Gość: jola IP: *.enternet.com.pl 03.11.04, 15:29 Prosze o porade ,Co bedzie praktyczniejsze i ładniejsze Panele z tarakotą łączone listwa czy spoina w kolorze paneli ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyot Re: Panele -tarakota 03.11.04, 18:07 Hi ! Listwa ma swoje niezaprzeczalne plusy zwłaszcza w łączeniu z panelami,bo jak zapewne wiesz,panele pracują,ruszają się w te i wewte i taka niewidoczna dylatacja jest wprost konieczna,chyba że... Chyba że wyjaśnisz mi co masz na myśli piszac >> czy spoina w kolorze paneli ?<< No,to spadam... Wal jak w dym,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 03.11.04, 18:57 Łączenie idzie po łuki delikatnym .Fachman cos mówił o unieruchomieniu paneli np. klejem montazowym. Nie zna sie na tym ale to bedzie poprawka po innym fachmanie który wszystko sknocił. Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: Panele -tarakota 03.11.04, 21:49 Hej ! Więc listwy. Poczytaj gdzies tam wstecz,w otchłani literek natrafisz na problemy związane właśnie z unieruchomionymi panelami,bądz nadmiernym ciężarem,czy tez właśnie przyklejeniem/przywierceniem do posadzki trwałej... Takie listwy sa naprawdę ładne i całkiem swobodny wybór,pozwala na zaspokojenie najwybredniejszych upodobań (?). I,co najważniejsze,są niemalże płaskie...,jak modelki :) Wal jak w dym,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 11:34 Tak wiem ze lepiej byłoby na listwe , ale u mnie jest troszeczke większy problem.Fachman który to wczesniej robił pozostawił nie równy poziom miedzy panelami a tarakotą . Zatem teraz drugi fachowiec zastanawia sie jak to teraz naprawic po nim :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiełek Re: Panele -tarakota IP: *.cbr.tp.pl 04.11.04, 09:27 Ja mam łączenie po łuku i są takie listwy w kształcie litert T, które się wyginają bardzo ładnie (niestety tylko raz, więc jak źle MOCNO zagniesz to idziesz po nową). Jest to zamocowane na klej montażowy i bardzo dobrze spełnia swoją rolę - co prawda listwa się trochę porysowała (polerowany mosiądz), ale takie są uroki listew. Najlepszą cenę znalazłem w Castoramie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 11:37 Prosze poradzic mi jakie jest wyjscie .Czy jest jakis sposób na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: Panele -tarakota 04.11.04, 12:03 Jeśli sa to panele laminowane to weź pod uwagę, że jesli koniec panela nie jest zakryty to laminat lubi się zadzierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 16:25 Tak laminat , wezme to pod uwage . A jak wyrównac poziom pomiedzy panelami i tarakotą . Zaznacze to ze pozim tarakoty jest wyzszy a paneli nizszy . Co mozna tu wymyslic zeby zrównac poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Panele -tarakota IP: 193.111.166.* 04.11.04, 16:45 Są specjalne listwy do łączenia podłoży o różnych wysokościach. Różnica może wynosić chyba około max. 1,5 cm. Popytaj facetów w marketach budowlanych. Nie wiem natomiast jak jest z gięciem tych listew, nie próbowałem, ale dziwne byłoby gdyby taka aluminiwa czy mosiężna listwa dała się bezproblemowo dopasowywać. Nie wiem co masz na myśli pisząc "spoina"? Coś w rodzaju fugi? Myślę, że można i tak, ale w tym wypadku wykonanie musiałoby być SUPERDOKŁADNE żeby to jakoś wyglądało. No i chyba ze względu na pracowanie paneli odpadają masy nieelastyczne po wyschnięciu (typu zwykła fuga), bo będą się kruszyły od strony paneli. Trzeba by dać coś trwale elastycznego, bardziej typu silikon niż fuga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 17:10 I zapewne o taka spoine chodziło fachowcowi . Nie wiem co bedzie bardziej estetyczne taka spoina czy listwa . A jezeli spoina to dobrac ja pod kolor paneli czy tarakoty . Całymi dniami rozmyslam i nie moge sie zdecydowac. Tak sie boje zeby po raz 3 nie sknocili sprawy . Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: Panele -tarakota 04.11.04, 17:13 Hejka ! Niestety nie ma cudu w tym wypadku,niestty... Poziomu już nie wyrównasz,ale można to zrobić za pomocą listwy,jak ktoś wcześniej zauwarzył, >>T<<,z tym że jeden z "daszków" jest dłuższy właśnie na poziom niższy.Wszelakie kolory,kształty i na różne uskoki... A jak duża to różnica ? Wal jak w dym,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 17:35 Róznica jest mała ale przeszkadza w połozeniu listwy . Jak ta listwa T dokładnie sie nazywa ? Jak wytłumaczyc sprzedawcy o co mi chodzi ? Gryzie mnie to strasznie poniewaz do poniedziałku musze podjąc decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: Panele -tarakota 04.11.04, 19:52 Hi ! Ta listwa nie nazywa się "T",jak słynny ford :) Tu chodzi o przekrój poprzeczny,jak ona mniej i więcej wygląda kiedy spojrzysz się na nią z "boku" Wytłumacz to w sklepie,jeden z boków musi być dłuższy,ile,nie wiem bo i tego urwiska nie znam... Dowiedz się,czy w razie czego można ew oddać,bo dali Ci nie taką o jaką prosiłaś. Montowanie na dwa sposoby -kołki -klej montażowy Wal jak w dym,pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 19:59 Dziękuje , jeszcze sie odezwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shymekk Re: Panele -tarakota IP: *.icpnet.pl 13.11.04, 11:29 Do takiego połączenia rzeczywiście konieczne jest zastosowanie listwyprogowej giętej. Nie powinno wypełniać sie dylatacji pomiędzy panelami a innymi podłogami używając kitów do podłóg itp. rzeczy. Są one zbyt nietrwałe przez co koniecznością jest nieustanne odnawianie takich połączeń. Co do listw progowych giętych, listwy do łączeń paneli wykonane są najczęściej z tworzyw sztucznych. Listwy mosiężne służą do łączenia płytek podłogowych, przez co mają zbyt wąski grzbiet (nie pokryją przez to szczeliny dylatacyjnej wymaganej przy układaniu paneli). Listwy z tworzyw sztucznych są odpowiednio szerokie, mozna też przy ich użyciu niwelować różnice poziomów do ok. 18-20 mm. Produkuje takie listwy np. firma Center Plus a sprzedaje m. in. Castorama. Są to listwy dwuczęściowe (listwa montażowa i listwa ozdobna). Żeby je zamontować, między podłogami należy zostawić 2-3 cm przerwę dylatacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imoenka Re: Panele -tarakota IP: *.internet.radom.pl 13.11.04, 17:49 wlasnie mam ten sam problem - nieszczesne listwy - powiedzcie mi jaki musi byc odstep miedzy panelami a płytka zeby wlazla ta listwa??? plytki juz mam a panele klada jutro i niewiem jaki ten odstep maja zostawic ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś