Dodaj do ulubionych

szerokość wnęki a pralka

30.05.14, 21:04
Witam. Niebawem kupuję pralkę. Chcę tylko ładowaną od frontu i tu jest problem. Prawie wszystkie tego typu to 'sześćdziesiątki', ciężko znaleźć węższą niż 59,5cm szerokości. Mam wnękę o szerokości 60 cm. Niby wejdzie, ale zostaje tylko pół centymetra 'luzu'. Czy to nie za mało? Słyszałam, że jak się ją dobrze wypoziomuje, nie powinno być problemów. Mówią to jednak sprzedawcy- wiadomo, chcą wcisnąć towar. A jak to się sprawdza w praktyce? Czy pralka może normalnie funkcjonować 'na styk'? Nie chcę żałować zakupu. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • shinee5 Re: szerokość wnęki a pralka 31.05.14, 00:25
      Mam pralkę wsuniętą na styk we wnękę i wszystko jest ok. Ale: pralka jest bardzo stabilna, nie "tańczy" w czasie prania i odwirowywania, nie stuka zatem o ścianę.
      • jarecki_2 Re: szerokość wnęki a pralka 31.05.14, 22:29
        Nowa, dobrze ustawiona pralka nie powinna szaleć, ale z czasem się rozreguluje i się zacznie trząść. Nie ma za to chyba przeciwwskazań, żeby pralkę wstawić i usztywnić specjalnie za pomocą np, gumy. Wstawić pralkę i szczelinę uzupełnić np, gumą żeby była sztywno od razu i na zawsze, czyli do końca żywota pralki.
        • cyklina-klimkiewicz Re: szerokość wnęki a pralka 01.06.14, 02:08
          Jak wiruje to obraca się włożone pranie, a to powoduje wibrację. Luz jest konieczny, taki z 5cm na stronę bo albo płytki ze ściany odpadną albo pralka straci emalę. Może jedno i drugie. B.Klimkiewicz.
          • Gość: mila Re: szerokość wnęki a pralka IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 10:42
            "Luz jest konieczny, taki z 5cm na stronę"

Taki luz to ty masz między klepkami we łbie. Niestety.
          • kamilica Re: szerokość wnęki a pralka 01.06.14, 11:10
            Dzięki za wszelkie uwagi. Producent zaleca jednak odstęp. Kupię taką jak chciałam, postawię bokiem do wnęki, tzn. część zostanie we wnęce, a reszta przed nią (miejsce jest, łazienka nie jest miniaturkowa). Zyskam za to za pralką miejsce na miski i wiadra, których nie będzie widać. To chyba jedyne wyjście. Zresztą ładowana od góry 'wyszła by' mi z wnęki bo jest głęboka i też to nie wygląda najlepiej.
          • jarecki_2 Re: szerokość wnęki a pralka 02.06.14, 19:17
            Tym akurat bym się nie przejmował, jeśli producent zaleca luz to na pewno nie ma na myśli płytek, emalii czy uszkodzeń tynku a ma na względzie jednak swój produkt czyli pralkę. Na zdrowy rozum, usztywnienie pralki nie powinno mieć wpływu na jej funkcjonowanie, ale podejrzewam, że pralka wykonana nie koniecznie z najdroższych materiałów, najgrubszych blach, usztywniona we wnęce (takie usztywnienie spowoduje że pralka się nie rusza a co za tym idzie nie uszkadza płytek lub emalii) mogła by się uszkodzić na przykład całą siłę obracając w pralkę i na przykład urwie się przeciwwaga lub puszczą jakieś inne zgrzewy.... ale na zdrowy rozum powinno zadziałać. Luz, jak piszesz, 5 cm z każdej strony jest potrzebny w moim rozumieniu tylko starej, rozklekotanej pralce, chociaż mam starego Polara, teraz służy celom warsztatowym, ale po chyba już 20 latach sprawuje się doskonale, chociaż musiałem kilka razy już podokręcać to i owo, parę części wymienić, no i rdza żre obudowę... ale działa bez zająknięcia.
            • cyklina-klimkiewicz Re: szerokość wnęki a pralka 02.06.14, 22:09
              Luz to luz, musi być. Pralka jak wiruje to ma niewyważoną masę a ta przemieszcza się i prlka lata od ściany do ściany. To tak jak niewyważone koło w samochodzie.Trzeba spróbowac by wiedzieć o co chodzi. B.Klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka