Dodaj do ulubionych

KERAMZYT - co powiecie?

27.08.04, 23:25
Może jest na forum ktoś, kto budował z tego materiału. Zależy mi na
porównaniu pomiędzy nim, a betonem komórkowym. I co myślicie o bloczkach
fundamentowych z keramzytu zamiast zwykłych betonowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 28.08.04, 00:28
      Keramzytobeton jest okolo 3x gorzej izolujacy termicznie od gazobetonu.
      Moze zastapic cegle lub gazobeton w scianach warstwowych.
      Jezeli juz to raczej tylko w scianach nadziemnych, bo po to go wymyslono.
      • koszalek_opalek Re: KERAMZYT - co powiecie? 28.08.04, 14:10
        A słyszałem dobre opinie na temat bloczków fundamentowych z keramzytu. Myślisz
        Doc, że bloczki betonowe są lepsze? Jeszcze się nie zdecydowałem, a mam coraz
        mniej czasu, bo za 2 tygodnie zaczynam urlop i chcę murować fundamenty. Za duży
        teraz mamy wybór:)Kiedyś człowiek się cieszył, jak udało sie kupić cokolwiek:)
        • Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 28.08.04, 14:49
          Z technicznego punktu widzenia nie ma roznicy, izolacyjnosc termiczna jest
          niewazna. Keramzytobeton moze byc troche lzejszy(jezeli lzejszej klasy)od
          zwyklego betonu. W pustakach roznica jest niewielka.
          Liczy sie wiec cena/m2. Takze jakosc(atest zgodnosci z PN), solidnosc
          wykonania, wymiary. Trzeba porownywac jablka z jablkami.
          Kazdy producent zachwala swoj towar i ma do tego prawo.
          • koszalek_opalek Re: KERAMZYT - co powiecie? 28.08.04, 16:44
            Dzięki Doc! Co do ceny, to z keramzytu wyjdzie chyba taniej. Jeden bloczek
            kosztuje 5 zł, ale jest 2 razy grubszy niż bloczek betonowy za 2,50 - 2,60 zł.
            Wynika z tego, że zaoszczędzi się trochę zaprawy i czasu, więc kolejna
            oszczedność, to mniej godzin do zapłacenia murarzowi:) Właściwie, to obawiałem
            się tylko, czy takie bloczki fundamentowe są równie wytrzymałe, jak z betonowe.
            • Gość: pyot Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 17:43
              Keramzyt jest o kilka stopni cieplejszy od betonu.Niewielka to różnica ale
              jednak...
              pzdr.
            • Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 28.08.04, 18:23
              Popatrz na strone
              www.dombet.pl/index.php?t_pid=12
              cena dokladnie ta sama przy tych samych wymiarach.
              Kupujac musisz miec pewnosc, ze material nadaje sie na sciany fundamentowe.
              Chodzi tutaj o nasiakliwosc a w konsekwencji trwalosc.
              Znana tez musi byc klasa wytrzymalosciowa.
              • pyot Re: KERAMZYT - co powiecie? 28.08.04, 19:20
                I tu tkwi taki z rogami :)
                Zawsze i wszędzie głoszę-nie zmienia się czegoś co sprawdzone i
                eksploatowane od lat,zwłaszcza dotyczy to materiałów budowlanych!W następstwie
                zaoszczędzenia określonej kwoty,następstwa tegoż czynu moga być opłakane...
                Pozostałbym przy betonowych z dobrą izolacją i jeżeli taka potrzeba-
                ociepleniem.Chyba że jest coś,o czym zwyczajnie nie wiem.
                Pozdrawiam.
                • Gość: doc Re: KERAMZYT - co powiecie? IP: *.tiscali.be 29.08.04, 10:07
                  To jest dobra zasada, ale trzeba byc otwartym na nowe techniki. Jesli to sie w
                  dodatku oplaca. W tym konkretnym przypadku mozna sie przejechac, gdyz moga byc
                  tez bloczki zrobione z jednofrakcyjnego keramzytu, specjalnie przewidziane do
                  scian nadziemnych, gdzie jamistosc (izolacyjnosc)) moze byc pozadana.
                  Dlatego trzeba porownac cenowo dwa bloczki o tym samym zastosowaniu, tych
                  samych wymiarach i podobnej klasie wytrzymalosciowej.
                  Z tego co znalazlem cena jest ta sama. Jesli tak to tez pozostalbym przy
                  tradycyjnym bloczku betonowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka