koszalek_opalek 27.08.04, 23:25 Może jest na forum ktoś, kto budował z tego materiału. Zależy mi na porównaniu pomiędzy nim, a betonem komórkowym. I co myślicie o bloczkach fundamentowych z keramzytu zamiast zwykłych betonowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 28.08.04, 00:28 Keramzytobeton jest okolo 3x gorzej izolujacy termicznie od gazobetonu. Moze zastapic cegle lub gazobeton w scianach warstwowych. Jezeli juz to raczej tylko w scianach nadziemnych, bo po to go wymyslono. Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek Re: KERAMZYT - co powiecie? 28.08.04, 14:10 A słyszałem dobre opinie na temat bloczków fundamentowych z keramzytu. Myślisz Doc, że bloczki betonowe są lepsze? Jeszcze się nie zdecydowałem, a mam coraz mniej czasu, bo za 2 tygodnie zaczynam urlop i chcę murować fundamenty. Za duży teraz mamy wybór:)Kiedyś człowiek się cieszył, jak udało sie kupić cokolwiek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 28.08.04, 14:49 Z technicznego punktu widzenia nie ma roznicy, izolacyjnosc termiczna jest niewazna. Keramzytobeton moze byc troche lzejszy(jezeli lzejszej klasy)od zwyklego betonu. W pustakach roznica jest niewielka. Liczy sie wiec cena/m2. Takze jakosc(atest zgodnosci z PN), solidnosc wykonania, wymiary. Trzeba porownywac jablka z jablkami. Kazdy producent zachwala swoj towar i ma do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek Re: KERAMZYT - co powiecie? 28.08.04, 16:44 Dzięki Doc! Co do ceny, to z keramzytu wyjdzie chyba taniej. Jeden bloczek kosztuje 5 zł, ale jest 2 razy grubszy niż bloczek betonowy za 2,50 - 2,60 zł. Wynika z tego, że zaoszczędzi się trochę zaprawy i czasu, więc kolejna oszczedność, to mniej godzin do zapłacenia murarzowi:) Właściwie, to obawiałem się tylko, czy takie bloczki fundamentowe są równie wytrzymałe, jak z betonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyot Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:43 Keramzyt jest o kilka stopni cieplejszy od betonu.Niewielka to różnica ale jednak... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 28.08.04, 18:23 Popatrz na strone www.dombet.pl/index.php?t_pid=12 cena dokladnie ta sama przy tych samych wymiarach. Kupujac musisz miec pewnosc, ze material nadaje sie na sciany fundamentowe. Chodzi tutaj o nasiakliwosc a w konsekwencji trwalosc. Znana tez musi byc klasa wytrzymalosciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: KERAMZYT - co powiecie? 28.08.04, 19:20 I tu tkwi taki z rogami :) Zawsze i wszędzie głoszę-nie zmienia się czegoś co sprawdzone i eksploatowane od lat,zwłaszcza dotyczy to materiałów budowlanych!W następstwie zaoszczędzenia określonej kwoty,następstwa tegoż czynu moga być opłakane... Pozostałbym przy betonowych z dobrą izolacją i jeżeli taka potrzeba- ociepleniem.Chyba że jest coś,o czym zwyczajnie nie wiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 29.08.04, 10:07 To jest dobra zasada, ale trzeba byc otwartym na nowe techniki. Jesli to sie w dodatku oplaca. W tym konkretnym przypadku mozna sie przejechac, gdyz moga byc tez bloczki zrobione z jednofrakcyjnego keramzytu, specjalnie przewidziane do scian nadziemnych, gdzie jamistosc (izolacyjnosc)) moze byc pozadana. Dlatego trzeba porownac cenowo dwa bloczki o tym samym zastosowaniu, tych samych wymiarach i podobnej klasie wytrzymalosciowej. Z tego co znalazlem cena jest ta sama. Jesli tak to tez pozostalbym przy tradycyjnym bloczku betonowym. Odpowiedz Link Zgłoś