Dodaj do ulubionych

zaciskanie szczęki

12.04.05, 15:55
słuchajcie mam pytanie.. ostatnio często łapię się na tym ,że mam zaciśniętą
szczękę i to wcale nie w stresujących sytuacjach tylko tak po prostu... czy
coś takiego mogło spowodować nadwrażliwość zębów... (najgorzej jest przy
słodkim i to właśnie te zęby w głębi) czy raczej nie ma nic wspólnego.. i skąd
w ogóle taki odruch??
Obserwuj wątek
    • wiki24 Re: zaciskanie szczęki 12.04.05, 18:05
      tez tak mam.Szczególnie łapie się na tym jak zasypiam i nie moge się rozluźnic
      i łapię się na tym ze właśnie mam zacisnieta szczęke
      • pszczolaasia Re: zaciskanie szczęki 12.04.05, 19:20
        ja też, przed snem i rano się budzę i bolą mnie bardzo często zęby, zastanawiam
        się, czy to może stresy? nie wiem...
    • Gość: ziska Re: zaciskanie szczęki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.04.05, 19:49
      podobno bardzo wiele osob cierpi na to. ostatnio ogladalam program o tym, mowili
      ze powinno sie robic taka nakladka na zeby u dentysty (na noc) bo takie
      sciskanie moze powodowac problemy z zebamisad poprostu zaczynajaa sie pomalu
      jakby scierac

pozdrawiam
      • Gość: Mag Re: zaciskanie szczęki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:16
        Ja tez to mam...

Rozmawialam z moim dentysta i rzeczywiscie nalezy nosic specjalna
        szyne/nakladke na zeby. Podobno w czasie snu nacisk na powierzchnie zeba moze
        miec nawet kilkaset kg!!! Jest to bardzo zle zjawisko (prawdopodobnie zwiazane
        ze stresem - a kazdym razie czlowiek nad tym nie panuje), ktore powoduje
        uszkodzenia w miazdze zeba(a moze okostnej? nie pamietam juz). Jesli sie tego
        nie leczy to zeby moga umrzec !!!

A taka nakladka prywatnie kosztuje okolo 300-400 zl... :o/.
        • pszczolaasia Re: zaciskanie szczęki 12.04.05, 20:25
          żartujesz??? ja myślałam sobie, że po porstu taka moja uroda i tyle...
          • Gość: Mag Re: zaciskanie szczęki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:59
            nie zartuje...

I jezeli w tej chwili codziennie bola was od tego zeby, to jak najszybciej
            musicie to skonsultowac z dentysta. Koniecznie. Pewnie sprawdzi wam zywotnosc
            zebow i kaze zrobic nakladke.
            • pszczolaasia Re: zaciskanie szczęki 12.04.05, 21:07
              o choroba.... no to dzięki za info smile)
              • wiki24 Re: zaciskanie szczęki 12.04.05, 22:08
                no ja tez kiedyś czytałam -to było na temat zgrzytania zebami{często u
                dzieci}.Takie cos może wywoływać np bóle głowy.Mnie zęby nie bolą.Mysle że u
                mnie to zaciskanie jest spowodowane złym zgryzem,mam trochę za bardzo szczękę
                wysunieta do przodu ale moze tez stres
                • uprise nakładka na zęby 12.04.05, 22:42
                  Faktycznie się ścierają. I rano bolą. Moja dentystka powiedziała, że jak mi się
                  zepsują dolne szóstki to ich nie będzie leczyć, bo nie ma jak - faktycznie,
                  zostało ich ze 3mm. Cięzko byłoby założyć plombę sad Ale od czasu jak noszę
                  nakładkę jest ok. NIe bolą mnie zęby po przebudzeniu, za to jak czasem zapomnę
                  na noc założyć nakładkę, to potem rano mam za swoje.

A, i ścieranie wcale nie jest najgorsze. Może się człowiekowi od takiego
                  zaciskania złamać korzeń w dziąśle, co jest ponoć więcej niż bolesne.
                  • pszczolaasia Re: nakładka na zęby 12.04.05, 23:01
                    ja chyba polecę do swojego dentyściora.... mnie wystraszyłyście....
    • metnia Re: zaciskanie szczęki 12.04.05, 23:40
      tez tak mam

Przez to peka mi szkliwo! mam takie bialutkie zeby a pod jezykiem
      czuje "szlaczki" na zebach, takie rysy, zwlaszcza na jedynkach... nie jest to
      widoczne... na razie ale na przyszlosc rokuje nie wesokosad

jak odkrylam ze zaciskam szczeke? poszlam do dentysty bo mialam ranki na
      policzkach i okazalo sie ze podczas snu miedzy szczeke nia wchodzil policzek i
      tak mocno zaciskalam szczeke ze mi sie robily ranki!

Ponoc tez sie zeby od tego scieraja.
      • wiki24 Re: zaciskanie szczęki 13.04.05, 15:58
        ja tez czasem mam ranki na policzkach od tylnych zebów
    • Gość: mirlen Re: zaciskanie szczęki IP: *.havo.pl 14.04.05, 08:24
      Ja też tak miałam. Ale odkąd noszę na noc szynę nagryzową - problemy się
      skończyły. W dzień staram się kontrolować...
      • Gość: gość Re: zaciskanie szczęki IP: 212.160.159.* 14.04.05, 09:08
        gdzie trzeba iść po tę szyne do dentysty czy chirurga szczękowego?
        • uprise Re: zaciskanie szczęki 14.04.05, 13:38
          Gość portalu: gość napisał(a):

> gdzie trzeba iść po tę szyne do dentysty czy chirurga szczękowego?

Do dentysty. Taka szyna którą ja noszę to jest plastikowa wkładka, robiona na
          podstawie wycisku szczęki. Idzie się na wycisk szczęki i parę dni później
          odbiera wkładkę.
          • Gość: gość Re: zaciskanie szczęki IP: 212.160.159.* 14.04.05, 13:40
            dzięki bardzo,lece do dentysty
    • karolina.g Re: zaciskanie szczęki 15.04.05, 20:52
      o kurcze...ja często, gdy przebudzam się w nocy też odczuwam, że mam zaciśnietą
      szczękę. Poza tym zgrzytam zębami. Czy te nakładki na zęby rzeczywsiście takie
      kosmiczne sumy koszutują??
      • Gość: gocha Re: zaciskanie szczęki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:10
        150-200 zł. To zależy, poszukajcie sobie dziewczyny informacji pod hasłem
        "bruksizm".
      • uprise Re: zaciskanie szczęki 15.04.05, 22:10
        > o kurcze...ja często, gdy przebudzam się w nocy też odczuwam, że mam zaciśnietą
        >
        > szczękę. Poza tym zgrzytam zębami. Czy te nakładki na zęby rzeczywsiście takie
        > kosmiczne sumy koszutują??

No, czujesz że masz zaciśniętą szczękę, bo zgrzytasz zębami, przy zgrzytaniu
        zaciska się szczękę i to bardzo. Kiedyś obudziłam się akurat jak zgrzytałam, na
        żywo to nigdy w życiu nie byłabym w stanie tak zacisnąć zebów bo to po prostu boli.

U mojej pani dentystki wkładki nie kosztują aż tak koszmarnych pieniędzy, tylko
        dobre dwa razy mniej.
        • Gość: gocha Re: zaciskanie szczęki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:16
          Jak będą takie tanie to nie wiem na ile ci starczą.
          • uprise Re: zaciskanie szczęki 15.04.05, 22:18
            > Jak będą takie tanie to nie wiem na ile ci starczą.

To nie była odpowiedź do Ciebie. Tylko komentarz do informacji, że wkładki
            kosztują 300 zł. Moje kosztują właśnie 150. Starczają na długo.
            • Gość: gocha Re: zaciskanie szczęki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:22
              to pewnie z ekoduru,sorry.
              • uprise Re: zaciskanie szczęki 15.04.05, 22:25
                > to pewnie z ekoduru,sorry.

Nie wiem z czego.
                Nie wiem za co sorry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka