vilejka 23.04.05, 23:32 jak sie go pozbyć? Ktos mi doradził okopanie domu, bo miejscami fundament jest niewidoczny-ziemia go przykrywa. Ale co dalej? Czy tzw. dreny to kosztowna inwestycja? I co to dokladnie jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szczerze? Re: grzyb w starym domu IP: *.narlington.nj.comcast.net 24.04.05, 03:27 sprzedaj szybko, moi znajomi tak sie meczyli , nabawili sie alergii, ale twoj wybor, drenaz jest niedrogi i skuteczny do zapobiegania , ale to nie lekarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
murowany odp 24.04.05, 11:19 Jesli masz grzyb w domu to sprawa jest powazna. Napisz gdzie on wystepuje bo przyczyn moze byc pare - od braku wentylacji, poprzez przemarzanie scian zewnetrznych, braku izolacji przeciwwilgociowej pod podlogami na gruncie do braku izolacji fundamentow. Naprawa i usuniecie skutkow zazwyczaj bywaja drogie (farby antygrzybiczne nie rozwiazuja problemu!!!) - radze sie zwrocic po porade do inzyniera budowlanego (sa inzynierowie specjalizujacy sie w mykologii). Nic na wlasne reke nie rob w tym temacie bo mozesz napracowac sie i wydac duzo pieniedzy a przyczyny mozesz nie usunac. Jesli jestes z woj. slaskiego moge pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vilejka Re: odp 24.04.05, 11:41 Ten grzyb jest na dole w ściany, dom jest parterowy,praktycznie wysokosc podłogi na poziomie ziemi na polu(na dworze). Nie jest jakos szczególnie widoczny,ale jest-stała tam np.torba z ciuchami do oddania i po ok. 3 miesiacach ciuchy były pokryte czyms w rodzaju plesni:/. Pod podłogą nie ma piwnicy, mam zamiar wtym roku robić nowe podłogi: ocieplenie, wylewki. Chciałabym tez ocieplić sciany zewnętrzne. Dom jest 1923 roku. z róznych wzgedów sprzedaz raczej nie wchodzi w rachube. Jestem z Malopolskiego,ale od strony sląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
murowany Re: odp 24.04.05, 12:46 A czy na zewnatrz dom jest otynkowany? Jesli tak to zobacz czy tak do wysokosci 1 m nad ziemia tynk ma jakies uszkodzenia - tzn. moze sie sypac, byc przebarwiony, odpadac platami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 21:52 polecam muratora nr5/2005 str.112,może coś na temat podłogi Ci pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś