Dodaj do ulubionych

Wybór kotła

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:33
Witam
To pierwsza moja wizyta na tym forum. Mam dylemat dotyczący wyboru kotła. Firm
i rodzajów kotłów na rynku jest mnustwo. Jestem na etapie budowy domu
jednorodzinnego, wolnostojącego ok. 140 m kw, z ociepleniem 12 cm steropianu,a
na wiosnę będę kupował kocioł. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy warto
zinwestować w kocioł kondensacyjny, mimo jego wysokich kosztów? Kiedy ta
inwestycja się zwróci ? A może kupić zwykły kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą
komorą spalania?
Inny dylemat to firma!!! Ciakawą ofertę cenową ma firma ULRICH. Prosiłbym
użytkowników i może serwisantów-instalatorów o wypowiedź na temat jakości tych
kotłów i ich awaryjności.
Z góry dziękuję za pomoc
Sławek
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: Wybór kotła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:37
      Czyżby nikt nie znał się na kotłach? Nie ma użytkowników kotłów Ulrich?
    • Gość: Sławek Re: Wybór kotła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 14:54
      Wypowiedzi bardzo mile widziane!!!!!!!! Czy nikt nie jest w twmacie? Nikt nie
      posiada kotła kondensacyjnego?
    • Gość: A*** Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 00:19
      To [pytanie predzej na forum Muratora
      www.forum.murator.pl
      • Gość: Sławek Re: Wybór kotła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 11:05
        Dzięki za wskazówkę!
        • Gość: Ulrich_? Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 16:28
          Koreańskie badziewie.
          • Gość: Sławek Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:57
            Skąd te informacje że koreańskie??Niby japońskie z reklamy!!!Choć też słyszałem
            że produkują je w W-wie na Pradze!!Co wypowiedź to inne informacje.
            A jak nie Ulrich to jaka firma???? Jakiej firmy kotły są w podobnej cenie?O
            jakość nie będę się spierał, choć instalatorzy i serwisanci są mile zaskoczeni
            automatyką, sterowaniem i pracą tych kotłów. A przecież to w ich interesie
            byłoby wlepić klientowi towar bardziej renomowany i droższy!!!!
          • zencol Re: Wybór kotła 30.10.04, 20:19
            Gość portalu: Ulrich_? napisał(a):

> Koreańskie badziewie.

Opinia typowa dla dyletantów, albo konkurencji!!!
            Czy japońskie wózki produkowane poza Japonią to też badziewie?
          • Gość: Bogdan Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 09:58
            A każdy Polak to pijak i złodziej...
    • Gość: palacz Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:53
      a ja mam Viessemann, gazowy kondensacyjny z palnikiem MatriX i sterowaniem
      Vitocrossal 300
      • Gość: Bogdan Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 09:59

Ile zapłaciłeś, dlaczego tak dużo i skąd masz na to pieniądze? To trochę żart,
        ale tylko trochę ...
        Pozdrawiam.
    • Gość: nickolau Re: Wybór kotła IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 30.10.04, 21:57
      kup żeliwny kocił stacjonarny z zasobnikiem c.w.u
    • Gość: mif Re: Wybór kotła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 19:25
      Poradź się hydraulika, który będzie projektował i zakładał instalację wod. -kan.
      i co. Istota jest wielkość pomieszczeń, przeszklenie, rozmieszczenie kotłowni w
      stosunku do łazienki, kuchni i innych pomieszczeń. Wszystko to ma wpływ na moc
      kotła.
      Kotły kondensacyjne wymagają dwóch ciągów kominowych: w górę i w dół. W praktyce
      najczęściej wkłada się rurę nierdzewną do istniejącego komina tworząc drugi ciąg
      - o ile warunki na to pozwalają i fundusze. Jeżeli masz komin schiedla, to
      wydaje mi się bez sensu pchać tam jeszcze jedną rurę. Szkoda komina i Twoich
      pieniędzy.
      Są kotły stojące (najczęściej żeliwne - wytrzymałe, drogie, trochę bezwładne
      czasowo przy nagrzewaniu i stygnięciu wody) i wiszące - tańsze, szybko
      nagrzewają wodę (powinny wytrzymać 10-12 lat, potem trzeba by było go wymienić.
      Moim zdaniem nic straconego, bo po tym czasie napewno będą nowocześniejsze i
      bardziej oszczędne).
      Pytasz: jakiej firmy? Ważną sprawą jest stosunkowo mała awaryjność kotła i
      układu co. Bardziej miarodajne będą opinie o firmach, które niejako zadomowiły
      się w Polsce Vailant, Junkers, Wissman i polskiTermet-Świebodzice
      www.termet.com.pl/strony/aktualnosci-info-06.htm
      Ważniejszym jednak problemem jest serwis i opinie o nim. Pół biedy, kiedy kocioł
      zepsuje się w lecie i najwyżej można zażyć kąpieli słonecznej i umuć się w
      zimnej wodzie. Gorzej, gdy w czasie mrozów przestaną grzać kaloryfery i będziesz
      czekał na J.Pana Serwisanta kilka dni, a on z łaski swojego majestatu naprawi po
      tygodniu i skasuje duże pieniądze.
      Osobiście mam Vailanta i jestem z niego zadowolony. Zasobnik z Termetu -też
      zadowolony. Wybrałbym Termetu kocioł, bo części tanie i ogólnodostępne, ale nie
      mieli wtedy kotła o takiej mocy, jaki mi był potrzebny. I dalej chyba nie mają 24kW.
      Nie jestem fachowcem od hydrauliki i ogrzewania, lecz użytkownikiem. Stałem
      przed takim samym dylematem kiedyś. To, co napisałem powyżej to skrót rad
      znajomych, kierownika budowy i hydraulika i moich przemyśleń i doświadczeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka