Dodaj do ulubionych

Panele -tarakota

IP: *.enternet.com.pl 03.11.04, 15:29
Prosze o porade ,Co bedzie praktyczniejsze i ładniejsze
Panele z tarakotą łączone listwa czy spoina w kolorze paneli ?
Obserwuj wątek
    • pyot Re: Panele -tarakota 03.11.04, 18:07
      Hi !

Listwa ma swoje niezaprzeczalne plusy zwłaszcza w łączeniu z panelami,bo jak
      zapewne wiesz,panele pracują,ruszają się w te i wewte i taka niewidoczna
      dylatacja jest wprost konieczna,chyba że...

Chyba że wyjaśnisz mi co masz na myśli piszac >> czy spoina w kolorze paneli ?<<
      No,to spadam...
      Wal jak w dym,pzdr.
      • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 03.11.04, 18:57
        Łączenie idzie po łuki delikatnym .Fachman cos mówił o unieruchomieniu paneli
        np. klejem montazowym. Nie zna sie na tym ale to bedzie poprawka po innym
        fachmanie który wszystko sknocił.
        • pyot Re: Panele -tarakota 03.11.04, 21:49
          Hej !
          Więc listwy.
          Poczytaj gdzies tam wstecz,w otchłani literek natrafisz na problemy związane
          właśnie z unieruchomionymi panelami,bądz nadmiernym ciężarem,czy tez właśnie
          przyklejeniem/przywierceniem do posadzki trwałej...
          Takie listwy sa naprawdę ładne i całkiem swobodny wybór,pozwala na zaspokojenie
          najwybredniejszych upodobań (?).
          I,co najważniejsze,są niemalże płaskie...,jak modelki :)
          Wal jak w dym,pzdr.
          • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 11:34
            Tak wiem ze lepiej byłoby na listwe , ale u mnie jest troszeczke większy
            problem.Fachman który to wczesniej robił pozostawił nie równy poziom miedzy
            panelami a tarakotą . Zatem teraz drugi fachowiec zastanawia sie jak to teraz
            naprawic po nim :(
    • Gość: Kiełek Re: Panele -tarakota IP: *.cbr.tp.pl 04.11.04, 09:27
      Ja mam łączenie po łuku i są takie listwy w kształcie litert T, które się
      wyginają bardzo ładnie (niestety tylko raz, więc jak źle MOCNO zagniesz to
      idziesz po nową). Jest to zamocowane na klej montażowy i bardzo dobrze spełnia
      swoją rolę - co prawda listwa się trochę porysowała (polerowany mosiądz), ale
      takie są uroki listew. Najlepszą cenę znalazłem w Castoramie.
    • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 11:37
      Prosze poradzic mi jakie jest wyjscie .Czy jest jakis sposób na to ?
      • ka_thy Re: Panele -tarakota 04.11.04, 12:03
        Jeśli sa to panele laminowane to weź pod uwagę, że jesli koniec panela nie jest
        zakryty to laminat lubi się zadzierać.
        • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 16:25
          Tak laminat , wezme to pod uwage . A jak wyrównac poziom pomiedzy panelami i
          tarakotą . Zaznacze to ze pozim tarakoty jest wyzszy a paneli nizszy .
          Co mozna tu wymyslic zeby zrównac poziom
          • Gość: Paweł Re: Panele -tarakota IP: 193.111.166.* 04.11.04, 16:45
            Są specjalne listwy do łączenia podłoży o różnych wysokościach. Różnica może
            wynosić chyba około max. 1,5 cm. Popytaj facetów w marketach budowlanych. Nie
            wiem natomiast jak jest z gięciem tych listew, nie próbowałem, ale dziwne
            byłoby gdyby taka aluminiwa czy mosiężna listwa dała się bezproblemowo
            dopasowywać.
            Nie wiem co masz na myśli pisząc "spoina"? Coś w rodzaju fugi? Myślę, że można
            i tak, ale w tym wypadku wykonanie musiałoby być SUPERDOKŁADNE żeby to jakoś
            wyglądało. No i chyba ze względu na pracowanie paneli odpadają masy
            nieelastyczne po wyschnięciu (typu zwykła fuga), bo będą się kruszyły od strony
            paneli. Trzeba by dać coś trwale elastycznego, bardziej typu silikon niż fuga.
            • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 17:10
              I zapewne o taka spoine chodziło fachowcowi . Nie wiem co bedzie bardziej
              estetyczne taka spoina czy listwa . A jezeli spoina to dobrac ja pod kolor
              paneli czy tarakoty . Całymi dniami rozmyslam i nie moge sie zdecydowac. Tak
              sie boje zeby po raz 3 nie sknocili sprawy .
      • pyot Re: Panele -tarakota 04.11.04, 17:13
        Hejka !
        Niestety nie ma cudu w tym wypadku,niestty...
        Poziomu już nie wyrównasz,ale można to zrobić za pomocą listwy,jak ktoś
        wcześniej zauwarzył, >>T<<,z tym że jeden z "daszków" jest dłuższy właśnie na
        poziom niższy.Wszelakie kolory,kształty i na różne uskoki...
        A jak duża to różnica ?
        Wal jak w dym,pzdr.
        • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 17:35
          Róznica jest mała ale przeszkadza w połozeniu listwy . Jak ta listwa T
          dokładnie sie nazywa ? Jak wytłumaczyc sprzedawcy o co mi chodzi ?
          Gryzie mnie to strasznie poniewaz do poniedziałku musze podjąc decyzje
          • pyot Re: Panele -tarakota 04.11.04, 19:52
            Hi !
            Ta listwa nie nazywa się "T",jak słynny ford :)
            Tu chodzi o przekrój poprzeczny,jak ona mniej i więcej wygląda kiedy spojrzysz
            się na nią z "boku"
            Wytłumacz to w sklepie,jeden z boków musi być dłuższy,ile,nie wiem bo i tego
            urwiska nie znam...
            Dowiedz się,czy w razie czego można ew oddać,bo dali Ci nie taką o jaką prosiłaś.
            Montowanie na dwa sposoby
            -kołki
            -klej montażowy
            Wal jak w dym,pzdr.
            • Gość: jola Re: Panele -tarakota IP: *.enternet.com.pl 04.11.04, 19:59
              Dziękuje , jeszcze sie odezwe :)
              • pyot Re: Panele -tarakota 04.11.04, 22:03
                oki
                • Gość: shymekk Re: Panele -tarakota IP: *.icpnet.pl 13.11.04, 11:29
                  Do takiego połączenia rzeczywiście konieczne jest zastosowanie listwyprogowej
                  giętej. Nie powinno wypełniać sie dylatacji pomiędzy panelami a innymi
                  podłogami używając kitów do podłóg itp. rzeczy. Są one zbyt nietrwałe przez co
                  koniecznością jest nieustanne odnawianie takich połączeń. Co do listw progowych
                  giętych, listwy do łączeń paneli wykonane są najczęściej z tworzyw sztucznych.
                  Listwy mosiężne służą do łączenia płytek podłogowych, przez co mają zbyt wąski
                  grzbiet (nie pokryją przez to szczeliny dylatacyjnej wymaganej przy układaniu
                  paneli). Listwy z tworzyw sztucznych są odpowiednio szerokie, mozna też przy
                  ich użyciu niwelować różnice poziomów do ok. 18-20 mm. Produkuje takie listwy
                  np. firma Center Plus a sprzedaje m. in. Castorama. Są to listwy dwuczęściowe
                  (listwa montażowa i listwa ozdobna). Żeby je zamontować, między podłogami
                  należy zostawić 2-3 cm przerwę dylatacyjną.
                  • Gość: imoenka Re: Panele -tarakota IP: *.internet.radom.pl 13.11.04, 17:49
                    wlasnie mam ten sam problem - nieszczesne listwy - powiedzcie mi jaki musi byc
                    odstep miedzy panelami a płytka zeby wlazla ta listwa??? plytki juz mam a
                    panele klada jutro i niewiem jaki ten odstep maja zostawic ???

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka