Dodaj do ulubionych

dom z bala czy to dobry pomysł??

30.03.05, 08:33
czy taki dom ok 160-200 m2 to droga inwestycja. Czy ktoś mógłby ppodzielić
sie wiedzą na ten temat??
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.03.05, 15:53
      Witam. Budujemy domy z bali. Jest to świetny pomysł, dający prestiż posiadania
      czegoś wyjątkowego. Domy z bali zapewniają swoisty mikroklimat, utrzymują stałą
      wilgotność wewnątrz domu. Ceny zaczynają się już od 900 PLN/m2, a dom wykonany
      praktycznie "pok klucz" kosztuje ok 1500 PLN/m2. Zapraszam na www.domzbali.pl
      • julaa Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 30.03.05, 17:18
        a pali się to jak domek z zapałek!
        • Gość: PREZES Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.03.05, 17:29
          Julaa - takie głupoty własnie opowiada osoba która nie ma pojęcia o tym o czym
          mówi. Przypomina mi to naszych polityków. Zainteresuj się tematem, to przekonasz
          się, że drewno się specjalnie impregnuje i "zapuszcza" środkami ognioochronnymi,
          które dają odpowiednie zabezpieczenie przed ogniem. Widziałaś kiedyś, żeby las
          się całkiem spalił? Bo ja nie... Zawsze zostają stojące "kikuty" drzew. Tak.. bo
          bale o grubości 25-30 cm nie palą się wcale tak łatwo.. Ale co ty możesz
          wiedzieć na ten temat....
          • Gość: mara Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:07
            to 1500 zl pod klucz to troche przesadzone, kaszdy kto wejdzie na wasza strone,
            a ma troche oleju w glowie to sie zorientuje. Lepiej podawacie rzeczywiste
            koszty w ujeciu wariantowym. Jest taka grupa ludzi do ktorej sam sie zaliczam,
            ze jak widzi taki pic marketingowy, to od firmy dom z bali itp. trzyma sie z
            daleka. W cenie jest rzetelnosc.
            • Gość: PREZES Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.04.05, 12:27
              Marca- nic tu nie jest przesadzone. Budowaliśmy domy, których snat pod klucz
              wynosił ok 1500 PLN. Oczywiście, że zależy to od wykonczernia domu, jednemu
              wystarczy glazura za 30 PLN/m2 a inny chce marmury za 800 PLN/m2. Ale zapewniam
              Cię, że 1500 PLN - jest to jak najbardziej realny koszt.
              Pozdrawiam
              • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 03.04.05, 15:25
                witam wszystkich szczególnie pana lub panią prezes . Mam kilka pytań

Czym wykończone jest to cudo Wasz dom z bali w środku czy jest jakichś
                tynk ja jeśli to jaki , ile litrów lub ton chemii dodajesz aby domku nie
                zjadły takie drobne żyjątka lubiące drewno zwłaszcza źle zabezpieczone.
                Nie czytałem waszej strony i nawet mi się niechce czytać kolejnych
                nawiedezonych wolę pytać wprost jeśli nie masz wiele do ukrycia odpowiesz

Prezes powiedz ile lat miesięcy w/g Ciebie należy leżakować , sezonować
                drewno przed zamontowaniem w dom . Dobry naprawdę znający się na rzeczy
                ekspert stwierdził , że co najmniej 1,5 roku leżakowania .aby drewno można
                bezpiecznie przerobić na dom . Powiedz mi prezes ile firm może sobie teraz
                pozwolić na takie drogie eksperymenty , aby zapłatę za towar , drewno otrzymać
                za 1,5 roku . Wiem wiem zaczniesz zaraz truć że suszarnia że przerób w
                komorze ciśnieniowej etc. bajery. W praktyce to wygląda to tak , że drewno z
                suszarni jest jak gąbka i chłonie każdą kroplę wilgoci z powierza , a budować
                będziesz musiał prezes raczej na dworze w Polsce zdarzają się opady deszczu.
                a nwet jak nie pada to powietrze jest o znacznie podwyższonej wilgotności.
                Mam wątpliwości prezes potrafisz sensownie odpowiedzieć czy tylko to , że
                chcesz szybką kasę zrobić na frajerach mało zorejentowanych w praktyce domów
                z drewna Test takich budowli w Polsce już w warunkach tzw. wolnej ekonomi
                zrobiono po powodzi z połowy lat dziewięćdziesiątych skutek większość domków
                trzeba rozebrać zaczęlygnić nie trzymają ciepła zimą itd.
                Ale to była państwowa kasa tzn. znacznej części domki powodzian były
                dofinansowane przez naród Teraz chodzi o kasę prywatnych osób
                pozdrawiam prezes nie nurwujsia prezes takie pytania możesz dostać zawsze od
                każdego ćwicz może wymyślisz coś orginalnego jakichś bajerek powodzenia
                pozdrawiam dobrydom1@wp.pl

• Gość: ja buduję z drewna Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 03.04.05, 15:30
                  dobrydom czytam co tu wypisujesz trochę czytałem też na topiku
                  ile potrzeba na mały domek dziewczyna Mam zapytanie
                  Jeśli twierdzisz tam że potrafisz budować to jak radzisz sobie z
                  drewnem powidzmy na dach więźdżba deski na dach itp. bo z tego co piszesz
                  drewno wogóle jet be do niczego .
                  • Gość: arch.ms Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 15:48
                    Dom z bali jest bez sensu !
                    Chłopi tak budowali , biedni , sto lat temu i więcej , kryli strzechą ,... itd.
                    Teraz to taka "moda". Niektórzy popełniają ten błąd ... i później płaczą ,
                    narzekają , że złe drewno, że robactwo, że pleśń, grzyby, że impregnaty,
                    chemia , rak w rodzinie, itd.
                    Po co ?
                    Mamy wiek XXI !!! - I odpowiednie do tego materiały budowlane i technologie .

• Gość: dobrydom!@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 03.04.05, 15:55
                  Z reguły staram się budować pod klucz i stosuję drewno na dach.
                  Doświadczenie czyni mistrza . Mianowicie prawie zawsze zmuszam
                  inwestora prośbą i groźbą , aby drewno na dach zakupić już w momencie
                  wykopów pod fundament . Wsiadam w samochód z tel. i wybieram z hurtowni
                  to drewno które już dość długo tam leżakuje mając trochę doświadczenia
                  potrafię to odróżnić od drewna prosto z tartaku. Generalnie jest bardziej
                  szare a nawet zdarzają się drobne pęknięcia większość niedoświadczonych
                  kupi ładne jasne deski belki bez skazy z wiarą że to dobre. Ja kupuję te
                  starsze nie spiesząc się wybieram to tu to tam aż się uzbiera odpowiednia ilość
                  w odpowiedniej klasie jakości i wymiarów.. Potem drogi Panie drewno w specjalne
                  stosy na budowie wystawiamy na działanie słońca i konserwujemy tylko wybranymi
                  środkami ot i wsio . Nim dojdzie do montażu dachu budynku upływa około 2
                  miesiące w tym czasie drewno jest kilkakrotnie przekładane sortowane suszone na
                  słońcu chronione od deszczu nabiera specyficznego mikroklimatu miejsca w którym
                  pozostanie na wiele lat odpowiada za to sam kierownik budowy i naprawdę
                  pilnuje odpowiedniego stosowania drewna ew. błędy są zbyt kosztowne aby to
                  zaniedbać. Ponadto należy wspomnieć że poprawnie zamontowana
                  więźdźba i dach posiada poduszkę powietrzną pustą przestrzeń między drewnem i
                  izolacją cieplną może nastąpić wówcfzas wymiana i przepływ powietrza .
                  Źle zmontowany dach z dociepleniem , może być żródłem nieszczęść inwestora i
                  wykonawcy robót
                  Pozdrawiam życzę dobrego budowania dobrydom1@wp.pl

• Gość: arch.ms Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 16:06
                    Tylko, że impregnowanie takie na budowie , to średni pomysł , delikatnie
                    mówiąc .
                    Drewno normalne ( ścięte zimą , gdy jest suche ), odpowiednio wysuszone lub
                    leżakowane , powinno być impregnowane w komorach ciśnieniowych , tak aby to
                    miało sens .
                    ( Nawet takie drewno " na poddasza " )

Ogólnie jednak drewno to raczej kiepski materiał , chyba że klejone , itd. -
                    ale to inny temat .
                  • Gość: mif Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 16:34
                    Na drewnie znasz się tak, jak na pisaniu na komputerze.
                  • Gość: mif Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 21:35
                    Gość portalu: dobrydom!@wp.pl napisał(a):
                    i wybieram z hurtowni
                    > to drewno które już dość długo tam leżakuje mając trochę doświadczenia
                    > potrafię to odróżnić od drewna prosto z tartaku. Generalnie jest bardziej
                    > szare a nawet zdarzają się drobne pęknięcia ...

Promienie słoneczne mają wpływ na szarość i pęknięcia drewna, co wcale nie
                    oznacza, że drewno jest suche.
                    drewno w specjalne
                    >
                    > stosy na budowie wystawiamy na działanie słońca i konserwujemy tylko wybranymi
                    > środkami ot i wsio . Nim dojdzie do montażu dachu budynku upływa około 2
                    > miesiące ...
                    Nic bardziej bzdurnego. Drewno schnie 0,5 cm/miesiąc do stanu powietrzno
                    suchego. Na słońcu, to można się opalać, a nie suszyć drewno. Stąd pęknięcia,
                    nierzadko głębokie, i krzywizny poprzeczne. Na powierzchni jest suche, a w
                    środku woda. Impregnacja takiego drewna, powierzchniowa, najczęściej pędzlem, to
                    zwykłe naciągnięcie inwestora na zbędny wydatek.
                    arch.ms ma rację.
                    • Gość: arch.ms Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 21:59
                      Dzięki mif .
                    • Gość: dobrydom1@wp,pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 04.04.05, 18:14
                      mif
                      właściwue dopadnięty problemami budowy nie znajduję podpowiedzi jakie drewno
                      stosowałeś na własny dom może zdradzisz czy miałeś jakie doświadczenia czy tak
                      na wyczucie na nos na czuja Ja już odpowiedziałem derewno na dachu winno być
                      pezgodzone pustką powietrzną od izplacji dachu zapewnia to przepływ wymianę
                      powietrza
                      Nie znam i nie spotkałem żadnej realnie poważnej gwarancji na drewno od
                      polskich dostawców znam kilku osobiście dostawców drewna budowlanego i ciemnotę
                      trudno mi wcisnąć Czy ktoś z was może wiedzieć ile taka impregnacja ciśnieniowa
                      kosztuje i jak powiększa to koszty drewna. Dlatego ta cała impregnaqcjai 1 -2
                      godziny to pic na wodę Ja wolę sprawdzone sposoby nawet jeśli część ulegnie
                      pewnej deformacji można wykorzystać
                      na inne cele użyteczne w trakcie budowy narazie dobrydom1@wp.pl
                      • Gość: PREZES Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.04.05, 22:44
                        dobrydom- jestes naiwniakiem który nigdy nie miał do czynienia z prawdziwym
                        budowaniem z bali. Pewnie nawet na oczy nie widziałeś takiej podhalańskiej
                        chaty. Może gdzieś ci ktoś opowiadał... Nasza firma buduje domy tradycyjnymi
                        metodami. Drewno mamy składowane w odpowiednich warunkach, na życzenie klienta
                        jest drewno nie 1,5 a nawet 3 lata sezonowane !!! Jest tak dlatego, że nie
                        jesteśmy "fabryką domów", nie nastawiamy się na ilość, ale na jakość. DLatego
                        możemy sobie pozwolić na dłuższe sezonowanie drzewa. Oczywiście posiadamy też
                        drewno suszone komorowo, które wg. ekspertów jest właściwe przy budowie domu z
                        bali. Wszystko zależnie od zasobności klienta. Na wszystkie domy udzielamy
                        gwarancji, co świadczy o naszej solidności. Zapraszamy do współpracy.
                        www.domzbali.pl
                        • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 05.04.05, 07:43
                          Prezes do dobrze że tak długo sezonujesz drewno gratuluję
                          Rzeczywiście budowa domów z bali to w Warszawie i okolicach to
                          dość rzadkie przedsięwzięcie w porównaniu z terenami podhalańskimi
                          Nigdy nie twierdziłem że jestem ekspertem o budowy domów z bali .
                          Ale jak zauważyłeś wszystko zależy od zasobności klienta i naprawdę
                          można dobrze zbudować dom z bali czy z waszą firmą nie wiem i pewnie
                          się nie dowiem nie planuję takowej inwestycji jak dom z bali , ale drewno
                          odpowiednio sezonowane na konstrukcję dachu owszem jestem za . Zdradź
                          prezes jeśli takowa łaska ile zażądasz za m3 kantowizny na więźdźbę dachu
                          i deski na połać dachową Z dostawą na budowę statystycznie na domek 160m2
                          10 m3 drewna tz. kantowizna i deski sosnowe. Pozdrowienia dla podhala
                          dobrydom1@wp.pl

• Gość: mif Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 22:45
                        Gość portalu: dobrydom1@wp,pl napisał(a):

> mif
                        > właściwue dopadnięty problemami budowy nie znajduję podpowiedzi jakie drewno
                        > stosowałeś na własny dom może zdradzisz czy miałeś jakie doświadczenia czy tak
                        > na wyczucie na nos na czuja ..."
                        Moja więżba dachowa powstała z drewna impregnowanego próżniowo. Tańsza metoda od
                        próżniowej, tzw. zanurzeniowa jest zdecydownie lepsza od malowania pędzlem
                        niestruganych: tarcicy, bali, belek. Malowanie pędzlem takiego drewna nasącza
                        głównie postrzępione włókna rzazu piły, bez znaczenia dla niezaimpregnowanego
                        dostatecznie właściwego masywu.

"...Czy ktoś z was może wiedzieć ile taka impregnacja ciśnieniowa
                        >
                        > kosztuje i jak powiększa to koszty drewna..."

Na Twoim terenie działa:
                        www.impregnacja-drewna.pl/
                        Zadzwoń i się dowiesz . Udzielają porad bezpłatnie.

"...Dlatego ta cała impregnaqcjai 1 -2
                        > godziny to pic na wodę Ja wolę sprawdzone sposoby..."

Jak nabrać inwestora? A może podpowiesz inwestorowi, żeby wybrał sobie dowolną
                        łatę, czy belkę, przeciął w dowolnym miejscu i zobaczył skuteczność Twojej
                        impregnacji na przekroju?

"...nawet jeśli część ulegnie
                        > pewnej deformacji można wykorzystać
                        > na inne cele użyteczne w trakcie budowy..."

Gorzej, jak zdeformują się, w czasie, już w gotowym dachu. Drewno zsucha się i
                        na wymiarach poprzeczych do kierunku włókien traci do 13%. Ta różnica podwaja
                        się na łączeniu czopa w gnieździe, a tego na zawnątrz nie widać. Pęknięcia też
                        nie muszą być widoczne gołym okiem. Z powierzchniowych robią się przechodzące.
                        • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 05.04.05, 07:55
                          dzięki mif
                          za odpowiedź może być użyteczna dla niedoświadczonych inwestorów
                          Ja przyznam stosowałem gó..e metodę zanurzeniową oczywiście malowanie
                          pędzlem to nieporozumienie nikt tu nie twierdzi , ze to najlepsza metoda .
                          Co do metody jaką inwestor będzie coś sprawdzał , ma prawo do tego co uzna za
                          stosowne w końcu to jego pieniądze mają pokryć koszty budowy i materiałów.
                          Jak doskonale już wiele osób wie lub przekonało się na własnej skórze tzw. tylko
                          i wyłącznie zapewnienia producenta kolorowe ulotki itp. nie zapewniają nic poza
                          dobrym wrażeniem wzrokowym pozdrawiam dobrydom1@wp.pl

• Gość: andrzej Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:45
                            co to jest ta metododa zanurzeniowa impregnacji drewna , czy mogę to sobie
                            sam zastosować na budowie dzięki za rzeczową odpowiedź
                            • Gość: dobrydom1@wp.pl metoda zanurzeniowa sposób gospodarczy IP: *.chello.pl 05.04.05, 11:00
                              cześć Andrzej
                              metoda zanurzeniowa dość proste stosunkowo tania do zastosowania na twojej
                              budowie. Po pewnym posuszeniu drewna , bele , deseki etc , zanurrzasz je w
                              specjalie przygotowanym szczelnym pojemniku ,, wannie ,, ze środkiem
                              konserwującym. Z reguły jest to środek sypki do rozpuszczenia w wodzie .
                              Tzw. Wannę na płyn możesz zrobić z desek i wyłożyć dobrą folią grubszą niż
                              folia malarska jak długo ile razy będziesz moczył drewno zależy od ciebie ale
                              weż pod uwagę że drewna będzie na domek 150 m2 około 8-10 m3 a wanna dużo
                              mniejszych gabarytów obyś zdążył wymoczyć wszystko drewno do czasu montażu w
                              budynek pozdrawiam dobrydm1@wp.pl
                              • Gość: nowy Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 09.04.05, 08:03
                                Chciałem nieśmiało zauważyć, że osoba tytułująca sie "Prezes" (od domu z bala)
                                w ogóle nie odpowiedział(a) na pytania Dobrydom1@wp.pl (poza nieweryfikowalnym
                                stwierdzeniem o rzekomo długim przechowywaniu w stanie suchym owych bali).

Jeżeli ów "Prezes" chce być traktowany poważnie powinien odpowiedzieć, bo to
                                nie są pytania z sufitu. Tymczasem sprawdziłem na starszych stronach tego
                                forum, że osoba ta regularnie spamuje swoja reklamą "domu z bala". Taka
                                praktyka wystawia mu (jej?) jak najgorsze świadectwo.

Widziałem wiele domów z drewna, również opartych na balach i opróćz realizacji
                                udanych, oglądałem też szpetne baraki (także były stawiane przez górali z
                                Podhala!). Także wielka ostrożność na pewno wskazana.
                                • Gość: PREZES Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.04.05, 06:40
                                  Dla "nowego" i "dobrydom1" - o warunkach przechowywania i suszenia drewna już
                                  odpowiadałem. CO do pytania o wykończenia. Jeżeli klient buduje z bali o
                                  średnicahc np 26 lub 30 cm, wewnątrz nie wykańczamy niczym. Dom budowany z
                                  pełnych bali o takich średnicahc nie wymaga docieplenia, jest wystarczająco
                                  ciepły. Na życzenie klienta wykończenie wnętrza może być też nowoczesne, np.
                                  regipsy wewnatrz a ściany z półbali o średnicy nawet 40 cm!. Drewno suszone
                                  komorowo nie wymaga impregnacvji chemicznej, natomiast sezonowane zabezpieczamy
                                  odpowiednimi środkami dotego przeznaczonymi.
                                  Pozdrawiam wszystkich niedowiarków i zachęcam do dalszych pytań.
                                  • ok.dom Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 14.04.05, 11:35
                                    Prezes nie odpowiada Pan na pytanie ile czasu szacunkowo trzeba aby takie cudo
                                    z jak dom z bala spłonął doszczętnie jak zapałki z drewna . Odporność ogniowa
                                    to się nazywa panie przezes gdyby pan tego nie zauważył. pozdrawiam dobrydom1
                                    • Gość: PREZES Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.04.05, 22:32
                                      dobrydom1 - az mi się nie chce odpowiadać na takie pytania. Co to znaczy jak
                                      długo się pali? A skąd ja mam to wiedzieć? Zbuduj taki dom, podpal i patrz ile
                                      się pali. Domy zabezpiecza się specjalnymi środkami ognio ochronnymi, które
                                      zapewniają wymaganą przepisami odporność ogniową. Poza tym, nie słyszałem, żeby
                                      taki dom spalił się ot tak sobie. Pamiętaj, że wszelkie wypadki, pożary i inne
                                      zdarzenia powodują ludzie i ich błędy. A zapewniam Cię, że domy z grubych bali
                                      (powyżej 25 cm), nie palą się szybciej niż inne tradycyjne materiały. Już
                                      wspominałem wcześniej - widziałeś żeby las spalił się doszczętnie? Nie, bo
                                      zawsze zostają kikuty konarów drzew. Grube drewno wcale nie pali się tak łatwo !
                                      Jednak proponuję, żebyś nie zajmował się tamatami, o których nie masz pojęcia.
                                      Dlatego też możemy polemizować, ale przytaczając konkretne argumenty, np.
                                      porównanie budowncitwa tradycyjnego z drewnianym, za i przeciw, niż zadawanie
                                      takich, conajmniej "dziwnych" pytań.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 15.04.05, 08:34
                                        Prezes postaw sobie strtę drewna i stertę pustaków cegieł i podpal po co
                                        zaraz dom
                                        Trochę co najmniej naciągasz sytuację do swoich potrzeb W porównanu z domem
                                        murowanym dom z bali będzie się palił jak zapałka , a więc bezpieczeństwo
                                        ludzi jest mniejsze w domu z bali. Oczywiście tylko w przypadku pożaru wcale
                                        to nie oznacza że dom z bali to coś złego jest tu trochę tak jak z samochodami
                                        mały fiat z mercedesem Wiadomu w lepszyn w stanie przetrwa wypadek mercedes .
                                        Jeśli ceny są porównywalne wybieram mercedesa , to zię nazywa marka produktu
                                        prezes
                • murowany Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 14.04.05, 17:04
                  Dobrydom1...widze, ze znow spotykamy sie na forach po pewnej mojej nieobecnosci:)
                  Nie zajmuje sie sprzedaza drewnianych domow, w szkieleci czy z bali, mnie to jeden kit.

W calym twoim poscie znalazlem jedna powazna niescislosc, mianowicie piszesz, ze:
                  "Wiem wiem zaczniesz zaraz truć że suszarnia że przerób w
                  > komorze ciśnieniowej etc. bajery. W praktyce to wygląda to tak , że drewno z
                  > suszarni jest jak gąbka i chłonie każdą kroplę wilgoci z powierza"
                  usiadz i zastanow sie nad tym co napisales, skoro drewno wyjechalo z komory suszenia prozniowego (a nie cisnieniowego, cisnieniowo mozesz impregnowac) to chyba jest suche, no nie? A jesli jest suche, to chlonie wode, no nie? Wiec coz tu dziwnego w tym, ze suche drewno chlonie wode? Chyba, ze chcesz sobie zbudowac dom z mokrego drzewa...zapewniam cie, takie nie bedzie "ciagnelo" wody.
                  • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 15.04.05, 08:50
                    murowany spotykamy się no to dobrzewiesz dobrze być może że drewno jest i
                    jescze będzie dość długo stosowane w budownictwie ale jego jakość ma wiele do
                    życzenia w zasadzie nigdy nie spotkaem na budowach polskich drewna tak
                    przygotowanego jak drewno stosowane do budowy IKEA przez szwedów
                    W Warszawie strugane czterostronnie zabezpieczone itd, ale to nie tylko wina
                    dostawców drewna wysokie antyrozwojowe podatki , brak odpowiedniej
                    ilości pieniędzy na inwestycje itd. Nieporozumieniem jest gdy sprzedawca
                    drewna bada mi jego wilgotność za pomocą przyrządu wbijango na głębokość około
                    3-4 milimetry i mówi o widzi pan suche dobre .
                    • murowany Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 15.04.05, 13:09
                      > murowany spotykamy się no to dobrzewiesz dobrze być może że drewno jest i
                      > jescze będzie dość długo stosowane w budownictwie ale jego jakość ma wiele do

Masz racje (przynajmniej raz moge sie zgodzic:) - drewno jest bardzo wdziecznym materialem budowlanym, niestety wlasnie jego jakosc pozostawia duzo do zyczenia, jak chcesz miec dobre drewno, odpowiednio przygotowane to znow musisz odpowiednio za nie zaplacic.
                      • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 21.04.05, 19:02
                        Traducyjny pan murowany zgadza się w kwestii kiepskiej jakości drewna na
                        polskich budowach . Szanowni państwo drewno na polskich budowach jest
                        koszmarnej zwykle jakości .
    • Gość: prosiaczek Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: 81.219.15.* 22.04.05, 23:28
      odpusc sobie. Po 5 latach bale niszczeja i trzeba cala zewnetrzna elewacje
      odnawiac i impregnowac, lakierowac. NIe dasz rady zrobic taniej takiego czegos
      niz 5 tys. To duzo. Poza tym bale sciemnieja. Dom z bali wyglada ladnie w
      prospekcie i rok po budowie. POtem robi si esyf z zewnatrz. Wiem co mowie bo
      mam taki dom od 10 lat.
      • Gość: dobrydom1@wp.pl Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? IP: *.chello.pl 28.04.05, 12:47
        No to raczej budowę domu z bali mamy już z głowy czytając niezobowiązujące ale
        jednak dość pouczające wypowiedzi mam wrażenie , że chyba desperat lub
        nie liczący się z pieniędzmi bogacz zechce budować z bala . Ach , przepraszam
        oczywiście poza podhalem tam nadal łatwiej i taniej o drewno i fachowców
        niż w innym rejonie jak np. Wa-wa ( 60 % wszystkich nowo budowanych domów )
        Proszę moją opinię traktować niezobowiązująco można zrobić dom z bali jak
        chcesz ale właściwie po co jeśli nie chcesz się bawić w budowę tymczasową.

Pozdrawiam dobrydom1@wp.pl

Jak nie z bali to może z kamieni i innych tego typu materiałów
        sprawdź cena 1330 zł/m2 pod klucz. więcej szczegółów na skrzynce pocztowej
        str. gazeta.pl
        w miejsce logim dobrydom2
        w miejsce hasło wpisz dobry
        otwórz załącznik ze szczegółani z czego zaile i
        nawet dlaczego niektórzy ,, fachowcy nas oszukują

pozdrawim dobrydom1@wp.pl

• darko42 Dom z Bali 10.08.15, 10:43
      Najlepsza opcja jaką można sobie wybrać na gniazdko rodzinne to dom z bali. Zdrowo, ekologicznie i przede wszystkim klimat takiego domu jest niesamowity, a wypoczynek w nim to czysta przyjemność. Ja już kilka lat w takim domu zamieszkuję i za nic bym nie zamienił go na murowany. Trzeba natomiast wybrać dobrego wykonawcę, bo jest mnóstwo firm, które stawiają takie domy nie mając pojęcia o technologii i obróbce drewna, a to podstawa by taki dom był na pokolenia. Ja też sporo się naszukałem, zanim zdecydowałem się na firmę Wikpol z Wieliczki. Profesjonalnie i terminowo zrealizowali moją inwestycję, wykazując się przy tym pełnym profesjonalizmem i dokładnością.
    • monik_ok Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 08.02.16, 11:57
      Jest to nie tylko dobra inwestycja, ale przede wszystkim najlepszy pomysł na dom. Domy z bali nie tylko są piękne z wyglądu, ale pod wieloma względami ich budowa przewyższa technologię domów z cegły czy suporeksu. Ja już osiem lat mieszkam z rodziną w takim domu i jestem szczęśliwa, że właśnie na budowę takiego domu się zdecydowałam. Zainteresowanym osobą polecam zapoznać się z bardzo dobrym artykułem na temat technologi budowy domu z bali drewnianych. www.domyzbali.lublin.pl/technologia
    • dominikgala9 Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 20.12.16, 11:27
      Pewnie, że domy z bali są super. Tutaj można zobaczyć jak widzi domki drewniane letniskowe producent tego rodzaju realizacji mieszkalnych: www.mazurskie-domy.pl/
    • contortion Re: dom z bala czy to dobry pomysł?? 25.01.17, 22:12
      A ja uważam, że w Polsce trudno o dobrego wykonawcę domu z bali. Znam dwie osoby, które zleciły taką budowę i obie się zawiodły na jakości. Póki co polecam raczej sprawdzone technologie - np. ceramikę poryzowaną Porotherm, z które buduje się od kilkudziesięciu lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka