Dodaj do ulubionych

problem z kominkiem

22.07.13, 09:44
Nie wiem już gdzie pytać.Mój problem z kominkiem jest taki,ze mam zawsze okopconą,osmoloną szybę.tzn nie widać palącego się ognia tylko czarna szyba.Kominiarz twierdził,że to komin za krótki,założyliśmy "strażaka" na komin.Niestety nie pomogło.Co to może być.Zmienialiśmy drewno,szyba jest samoczyszcząca.A kominek dalej jest taki nieefektowny.Niby jest ,grzeje ale nie ma tego efektu a w zasadzie po to go zrobiliśmy.
Czy ktoś ma jakieś pomysły a może własne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: problem z kominkiem 22.07.13, 17:30
      Niestety to wada kominków, często się kopcą szyby, zwłaszcza w tych tańszych modelach i długość komina nie ma z tym nic wspólnego. Odpowiedzialna jest za to konstrukcja samego kominka. Odprowadzenie spalin do komina nie jest w kominku bezpośrednie. Najczęściej płomień jest zatrzymywany na takiej żeliwnej blasze podwieszonej pod "sufitem" kominka, po to, żeby ogień nie rozgrzewał bezpośrednio górnej ściany kominka. W takiej blasze są oczywiście wycięcia, żeby spaliny odchodziły w górę, do komina. W tańszych kominkach ta blacha jest źle lub wcale nie wyprofilowana co powoduje zawirowania spalin a co za tym idzie "rzucanie" dymu na szybę kominka i jej okopcanie. Sprawdź tę blachę, czy jest zamontowana odpowiednio, jeśli jest w Twoim kominku oczywiście, nie wiem jaki model posiadasz. Może być zamontowana odwrotnie niż powinna. Może być też tak, że cały kominek jest kiepski, kiepsko wykonany, źle wyprofilowany wewnątrz. Zrobić dobry kominek nie jest łatwo i dla tego kominki, te dobre, kosztują więcej niż 1500 zł a nawet w tych najdroższych nie da się uniknąć okopcenia szyby poprzez źle załadowane drewno lub złe drewno. Nie jestem ekspertem od kominków, ale miałem taki przypadek, ustawienia tej blachy o której piszę, i zmiana ustawienia na prawidłowe prawie zlikwidowało kłopot z okopceniem. Kominek zwykły bez wodotrysków, tani z marketu.
      • Gość: ml Re: problem z kominkiem IP: 213.199.248.* 22.07.13, 21:20
        Zbyt niska temperatura spalania. Obecne regulatory umożliwiają pomiar temp. spalin oraz jej regulację poprzez otwarcie przepustnicy. Jeśli masz prosty kominek bez elektroniki, to co jakiś czas polecam przepalenie brykietem, wypalisz wtedy część syfu z wnętrza kominka.
        • lukina Re: problem z kominkiem 23.07.13, 20:19
          Dziękuję za odpowiedzi.
          Kominek nie był tani,tzn za środek bez obudowy daliśmy sporo więcej niż 1500 zł.Co do blachy to ja mogę zajrzeć ale pytanie czy będę wiedziała o co chodzi.Kominiarz już to oglądał i stwierdził ,że to komin ,bo cofa dym do środka.
          Jeżeli chodzi o tę drugą możliwość, to rzeczywiście jeżeli nie zakręcę kominka to wszystko się wypala ale wtedy kominek robi się gorący prawie do czerwoności i mamy w pokoju saunę.Mamy sporo znajomych z kominkami i nigdzie nie ma takiego problemu.Nawet jak zakręcony kominek to wszystko ładnie wygląda a ta nasza szyba jest po prostu cała osmolona,robi się taka skorupa.Kominek stawiała firma zajmująca się tym od lat.
          No cóż gdybym miała kasę to zrobiłabym go od nowa a tak ciągle szukamy jakiegoś rozwiązania.
    • nawalonych7krasnali Re: problem z kominkiem 24.07.13, 00:10
      Zrób sobie kominek - nie akwarium z ogniem to będzie wszystko widać. To jest coś co trzeba wybrać na początku: jeśli chcesz patrzeć na ogień albo mieć ciepło rozprowadzone. To nie wada komina, ani dostępu powietrza - jak przyłożysz szkło do świeczki też się okopci. Nie zmienisz tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka