Forum   1927

1927

(13 wyniki)
  • Czołem:) "85 lat temu, 3 kwietnia 1927 roku, rozegrano w Polsce pierwsze mecze ligowe." A tu ciekawy komentarz autorstwa Pana Stefana Szczepłka: "85 lat temu, 3 kwietnia 1927 roku, rozegrano w Polsce pierwsze mecze ligowe. Miałem nadzieję, że z okazji jubileuszu Ekstraklasa SA zobowiąże kluby do umieszczenia na koszulkach stosownego napisu, spikerzy na stadionach coś powiedzą, a obradujący w ubiegłym tygodniu zarząd PZPN wyda jakiś komunikat. Tak się nie stało i specjalnie mnie to...
  • Czołem:) 26 lutego 1927 roku w okólniku Ministerstwa Spraw Wwewnetrznych ogłoszono obowiązujący tekst hymnu narodowego - Mazurek Dabrowskiego. A tu za Wikipedią nieco o historii piesni: pl.wikipedia.org/wiki/Hymn_Polski Pozdro Krzysztof
  • Czołem:) 14 pażdziernika 1926 roku ukazała sie powieść brytyjskiego pisarza A. A. Milne'a "Kubuś Puchatek". "W pierwszej książce o Kubusiu Puchatku pojawiły się takie postacie jak: Prosiaczek, Królik, Kłapouchy, Sowa Przemądrzała, Mama Kangurzyca i Maleństwo oraz Krzyś (syn autora). Książki Milne'a: Kubuś Puchatek (Winnie-the-Pooh; oryginalne wydanie w 1926, 1938 w Polsce) Chatka Puchatka (The House at Pooh Corner; oryginalne wydanie w 1928, 1938 w Polsce) Wiers...
  • maps.vlasenko.net/historical/polska-1927-wig-100k/index.html Lelo, co to je za karta. Poklikoj na czyrwone krateczki.
  • 1. Józef Piłsudski nie rozwiązał w 1927 roku parlamentu, bo prezydentem wówczas nie był 2. Lech Kaczyński nie słyszał nigdy o Franfurter Allgemeine Zeitung, bo nie potrafił nawet poprawnie wymówić nazwy Tyle.
  • Katolicy chcą umieścić krzyż w polskim godle. Będzie projekt ustawy Łukasz Antkiewicz, Gazeta.pl Krzyż w naszym godle nie byłby niczym nowym. Znajdował się on tam do 1927 roku Krzyż w naszym godle nie byłby niczym nowym. Znajdował się on tam do 1927 roku Środowiska katolickie domagają się umieszczenia symbolu krzyża w godle narodowym i herbach miast. Jeszcze w tym tygodniu taką propozycję skierują do Sejmu i prezydenta - dowiedziała się Gazeta.pl. * W reakcji na wyrok trybunału...
  • Witam! Ciekawi mnie jedna sprawa.Mianowicie koszty okretow z okresu II w.sw.Akurat z tego okresu, bo ten mnie najbardziej interesuje... Rzadko mozna sie spotkac z danymi, ile konkretny okret kosztowal.Chodzi mi o przykladowe koszty okretow wszystkich stron walczacych , mozliwie wszystkich typow.Jesli posiadacie takie informacje to bede wdzieczny o jak najwiecej przykladow...
  • jessi_a napisała: > to samo myslalam, to forum juz dawno stracilo racje bytu. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Meine liebe Jassia! Ich mache mir um dich ernstige Sorgen. Du wirkst so vernünftig und erwachsen. Das Forum hat seine Daseinsberechtigung verloren, schreibst Du. Vom Recht weiss ich rein gar nichts. Mit dem Sein aber kenne ich mich aus seit ich 1927 mir gleich das Buch vom Martin Heidegger gekauft habe. Die Farbe war noch fris...
  • www.politikforum.de/forum/showthread.php?threadid=74857
  • S sierpnia 2003 Giants Stadion w New Jersey, godz. 17,30. Siedzimy z Carkiem i dwoma kumplami z Kolumbii na meczu Juventus-Milan. Nudy niemilosierne, slonce prazy, ja zmeczony polmaratonem w NY przysypiam na krzeselku . Ogladam tylko powtorki8 akcji na olbrzym8im telebimie na koronie stadionu. W pewnej chwili operator wchodzi z kamera na trybuny pokazujac wiwatujacych kibicow (80% Wlochow) i celuje prosto na kolesia w czerwonej koszulce z bialym orlem i napisem "Polska". Ten widza...
  • Polecam przedwojenne unikalne ujęcia filmowe z Rzeszowa (Rynek, ul. Kościuszki) w filmie "Świat dawnych Żydów", który ukazuje życie żydów galicyjskich. Jest to chyba amerykański dokument i nie ma tych ujęć za wiele ale zawcze coś. Można go zobaczyć w poniedziałek 16.01 o godz. 23,00 lub we wtorek 17.01. o 11,00 i 17,00.
  • RZEŹNIK WOLI SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Polizei Heinrich-Friedrich "Heinz" Reinefarth Oficjalny życiorys Geb. am 26. Dezember 1903 in Gnesen, gottgl., verh., 2 Kinder. Volksschule und Gymnasium. 1922-1927 Studium der Rechts- und Staatswissenschaften in Jena; 1927 erste juristische Staatsprüfung und Ernennung zum Gerichtsreferendar; 1927-1930 Referendarausbildung. 1930 Befähigung zum Richteramt; 1932-1942 und 1950-1951 Rechtsanwalt; 1942-1945 Reichsinnenminis...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się