Dodaj do ulubionych

Instalacja cw i zw

IP: *.echo.com.pl 27.08.04, 13:33
Będę robił doprowadzenie cw i zw od pionu do wanny i umywalki. Czy lepiej
zrobić z rur pcv klejone, czy polipropylenowe zgrzewane? Ponieważ nie mam
zgrzewarki (podobno można gdzieś pożyczyć - gdzie?) i nigdy nie zgrzewałem,
to chyba prościej będzie kleić z pcv. Czy rury pcv klejone dają 100%
szczelności? Z góry dziękuję za rady kogoś kto ma w tym doświadczenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marynarz Re: Instalacja cw i zw IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 27.08.04, 18:37
      Jeśli będziesz to robił starannie to przecieków nie powinno być. Przed
      nałożeniem kleju, oczyszczasz obydwie klejone powierzchnie specjalnym środkiem,
      coś jak rozpuszczalnik. Nastepnie obie powierzchnie smarujesz klejem (za pomocą
      pędzelka) równo, niezbyt cienką warstwą, a następnie łączysz. Przy wkładaniu
      jednego elementu w drugi nadmiar leju wypłynie i zrobi sie taki wałeczek, nie
      wycieraj go, jak zaschnie będzie dodatkowo uszczelniać połączenie. Ważne jest
      żeby nie kręcić elementami jak klej już chwyta, bo wtedy się rozszczelnia
      połączenie. Najlepiej przed nałożeniem kleju zrobić próbę i zaznaczyć
      flamastrem za pomocą kresek na obu łączonych elementach ich wzajemne położenie
      kątowe. Sam kiedyś robiłem i nie cieknie.
    • Gość: darek Re: Instalacja cw i zw IP: 217.153.87.* 27.08.04, 23:23
      przy doprowadzeniu z pionów wystarczy "klejonka". Jedynym problemem tego systemu jest to że przez jakiś czas z wody czuć klej. Jeśli piony nie były wcześniej wymieniane to pamiętaj żeby swoje doprowadzenia zakończyć przejściówkami i ewentualnie wodomierzami - zapobiegnie to totalnemu rozkuciu ścian w twojej łazience
    • cynick1 Re: Instalacja cw i zw 28.08.04, 10:12
      uwazam ze z klejonymi jest mniejszy klopot
      i moge polecic
      po wejsciu do UE w sklepach z materialami budowlanymi zalega kilka systemow
      bez certyfikatu przy kupnie zapytaj o niego a jezeli nie pros o znaczna obnizke
      przeciez nie grozi Ci kontrola sanepidu
      slyszalem duzo krytyki odnosnie systemow klejonych
      osobiscie spotkalem sie tylko z jednym przypadkiem kiedy zawiesil sie
      podgrzewacz i z rury zrobila sie "grucha"
      nietety trzeba bylo zrywac glazure ale przynajmniej nie doszlo do poparzenia:)
      dobre sklepy z m.b.maja zgrzewarkii mozna je wypozyczyc za drobna oplata
      ale montaz instalacji w tym systemie trwa troche dluzej a wiadomo dzien bez
      wody jest dniem straconym;)

pzdr.
      • Gość: monter Re: Instalacja cw i zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 11:27
        ta grucha o której piszesz jedna na pięć lat wystarczy aby zniszczyć łazienkę z
        wystrojem -kafelki np. -i więcej nie pchać się w systemy choćby troszeczkę
        niepewne -saper myli się tylko raz!
        pozdr. monter
        • cynick1 Re: Instalacja cw i zw 28.08.04, 12:44
          racja monterze ale winic nalezy wadliwe podgrzewacze
          oczywiscie klejonka ma mniejsza wytrzymalosc ale niestety istnieja granice
          bezpieczenstwa
          a sposob ich gradacji zalezy tylko od wykonawcy

pzdr.
    • Gość: Gosc Re: Instalacja cw i zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 00:20
      Ktos madry powiedzial ze "co tanie to drogie"
      Tanie w zakupie a w rezultacie drogie w eksploatacji,naprawach itp.
      Takie rury klejone wcale nie sa duzo tansze od miedzianych a przynajmniej przy
      CU jest spokoj,ze sie nie rozleci za jakis czas.
      No chyba ze mieszkasz w gorach wtedy lepiej sie zastanowic na plastikiem ale
      zgrzewanym jak juz.
      Albo Alu pex
    • jetbang Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 12:43
      tanie mięso psy jedzą !!!

co do rurek które ida pod kafelki nie ryzykowałbym technologii niepewnych. mam
      uraz do klejonek a i zgrzewane też nie są często rewelacją.
      ostatnio widziałem jak kobitka remontowała łazienkę po powodzi spowodowanej
      pęknięciem PE. widok tragiczny.
      powiem tyle, że o ile instalacje c.o. w domkach w miarę bezpieczne dla tych
      tworzyw (krótkie instalacjie i małe ciśnienia), o tyle do wodociągu bym nie
      ryzykował
      powód - spotkałem sie z tym ze ktoś coś namieszał na pompach w MPWiKu i w sieci
      (i instalacji) poszło chwilowe ciśnienie którego klejonka nie wytrzymałaby ....

Polecam stal - trochu spawania (pod kafelkami) ale jak trzyma to nie puści -
      spawy są mocniejsze niż rura. a wtedy kafelki bedziesz wymieniać kiedy będziesz
      chciał a nie kiedy pierdyknie i zaleje.

pozdrooofka!!!
      • cynick1 Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 14:54
        chcialem skromnie zauwazyc ze od momentu wejscia do UE prowadzenie instalacji
        wodociagowej w Cu jest zabronione
        dochodzi do tego ohydny smak i zapach pasty lutowniczej zanikajacy po
        dlugotrwalym uzytkowaniu
        niektore zgrzewane systemy gwarantuja wytrzymalosc do 10 MPa
        niestety polowy tego nie wytrzymaja stalowe rury ze szwem
        mozna oczywiscie montowac pod glazura systemy ppanc ale wystarczy zastosowac
        odpowiednie zabezpieczenia przeciazeniowe
        na koniec pytanie retoryczne co jest bardziej korzystne dla uzytkownika
        pekniecie rury w scianie czy wybuch podgrzewacza lub nie daj boze bojlera

pzdr.
        • jetbang Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 15:26
          > chcialem skromnie zauwazyc ze od momentu wejscia do UE prowadzenie instalacji
          > wodociagowej w Cu jest zabronione

nie wiem, w miedzi instalacje wodociągowe nie są dobrym rozwiązaniem - a mi
          chodziło o stal nie miedź !!! stal lutowana chyba o ocynk Ci chodzi. i ocynk
          nie jest zabroniony!!! jest nie wskazany przy instalacjach cwu ze względu na
          przepisy o dezynfekcji rurociągów CWU.

które systemy PE, PEX, klejonka??????? wytrzymują temperaturę 55` C i ciśnienie
          100 bar ???? nie znam!!! chyba kosmiczne !!!

kociołki nawet te najmniejsze musza miec coś takiego jak zawór bezpieczeństwa.
          i jak on nie zadziała to jedynie zostaje uciekać.
          • cynick1 Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 15:50
            moja odpowiedz w sprawie instalacji w Cu byla do Twojego poprzednika
            z postu chyba jasno wynika ze wytrzymalosc 100 bar maja systemy
            zgrzewane
            wiadomo ze system zabezpieczen min wyl termiczne i zawory bezpieczenstwa
            czasem zawodza oczywiscie wykonawca nie ponosi za to winy ale czy nie lepiej
            jest wmontowac dodatkowo jakies slabsze ogniwo w instalacji zeby zapobiec
            ludzkiemu nieszczesciu
            to niestety moja dewiza i mozesz sie nie zgodzic

pzdr.
            • jetbang Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 16:27
              postu chyba jasno wynika ze wytrzymalosc 100 bar maja systemy
              > zgrzewane

ponownie - które !!!! nazwa i link na stonę !!! 10 bar to sie zgodze ale nie
              sto!!!!
    • Gość: skalmen Re: Instalacja cw i zw IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 29.08.04, 16:34
      Robkowi chodzi o madrą podpwiedż a nie wymądrzanie się.CWU ZGRZEWA SIE RURY
      PP.Czyli polipropylenowe.A nie PE ,PEX.Ja nie widzialem aby ktoś lutował rury
      ocynkowane tak jak tu podaje popezednik.Jako doświadczony monter proponuje rury
      zgrzewane PP BĘDZIE PO PROBLEMIE.POZDR.HYDRAULIK.
      • jetbang Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 16:47
        Ja nie widzialem aby ktoś lutował rury
        > ocynkowane tak jak tu podaje popezednik

to mało widziałeś ;-)))

"Najskuteczniejszą przemysłową technologią spajania rur galwanizowanych
        ocynkowanych jest lutospawanie przy użyciu twardych lutów i topników
        opracowanych i wytwarzanych przez szwajcarską firmę EUTECTIC - CASTOLIN.
        Prawidłowo przeprowadzony proces technologiczny z użyciem wyżej wymienionych
        lutów i topników zapewnia połączeniom galwanizowanym cynkiem odpowiednie
        właściwości wytrzymałościowe, antykorozyjne i szczelność przy praktycznie
        nienaruszonej warstwie cynku." - zródło www.zpu.com.pl/ i wiele innych

PE sie zgrzewa - sieci i przyłącza wodociągowe i gazowe i łączy na złączki
        PEX jest dla c.o. łączony na kształtki - złączki

PP (polipropylen), PB (polibutylen) są zgrzewane za pomocą mufy do 90 mm
        (bodajże) a powyżej doczołowo
        • Gość: Gość Re: Instalacja cw i zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 22:57
          "Najskuteczniejszą przemysłową technologią spajania rur galwanizowanych
          ocynkowanych jest lutospawanie przy użyciu twardych lutów i topników
          opracowanych i wytwarzanych przez szwajcarską firmę EUTECTIC - CASTOLIN"

No wlasnie PRZEMYSLOWA.
          A my tu mowimy o domowych instalacjach

Poza tym gdzie napisane ze po wejsciu do UE zabionione jest CU??
          Baaaaardzo jestem ciekawy
    • jetbang Re: Instalacja cw i zw 29.08.04, 23:35
      co do pożyczenia zgrzewarki to są firmy kótre pożyczają ale to również
      kosztuje. co do klejonek do instalacji wody pitnej nie będe sie wypowiadał.

ogólnie tworzywa są bardzo wrażliwe - jak masz gwarancje na tworzywo na 50 lat
      to pewnie po 10 będziesz musiał wymieniać bo coś pier...nie - z praktyki.
      zmienność ciśnienia w wodociagach miejskich i powstające w ich skutek
      naprężenia nie są do przewidzenia a producenci sami przyznają że czasem te
      systemy zawodzą. (przykład - moja rozmowa z gościem z rehau`a - nie złaczka nie
      puści jeśli puści to rura)

w przypadku c.o. zgodzę sie że klejonka i różne zgrzewy mogą funkcjonować
      (mniejszy zakres pracy - max jedno osiedle a nie pół miasta)o tyle do cwu i zw
      nie polecam!!!

faktem jest to że te systemy (zgrzewy i klejonka) są łatwe do wykonania i nie
      trzeba skomplikowanego sprzetu by je wykonać o tyle w eksploatacji ...
      by pospawać rurki stalowe trzeba butle, palniki i inne pierdółki a to już
      wymaga siły i samozaparcia (wtaszczyć to na 4 albo 6 piętro). z tego względu
      tacy fachmani, którzy nawet na tym wątku sie wypowiadaja chwaląc sklejki ponad
      wszystko, idą na łatwiznę która ich nie dotyczy (bo jak pierd.. to ich nie
      zaleje) a tobie może przynieść za kilka miesięcy lub lat spoooro problemów ale
      cóż wybór nalezy do Ciebie ;-)))

Pozdrówka!!!
      • Gość: Gość Re: Instalacja cw i zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 23:49
        "w przypadku c.o. zgodzę sie że klejonka i różne zgrzewy mogą funkcjonować
        (mniejszy zakres pracy - max jedno osiedle a nie pół miasta)o tyle do cwu i zw
        nie polecam!!! "

No chyba Jetbang zwariowal??
        na c.o. dawac klejonke??
        To juz sie callkiem poprzewracalo na tym swiecie :(((

No jak Jetbang zrobi c.o. w klejonce to jego nie zaleje jak pier.....

• Gość: skalmen Re: Instalacja cw i zw IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 30.08.04, 13:49
      Cały czas mylisz pjęcia cwu to jest skrót ciepła woda użytkowa. A zw zimna woda
      użytkowa.Muwisz o spawaniu rur. Kto spawa rury do wody
      użytkowej???.Ocynkowane???.W bloku lub domku jednorodzinnym.Pomyśl znim
      palniesz głupstwo.
      • Gość: Robek Re: Instalacja cw i zw IP: *.echo.com.pl 30.08.04, 15:47
        Dzięki za odpowiedzi i rady, ale jak mówiła mądra ciocia słuchaj dobrych rad i
        rób jak uważasz. W moim przypadku rury ocynkowane ani miedziane nie wchodzą w
        grę. Wolałbym robić z pcv klejone, są prostsze w wykonaniu, zgrzewanych nigdy
        nie robiłem, ale obawiam się o późniejszą eksploatację. Czy wykonanie próby
        ciśnieniowej nie daje pełnej gwarancji? Jeśli tak to próba na ile atmosfer?
        Dlaczego rury pcv polecacie do co, a do cw nie bardzo, chyba temperatury są
        zbliżone? Do jakiej maksymalnej temperatury wytrzymują rury pcv bez
        odkształceń, czy zniszczeń? Z góry dziękuję za odpowiedzi na kolejne pytania.
        Pozdrowienia
        • Gość: skalmen Re: Instalacja cw i zw IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 30.08.04, 18:39
          Pewnie że zrobisz jak uważasz ja wyrażam swoją opinie.Od 10 lat stosuje do cwu
          i zw rury PP zgrzewane i jak dotąd odpukać ....zadnej awarii.Natomiast rur PCV
          klejonych nie używałem bo nie miały atestu.rury PP wytrzymują temp. do 120,a
          cisn 16 atm.pozdr. hydraulik
        • Gość: monter Re: Instalacja cw i zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 20:54
          jetbang idż jednak do lekarza !
          chyba jakaś rura mu pierdyknęła prawdopodobnie spawana ocynkowana w domu
          jednorodzinnym , powinien sie chociaz trochę podleczyć.
          odnosnie rur klejonych -zgadza się iż wykonawsto musi być bardzo precyzyjne aby
          było jako -tako . jest w Krakowie oś złosliwie nazywane wirus -instalacje były
          z klejonego -wymieniałem już 6 CO oraz CWU.. inne firmy też !!! system jest wg.
          mnie do kitu
          a nie do CO lub CW-U . Wykonanie próby cisnieniowej dje gwarancję -rura
          wytrzymała tą próbę ,i DOTYCZY TO WARUNKÓW NORMALNYCH PANYJĄCYCH W CHWILI
          WYKONYWANIA PRÓBY.!!! ale pózniej wchodzi w grę praca materiału -wielokrotna ,
          jego zmęczenie oraz inne czynniki.
          1.5 cisnienia nominalnego -JA WYKONUJĘ PRÓBY PRZY 9 barach. , ale próba wg.
          mnie powinna być powtórzona conajmniej trzykrotnie. Na wejściu wody do budynku
          koniecznie reduktor ciśnienia, zasobniki wody koniecznie z naczyniem
          przeponowym , jeśli zasobnik CW-U na wyjściu wody z zasobnika koniecznie
          mieszacz ustawiony na 45 *C .
          gENERALNIE RURY Z TWORZYW WYDŁUŻAJĄ SIE PRZY RÓZNICY TEMPERATUR 100 * C DO 15
          CM /10MB.Jeśli mogę to proponuję coś zgrzewanego lub system droższy
          rozdzielaczowy na którymś Alu Pex-sie zaciskany a nie na gwintowane złączki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka