Dodaj do ulubionych

instalacje sanitarne

IP: *.mofnet.gov.pl 10.03.05, 12:18
Witam,

Mam pytanie dotyczące rozprowadzenia rur odpływowych w łazienkach i kuchni.
We wrzesniu odbieram nowe mieszkanie. Niestety w projekcie mam zagwarantowane
tylko podejścia do zimnej i ciepłej wody w miejscach przeze mnie wskazanych,
a odpływ jest pozostawiony na pionie do rozprowadzenia rur odpływowych we
własnym zakresie. Trochę mnie to martwi gdyż pion w jednej z łazienek
oddalony jest znacznie od umywalek i wanny (tzn. po drugiej stronie). Wydaje
mi się, ze w takiej sytuacji rury muszę ciagnąc naokoło, i co w takim razie
ze spływem, wydaje mi sie, że mogą się często zapychać (znaczne oddalenie od
odpływu i dwa zakręty. Ponadto co zrobic z taką grubą rurą, pozostawić ja na
zewnątrz (będzie szpecić i jak ułozyć kafelki), jeżeli wkuwać to gdy sie
zapcha będzie problem. Poradźcie jak nalepiej rozprowadzić te rury. Czy jest
możliwość puszczenia w podłodze jak inne rurki doprowadzajace wodę ciepła i
zimną. Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: skalmen Re: instalacje sanitarne IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.03.05, 13:39
      Njlepszą sprawą byłoby poproszenie hydraulika.Rury można wkuć w ściane,jeżeli chodzi o spadek kanalizacji to ok. 2% powinien wystarczyć.Może zmieściły by się w podłodze.Do umywalki można podjechać mniejszą średnicą np. fi 25.Myślę że hydraulik z płykarzem sobie poradzą.pozdr.hydraulik
      • Gość: czajnik5 Re: instalacje sanitarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:43
        trochę się machnąłeś skalmen. Minimalna średnica podejścia odpływowego do
        umywalki, to 0.04 m.
        • Gość: Robert Re: instalacje sanitarne IP: 217.153.32.* 10.03.05, 16:14
          Myślę że łatwiej i rozsądniej będzie poprowadzić rury z wodne na stronę odpływu
          kanalizacij niż tak jak zakładasz-warto o tym pomyśleć zamiast szarpać się z
          taką dużą średnicą nie mając pewności czy będzie dobrze.
        • Gość: skalmen Re: instalacje sanitarne IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.03.05, 16:51
          Sory nie wiem skąd wziołem te fi25,poprawna podpowiedżpowinna być fi 32.nara
    • Gość: www.stanbud.er.pl Re: instalacje sanitarne IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 10.03.05, 20:37
      wg. Mnie! w wylewce najprościej i jw licz 2% spadku (czyli na mb przeciągniętej
      rury 2 cm wysokości) prosty rachunek. do wanny daj fi50, a do umywalki podjedź
      fi32
      Zresztą jak masz wanne z drugiej strony to i tak w tej ścianie nie nawojujesz
      bo musisz wyjście zrobić na wys ok 15 cm i co ważne! pasowało by, żeby ono
      wychodziło w ścianie na dół
      Czyli reasumując to puszczenie w ścianie ci dużo nie da
      • Gość: adanko Re: instalacje sanitarne IP: *.mofnet.gov.pl 11.03.05, 12:09
        Witam,
        Jestem coraz bardziej zmartwiona, z waszych wypowiedzi wynika, ze nie ma
        łatwego rozwiązania. Jutro ide pierwszy raz obejrzeć mieszkanie na budowei
        (drzwi otwrte) i musze się zorientować co do tej pory zostało wykonnane i czy
        jeszcze w ogóle jest mozliwość puszczanie rur odpływowych w wylewce. Trochę się
        obawiam, ze może byc za późno. w tej sytuacji wynika z tego, ze pozostaje mi
        tylko "ryc" ściany i puszczać rury w nich. Ale jak rozwiązać problem tych
        spadków, moja łazienka ma kształt prostokąta, na jednej ścianie jest pion z
        odpływem oraz toaleta = bidet, na następnej wanna a na kolejnej dwie umywalki i
        pralka. Jak to wszystko rozwiązać, żeby dobrze funkcjonowało, nie zapychało się
        i jeszcze żeby rury nie szpeciły łazienki? Będę potrzebowała nielada
        specjalisty... Z drugiej strony trafia mnie gdy pomyślę na jaką łatwiznę
        poszedł projektant i społdzielnia, która buduje bloki i zatwierdziła takie
        rozwiazanie.Pozdrawiam
        • Gość: Jacek Re: instalacje sanitarne IP: *.crowley.pl 11.03.05, 12:37
          Szkoda, że tak późno wybierasz się na budowę, chyba, że już na takim etapie
          zakupiłaś mieszkanie. Mi właśnie dzisiaj weszli elektrycy do domu, ale plany
          mam już gotowe po poprawkach od 3 tyg. A pozmieniałem bardzo dużo. Tak samo
          woda, co itp. Lepiej zrobić to od razu niż potem przekładać. A w łazience
          poprzesuwałem sporo - zlew z przodu na lewą ścianę, rurki do baterii wannowych
          itp. Najlepiej weź jakiegoś człowieka, który ma jakies pojęcie techniczne na
          ten temat. Może da się jeszcze coś odkręcić. No i zagdaj z fachmenami z budowy.
          Ja się rozliczam ze swoimi poza developerem za wszlekie przeróbki, także
          powinni być chętni , a jak mówię lepiej teraz robić takie rzeczy
          Powodzenia
          • Gość: stanbud.er.pl Re: instalacje sanitarne IP: *.sistbg.net / 80.51.252.* 11.03.05, 13:42
            Może da się jeszcze coś odkręcić. No i zagdaj z fachmenami z budowy.
            >

Ma racje, zgadaj sie z fachmanami!!... i sie tym tak nie przejmuj, bo pewnie
            inni mają takie same rozwiązanie łazienki i dawno sobie z tym poradzili...
            a ja (chociaż nie widziałem roboty) to sie będe upierał przy puszczeniu tego w
            wylewceŁD
    • Gość: Krzysztof Re: instalacje sanitarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:46
      Rury 50 mm średnicy wpuscic w ściane. Jeśli są załamania, to gdzies w środku
      wstawic tzw. otwór rewizyjny.
      Taka rura nawet jak sie zapcha, to nie problem. Na tak małych odległosciach
      mozna przepchać sprężyną.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka