Dodaj do ulubionych

oklejanie mebli

28.04.02, 16:04
Chciałabym odświeżyć meble oklejając je tapetą samoprzylepną. Czy ktoś mi może
doradzić krok po kroku jak to zrobić? Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • laser_ Re: oklejanie mebli 29.04.02, 10:20
      spulka napisał(a):

> Chciałabym odświeżyć meble oklejając je tapetą samoprzylepną. Czy ktoś mi może
      > doradzić krok po kroku jak to zrobić? Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Nie mam pojęcia jak to oklejanie wychodzi,ale czy nie będą się rogi odklejały ?
      Wiem natomiast, że super wychodzi malowanie mebli. Wydaje mi się też, że łatwiej
      tym sposobem o lepszy efekt końcowy. Doradzam Ci więc meble pomalować, nie jest
      to takie trudne. Jak Cię to interesuje to mogę podpowiedzieć jak.
      • spulka Re: oklejanie mebli 01.05.02, 20:17
        Ktoś mi mówił, że pomalowane meble nie wyglądają tak efektownie jak oklejone,
        ale ja jestem otwarta na Twoją propozycję :-) i chętnie dowiem się jak to
        zrobić.
      • wokomex Re: oklejanie mebli 14.06.02, 12:48
        Cześć
        Słuchaj podobno możesz podpowiedziec jak efektownie meble przemalowac. Ja
        kupiłem własnie mieszkanie z białymi meblami kuchennymi, których kolor nie
        pasuje mi wcale. Bedę wdzieczny za kazda wskazówke .
        Pozdrawiam - maciek
    • marcin_l1 Re: oklejanie mebli 30.04.02, 15:50
      Polecam samoprzylepną okleinę zamiast tapety - nie wymaga smarowania klejem.
      Wystarczy tylko:
      - dobrze wymierzyć (dodając zapas na zakładkę,
      - zwilrzyć mokrą szmatką oklejaną powierzchnię,
      - ostrożnie przyklejać okleinę usuwając powietrze,
      Potem spokój na kilka lat.
      • spulka Re: oklejanie mebli 01.05.02, 20:19
        Marcinie, a nie trzeba najpierw zetrzeć starą farbę?
        • marcin_l1 Re: oklejanie mebli 06.05.02, 08:21
          Jeśli stare były malowane inną farbą niż olejną, to moim zdaniem należałoby ją
          usunąć. Ważne jest, żeby wyrównać powierzchnie. Klej okleiny jest dość mocny i
          powinien trzymać się pomalowanych mebli. Proponuję sprawdzić jak będzie
          zachowywać się w praktyce przyklejając fragment okleiny.
    • 007wc Re: oklejanie mebli 28.06.02, 22:05
      To jest naprawdę bardzo proste. Zamiast zdrapywania wcześniejszych farb radzę
      jedynie zmyć powierzchnię letnią wodą następnie wytrzeć do sucha i właściwie
      już można przystąpić do oklejania. Ewentualnie można przetrzeć drobnym papierem
      śćiernym. Wyciąć wielkość dokładając grubość wąskich boków
      W pierwszej kolejności należy oklejać powierzchnie największe {przód}
      zaczynając od góry cały czas rozcierać załamanie bardzo delikatnie suchą
      sciereczką tuż przy miejscu przylegającym. Cała tajemnica polega na ciągłym
      wygładzaniu od środka do boków.Po naklejeniu największej powierzchni należy
      lekko uformować załamania czyli tzw.ranty i dociąć nożykiem potrzebne cm wtedy
      też należy dosyć mocno zagiąć cały czas gładząc i właściwie to już koniec.
      Nie radzę docinać więcej niż potrzeba i przeciągać na drugą ponieważ wtedy
      następuje szybka deformacja wcześniejszego zagięcia choć już pozornie
      przyklejonego.Na rogach polecam zrobić lekkie nacięcie do grubośći i zagiąć
      bez naklejania na siebie. Robię to tym sposobem już bardzo dawno i proszę mi
      wierzyć trudno zauważyć różnice pomiędzy tym co wykonuję a oryginałem.
      Jeszcze jedna uwaga dotycząca ewentualnych pęcherzy powietrza. Należy je
      likwidować dopiero po 30-60 minutach od naklejenia zwykłą igłą.Proszę także
      pamiętać że tego typu okleiny można jeszcze raz zrywać i kleić przez 4-6 godzin
      póżniej to już jest właściwie niemożliwe choć wiele opisów na opakowaniu
      dopuszcza prawie 20 godzinny czas.Proszę w to nie wierzyć.
      Ostatnio oklejałem meble z 1931 roku w tym kilka wiszących półek z mnóstwem
      załamań i szczerze powiem sam nie wierzyłem w to co zobaczyłem już po.
      Meble kuchenne powinno okleić sie w czasie 7-10 godzin bardzo starannie i
      elegancko.
      Wszystkim zainteresowanym życzę satysfakcji z wykonanej pracy i dużo
      przyjemnośći.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka