Dodaj do ulubionych

minimalna grubość wylewki na strop

30.04.14, 21:11
Chcę zrobić poddasze w starym domu. Strop ma grubość 12cm monolit. co metr ma podciągi które wystają 5 cm nad strop. Żeby nie obciążać stropu chcę miedzi podciągi dać styropian 5cm i wszystko przykryć wylewką. Jaka minimalna grubość wylewki? Musze ją zbroić? Ściany są grube ale słabe (kamień wapienny i glina) nie chcę ich dodatkowo obciążać.
Obserwuj wątek
    • Gość: konjo Re: minimalna grubość wylewki na strop IP: 176.5.56.* 30.04.14, 22:03
      Moim zdaniem musisz zbroić, inaczej wylewka może popękać - styropian jest zbyt mało stabilnym podłożem, żeby to wytrzymać bez szwanku przez dłuższy czas... A ile cm betonu? U mnie na pustakach stropowych POROTHERM jest warstwa 2 cm nadbetonu. Moim zdaniem więcej ci nie trzeba.

P.S. a czy w ogóle konsultowałeś taką przeróbkę z jakimś nadzorem budowlanym albo konstruktorem? Dobrze by było, żeby ktoś spróbował przeliczyć obciążenia i zdecydował czy taka przeróbka jest w ogóle bezpieczna!
      • antonio86pl Re: minimalna grubość wylewki na strop 30.04.14, 22:59
        Oczywiście co do stropu to wszystko było zrobione pod nadzorem.
        Czyli na styropian 2 cm zbrojonej wyleweki?
        • tomek-dortmund Re: minimalna grubość wylewki na strop 03.05.14, 13:41
          No cos ty, min. grubosc wylewki na styropianie czy innym izolujacym materiale jest 4-5 cm.
          grubosc 2cm mozesz co najwyzej stosowac jesli bezposrednio laczysz betonowy strop wraz z wylewka.
          W twoim przypadku lepiej by bylo zastosowac suchy jastrych czyli z plyt fermacell, nie bedzie ci przynajmniej pekac na nadciagach.
          pozdr.
          • antonio86pl Re: minimalna grubość wylewki na strop 03.05.14, 17:01
            Dzięki. Pomyśle nad tym suchym jastrychem. Najpierw jednak ktoś mi musi przeliczyć czy mogę robić wylewkę 4cm. Dom stary, kilka lat temu był zalewany strop i też miałem obawy czy fundamenty wytrzymają i ściany się nie porysują. Ale wszystko się udało i puki co od kilku kat żadnej rysy na ścianach
            • jarecki_2 Re: minimalna grubość wylewki na strop 03.05.14, 23:03
              Coś się tu nie klei, jak mówisz, że robisz zgodnie z projektem i pozwoleniem na budowę to masz w projekcie jaka ma być wylewka, jakiej grubości. Wylewka betonowa to 5 cm grubości, jak zbrojona włóknem polipropylenowym lub stalowym to można zejść do 3, jak martwisz się o obciążenia, chociaż robiąc zgodnie z projektem nie powinieneś jak masz projekt, to możesz dać styrobeton. Możesz również zrobić podłogę z płyt OSB zamiast betonu.
    • autoryzowany Re: minimalna grubość wylewki na strop 03.05.14, 18:58
      Jastrych minimum 4cm na styropianie , a jak dom stary to tylko wszystko pod nadzorem architekta projektanta itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka