, klimatyzacji, alarmu, bramy itd w jeden system
którym można by sterować za pomoca pilota na telewizorze lub zdalnie przez
internet czy tez telefon komórkowy ?
Czy na etapie budowy ktoś o tym mysli, u kogo to ewentualnie zamówić i ILE TO
KOSZTUJE :):) ?
może ktoś ma jakieś doświadczenia lub informacje ?
Obserwuj wątek
    • Gość: monter Re: INTELIGENTNY DOM ????? IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 21:23
      W automatyce wszystko jest możliwe Potrzeba tylko K A SY!!!!
      Licz się z wydatkiem od 20000 zł w górę . zaglądnij na strone Honeywell.
    • Gość: Bolek Re: INTELIGENTNY DOM ????? IP: *.241.115.231.adsl.inetia.pl 04.08.04, 01:06
      Nieprawda, polecam forum MURATORA poszukaj watku inteligentny dom. Goscie
      potrafili niektore sprawy tanio zrobic [watek dosc obszerny]. Sam mam
      instalacje EIB zrobiona w domu ale to juz wiekszy wydatek jakies 3000EUR.
      • Gość: monter Re: INTELIGENTNY DOM ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 19:45
        czym zarządza i jakie ma mozliwości , bo mój sąsiad twierdzi że ma inteligentny
        dom gdyż jak wyrazi chęć wejścia do pokoju to wystarczy że nacisnie klamkę w
        drzwiach a one same otwierają się do reszty.To mało inteligentny murarz mu tak
        zrobił i nie trzeba było na to ani grosza.
        • Gość: Bolek Re: INTELIGENTNY DOM ????? IP: *.241.115.10.adsl.inetia.pl 05.08.04, 00:51
          www.smartech.pl , www.gira.de , www.eib.de lub w www.google.pl wstukaj 'eib' i
          bedziesz mial linki.

U mnie sterowanie oswietleniem, ogrzewaniem grzejniki scienne + maty grzejne w
          podlodze, stacja pogody, moze pozniej dostep z netu do systemu. System jak z
          klockow mozna rozne rozwiazania wymyslac.
        • Gość: cnc Re: INTELIGENTNY DOM ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 21:09
          z tymi dzwiami to najlepsze co słyszałem ostatnio
          jak to przeczytałem to mój niespełna dwuletni synek uciekł bo ojciec zawył ze
          śmiechu
          gratulacje
    • Gość: Lidzia Re: inteligentny dom ????? IP: *.dynamic.mm.pl 23.11.13, 12:49
      Tematyka domów inteligentnych jest bardzo interesująca, to bardzo szybko rozwijająca się dziedzina. Polecam artykuł łazienka pełna cyfrowych gadżetów.tutaj
      • leda16 Re: inteligentny dom ????? 23.11.13, 23:24
        Gość portalu: Lidzia napisał(a):
        Polecam artykuł łazienka pełna cyfrowych gadżetów.htt> p://dominteligentny.pl/2013/lazienka-pelna-cyfrowych-gadzetow/?difrom=news

Żadnej elektryki w wannie ani pod prysznicem! Bo to mi się z wanną Wassermana kojarzy :) Przy polskim poziomie wykonawstwa łatwo zdechnąć jak ugotowana ryba.
      • szarpak21 Re: inteligentny dom ????? 13.06.15, 23:47
        inteligentny dom troszke kosztuje , i potrzeba troche czasu zanim zacznie na sie zarabiac ( rachunki za energie elektryczna ) ,,, zdecydowanie polecam leniwym osoba .
        • borys.er Re: inteligentny dom ????? 29.06.15, 08:22
          Sam się nad tym zastanawiam i przeglądam fora. Jesteśmy w fazie projektowej i zastanawiam się, czy poszerzyć plan o rozplanowanie systemu inteligentnego domu. Szukam dobrej firmy; natknąłem się np. na Majca.technology – mają dobre opinie, może to jest dobry trop w poszukiwaniach.
          • tomaszdabski Re: inteligentny dom ????? 29.10.15, 16:03
            Dla mnie konieczne do zrealizowania opcji inteligentny dom jest posiadanie odpowiedniego systemu. Ostatnio zainstalowałem u siebie wideodomofon IP z wekty , który jest połaczony z moim smartfonem. Jest to super rozwiązanie, bardzo latwe w uzyciu, ale niezwykle pomocne. No a dodatkowo mam pewność, że mój dom jest bezpieczny.
    • wandasek Re: inteligentny dom ????? 09.08.14, 18:08
      to jest bardzo dobry pomysl. wszystko da sie zrobic. wystarczy, ze kupisz odpowiedni sprzet i zaczniej go ze soba integrowac. ja juz korzystam z systemu alarmow i moge tym sterowac za posrednistwem jednego narzedzia. kupowalam wszystko w factor.pl - zobacz moze znajdziesz cos potrzebnego:)
      • kawenave79 Re: inteligentny dom ????? 06.11.14, 11:24
        No ja z mężem rozglądałam się na poczaku po castoramach itp w poszukiwaniu takich systemów ale z inteligentnym domem (www.miwiurmet.pl/polecamy/106-rnwnrn.html ) przypadkiem się spotkaliśmy. Wiec skorzystaliśmy z opcji automatyki bramowej,rolet itp. firmy miwi urmet, na razie skupiliśmy się na zewnątrz, teraz myślimy o automatyce wewnątrz domu ale jeszcze się do końca nie rozejrzeliśmy w tej kwestii
    • nucreo80 Re: inteligentny dom ????? 09.05.15, 12:40
      dzień dobry
      podstawy sterowania trzeba znać już na etapie okablowania elektrycznego i teletechnicznego.

podstawowe tematy sterowania z aplikacji tabletu lub telefonu można zrobić w tani prosty sposób ponieważ większość firm od pieców co rekuperacji, kamer , alarmu i systemów audio wideo posiadają w standardzie. Kwestia dobrego okablowania budynku i założenie tematów na przyszłość żeby w każdej chwili można było z wszystkich funkcji skorzystać.
      w cale nie jest to duży wydatek ( ewentualnie powiększa o około 30-40 % okablowania ) i potem do woli i kiedy chcemy możemy doposażać się w sterowniki. sterowanie z pilota od tv już nie jest pomysłem na topie raczej wszystkim zarządzamy już z tabletów.
      jestem instalatorem także na bardziej szczegółowe pytania odpowiem mailowo.
    • kabeee90 Re: inteligentny dom ????? 24.05.15, 23:50
      Też postanowiłam zainwestować w elektronikę, w inteligentne rozwiązania dla domu i zakupić rolety elektryczne, jak się okazało wcale ta inwestycja nie jest aż tak angażująca finansowo :> także pozwoliłam sobie na trochę luksusu i komfortu. Wybrałam taką standardową, pasującą do moich minimalistycznych wnętrz dachy-okna.pl/roleta-elektryczna-velux-rml.html. W zestawie był pilot i teraz z dowolnego miejsca mieszkania przysłaniam albo odsłaniam swoje okna. A i dla zaniepokojonych kwestiami porządku, spokojnie łatwa jest w utrzymaniu czystości
      • www.vincihome Re: inteligentny dom ????? 07.06.15, 18:14
        Nawiązując do wypowiedzi przedmówcy zgadzamy się z opinią, że im wcześniej zdecydujemy o budowie domu z inteligentnym systemem sterowania tym dla nas lepiej i pozostawiamy sobie szersze pole wyboru rozwiązań i samego dostawcy systemu. Integracja różnych instalacji w budynku to naszym zdaniem bardzo dobry pomysł przynoszący realne efekty, które obserwujemy u naszych klientów. Zapraszam do zapoznania się z nasza ofertą na vincihome.pl. Dostarczamy wielu praktycznych rad jak rozpocząć i przejść przez proces realizacji inteligentnej instalacji.
    • maniekk44 Re: inteligentny dom???? 15.06.15, 18:57
      dobre pytanie, ile takie cudo kosztuje?
      • justyn-a1994 Re: inteligentny dom???? 11.05.16, 00:59
        Moda na Inteligentny dom z roku na rok rośnie, teraz jest multum urządzeń do sterowania różnymi urządzeniami. Tutaj polecam Ci fajny artykuł opisujący różne sterowniki, które pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze i uprościć użytkowanie mieszkania www.techsterowniki.pl/blog/co-zrobi-za-ciebie-inteligentny-dom/
    • janka00t Re: Inteligentny dom ????? 19.06.15, 18:49
      Fajna sprawa, znajomi mają i chwalą;)
    • bmj.gliwice Re: Inteligentny Dom ????? 18.04.16, 13:59
      Integracja wszystkich urządzeń i instalacji to dobry pomysł. Można nimi sterować urządzeniem, które większość z nas nosi cały czas przy sobie - czyli telefonem. Można oczywiście sterować dodatkowo klawiaturą na ścianie, tabletem, domowym komputem - opcji jest wiele.

Dlaczego najlepiej pomyśleć o systemie inteligentnego domu na etapie budowy domu, przed założeniem instalacji elektrycznej. Nie ma potrzeby kucia ścian, aby położyć okablowanie i zainstalować elementy sterujące systemem.
      Jeśli dom jest już gotowy, zastosowanie systemu może wiązać się z remontem (potrzebne jest wykonanie bruzd w ścianach. Można również zastosować system bezprzewodowy.

Ważny jest wybór odpowiedniej firmy. Polecam wybór firmy znającej się na automatyce i elektryce.
      Jeśli firma instalująca systemy inteligentnych domów zna się nie tylko na instalacji gotowych produktów oferowanych na rynku, lecz również ma własny potencjał, będzie potrafiła tak zaprojektować system i dostosować działanie urządzeń, aby w rezultacie zmaksymalizować komfort domowników. Taka firma będzie potrafiła podłączyć do systemu również nietypowe urządzenia. Będzie potrafiła wymyślić niestandardowe rozwiązania - indywidualnie dostosowane do konkretnego domu.
      • justyn-a1994 Re: Inteligentny Dom ????? 11.05.16, 14:54
        Moda na Inteligentny dom z roku na rok rośnie, teraz jest multum urządzeń do sterowania różnymi urządzeniami. Tutaj polecam Ci fajny artykuł opisujący różne sterowniki, które pozwolą Ci zaoszczędzić pieniądze i uprościć użytkowanie mieszkania
      • masert Re: Inteligentny Dom ????? 14.05.16, 17:09

Moda na Inteligentny dom z roku na rok rośnie, teraz jest multum rzeczy w domu do sterowania różnymi sterownikami. Ja akurat mam kilka sterowników w domu od centralnego ogrzewania i podłogowego, które pozwalają mi zaoszczędzić pieniądze i uprościć użytkowanie. Kupuje sprzęt marki TECH.

bmj.gliwice napisała:

> Integracja wszystkich urządzeń i instalacji to dobry pomysł. Można nimi
        > sterować urządzeniem, które większość z nas nosi cały czas przy sobie - czyli t
        > elefonem. Można oczywiście sterować dodatkowo klawiaturą na ścianie, tabletem,
        > domowym komputem - opcji jest wiele.
        >
        > Dlaczego najlepiej pomyśleć o systemie inteligentnego domu na etapie budow
        > y domu, przed założeniem instalacji elektrycznej. Nie ma potrzeby kucia ścian,
        > aby położyć okablowanie i zainstalować elementy sterujące systemem.
        > Jeśli dom jest już gotowy, zastosowanie systemu może wiązać się z remontem
        > (potrzebne jest wykonanie bruzd w ścianach. Można również zastosować system be
        > zprzewodowy.
        >
        > Ważny jest wybór odpowiedniej firmy. Polecam wybór firmy znającej się na automatyce i elektryce.
        > Jeśli firma instalująca systemy inteligentnych domów zna się nie tylko na insta
        > lacji gotowych produktów oferowanych na rynku, lecz również ma własny potencjał
        > , będzie potrafiła tak zaprojektować system i dostosować działanie urządzeń, ab
        > y w rezultacie zmaksymalizować komfort domowników. Taka firma będzie potrafiła
        > podłączyć do systemu również nietypowe urządzenia. Będzie potrafiła wymyślić ni
        > estandardowe rozwiązania - indywidualnie dostosowane do konkretnego domu.
    • mark.23 Re: inteligentny dom 15.05.16, 21:03
      temat rzeka, ciężko o wiarygodną informację
    • patka0071 inteligentny dom 16.08.18, 10:52
      Jeśli ktoś jest zaintersowany tematem "inteligentnego domu" to zachęcam przeczytania tego o to artykułu - www.bramykolobrzeg.pl/pl/blog/120-inteligentny-dom-caly-dom-w-jednej-aplikacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka