Gość: gazetoczytacz IP: 213.17.233.* 28.04.05, 21:56 Mam zamiar budować dom . Mam działkę uzbrojoną. co mam w jakiej kolejności zrobić gdzie jakie pozwolenia i ile one kosztuję Za pomoc z góry dziękuję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s-y-l-l-a Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 06:22 1. zamawiasz u uprawnionego geodety mapki do celów projektowych - ok. 600-700zł 2. zamawiasz w Starostwie Pow. lub również u geodety mapki pozostałe /orientacja, sytuacja/ - ok. 60 zł 3. w Urzędzie Miasta składasz wniosek o wydanie opinii lokalizacyjnej /musi być plan zagospodarowania, jesli nie ma to kapa/ - można przyspieszyc termin i nie czekać dłuuugo na opinię :-) 4. występujesz do energetyki o warunki przyłączenia prądu 5. występujesz do odp. instytucji o warunki przyłaczenia wody i kanalizacji - koszt uzgodnień 50-100 zł 6. występujesz do gminy lub starostwa o wyłaczenie gruntów z produkcji rolnej 7. kupujesz projekt typowy i zlecasz osobie uprawnionej adaptację tegoż projektu - projekt: 1200-1700 + adaptacja 1000-1500, lub zlecasz upr. architektowi wykonanie proj. indywidualnego - koszt 8-15 tys. 8. dołaczasz jeszcze inne dokumenty czyli np. uprawnienia projektanta,-ów, zaśw. o przynalezności ich do Izb, oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane + ew. akt notarialny 9. wszystko składasz w Starostwie bądź w Urzędzie Miasta 10. czekasz na pozwolenie na budowę /max 65 dni/ + ok. 14 dni czekasz na jej uprawomocnienie /czasami mozna obejść i przyspieszyć :-)/ 11. jeśli masz pozw. prawomocne występujesz do starostwa o opieczętowanie dziennika budowy 12. w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego przedkładzasz do wglądu ten dzienniczek, oryg. pozwolenia na budowę, składasz ośw. kierownika budowy wraz z Jego uprawnieniami oraz aktualnym zaśw. o przynależności do Izb 13. Czekasz tydzień i ....... ZACZYNASZ BUDOWĘ :-) aaa...... w Starostwie nie płacisz nic za wydanie pozwolenia na budowę - mieszkaniówka jest zwolniona z opłaty skarbowej :-) POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.chello.pl 29.04.05, 10:07 s-y-l-l-a witam znowu się spotykamy na gorum jesteś już jak ekspert od spraw administracyjnych związanych z budową gratuluję Wypad. jeszcze dodać że tylko 12% gmin ma plany zagospodarowania przestrzennego Nie doświadczony zdaje się nowy inwestorze sprawdź lepiej czy tuż za płotem nie zbudują Ci niebawem stacji benzynowej garbarnia skór czy podobne paskudztwo nie ma planów to praktycznie można wszystko a nasz kraik bardziej przypomina republikę bananową niż państwo prawa. Wcale nie żartuję z tymi planami niedawno mój znajomy molestował niemal mnie o radę co można , zrobić za płotem jego posesji sąsiad zrobił , zbudował potężną blaszaną halę a ¾ posesji sąsiada zajmuje już piasek żwir , i koparki do za i wyładunku i wszystko jest zgodne z niby prawem tylko ten widok ten ciągły hałas maszyn ładujących piasek i te ciężarówki ciągle jeżdżą pełno błota na ulicy z kół ciężarówek ale Pan biznesmen piaskowy to szwagier szwagra naczelnika gminy ot i wszystko dom można sprzedać już tylko za 60 % wartości rynkowej . Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 11:22 Jeśli nie ma planu to kapa - nic nie wybudujesz do czasu aż plan powstanie /nie ma narzuconego terminu :-(/. Jeśli natomiast jest to masz prawo się z nim zapoznac /U.M. ew. S.P./ i zobaczysz jak wygląda sprawa z terenami sąsiednimi. Dobrydomie z moich wiadomości /nie najnowszych niestety/ wynika, że jużponad 50% planów jest uchwalonych... - ale pewna na 100% nie jestem ;-) I jeszcze jedno - ekspertem jestem już od dłuższego czasu, ponieważ akurat od 6 latek pracuje w tej branży :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom!@wp.pl Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.chello.pl 29.04.05, 11:28 s-y-l-l-a napisała Dobrydomie z moich wiadomości /nie najnowszych niestety/ wynika, że jużponad > 50% planów jest uchwalonych... - ale pewna na 100% nie jestem ;-) > I jeszcze jedno - ekspertem jestem już od dłuższego czasu, ponieważ akurat od 6 latek pracuje w tej branży :-) ....................................................................... Pracujesz w otoczeniu budownictwa mieszkań ,domów ( spr. administracyjne ) czy w bezpośrednim kontacie z budownictwem domów mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 11:48 Administracja architektoniczno-budowlana Odpowiedz Link Zgłoś
dobrydom2 Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 11:58 -y-l-l-a napisała: > Administracja architektoniczno-budowlana .................................................................. Wybacz sylla ale chyba prostak ze mnie i te zawiłości nazewnictwa j/w nic mi nie mówią .Co właściwie robisz zawodowo jesteś na posadzie państowej czy w biurze prywatnym czy jeszcze jakaś nowa forma pośrednia . Mam wrażenie przynajmniej teraz , że gzieś w biurze naczelników utrudniasz zycie petentom potencjalnym inwestorom w dom , mieszkanie. Tylko się nie obraź ( opinia powyższa jest obiegowqa na temat pracy tzw. urzędników oczywiście nie dotyczy wszystkich ) pozdrawiam dobrydom1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 12:29 Wiem jaka jest opinia na temat urzędników. Ja właśnie należę do tej "mile" widzianej grupy ludziaków /jak mówi mój syn/. Jestem na posadzie państwowej :-)- zajmujemy się wydawaniem pozwoelń na budowę, przyjmowaniem zgłoszeń itp Do naczelnika to mi baaaardzo daleko i nigdy nie awansuję /nawet nie mam ochoty/ ponieważ nie mam kierunkowego wykształcenia. Jestem sobie zwykłą tzw. biurwą, która własnie stara się ułatwić życie potencjalnym Inwestorom a nie utrudnić, tak jak Ty twierdzisz. A właściwie to skąd te wnioski, że utrudniam życie inwestorom?? Bo opinia opinią ale bez przesady. Powiem Ci coś. Jak 2 lata temu wróciłam z urlopu macierzyńskiego, jednen Pan współpracujący często z nami powiedział tylko tyle: cyt. "Dzięki Bogu, że Pani wróciła" ;-) Było mi bardzo miło usłyszeć te słowa, nie jedyne zresztą miłe słowa jeśli chodzi o obsługę w naszym wydziale. skromność ;-) Niestety słowa krytyki zdarzają się równiez, ale to już inna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany adm arch bud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:49 To juz jest inna bajka - Sylla wykonuje swoja powinnosc, jaka narzuca na nia umowa o prace. Problem tkwi w systemie prawnym naszej kochanej ojczyzny, z ktorego wynika, ze kazde dzialanie obywatela musi miec dokladne odzwierciedlenie w urzedzie skarbowym, zusie, urzedzie gminy, starostwie, panstwowej inspekcji sanitarnej itd itp. Aha, zapomnialem o eko-oszolomach! Ci tez zaciagaja hamulec reczny przy kazdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl Re: adm arch bud IP: *.chello.pl 30.04.05, 11:28 Murowany zapomniałeś o zdaje się ważnej sprawie od 5 lat gminy , miasta powiaty województwa powinny mieć plany zagospodarowania przestrzennego. jak ktoś z urzędasów nie wie co to takiego to w skrócie językiem potocznym to plan między innymi charakteru zabudowy terenów znajdujących się na terenie gminy miasta itd . Odpowiadają za to naczelnicy gmin prezydenci miast starostowie itd. może kogoś z tego towarzystwa pominąłem przepraszam. Nie robią tego albo robią plany cząstkowe wycinkowe takie dla picu ,ż e niby się staraja chcą a nie mogą ot takie gorsze wydanie PRL z nazwą R. P. Dlaczego ta im mało zależy . Dla korzyści łapówkarskich . Zauważ pani sylla ani nie przebąknęła słowa o tzw planach. A już żeby to umieścić w internecie to ja oszalałem chyba życząc sobie takiej wygody , to nie zachód najczęściej odpowiadają tacy jak sylla na zapytanie czy macie to gdzieś w internecie Wiadomo z czego żyła by ta tzw .świta administracji Przecież każdy by już mógł wiedzieć gdzie lepiej budować dom , mieszkania , a nawet osiedle. A gmina kiedyś musiałaby doprowadzić bądź poprawić drogi oświetlenie uliczne etc. a może nawet zbudować gdzieś nie daj boże szkołę za pieniądze podatników A jak nie ma planów hulaj dusza miód dla łapówek urzędasów W Warszawie za wskazanie wiarygodnego miejsca , namiarów na działkę pod dom 3000 zł. dla tzw. życzliwych pracowników urzędów wówczas masz szansę dowiedzieć się czy warto tam budować dom . Czasami wyjątek robią dla tzw . ludzi ze świecznika popularności publicznej jak np.: sławny aktor wódz popularnej w telewizorze partyjki itp. Oni nie płacą frycowego robią za to darmową reklamę dla darczyńcy informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.chello.pl 29.04.05, 13:02 -y-l-l-a napisała: > Wiem jaka jest opinia na temat urzędników. Ja właśnie należę do tej "mile" > widzianej grupy ludziaków /jak mówi mój syn/. Jestem na posadzie państwowej Powiem Ci coś. Jak 2 lata > > temu wróciłam z urlopu macierzyńskiego, jednen Pan współpracujący często z nami > > powiedział tylko tyle: cyt. "Dzięki Bogu, że Pani wróciła" ;-) Było mi bardzo > miło usłyszeć te słowa, nie jedyne zresztą miłe słowa jeśli chodzi o obsługę w > naszym wydziale. skromność ;-) Niestety słowa krytyki zdarzają się równiez, ale > > to już inna historia... ............................................................................ Rewelacja ale czy nie uważasz że część ew. kłopotów inwestor-urząd - pozwolenie to brak odpowiedniej komunikacji miedzy stronami . Nie chodzi mi tylko i wyłącznie o miłą obsługę ale czy np : o warunkach zabudowy terenów np .objętych nadzorem przez powiedzmy Twój urząd mogę się dowiedzieć np: przez internet. Gdzie gmina przewiduje zabudowę mieszkalną kiedy mogą powstać tam drogi wodociąg itp: sprawy infrastruktury . A w ogóle czy uważasz ze inwestor w dom mieszkanie to dla gminy dobry nabytek czy więcej problemów z tą infrastrukturą bo to przecież kosztuje . P.s. czy twój urząd to ten budynek kiedyś nagrodzony za ciekawą formę architektury właśnie widzę ten budynek przez okno . Pozdrawiam jeśli masz jako pracownik urzędu do zaoferowania inf. użyteczne o terenach pod domy napisz podaj może jakieś dane jak to znaleźć nie tylko u tzw. pośredników nieruchomości Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 13:24 >Pozdrawiam jeśli masz jako pracownik urzędu do zaoferowania inf. użyteczne o > terenach pod domy napisz podaj może jakieś dane jak to znaleźć nie tylko u > tzw. pośredników nieruchomości ----- a jeśli takowych info nie posiadam to już nie pozdrawiasz?? -------------------------------------------------------------------------------- >Rewelacja ale czy nie uważasz że część ew. kłopotów inwestor-urząd - pozwolenie > to brak odpowiedniej komunikacji miedzy stronami . -------- Zgadzam się w 100% ----------------------------------------------------- > Nie chodzi mi tylko i > wyłącznie o miłą obsługę ale czy np : o warunkach zabudowy terenów > np .objętych > nadzorem przez powiedzmy Twój urząd mogę się dowiedzieć np: przez internet. > Gdzie gmina przewiduje zabudowę mieszkalną kiedy mogą powstać tam drogi > wodociąg itp: sprawy infrastruktury ------ to jest zadanie Urzędu Miasta - zgadzam się, że jesli jest plan to powinien być zamieszczony w necie, ale zawsze mozna sięudać do UM/UG i zobaczyć jak teren wygląda w planie, a dodatkowo można liczyć na pomoc pań "biurw" w wytłumaczeniu ------------------------------------------------------------------------- >P.s. czy twój urząd to ten budynek kiedyś nagrodzony za ciekawą formę > architektury właśnie widzę ten budynek przez okno . --------- na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom!@wp.pl Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.chello.pl 29.04.05, 13:31 Ojjj ...szkoda czasami muszę tam bywać z racji pracy A jakoś nie znajduję w tym obiekcie wzorców jakie Ty proponujesz w swojej pracy , ale to nie ważne powiedz lepiej co z tymi inf. o terenach pod budowę w Twojej gminie ( praca ) są dostępne w internecie czy nie , ew. podaj adres str. Diękuję z góry w imieniu własnym i ew. inwestorów czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? 29.04.05, 13:45 Jeśli są jakieś ciekawe tereny to Gminy zamieszczają info w necie o przetargach :-) Moja praca obejmuje raczej powiat a nie konkretną gminę I jeszcze jedno: zwróć może uwagę jak Ty odnosisz się w stosunku do urzędników, bo znam petentów, których najchętniej wyrzuciłabym przez okno /bez urazy/. Co nie zmienia faktu, ze i tak jestem miła :-) i staram siętłumaczyćdo skutku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1wp.pl Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.chello.pl 29.04.05, 14:18 s-y-l-l-a napisała: > Jeśli są jakieś ciekawe tereny to Gminy zamieszczają info w necie o > przetargach :-) > Moja praca obejmuje raczej powiat a nie konkretną gminę > I jeszcze jedno: zwróć może uwagę jak Ty odnosisz się w stosunku do urzędników, bo znam petentów, których najchętniej wyrzuciłabym przez okno /bez urazy/. Co nie zmienia faktu, ze i tak jestem miła :-) i staram siętłumaczyćdo skutku ................................................. Jak zwykle nic ciekawego ani użytecznego od urzędnika nie można oczekiwać to niestety znana i potwierdzana zbyt często rzeczywistość Ale gdzie Ty pracujesz gdzieś w Bieszczadach ze nie macie informacji. na str internetu . Już XXI wiek sz. p. Co do wyrzucania kogoś przez okno mam nadzieję ze to tylko przenośnia A tak w ogóle sz. p. praca urzędu za pieniądze podatników to także działalność usługowa i żadnej łaski sz. p. nie robi dla osoby trochę mniej zorientowanej w ciągle poprawianych zmieniających się przepisach jakiegoś nudnego prawa . Oczywiście poza jakimiś szczególnymi wyjątkami ale to się może zdarzyć wszędzie nawet na ulicy ./ Pozdrawiam sz. p. i życzę więcej opanowania i cierpliwości w usługowej w końcu pracy za nasze podatników pieniądze dobrydom1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie budujący Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: 195.205.166.* 05.05.05, 12:44 gdybym czytał na serio wypowiedzi dobregodomu chyba nie zdecydowałbym sie budować bo nie ma planów...., jest za drogo...., urzędnicy niekompetentni.... itd itd bardziej cenne moga byc uwagi Sylli (oczywiście nie o lokalizacji działek- bo to bez sensu) a nie Twoje "gderanie" Dobrydomku zaczynam budowe i mam nadzieje że zamieszczane tu dobre rady pomoga mi zrobic to dobrze :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a do Prawie budującego :-) 05.05.05, 14:16 > bardziej cenne moga byc uwagi Sylli (oczywiście nie o lokalizacji działek- bo > to bez sensu) - czy możesz dokładniej powiedziec o co chodzi? Pozdrawiam :-) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie budujący Re: do Sylii :-) IP: 195.205.166.* 05.05.05, 14:37 uwagi pozytywnie nastawionego do zycia (i klienta) urzędnika :) - o to mi chodziło. Pozdrawiam :-) K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:45 z tym blotem na drodze od ciezarowek to trzeba nekac pismami i telefonami straz miejska - jak mnie potrafili przywalic wielokrotnie mandaty za to, ze ostrowek roznosil po drodze bloto to w kazdym innym miescie takze - skonczylo sie na tym, ze na koniec dniowki zawsze paru chlopa szlo z lopatami i sprzatalo ulice. Zauwazcie, ze przy budowie autostrad, jak jest wyjazd na droge publiczna to najczesciej sa wanny przejazdowe do mycia kol w ciezarowkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.chello.pl 30.04.05, 10:42 Teoretycznie masz rację murowany. Ale czy tak w ogóle budujesz dom za dość duże pieniądze aby potem nekać pismami i telefonami kogokolwiek i siebie przy okazji. Poza tym już pisałem że włścicielem posesji jest śzwagier szwagra naczelnika gminy. W praktyce z grona tz. nienaruszlnych towarzyszy wzajemnej adoracji. A jak się załatwia zbyt kłopotliwych dla towarzyszy i urzzędzasów petentów to już nam raczyła przedstawić panii sylla ( wyrzucają przez okno ) Nawet w przenośni to wiele tłumaczy z warunków jakie panują w tzw administracji publicznej , a więc i tzw. straży niejskiej etc. Dla takich stróżów prawa główny wróg to będzie babcia ze stołeczkiem i pęczkiem sznurowadeł , pumeksu na ulicy . I tym w praktyce się zajmują Przynajmniej jest to reguła dość często zauważana w Warszawie i okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom!@wp.pl - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytanie .. IP: *.chello.pl 03.05.05, 18:36 witam sylla Z moich obserwacji wynikać by mogło że piszesz na forum w trakcie tzw . ciężkiej pracy urzędniczej nie jestem pewien czy będę miał czas jutro w trakcie Więc abyś się nie za bardzo obraziła na moje uwagi o stylu działalności i efektach pracy urzędów to nie dotyczą wyłącznie Ciebie i Twojego urzędu. Ale byłbym spokojniejszy , a nawet bardziej życzliwy jeśli zechcesz odpowiedzieć na pytanie Czy przegotowane są już dla Twojego regionu ( miejsce pracy region administracyjny ) tzw. studia zagospodarowania przestrzennego jeśli tak to zdradź nazwę gminy powiatu lub województwa , o którym słyszałaś że coś takiego posiada lub prace nad takim dokumentem ma zakończone. Swoją prośbę traktuje jak najpoważniej Proszę sobie wyobrazić że tak jak trudno jest zbudować dom bez żadnych projektów i planów tak samo trudno mieć minimum szacunki dla instytucji , która takie plany : studium zagospodarowania przestrzennego muszą mieć od 5 lat , a nie zamierzają się do tego brać poważnie , tylko na pokaż cząstkowo . To tyle dobrze będzie aby Twoje pisanie w pracy za pieniądze podatników przyniosło choć minimalny pożytek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylla Re: - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytani IP: 213.17.237.* 04.05.05, 09:29 Dla mojego powiatu /5 gmin/ - 4 gminy mają kompletny plan zagospodarowania, jedna składająca się z wielu dzielnic itp. ma częściowy /brak 2 "kawałków", które mają powstać w najbliższej przyszłości/. Myślę że całkiem niezły wynik. Prawda?? Co do umiejscowienia tegoż powiatu powiem tylko tyle, że jest to śląsk.... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrydom2 Re: - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytani 04.05.05, 10:02 Czy to tzw. stare czy nowe plany Nie wiem czy wiesz że tzw. stare plany zagospodarowania są nieważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylla Re: - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytani IP: 213.17.237.* 04.05.05, 15:59 Słuchaj - czy Ty chcesz ze mnie zrobić idiotkę????!!!! Chyba logiczne, że jak mówię o planach to o nowych a nie o starych i nieaktualnych.... PS. Bez odbioru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl Re: - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytani IP: *.chello.pl 04.05.05, 21:40 Gość portalu: sylla napisał(a): > Słuchaj - czy Ty chcesz ze mnie zrobić idiotkę????!!!! > Chyba logiczne, że jak mówię o planach to o nowych a nie o starych i > nieaktualnych.... > > > PS. Bez odbioru... Dziękuję za odpowiedż nie trudno od razu się domyślić że mówi pani urzędniczka a ponoć Twoje opanowanie w pracy to prawie rutynowa sprawa jak kiedyś już pisałaś na forum . Spoko petent ma prawo nie wiedzięć ,a ty za pieniadze sz.p. podatników masz prawo udzielać odpowiedzi i to nawet bez wstawek osobistych i uwag jak powyżej . Dziękuję za informację zdradź chociaż jaki regin kraju reprezentujesz z tymi nowymi planami . Pozdrawiam miłych petentów i miłej pracy życzę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: materia Re: - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 21:56 Dobrydom ty lepiej zdradz jak to sie buduje dom za optymalna cene, a nie zadaj od innych, zeby ci cos zdradzali. Pokaz dobra wole i zdradz w koncu medode budowy domu z kart, ktory rozleci sie przy pierwszym lepszym wietrzyku. Pozdrawiam materia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl Re: - co i gdzie dla sylla i czytelnków zapytani IP: *.chello.pl 04.05.05, 22:58 Treść skrót , załącznik z przekrojem sposobu budowy został umieszczony na skrzynce pocztowej gazeta.pl można było to sobie zobaczyć do dziś ale niestety nie podoba się to Aytocenzurze gazeta.pl zdjęto mi te informacje jako zbyt niebezpieczne dla publicznej wiadomości. Co to za informacje na temat ,,dom za optymalną cenę,, można sprawdzić pod innym teraz adresem www.wp.pl proszę sobie otworzyć skrzynkę pocztową login dobrydom2 hasło dobrydom1 wszystko jest w załączniku , a nawet skąd na dom Pozdrawiam dobrydom1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrydom1@wp.pl jak to się buduje dom za optymalna cenę IP: *.chello.pl 05.05.05, 16:26 Na życzenie czytelnika odpowiadam jak to się buduje dom za optymalną cenę. Wszystko na załączniku skrzynki pocztowej ze strony www.wp.pl w miejsce login dobrydom2 w miejsce hasło wpisz dobrydom1 Za Twoje ew. wzburzenie emocję , że to takie łatwe nie odpowiadam Pozdrawiam i popwodzenia w realizacji domu , mieszkania masz jakieś problemy z pieniedzmi budową ew. uwagi użyteczne , zapytania pisz dobrydom1@wp.pl P.s. w temacie na skrzynce jest także skąd na dom ( przekręt bankowości polskiej ) prywatyzacja tylko dla prezesów banku za pieniądze z oszczędnosci klientów Bardzo Was przepraszam ale ten tekst ,, dom za optymalną cenę nie zgadza się z polityką G.W. nie przeszedł na str.gazeta.pl zdjęła go cenzura G.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: jak to się buduje dom za optymalna cenę IP: *.tele2.pl 13.05.05, 09:35 Dobrydom1 w każdym temacie na forum. To jest jakiś obłęd. Ile można pisać i ile bredzić zaczepiając innych i zaśmiecając im tematy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:47 Wszędrzie piszą ,ze układa się równolegle do promieni słonecznych, bo nie widac wówczas łączeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: budowa domu - co , jak i gdzie ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:48 Sorki, to nie tu małam napisać, pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś