Dodaj do ulubionych

źle wykonany remont - co robić

31.10.14, 20:50
kupiłem mieszkanie, wynająłem ekipe do wykonczenia. Podpisalismy standardową umowę.
Wśród kilku prac wykonawcy robili podwieszany sufit w salonie. Ustaliliśmy dokładną ilość halogenów oraz w jakich odległościach wykonawca ma je rozmieścić. Dziś przyszedłem skontrolować co i jak, patrzę halogenów jest o 3 więcej na całym suficie (13 zamiast 10). Miały być rozmieszczone symetrycznie na wszystkich ścianach, teraz są zrobione dośc przypadkowo, na jednej ścianie 3 na równoległej 4 itp.. Wykonanwca zadowolony (to była ostatnia jego praca u mnie), prosi o pieniądze i oznajmia że tutaj jedynie bedę musiał dokupić 3 oprawki + halogeny więcej i zamontować we własnym zakresie.
Byłem wsciekły. Mówiłem że ilosc byla ustalona, skad wzieły się dodatkowe 3, mówiłem że będzie za jasno, salon jest mały i co mu strzeliło do głowy. Odparł spokojnie że tak mu pasowało, że chciałem żeby było symetrycznie ale nie wszędzie się dało bo tam gdzie miałaby być dziura wypadał np stelaż. iże jego zdaniem jest zrobione idealnie.
Powiedziałem że nie zapłacę dopóki nie będzie tak jak chce. On na to że nie ma czasu tego poprawić, ma kolejną robotę od poniedziałku i tutaj nie ma co poprawiać.
Skonczylo się na tym że wyszedł i odparł że w poniedziałek przyjedzie po pieniądze za nalezycie wykonaną pracę. Dodam że prace są wykonane estetycznie, dokłądnie. Tylko 3 dziury więcej, przez co zwyczajnie mi się nie podoba, nie tego oczekiwałem.
Co mam robić i kto tu ma rację????
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: źle wykonany remont - co robić 01.11.14, 00:21
      Stelaż jest rzeczywiście kłopotem. Jeśli rozmieszczenie oświetlenia było znane zanim powstał sufit podwieszony to wykonawca mógł zrobić go tak, żeby stelaż nie wypadał w tych miejscach gdzie miało być oświetlenie. Jeśli natomiast plan rozmieszczenia oświetlenia powstał po wykonaniu sufitu podwieszonego należało poinformować o tym, że jest kolizja lamp ze stelażem i ustalić z inwestorem inne rozmieszczenie. Wykonanie lamp gdzie akurat fachowcowi wyszło jest skandaliczne i moim zdaniem nie powinien dostać zapłaty za sufit w całości oraz inne rzeczy, które do sufitu przynależą (wykonanie sufitu, wykonanie instalacji oświetlenia, malowanie sufitu), przez konieczne przeróbki jakich trzeba dokonać można spokojnie uznać, że sufit został zniszczony i takie prace jak instalacja elektryczna, malowanie, wykonanie nowych otworów pod lampy oraz załatanie starych otworów, wyszpachlowanie całego sufitu trzeba opłacić ponownie a teraz będą one droższe. Dojdzie ponowne zabezpieczenie podłóg, ponowny zakup farb, ponowny zakup pewnie jednej płyty GK lub połowy jeśli nic nie zostało, jakiś profil będzie potrzebny, zasadniczo sporo pracy i trochę materiałów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka