IP: 80.51.237.* 09.08.04, 15:28
Buduję dom, czy sądzicie że alarm jest niezbędny?
Obserwuj wątek
    • warka_strong Re: alarm 09.08.04, 17:43
      Gość portalu: mona2002 napisał(a):

> Buduję dom, czy sądzicie że alarm jest niezbędny?
      ===
      Dzień dobry!
      Wyposażenie domu wolnostojącego w sygnalizację alarmową jest pomysłem rozsądnym.
      Musi być jednak spełnionych kilka warunków dodatkowych. Ja skoncentruję się na
      tych, które są najważniejsze.

1. Wybierając wykonawcę warto zażądać listy zrealizowanych projektów
      zabezpieczeń. Zalecam kontakt z właścicielami tych obiektów, aby uzyskać
      informacje dotyczące jakości współpracy z firmą.

2. Sugerowałbym wybór firmy z dużym doświadczeniem w branży. Spowodowane jest to
      między innymi tym, że dla każdego obiektu winiwn zostać sporządzony odrębny
      projekt, uwzględniający wszystkie drogi wejścia do obiektu (zarówno te
      oczywiste, jak również teoretyczne). Projekt winien także uwzględniać warunki
      terenowe na zewnątrz obiektu (w przypadku, gdy część systemu bedzie pełnić
      funkcję ochronną wobec otoczenia domu).

3. Najkorzystniejszym jest połączenie instalacji (systemu) z monitoringiem
      obsługiwanym przez koncesjonowaną agencję ochrony.

4. Trzeba także pamiętać, iż system ochrony elektronicznej ma za zadanie
      (głównie) poinformowanie o zaistniałym zdarzeniu. Najkorzystniejsza, z punktu
      widzenia zabezpieczenie mienia, jest współpraca systemu ochrony elektronicznej z
      zabezpieczeniami o charakterze mechanicznym. Zadaniem tych drugich jest
      utrudnienie dostępu osób postronnych do obiektu. W przypadku zastosowania
      kombinacji tych dwóch systemów korzystne jest takie skonfigurowanie sekcji
      systemu elektronicznego "zewnętrznego", aby nie powodował on alarmu głośnego
      lecz "ciche powiadomienie" stacji monitoringu.

5. W przypadku domu wolnostojącego korzystny jest także montaż wideodomofonu.

Pozdrawiam.
      • Gość: mona2002 Re: alarm IP: 80.51.237.* 09.08.04, 19:02
        Korzystaliście z warszawskiej firmy zakładajacej alarm do domu - TrustService?
        Wydają się być atrakcyjni.
    • Gość: ewa Re: alarm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:48
      Konieczny!!! Ja zanim zamieszkałam zainstalowałam dobry alarm, ale bez żadnych
      buzerów typu monitoring. Myślę, że dla komformtu psychicznego powinieneś go
      zainstalować. Ja np. mam sypialnię na poddaszu. Na noc włączam alarm na
      parterze i osobiście czuję się bezpieczniejsza.
    • Gość: zielona Re: alarm IP: 212.160.172.* 10.08.04, 11:42
      Poza tym, co juz poruszyli przedmowcy, dwie rzeczy mi sie nasuwaja:
      1. Czesto alarm z monitoringirm jest dobrym rozwiazaniem przeciw kradziezom na
      budowie. Ubezpieczyc to ciezko (albo sie wcale nie da), a zdarzaja sie nawet
      kradzieze typu wyrwanie zamontowanych juz okien. Oczywiscie sa budowy gdzie
      ryzyko jest duze, a sa takie gdzie mozna sobie odpuscic.
      2. Instalacje do systemu alarmowego warto zrobic przed polozeniem tynkow, nie
      trezba potem kuc albo przyczepiac widocznych rynienek, a instalacje
      bezprzewodowe sa drozsze.
      Pozdrawiam
      zielona
      • Gość: mona2002 Re: alarm IP: 80.51.237.* 10.08.04, 12:24
        To teraz wiem, że założenie alarmu to ważna sprawa. Dzieki za uwagę o
        instalacji przed kładzeniem tynków, sądziłam, że to nie ma związku.
      • Gość: AniaSK Re: alarm IP: *.katowice.agora.pl 10.08.04, 12:31
        Jak dla mnie alarm konieczny, ale uważam, ze sam alarm niewiele zmienia.
        Mieszkam na osiedlu domków i min 1x dziennie gdzies wyje alarm, nikt rzecz
        jasna nie reaguje, bo się wszyscy przyzwyczaili ;)
        Alarm tak, ale w połączeniu z monitoringiem. Po co Ci alarm, na który nikt nie
        reaguje (no chyba, że właczenie alarmu spowoduje interwencję sąsiadów ;), albo
        inne nieprzewidziane niespodzianki dla złodziei ;))
    • Gość: mona2002 Re: alarm IP: 80.51.237.* 11.08.04, 12:50
      Znalazłam niedrogą firmę instalującą alarmy na www.trustservice.republika.pl
      Czy ktoś korzystał?
      • Gość: zielona Re: alarm IP: 212.160.172.* 11.08.04, 14:52
        > Znalazłam niedrogą firmę instalującą alarmy na www.trustservice.republika.pl
        > Czy ktoś korzystał?

A planujesz tez monitoring?
        Porownaj cene alarmu, ktory znalazlas, z oferta firm ochroniarkich (na alarm w
        identycznej konfiguracji, rozmowa z handlowcem przeciez nic nie kosztuje).

Mnie zakladala alarm firma ochroniarska, ktora teraz monitoruje, bo:

1. Ceny alarmow u nich byly minimalnie wyzsze od tanich firm montujacych alarmy.

2. Odpowiedzialnosc za dzialanie alarmu i serwis bierze firma monitorujaca, w
        przeciwnym wypadku sama musisz tego pilnowac.

Ad. 1 - Dobrze jest wiedziec, jaka jest rozsadna cena danego alarmu (takiego
        samego zestawu). Ja rozmawialam z przedstawicielami trzech znanych firm
        ochroniarkich (popatrz jakie sa tabliczki w Twojej okolicy na innych
        posesjach). Pierwszy handlowiec zaproponowal cene rozsadna. Dwaj pozostali -
        wariacka. Ale jak powiedzialam: o, drogo, a X zaproponowal tyle, to obydwaj
        zeszli do tej wlasnie rozsadnej ceny. Cudowna promocja :-)
        Ad. 2 - przypadek ekstremalny - kobita miala wlamanie, a ochrona z firmy
        monitorujacej nie przyjechala, bo alarm nie zadzialal, nie dostali sygnalu. Co
        wiecej, widzieli wczesniej ze cos jest nie tak, bo zadne sygnaly nie dochodzily
        i podejrzewali awarie, ale nic jej nie dali znac. Nieladnie, ale obowiazku nie
        mieli :-( Dlatego wole nawet za rok doplacac za serwis, ale miec spokoj.

Pozdrawiam
        zielona
        • Gość: mona 2002 Re: alarm IP: 80.51.237.* 11.08.04, 15:07
          Rozmawiałam z panem z Trust Service. Wytłumaczył mi, że można ałożyć alarm po
          rozsądnych cenach, a potem podłączyć się do jakiejś firmy ochroniarskiej, co
          wychodzi taniej, niz korzystanie od razu z ich propozycji. On odpowiada za
          serwis, co mnie uspokoiło. Może przyjść sprawdzić całą instalację. Poza tym
          jest naprawdę inteligentnym, kontaktowym człowiekiem. A można też mieć
          powiadomienie na telefon komórkowy i powiadamiać policję samemu. Czy ktoś tak
          robi? czy policja przyjeżdźa?
          • Gość: AniaSK Re: alarm IP: *.katowice.agora.pl 11.08.04, 15:55
            Możesz powiadomić, tyle, że co im powiesz? Alarm mi wyje? Bo podobno 90%
            alarmów to fałszywe alarmy (na podstawie moich doświadczeń śmiem twierdzić, że
            nawet 99%)... A za niepokojenie policji bez powodu....

Jeśli wybierzesz opcję powiadamiania przez komórkę to musisz mieć zawsze w
            pobliżu osobę, która podjedzie i ten alarm Ci wyłączy, albo sprawdzi, co się
            dzieje. Przeżyłam wycie alarmu całą noc, bo sąsiedzi wyjechali na weekend...
            (tu stek przekleństw).

Ja mam opcję: kto inny zakładał alarm, kto inny monitoruje. Ceny porównywalne.
            Sprawdź tylko, co znaczy "serwis".
            • Gość: zielona Re: alarm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:43
              > Przeżyłam wycie alarmu całą noc, bo sąsiedzi wyjechali na weekend...

To musial byc uszkodzony (czy zle skonfigurowany) albo falszywy alarm ale
              powtarzajacy sie (np. zostawione otwarte okno i czujka sie ciagle na nowo
              zalaczala).
              Normalnie syrena krotko wyje (ok. 2-3 min) i przestaje, bez koniecznosci
              robienia czegokolwiek przy klawiaturze, czy samej centralce.

Co do czestosci falszych alarmow to zupelnie sie z Toba zgadzam (specjalista
              byl moj kotek).

Pozdrowienia
              zielona

• Gość: AniaSK Re: alarm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 21:30
                Oczywiście, że fałszywy, a może nawet prawdziwy, tyle, że
                a. sąsiedzi wyjechali i nie odbierali telefonów
                b. alarm wył non stop
                c. zasłonięte rolety, wiec nawet jeśli ktoś był w środku, to i tak nie było go
                widać ;) mógł to tez być pożar , ale rolety utrudniły widoczność ;)

A napisałam to po to, by uświadomić, że sam alarm po prostu nic nie daje! Co z
                tego, że wyje, jeśli nikt nie reaguje natychmiast?
                Nawet jeśli mam powiadamianie przez komórkę to zanim dojadę odbiorę kilkanaście
                telefonów (rachunek będzie boski), a potem i tak okaże sie, ze właściwie to
                alarm był fałszywy ;)
          • Gość: zielona Re: alarm IP: 212.160.172.* 11.08.04, 16:01
            > Rozmawiałam z panem z Trust Service. Wytłumaczył mi, że można założyć alarm
            po
            > rozsądnych cenach, a potem podłączyć się do jakiejś firmy ochroniarskiej, co
            > wychodzi taniej, niz korzystanie od razu z ich propozycji.

Oczywiscie, ze mozna. Ale jemu za serwis tez trzeba placic. Jesli roznica w
            cenie rzeczywiscie jest spora - warto rozwazyc taka opcje. Najlepiej porownac
            kilka konkretnych propozycji.

> A można też mieć
            > powiadomienie na telefon komórkowy i powiadamiać policję samemu. Czy ktoś tak
            > robi? czy policja przyjeżdźa?

Tez sie nad tym zastanawialam, ale jednak wybralam monitoring.
            To zalezy jakie sa Twoje oczekiwania, jakie ryzyko w okolicy.

Co da powiadomienie na komorke? Jak przyjedziesz, to juz bedzie po wszystkim
            (zlodzieje sa szybcy). Jak zawiadomisz od razu policje, to nie wiem czy
            natychmiast przyjada, nawet jesli maja taki obowiazek (a wcale nie wiem), to
            moga nie miec ekipy wolnej od razu (albo nie beda sie spieszyc).

Chyba ze masz sasiadow super, ze juz samo wycie alarmu spowoduje ze wyjda i
            przeplosza zlodziei. ja takich nie mam.

Pozdrawiam
            zielona
          • warka_strong Re: alarm 11.08.04, 17:34
            A czy zapytałaś owego "kontaktowego człowieka" o coś takiego jak lista
            referencyjna? O tym pisałem w pierwszym z moich postów. "Kontaktowi" są wszyscy
            "przedstawiciele handlowi". Taka jest ich rola.
            Jeszcze raz powtórzę. Najpierw niech Ci podadzą listę obiektów, na których
            realizowali swoje instalacje. Potem skontaktuj się z włascicielami tych
            obiektów. Jeżeli właściciele polecą Ci tę firmęjako wiarygodną, dopiero wtedy
            wydawaj pieniądze.
            W sytuacji systemu alarmowego lepiej jest zapłacić więcej, ale firmie solidnej
            niż wydać mniej i pluć sobie w brodę.
            • Gość: fragi Re: alarm IP: *.zebyd.com.pl 20.08.04, 21:53
              Moim zdaniem alarm nie jest konieczny wyposażeniem domu, ale może być
              przydatny. Bardzo ważne jest aby nie generował fałszywych alarmów, bo wtedy ani
              Ty, ani policja ani sąsiedzi nie zareagują. Ba, nawet nie zwrócą uwagi. Kto by
              zwrócił skoro co 2-3 dni wyje alarm ? Po prostu nie stosuj najtańszych czujek.
              Warto zainwestować w droższe (lepsze) czujki, np.podczerwień + mikrofala.
              Centralka w zasadzie ma znaczenie tylko jeśli chodzi o funkcje.
              • Gość: e.w Re: alarm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 18:45
                Z mojego doświadczenia dodam : jak zawsze wszystko zależy do sytuacji. Jeżeli
                jesteś osobą zamożną, mającą dużo do stracenia: kolekcje, dobry sprzęt -
                zainwestuj w bardzo solidny alarm i monitoring. Jeżeli jesteś osobą zamożną to
                pestka płacić co miesiąc abonament , aby być spokojnym. Jeżeli nie jesteś
                bardzo zamożny , ale się denerwujesz, gdy dom zostaje bez opieki - zalecam
                poszperanie wśród firm nie bardzo drogich. Można w nich także opłacać abonament
                okresowo, np. za monitorowanie w trakcie uropu. Zawsze jednak zabepieczenie
                daje pewien rodzaj bezpieczeństwa i spokoju. Wszystko zależy od tego, ile masz
                do stracenia. Jednakowoż w przypadku domu jest to - moim zdaniem - wymagane.
                Wszystko zależy od zasobności. Gdy nie jesteś majętny strzeż się przede
                wszystkim gówniarzy , dla których każda okazja jest dobra. Taki prosty alarm
                może ich odstraszyć .Powodzeniach w planach.
    • green-balon Re: alarm 29.12.16, 18:35
      iqqa napisał:

> Jeśli ktoś czytających buduje się na Śląsku, to mogę polecić chłopaków z h> ttp://www.alarmy-monitoring.pl. Przy zakładaniu syst
      > emu alarmowego dzielą się ciekawymi anegdotkami, po których każdy będzie fanem
      > monitoringu ;)

Tobie polecam psychiatrę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka