Dodaj do ulubionych

Jaki klej do parkietu?

12.04.05, 22:41
Parkiet - dąb i jesion, klepka 6*20 i 7*21; lakier Herzlack

Fachowiec powiedział, że klej ma być 5-10-15, sprzedający klepkę ten właśnie
klej stanowczo nam odradzili... no i bądź tu mądry i pisz wiersze...
Obserwuj wątek
    • Gość: pop Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 12:47
      ja tez mam do ułozenia parkiet tylko dłuzszą klepke bo 50 cm...
      i nie wiem jaki klej..
      ostatnio gadałem z jakimś "fachowcem" to proponował mi jakiś klej niemiecki
      który nie zawiera w sobie kauczuku, nie pamietam nazwy...
      czy moze ktoś wie o jaki klej chodzi i czy jest naprade dobry..???

z góry dzieki za wszelkie info
    • Gość: ulak Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.crowley.pl 13.04.05, 22:02
      no pewnie że wiadomo o jaki klej chodzi... niemiecka firma UZIN klej do klepki
      do 50 cm - MK 73 i pod niego grunt PE 317 albo do dłuzszej klepki ew.egzotyku MK
      92 S i grunt PE 420 Pozdrawiam
      • Gość: pop a o SLC słyszeliście..??? IP: *.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 13:23
        bo temu mojemu fachowcowi chodziło o klej SLC, tak mi powiedział....

to UZIN czy SLC..???
    • Gość: ulak Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.crowley.pl 13.04.05, 22:05
      sorki,skleroza ,w dobrym sklepie kupujesz klepkę skoro odradzają 5-10-15 też bym
      odradziła jak i wszystkie pozostałe kauczukowe...
      • pinos Re: Jaki klej do parkietu? 14.04.05, 14:21
        Tak, tylko pozostaje pytanie, czy nakłaniać majstra z doświadczeniem do zmiany
        sposobu kładzenia, czy też przecierpieć...
    • Gość: pepe Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 14.04.05, 15:34
      To zależy jaki lakier 5-10-15, mają też poliuretanowy.

www.anser.com.pl/poradnik_parkiety.htm
      • pinos Re: Jaki klej do parkietu? 14.04.05, 15:42
        Nie lakier, klej
        lakier poliuretan Harzlack
        • Gość: ulak Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.crowley.pl 14.04.05, 17:22
          Jakie masz wątpliwości?To twoje drewno,pieniądze i mieszkanie, parkiecik ma być
          tak ułożony,żeby służył dłuuugie lata a nie ,zeby odpadł po kilku latach
          użytkowania...Klej 5-10-15 jest znacznie rzadszy od Uzin-a,dłużej wiąże co dla
          niektórych wykonawców / czyt.pseudoparkieciarzy,którzy nie potrafią szybko i
          dokładnie pracować/ jest podstawową zaletą,bo jak coś sknoci to po dłuższym
          czasie dobije młotkiem ijest O.K. przy Uzin-ie to niemożliwe,to klej dla
          profesjonalistów.Jeśli zastaniawiasz się ,czy chcesz żeby parkieciarzowi
          pracowało się łatwiej to kup 5-10-15 jak chcesz mieć podłogę na lata raczej
          lepszy ale i droższy klej...Jeli twój wykonawca będzie się zapierał,że nie
          ułoży na Uzin-ie nie zmuszaj go bo widocznie nie czuje się na siłach i nie
          potrafi i chwała mu za to ,że chce robić na chemii odpowiadającej jego
          umiejętnościom... Pozdrawiam
        • rezurekcja oddam klej 15.04.05, 09:42
          Pinos,
          mam pol wiadra uzinu, oddam za darmo.
          Mam nadzieje, z sie jeszcze nadaje, ja kladlam parkiet debowy w czerwcu 2004.
          • pinos Re: oddam klej 15.04.05, 12:25
            Na razie dzięki za dobre chęci - konsultacja z fachowcem wykazała, że ten na
            Uzinie robic nie lubi. A że znamy jego pracę i dokładność, to mamy nadzieję że
            będzie dobrze. Jaknie, to będzie przekładał...
            • Gość: pepe Re: oddam klej IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 15.04.05, 14:01
              A możesz napisać jaki to będzie klej w waszym przypadku?
              pozdr
    • Gość: wami4 Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 23:42
      klej do parkietu?
      Autor: pinos
      Data: 12.04.2005 22:41 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Parkiet - dąb i jesion, klepka 6*20 i 7*21; lakier Herzlack

Fachowiec powiedział, że klej ma być 5-10-15, sprzedający klepkę ten właśnie
      klej stanowczo nam odradzili... no i bądź tu mądry i pisz wiersze...
      • Gość: pepe Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.aster.pl 16.04.05, 09:04
        Dobrze się czujesz?
        O jakim parkiecie Ty piszesz? Może o desce typu Barlinecka?
        • Gość: wami4 Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:36
          Jaki klej do parkietu?
          Autor: Gość: pepe IP: *.aster.pl
          Data: 16.04.2005 09:04 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          Dobrze się czujesz?
          O jakim parkiecie Ty piszesz? Może o desce typu Barlinecka?

-----------------------------------------------
          Do kogo mowisz? Jezeli do mnie to ja czuje sie swietnie. Moj parkiet (debowy) i
          jest plywajacy tez sie dobrze sprawuje.

• Gość: pepe Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.aster.pl 18.04.05, 20:51
            Ok, świetnie, niech Ci długo służy. Ale dlaczego piszesz "Parkiet na klej? To
            przezytek. Tego sie juz nie robi" skoro to bzdura, większość klei, nawet po
            przełomie zprzed 30 lat o którym piszesz.
            • Gość: wami4 Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:49
              Budowa i remont

Re: Jaki klej do parkietu?
              Autor: Gość: pepe IP: *.aster.pl
              Data: 18.04.2005 20:51 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Ok, świetnie, niech Ci długo służy. Ale dlaczego piszesz "Parkiet na klej? To
              przezytek. Tego sie juz nie robi" skoro to bzdura, większość klei, nawet po
              przełomie zprzed 30 lat o którym piszesz.

---------------------------------------------------
              "Wiekszosc klei" a niech sobie klei, wali klej na cement i klei a potem placi i
              placze. Ci wasi fachowcy o kant d... roztrzaskac. Nie trzymali w reku zadnej
              gazety przez ostatnie 30 lat nie mowiac o jakiejs fachowej gazecie. Sa do tylu
              z technika w tej dziedzinie.

• pinos Re: Jaki klej do parkietu? 18.04.05, 11:15
        Alternatuwy 4 mi się przypomniały...
        I tsunami z klepek...
        • soovi Re: Jaki klej do parkietu? 20.04.05, 18:03
          ja mam kładzione na UZIN i już gdzieniegdzie mi "odchodzi". Jak jak masz
          zaufanie do fachowca, to niech klei nawet na krochmal. Podejrzewam, że bardziej
          jednak chodzi o dokładność parkieciarza i jego talent,niż o chemię. 5-10-15
          jest juz tak długo na rynku, że jakby był słaby to by już z niego wypadł.
          • Gość: ulak Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.crowley.pl 20.04.05, 21:49
            pytanie ,z jakiego drewna masz parkiet i czy klej był odpowiedni do tego
            drewna i długości klepki? I kwestia jak "odchodzi",czy klepka odkleja się od
            kleju ,czy odchodzi wszystko z wylewką?? Jeśli możesz to odpowiedz,bardzo
            proszę...
            • soovi Re: Jaki klej do parkietu? 20.04.05, 22:33
              dąb 6x30 układane w podwójną jodełkę (dość typowo), ale ja jestem stary
              konserwatywny grzyb. Nie wiem jak mi odchodzi, bo odchodzi troszeczkę, w
              różnych miejscach (poznaje to po skrzypieniu i głuchym odgłosie). Nie było tak
              na początku, zrobiło się tak po 2-3 latach.
              • soovi Sprostowanie 20.04.05, 23:19
                Zona mnie zwymyślała, że wprowadzam ludzi w błąd. Mam napisać, że od 4 lat
                odkleiło się może w sumie z 5 deszczułek, nic nie skrzypi, a parkiet się nie
                odkleił nawet po zalaniu mieszkania (a woda leżała ze dwa dni - jeszcze wtedy
                nie mieszkaliśmy). Wylewka była raczej beznadziejna, więc sam się dziwię, że to
                wszystko jakoś się trzyma (może właśnie dzięki Uzinowi). Chyba jestem zbyt
                wymagający (marudny) bo przecież 99,9 % się trzyma dobrze.
                • pinos ;o) ukłony dla żony... 21.04.05, 10:44
                  A u nas parkiecierz wchodzi dziś na 5-10-15... Pożyjemy, zobaczymy...
                  Na razie zamalowujemy jadowity niebieski na ścianie, a przed nami skrobanie
                  kuchni.
                  • Gość: pepe Re: ;o) ukłony dla żony... IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 21.04.05, 12:48
                    a można wiedzieć na który 5-10-15?
                    megapur?
                    • Gość: marcin Re: ;o) ukłony dla żony... IP: *.de.ibm.com 21.04.05, 14:38
                      Ja mam położony dębowy w potrójną jodłę na Maximusa.
                • Gość: ulak Re: Sprostowanie IP: *.crowley.pl 23.04.05, 15:13
                  no właśnie ,wylewka... na to trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę przed
                  położeniem podłogi a nie potem pisać,że mam położony na UZIN-ie i odchodzi,to
                  miłe że żona patrzy szerzej a nie zwala winy na chemię,to chyba generalnie wina
                  parkieciarza,bo nie ocenił dobrze podłoża i nie zastosował odpowiednich
                  środków-nie mówię ogruncie i kleju bo to nie środki cudotwórcze tylko chemiczne
                  i byle jakiej wylewki nie zamienią w super wytrzymałą... Uzin to najlepsza
                  firma na rynku i są tam dostępnerozmaite produkty,które można stosować i pod
                  parkiety i pod inne wykładziny.Pozdrawiam
                  • soovi Re: Sprostowanie 23.04.05, 23:07
                    No chyba "podpadłem" najlepszemu handlowcowi koncernu Uzin Utz AG, a ja
                    naprawdę nie miałem nic złego na myśli (tylko tak jakoś wyszło). Napisałem, że
                    mimo, że parkiet położyłem na UZIN (w domyśle - najlepszy na rynku klej do
                    parkietu)to mi i tak w paru miejscach "odszedł". Ale nie pomyślałem nawet przez
                    chwilę, że może to być wina kleju. W ogóle nie rozpatrywałem sprawy winy.
                    Powiem więcej, jeżeli będę kładł jeszcze raz parkiet, to znowu skorzystam z
                    produktów firmy UZIN i poproszę Ciebie droga ulak o instruktarz (co, gdzie i za
                    ile?). Do tej pory postępowałem dość intuicyjnie, a teraz widzę, ze mam do
                    czynienia z prawdziwym fachowcem.:))
                    • Gość: Katka Jaki klej do parkietu przemysłowego egzotycznego? IP: *.chomiczowka.waw.pl 06.09.05, 23:32
                      Witajcie, podnosze watek bo mam zagwozdkę. Kupilam Uzin dwuskładnikowy 92 S.
                      Niestety parkieciarz powiedzial ze jest uczulony na niego i mam albo zmienic
                      parkieciarza albo kupic jednoskładnikowy klej... Czy lepszy jest dwuskładnikowy
                      klej do parkietu przemysłowego (drewno red balau) czy wymienic na
                      jendoskładnikowy? Wymienic moge, tylko czy to dobry pomysł...

Pozdrawiam
                      • fredi07 Re: Jaki klej do parkietu przemysłowego egzotyczn 07.09.05, 10:48
                        Do parkietów egzotycznych stosuje się mocne kleje dwuskładnikowe. Co do mozaiki
                        brzozowej zaproponowałbym włoski Gutoid S11 SCL Rinaldi.
                        • Gość: Katka Re: Jaki klej do parkietu przemysłowego egzotyczn IP: *.chomiczowka.waw.pl 07.09.05, 18:59
                          Dziekuje za informacje. Jutro wchodzi parkieciarz nieuczulony na dwa
                          skladniki :)
    • Gość: Ewa Re: Jaki klej do parkietu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 01:27
      W swoim poprzednim mieszkaniu na podlodze mialam mozaike dab-brzoza ,ale nie
      pamietam na jakim kleju. Obecnie w nowym mieszkaniu tez chce sobie polozyc taka
      sama mozaike ale nie wiem czy do brzozy nadaje sie klej uzin ? Bo do debu
      podobno jest dobry. Prosze o rade fachwcow co do wyboru kleju . .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka