Dodaj do ulubionych

problrmy z podłogą z mozaiki - POMOCY!!!!!

IP: *.udn.pl 16.11.04, 17:09
Witam, kupilam mieszkanie... nie stać mnie na wycyklinowanie podłogi, a jest
brudna, ma plamy.
Nie mam doswiadczenia i nie wiem jakim środkiem ją potraktować, by usunąć
plamy. Podobno była kiedys pociągnięta lakierem wodnym, ale chyba się zdarł.
Czy zniszczę mozaike szorując ją szczotką ryżowa? Może jest jakis skuteczny
środek do drewna?
Nawet nie wiecie, jak drażni mnie ta brudna podłoga!!!!
Z góry dziękuję
ps. nie chce żadnej wykladziny... chce miec drewno....
Obserwuj wątek
    • Gość: sionka Re: problrmy z podłogą z mozaiki - POMOCY!!!!! IP: *.udn.pl 17.11.04, 07:22
      prosze!!!!!!!!!!
    • zaholec Re: problrmy z podłogą z mozaiki - POMOCY!!!!! 17.11.04, 09:13
      Cyklinowanie to też, w pewnym sensie, niszczenie podłogi :)) Spróbuj wyszorować
      ją szczotą ale to tylko prowizorka. Aby efekt był trwały i na prawdę ładny to
      trzeba by ja przecyklinować....

Pozdrawiam
      • Gość: martyna Stara podłoga mozaikowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:30
        Ja też mam problem z mozaiką. W moim mieszkaniu, które remontuję jest 100-
        letnia mozaika (tzw. taflowa, kilkumilimetrowa warstwa dekoracyjnego drewna na
        tafli dębowej-chyba) z 5-ciu różnych gatunków drewna. Mam problem z renowacją,
        muszę to zrobić tanio (nie stać mnie na konserwatora). Trzeba ją delikatnie
        zeszlifować, uzupełnić ubytki i co dalej? Ja twierdzę, że lakier, a mój mąż -
        olej. Nigdy nie słyszałam o olejowaniu mozaiki, co innego parkiet zwykły (poza
        salonem jest zwykły i ten olejujemy). Wzór jest kontrastowy , w przewadze
        jasnego, do prawie czerni. Warstwa drewna jest cienka, więc cyklinowanie
        odpada. Proszę o radę.
        • Gość: sionka Re: Stara podłoga mozaikowa IP: *.udn.pl 18.11.04, 12:08
          maja przyjechac goscie, a podloga taka wstretna...
          • Gość: Robert Re: Stara podłoga mozaikowa IP: *.citystrada.com / 217.153.87.* 18.11.04, 21:05
            Jest coś takiego jak wiurki stalowe,zasada dzałania polega na zdarciu warstwy
            na której nam zależy.Działa jak papier czy płutno ścierne tylko że
            szybciej,kiedys to robiłem ale dość dawno i nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży
            takie wiurki.Warto popytać w sklepach np.z chemią budowlaną.W każdym razie
            warto to zrobić bo nie wiele to kosztuje.
    • Gość: aro Re: problrmy z podłogą z mozaiki - POMOCY!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:17
      Mam podłogę z mozaiki od ponad 30 lat - jest konserwowana 1 raz do roku przy
      pomocy past:
      - zmywanie podłogi pastą do czyszczenia (chyba "Pucuś" czy jakoś tak) i
      szczotką ryżową. Mocno, raz koło razu szoruje się podłogę z dużą ilością pasty,
      nadmiar pasty po czyszczeniu zbiera się szmatami i wyrzuca - i tak całą
      powierzchnia podłogi.
      - po wyschnięciu pasty do czyszczenia wcieranie też znacznej ilości pasty do
      woskowania (np. "Pałacowa" lub "Woskowa")na całą powierzchnie podłogi i
      froterowanie froterką lub "twist" na suknach.

Po takich zabiegach nie ma konieczności cyklinowania podłogi - po latach
      woskowania nabiera ona szlachetnej miodowej barwy.

Oczywiście, jeśli podłoga była lakierowana, to zmywanie pastą nie pomoże -
      trzeba wówczas usunąć lakier. We własnym zakresie, jeśli nie ma możliwości
      wynajęcia cykliniarza, można to zrobić szlifierką płaszczyznową. Ale najpierw
      spróbuj wyczyścić ją pastą.

Co do techniki olejowania, to jest to coś zbliżonego do pastowania, przy czym
      pierwsza warstwa powinna być nakładana na gorąco przy użyciu specjalnej
      maszyny. Pastowanie jest prostsze i można je wykonywać samemu, stąd ja jestem
      za pastowaniem.
      • allija Re: problrmy z podłogą z mozaiki - POMOCY!!!!! 21.11.04, 03:35
        Bardzo dobrym środkiem czyszczącym jest "Emulsja do zmywania parkietu". Jest to
        środek ageresywny i trzeba używac rękawiczek. Na etykiecie jest podany sposób
        użycia więc pominę. Po wyschnięciu podlogę trzeba wypastować. Ale jest to
        środek na surowe drewno, jesli byl użyty lakier wodny to zdaje mi się, że
        widziałam na półkach z chemią środki do usuwania ale nie gwarantuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka