Dodaj do ulubionych

ściany z regipsów - popekały

IP: w3cache.* / *.2-0.pl 22.12.04, 09:01
wlasciwie to sciany sie rozeszly ,szpary miedzy plytami,gdzie byly laczone sa
duze<ok3-5 mm> i np deszcz ostatanio przelal sie do wewnatrz tworzac "sliczne
zacieki" na scianach.spoldzielni od 2 mcy idzie i dojsc nie moze zey ocenic
co i jak.No i wieje przez te dziury strasznie co zwieksza koszty ogrzewania.
Prosze,poradzcie czym te dziury zalatac?czy zagipsiwac czy jakos specjalnie
iza
Obserwuj wątek
    • rybitwa_konrad Re: ściany z regipsów - popekały 22.12.04, 09:42
      najlepiej silikonem albo pianka
      • Gość: iza Re: ściany z regipsów - popekały IP: w3cache.* / *.2-0.pl 22.12.04, 11:08
        czyli latwiej,a moge prosic o jakas konkretna nazwe?firme?
        iza
        • rybitwa_konrad Re: ściany z regipsów - popekały 22.12.04, 12:03
          mala pomylka
          jednak powinnas zakupic akryl firmy "Soudal"
          i najlepiej zeby wypelnienie tych szpar
          wykonal ktos kto juz to kiedys robil
          ale mozesz i Ty to zrobic
          musisz jak naj glebiej w szpare wepchac ten akryl
          potem szpachelka wyrownac i mokra gabka przetrzec
          to co bedzie na scianie, zeby nie zostalo
          bo bedzie brzydko wygladalo
          Pozdrawiam
          • competer1 Re: ściany z regipsów - popekały 22.12.04, 15:37
            Nie gra mi tutaj to wianie przez te szpary. Oznacza to, ze nie ma dobrej
            izolacji pod płyta typu folia i wełna i może to własnie być powodem pękania. Po
            prostu róznice temperatur i wilgotności są zbyt duże i płyta będzie pękać cały
            czas. Powyższe rady sa ok i akryl Soudala nadaje sie dotego znakomicie, ale
            obsyawiam, ze będzie to naprawianie skutków , a nie przyczyn. No i przy tak
            duzych szparach akryl nakładać należy dwurotnie, ponieważ bedzie sie on kurczył
            i powstana nienaturalne wgłebienia.
            • Gość: zielony_listek taśma IP: 212.160.172.* 23.12.04, 10:22
              A nie trzeba na te spekania dac taśmy?
              Moze przy montażu płyt ktoś zapomniał o taśmie i stąd te spękania?
              Pozdrawiam
              zielony_listek
            • Gość: iza Re: ściany z regipsów - popekały IP: w3cache.* / *.2-0.pl 23.12.04, 21:10
              o wlasnie,te sciany sa koszmarnie zimne,wrecz lodowate,wieje przez szpary
              porzadnie<kartka sie rusza jak podsune> no i ta woda ktora przeciekla to dla
              mnie bardzo nienormalne.A w soldzielni jak poprosilam o inf czym bylo ocieplane
              i o sprawdzenie czy to cos nadal tam jest to fekt jest taki,ze czekam od 2 mcy
              i nic i pow mi,ze oni nie wiedza czym bylo ocieplane.dzis na dodatek wysiadl mi
              kaloryfer i mam w pokoju 14 stopni:-((((((((((((((
              iza
              • Gość: zaskoczony Re: ściany z regipsów - popekały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 02:45
                Bosze, ściany nośne i stropy z regipsów. Lepiej kupić namiot.
                • pyot Re: ściany z regipsów - popekały 24.12.04, 12:41
                  Hi !
                  Izo,napisz proszę wszystko jeszcze raz,powoli,spokojnie paluszkami po klawiaturce :)
                  Jaki to budynek,piętro,poddasze...,czy ściany masz całe z płyt G/K etc.
                  Wal jak w dym,pzdr.

Wesołych świąt :)
                  • Gość: iza do "pyot'a" IP: w3cache.* / *.2-0.pl 25.12.04, 16:41
                    piszę od początku:-)
                    blok ma 5 lat,jesteśmy pierwszymi mieszkańcami tego lokum.Mieszkanie na
                    poddaszu,pietro 4.Z płyt g-k mamy ściany "od ulicy" a więc 2 strony
                    mieszkania.Z g-k są także całe sufity zarówno skośne jak i te "proste "
                    fragmenty.Popekały a właściwie rozlazły się ściany w miejscach gdzie skos łączy
                    się z częścią prostą ściany oraz tam gdzie ściana prosta od podłogi łączy się z
                    framuga okna.Szpary w miejscach gdzie proste łączą się sobą mają nawet po 4-5
                    mm więc są duże,no normalne dziury<wieje koszmarnie no i woda tez ma
                    wejscie>.Tam gdzie łączą się z framugą okna woda też się dostała <ale samę
                    szpary są mniejsze 1-2 mm> zgłosiłam w spółdzielni -zero efektu.No i ściany są
                    bardzo zimne a jak w nie postukałam to mam wrażenie,że za nimi jest pusto-można
                    je nawet popchnąć.Mam wrażenie ,że mieszkam w domku z kart.Spółdzielnia nie
                    pomoże więc pytałam co mogę zrobić sama,bo nie ma też nikogo kto mógłby pomóc.
                    Będę Ci bardzo wdzięczna za kążdą radę
                    Iza

• Gość: zaskoczony Re: do "pyot'a" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 17:15
                      Ja bym się jak najszybciej wyprowadził to grozi katastrofą budowlaną.
                    • bimber80 Re: do "pyot'a" 25.12.04, 19:38
                      powinnas isc do spoldzielni i zazadac
                      innego mieszkania i to jak najszybciej
                      a jezeli oni nie zareaguja to zagrozic
                      ze pojdziesz z tym do TV albo prasy
                      wtedy moze cos sie ruszy
                      tak wogole to w jakim miescie mieszkasz?
                      Powodzenia i pozdrawiam
            • Gość: doc Re: ściany z regipsów - popekały IP: *.tiscali.be 25.12.04, 17:39
              Warto pamietac, ze wszystkie kity maja ograniczona rozciagalnosc, do 25%.
              Jezeli wiec szpara np 1mm rozszerzy sie do 1,5%, kit tego nie wytrzyma.
              W dodatku aby wykorzystac te maksymalna 25%wa rozciagalnosc musi byc
              zagwarantowana przyczepnosc kitu do podloza, a to bez specjalnego primeru jest
              w praktyce nie do osiagniecia.
              Takie rozwiazanie jest wiec "do kitu".

Poddasze Izy zostalo kompletnie spartaczone. Jest przewiew pod izolacje
              termiczna, czyli faktycznie nie ma ocieplenia. Jesli spoldzielnia nie reaguje
              (zachowac korespondencje), trzeba zalatwic samemu ekspertyze techniczna
              (zachowac rachunek), dac spoldzielni czas na rozwiazanie problemu i zwrot
              kosztow ekspertyzy(listem poleconym) i w ostatecznosci spoldzielnie zaskarzyc.

Warto skonsultowac sie z jakas organizacja konsumencka, ktora moze udzielic
              pomocy prawnej.
              • Gość: iza Re: ściany z regipsów - popekały IP: w3cache.* / *.2-0.pl 25.12.04, 23:12
                nasza spoldzielnia zabrala nam juz 150 tys zlotych i 3 lata z mojego
                zyciorysu,wiec jak pomysle,ze mam wydac kolejne pieniadze o ktore znoeu pozniej
                bede walczyc latami to plakac sie chce ....niestety
                A co do mieszkania to Kraków
                iza
                • bimber80 Re: ściany z regipsów - popekały 26.12.04, 00:20
                  naprawde powinnas zazadac zmiany mieszkana
                  jak nie moga tego naprawic
                  co to za zycie w takim mieszkaniu
                  a przeciez to nie jest stary blok
                  wiec nie powinnas do tago interesu dokladac
                  to powinna zrobic spoldzielnia
                  Powodzenia
                  Pozdr
                  • Gość: iza Re: ściany z regipsów - popekały IP: w3cache.* / *.2-0.pl 26.12.04, 00:30
                    tylko jak zmusic aby przyszli to chociaz zobaczyc,bo od 2 mcy wiedza co jest
                    ale nie maja czasu przyjsc...na druga strone ulicy:-)
                    iza
                    • bimber80 Re: ściany z regipsów - popekały 26.12.04, 00:35
                      postrasz ich ze pojdziesz do TV albo do gazety
                      przeciez to nie jest Twoja wina
                      kurde to przeciez jest prawie nowy budynek
                      • Gość: lecho(właśc.nick) Re: ściany z regipsów - popekały IP: 81.219.126.* 29.12.04, 00:29
                        nie strasz tylko idz do prasy
                        załóz sprawę w sądzie na razie bez ekspertyz(niewiele kosztuje)
                        jak zobaczą pismo z sądu to raczej zmiękną
                        a jesli hula wiatr i leje się woda to oni stoją na straconej pozycji
                        twój lokal jest totalnie spier....
                        musisz się liczyc z generalną poprawką
                        i oni tez o tym wiedzą dlatego udają głupków

nie przejmuj się i nie nabawiaj wrzodów
                        w twojej sytuacji jest wielu ludzi
                        cierpliwie czekaj na sprawiedliwosć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka