Dodaj do ulubionych

BIZNES NA WSI

IP: 80.244.143.* 07.02.06, 21:28
Skończyłem właśnie studia, wróciłem do domu na niewielką wieś i stoje teraz
przed dylematem czy prubować robić coś z moim niewielkim gospodarstwem czy
zwyczajnie jak inni z mojej wioski wyjechać do pracy zagranice.
Jak myślicie jest jakaś szansa żeby dorobić sie w jakikolwiek sposób na wsi??
Jeśli macie jakiej pomysły prosze was o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: farmer 07 Re: BIZNES NA WSI IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 08.02.06, 18:13
      drogi rolniku
      jezeli jestes posiadaczem ok. 10 hektarów łak w pofałdowanym terenie zajmij sie
      hodowla koni np. koników polskich
      potrzebujesz 10 matek i jednego ogiera
      roczny przychow to 9- 10 żrebaków które po nast. roku sprzedasz po 2-2,5 tys.
      dostaniesz również 13 tys. dopłaty za konie oraz 8 tys. za ziemie
      roczny dochód to ponad 41 tys.zł
      • Gość: rolnik Re: BIZNES NA WSI IP: 80.244.143.* 09.02.06, 14:24
        akurat posiadam taką powierzchnie pola, ale niestety inwestycja w te koni które
        mi proponujesz przekroczylaby roczny dochód, musiałbym zapłacic jakies 50 tys
        na poczatek
      • wosto Re: BIZNES NA WSI 09.02.06, 15:55
        wyglada na sietną inwestycję. kapitał początkowy z kredytu z dopłatami ARiMR -
        młody rolnik itd.
        • driff Re: BIZNES NA WSI 09.02.06, 16:10
          witam
          ja mam podobny problem, z tymze moja wioska jest dosc nie typowa, poniewaz
          znajduja sie w niej budnki uczelni z miasteczka oddalonego 5km, stad w roku
          akademickim przewija sie przez nia okolo 500 studentow oprocz tego przebiega
          przez nia dosc ruchliwa trasa szczecin - zielona gora, a moja posiadlosc jest
          tuz przy niej, natomiast od uczelni jakies 400m, nie posiadam za duzo ziemi -
          dzialka ok 70 arow, ale za to dosc sporo zabudowan tj. 3 garaze, 2 budynki
          gosp, zastanawiam sie nad otwarciem jakiejs dzialalnosci, moze ktos ma jakas
          dobra koncepcjee :) pozdr
          • hillary23 Re: BIZNES NA WSI 09.02.06, 16:17
            ja bym się chyba skupiła na tych studentach; możesz na przykład ich karmić,
            dawać możliwość spędzenia czasu między wykładami, czasem studenci mają okienka;
            możesz mieć w ofercie ksero i inne usługi tego typu, internet - dowiedz się co
            mają na terenie uczelni, jak nie mają tego typu rzeczy to im to daj
          • wosto Re: BIZNES NA WSI 09.02.06, 18:07
            Witaj, jeżdzę tamtędy dość cześto i nie zauważyłem aby było zbyt wiele miejsc
            gdzie można zjeść.
            Jesli zdołasz przyciągnąć kierowców, to masz zapewniony dobry interes.
            podobno klucz do powodzenia w tym biznesie leży w jakości jedzenia - to
            przyciąga ludzi, a potem muszą oprócz jedzenia wydać u ciebie jeszcze trochę
            pieniędzy...
            student pewnie też je - ale czy jest gotów zapłacić :)
            • driff Re: BIZNES NA WSI 13.02.06, 13:47
              w zasadzie o tym wlasnie mysle tzn punkt z 2 kompami z netem, do tego mozliwosc
              wypicia kawy etc. i mysle rowniez ze piwa, poniewaz nieznaczna ale jakas czesc
              studentow mieszka na stancjach w tejze wiosce i przy konkurencyjnych cenach w
              stosunku do sklepu chyba lepiej posiedziec w lokalu wieczorkiem czy
              na "okienku" niz gdzie indziej, do tego dochodzily by wypieki wlasnej produkcji
              (i tu pojawia sie pytania, czy moge serwowac ciasta upieczone w domu, czy
              robione wlasnorecznie kanapki itp.) Jestem w trakcie robienia ankiety, zeby
              rozpoznac czy faktycznie takie miejsce odnioslo by jakis sukces, a z plynacych
              do mnie informacji wiem ze takowa szansa istnieje, jedak dosc klopotliwa
              kwestia mogloby byc dotarcie do tego punktu, poniewaz pomimo niewielkiej
              odleglosci trzeba przejsc przez bardzo ruchliwa droge.
              Wosto piszesz, ze nie ma wielu miejsc gdzie mozna by dobrze zjesc, jednak w
              tej miejscowosci sa w zasadzie 3 punkty gastronomiczne - 2 restauracje i bar,
              wiec raczej nie mam szans powalczyc o kierowcow, rowniez dlatego ze nie
              dysponowalbym parkingiem na duze samochody

Dzieki za wypowiedzi i prosze o jeszcze :) moze ktos ma jakis alternatywny
              pomysl na wykorzystanie sporej powierzchni budynkow gospodarczych
              umiejscowionych przy ruchliwej trasie...
              Dzieki za odp
              POZDRAWIAM SERDECZENIE
          • Gość: farmer Re: BIZNES NA WSI IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.02.06, 22:27
            trzy garaze to wymazony lokal na usługi wulkanizacyjne
            za używane; montażownice, wyważarke nie zaplacisz wiele a firma która
            dostarczac bedzie ciężarki, łatki itd. bezpłatnie przeszkoli w obsłudze maszyn
            w sezonie letnim mozna pomyśleć o myjni dla sam. osobowych
            do tego barek z przekaskami i napojami, lodami
            koszt niewielki bo stoly i lawki dostaniesz od browaru
            • Gość: farmer Re: BIZNES NA WSI IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.02.06, 23:18
              w lokaliku postaw stoł bilardowy oraz dart a studentów będziesz miał od rana do
              rana
              poszukaj w wiekszym miescie firmy ktora dzierzawi stoly i darty a 50% zysków
              jest twoje
              w tych okolicznych restauracjach i barach niema ww. sprzętu
              pozdrawiam i życzę powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka