Dodaj do ulubionych

jaki lakier do podłogi Baltic'a?

IP: *.crowley.pl 10.10.04, 21:46
Witam,
Słyszałam, że niektórzy lakieruja deskę podłogową, chcąc w ten sposób
dodatkowo zabezpieczyc ją przed uszkodzeniami. Kupiłam właśnie deskę baltic
floor, lakierowana dębową i zastanawiam się nad dodatkowym lakierowaniem.
Jakie są wasze opinie? czy warto lakierować i przede wszystkim czym? Będę
wdzięczna za radę.;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:29
      przed lakierowaniem trzeba napewno zeszliwować,nie myl z cyklinowaniem,no i
      lakierować,spotkałam się raczej z jednokrotnym lakierowaniem,ale niektórzy wolą
      2 razy,wiem,że używają do tego lakierów dwuskładnikowych,ba są bardziej
      wytrzymałe na ścieranie, chemichnych,czyli śmierdziuchów,albo na bazie
      wody,nie śmierdzą a równie mocne,aczkolwiek droższe .Pozdo
      • tripis Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? 11.10.04, 14:45
        Gość portalu: ula napisał(a):

> przed lakierowaniem trzeba napewno zeszliwować,nie myl z cyklinowaniem,no i
        > lakierować,spotkałam się raczej z jednokrotnym lakierowaniem,ale niektórzy
        > wolą 2 razy,wiem,że używają do tego lakierów dwuskładnikowych,ba są bardziej
        > wytrzymałe na ścieranie, chemichnych,czyli śmierdziuchów,albo na bazie
        > wody,nie śmierdzą a równie mocne,aczkolwiek droższe .Pozdo

Drogie Panie,
        przypominam, ze podlogi BALTIC FLOOR sa fabrycznie WYKONCZONE powierzchniowo
        i z gwarancja na 20 lat. Nie ma wiec potrzeby ich lakierowac WCZESNIEJ NIZ PRZY
        REMONCIE (mniej wiecej co 10 lat).

pozdrawiam
        t

• Gość: ula Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:32
      no i pamiętaj o dobrym przygotowaniu podłoża przed klejeniem,dobrego
      zagruntowania i przyklejenia na kleju dwuskładnikowym
      • tripis Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? 11.10.04, 14:48
        No i jeszcze jedno:
        BALTIC FLOOR to PODLOGA PLYWAJACA!
        (czyli NIE KLEJONA do podloza)

t
    • tripis Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? 11.10.04, 14:52
      Gość portalu: Anula napisał(a):

> Witam,
      > Słyszałam, że niektórzy lakieruja deskę podłogową, chcąc w ten sposób
      > dodatkowo zabezpieczyc ją przed uszkodzeniami. Kupiłam właśnie deskę baltic
      > floor, lakierowana dębową i zastanawiam się nad dodatkowym lakierowaniem.
      > Jakie są wasze opinie? czy warto lakierować i przede wszystkim czym? Będę
      > wdzięczna za radę.;)

W przypadku BALTIC FLOOR nie ma potrzeby dodatkowego lakierowania.
      Jest to podloga na tyle dokladnie i mocno wykonczona powierzchniowo
      (7 warstw lakieru "high-endurance" utwardzanego promieniami UV),
      ze wystarczy stosowac sie do zalecen producenta dot. wlasciwej pielegnacji.
      To wszystko. Milego uzytkowania.

tripis
    • ulcik1 Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? 12.10.04, 19:14
      to fakt,że baltic floor jest gotowa do ułożenia jako podłoga pływająca,podobnie
      jak np.deska barlinecka,niemniej jednak nic nie stoi na przeszkodzie,żeby już
      teraz pomyśleć o renowacji,która będzie za 10, a może 15 lat. Przy podłodze
      pływającej nie ma możliwości idealnego zeszliwowania,a co za tym idzie po
      lakierowaniu są bardzo widoczne załamania światła,a jak podłoga jest przyklejona
      do podłoża nie ma tego problemu a poza tym nie stuka,no i w ogóle jest prawdziwą
      ,stabilną podłogą anie wisi w powietrzu. Co zaś do lakierowania gotowych podłóg
      to pewnie,że nie ma takiej konieczności,ale jest możliwość,i przy jednym
      bałaganie można zrobić i to wtedy napewno w łączenia desek nie dostanie się
      ani kurz ani wilgoć a poza tym jej żywotność przedłuży się.Pozdro
      • Gość: wojtek Re: jaki lakier do podłogi Baltic'a? IP: 212.244.181.* 13.10.04, 11:58
        ulcik1 napisała:

> to fakt,że baltic floor jest gotowa do ułożenia jako podłoga
        pływająca,podobnie jak np.deska barlinecka,niemniej jednak nic nie stoi na
        przeszkodzie,żeby już teraz pomyśleć o renowacji,która będzie za 10, a może 15
        lat.

to tak jak wyjechac z salonu nowym samochodem i pojechac z nim od razu do
        remontu "na wszelki wypadek"...

Przy podłodze pływającej nie ma możliwości idealnego zeszliwowania,a co za tym
        idzie po lakierowaniu są bardzo widoczne załamania światła,a jak podłoga jest
        przyklejona do podłoża nie ma tego problemu a poza tym nie stuka,no i w ogóle
        jest prawdziwą,stabilną podłogą anie wisi w powietrzu.

podloga pracuje pod wplywem zmian wilgotnosci i temperatury w pomieszczeniu.
        jak sie ja przyklei do podloza, to moze popekac przy "pracy" drewna
        poza tym to jest "wyrzucanie" kasy + smrod od kleju...

Co zaś do lakierowania gotowych podłóg to pewnie,że nie ma takiej
        konieczności,ale jest możliwość,i przy jednym bałaganie można zrobić i to wtedy
        napewno w łączenia desek nie dostanie się ani kurz ani wilgoć a poza tym jej
        żywotność przedłuży się.Pozdro

tak, mozna tak zrobic.
        wiaze sie to jednak z kolejnymi wydatkami, jakosc powierzchni nie bedzie juz
        taka sama (roznice w strukturze i polysku powierzchni) no i poza tym ma sie na
        powierzchni lakier poliuretanowy (szkodliwy dla zdrowia) zamiast akrylowego
        (stosowanego przez producentow parkietow trojwarstwowych).
        Konkludujac: mozna oczywiscie zrobic to wszystko o czym piszesz, ale wtedy PO
        CO kupowac gotowe panele drewniane? Mozna kupic lity parkiet i sobie go
        lakierowac i przyklejac do podloza i wyprowadzic sie na kilka tygodni z domu...

pozdrawiam
        Wojtek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka