Dodaj do ulubionych

Impregnacja starego parkietu

30.12.14, 15:39
Po nowym roku chciałbym odświeżyć parkiet w dużym pokoju. Jest dosyć stary, nie wygląda najlepiej, ale myślę, że warto. Myślałem o tym żeby zamontować panele, ale to już nie będzie to samo. Jaki impregnat do parkietu jest najlepszy?
Obserwuj wątek
    • ibk67 Re: Impregnacja starego parkietu 30.12.14, 18:08
      Zajrzyj najlepiej na ten artykuł poradnikowy. Może w czymś pomoże: infobudownictwo.pl/wokol-domu/ochrona-drewna/jak-wybrac-produkty-ochronno-dekoracyjne-do-drewna/
    • jarekparkiet Re: Impregnacja starego parkietu 30.12.14, 18:56
      Jak masz stary i zniszczony parkiet to żaden impregnat Ci nie pomoże. Najskuteczniejsze będzie cyklinowanie i lakierowanie/olejowanie
    • cyklina-klimkiewicz Re: Impregnacja starego parkietu 30.12.14, 23:17
      Parkiet trzeba wycyklinować bezpyłowo, poszpachlować szczelinym wymienić listwy i polakierować lub zaolejować i zawoskować. Po takiej operacji będzie podłoga jak nowa. B.Klimkiewicz.
      • jaceknowy59 Re: Impregnacja starego parkietu 19.01.15, 17:39
        Ja używałem Vidaronu, dobrze konserwuje drewno. Natomiast to jak powyżej napisano będzie trzeba odpowiednio przygotować drewno przed impregnacją, przede wszystkim oczyścić z brudu.
        • arttu.pl Re: Impregnacja starego parkietu 20.01.15, 22:15
          zależy jak parkiet był uprzednio wykończony
          • cyklina-klimkiewicz Re: Impregnacja starego parkietu 21.01.15, 00:01
            Tak właśnie, zależy jak wykończony był parkiet. B.Klimkiewicz.
        • cyklina-klimkiewicz Re: Impregnacja starego parkietu 21.01.15, 00:42
          Ja nie używam Vidaronu. Korzystam tylko z markowych produktów. B.Klimkiewicz.
    • nawalonych7krasnali Re: Impregnacja starego parkietu 22.01.15, 11:18
      moblister napisał:

> Jaki impregnat do parkietu jest najlepszy?

Zaraz, ale co chcesz uzyskać? Zaimpregnować? - ale przed czym?
      Jeśli chcesz odnowić, to od tego są maszyny, a nie impregnaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka