Dodaj do ulubionych

mapa geodecyzjna - odczyt, pomoc

10.05.14, 23:05
Witam,

Jestem zainteresowana nieruchomoscia (domem) ktory jest zlokalizowany na gruntach "troche mokrych", według mapy geodezyjnej dołączonej do dokumentacji budowy jest oznaczenie poziomu wód: 115.45, czy ktoś moze mi to wyjaśnić, jak odczytać tą informację? Oraz w innym dokumencie potiwerdzającym wykonanie nawiercen w celu zbadania poziomu wód gruntowych znalazłam informację, że poziom tych wód był na średnim poziomię: 0.8m-1.6m p.p.t. z możliwymi okresowymi wahaniami do ok. 0.5m. Czy to jakieś poważne zagrożenie? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: mapa geodecyzjna - odczyt, pomoc 12.05.14, 22:14
      Informację należy odczytać dosłownie, w czasie badania, powiedzmy pierwszego, woda gruntowa była na głębokości 1.15m następne badania jakie zostały przeprowadzone, wskazały, że poziom wód gruntowych może się wahać pomiędzy 0.8 a 1.6m (czyli się zgadza z pierwszym badaniem, albo ktoś na podstawie pierwszego badania lub na podstawie danych z tego terenu wpisał widełki). Zagrożenie żadne, wody gruntowe są wszędzie, zastosowana technologia budowy się sprawdziła przy tym poziomie wód gruntowych ponieważ budynek stoi o czym świadczy to, że chcesz go kupić, jeśli piwnice są i są suche to znaczy, że izolacje są w dobrym stanie i działają ot i tyle. Uwagę należy zwrócić na stan budynku, stan izolacji właśnie, stan instalacji elektrycznej i hydraulicznej, stan dachu, okien i stan czego tylko chcesz. Jak stan czegoś jest nie zadowalający to oznacza wydatki, czasem większe, czasem mniejsze, zależy.
      • besyli Re: mapa geodecyzjna - odczyt, pomoc 20.05.14, 13:56
        Dzięki za wyczerpująca odpowiedz :)
        Stan budynku nie rodzi specjalnie niepokoju, raczej wygląda ze jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka