Dodaj do ulubionych

centralne ogrzewanie

IP: *.chello.pl 03.05.05, 21:29
Co to znaaczy "centralne ogrzewanie na trójnikach"? - podobno tak ma być w
moim przyszłym budynku mieszkalnym i podobno jest to bardzo źle????? O co tu
chodzi??? Proszę, oświećcie mnie nieco w tym temacie!?
Obserwuj wątek
    • Gość: BBB Re: centralne ogrzewanie IP: *.chello.pl 05.05.05, 18:24
      I co??? też Wam to nic nie mówi???
    • zencol Re: centralne ogrzewanie 05.05.05, 20:23
      Prawdopodobnie chodzi o instalację dwururową ułożoną pod posadzką i odejściach od niej do poszczególnych grzejników. Odejścia do poszczególnych punktów grzejnych wykonane są poprzez trójniki. Może to stworzyć obraz małej "pajęczynki".
      • Gość: BBB Re: centralne ogrzewanie IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 06.05.05, 16:00
        I ta metoda ujest taka zła ??? Jeśli tak to czym to grozi??
        • Gość: cyk Re: centralne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 16:11
          W teorii nie powinna niczym grozić. Stosuje się grubsze rurki doprowadzające i
          cieńsze na odejściach. W sumie taki "rozproszony" rozdzielacz, jeżeli mówimy o
          współczesnych instalacjach z pompą wymuszającą obieg. Chyba jedyne
          niebezpieczeństwo to zbyt dużo odgałęzień z jednej magistrali, wtedy moze być
          za mało ciepłej wody do niektórych grzejników przy dużych mrozach.
          Sądzę, że problem oceny - dobra, zła - to jak zwykle kwestia marketingu. Bo
          każdą instalację, w każdej technologii można spieprzyć. Ja się właśnie szykuję
          do kładzenia instalacji w domu, o tej słyszałem od jednego z instalatorów,
          którego zresztą nie wybrałem. Jutro zapytam tego, który prawdopodobnie będzie
          robił.
          Z ogólnego, inżynierskiego, punktu widzenia, nie widać tu jakichś szczególnych
          zastrzeżeń, ale zwróć uwagę, że dwa kaloryfery obok siebie to raczej rzadkość,
          a zatem korzyść z jednej rury doprowadzającej może być iluzoryczna, rury i tak
          są najtańsze, kosztują pompy, złączki, zawory i robocizna....
          M
          • Gość: cyk !!!! Już wiem o co chodzi z trójnikami !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:17
            Rozmawiałem z moim instalatorem.
            Powiedział, że instalację trójnikową wykona pod warunkiem PRZELICZONEGO
            projektu. Jeżeli zechcę tak po prostu, to on rezygnuje.
            Czyli widać z tego, że ten wariant wymaga precyzyjnych obliczeń, a stąd
            wniosek, że amatorskie wykonania się nie udają.
            Sądzę więc, ze lepiej zrobić to tradycyjnie.
            M
            • Gość: BBB Re: !!!! Już wiem o co chodzi z trójnikami !!!!!! IP: *.chello.pl 07.05.05, 21:45
              Wszystko byłoby fajnie gdybym ja coś tu miała do powiedzenia. Developer buduje
              w ten sposób i tyle. Ja tylko usłyszałam to określenie i obawy innych
              lokatorów, a że się na tym nie znamy to pytam.
              CZy ten Twój instalator mówił dlaczego potrzebny jest przeliczony projekt??? Co
              się może stać gdyby ktoś tak zrobił bez dokładnie przeliczonego projektu.????
              Mam nadzieję, że u mnie to jednak przeliczyli.
              • Gość: cyk Re: !!!! Już wiem o co chodzi z trójnikami !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:20
                Tak, mówił o tym co sobie wymyśliłem czyli, że nie starcza ciepła na
                poszczególne grzejniki. Dowiedziałem się też wcześniej, że jest to technologia
                szwajcarska - więc pewnie wymaga precyzji i wtedy działa :).
                Mam nadzieję, że Twój developer wie co robi - mój instalator widzi to z pozycji
                adaptacji ad'hoc wykonywanych przez inwestorów jednorodzinnych - tam widział to
                źle zrobione. Być może w skali bloku mieszkalnego ten wybór jest opłacalny.
    • zencol Re: centralne ogrzewanie 07.05.05, 22:31
      Jest to wariant znacznie oszczędniejszy materiałowo od systemu rozdzielaczowego. Czy mówiąc o budynku, masz na myśli dom wielopiętrowy?
      • Gość: BBB Re: centralne ogrzewanie IP: *.chello.pl 08.05.05, 12:30
        Blok jest 3-piętrowy. Każdy ma w łazience piec gazowy dwufunkcyjny na ciepłą
        wodę i centralne ogrzewanie.
        • Gość: cyk Re: centralne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 23:11
          Czyli faktycznie jest to zespół malutkich instalacji, a nie jedna duża.
          Jeśli dobrze policzyli, to nie powinno być problemu.
          Spytaj o projekt.
        • Gość: ja Re: centralne ogrzewanie IP: 213.77.89.* 17.05.05, 12:34
          witam, problemow zadnych byc nie powinno, projekt developer ma na pewno.
          technologia nowa nie jest i nie jest prawda ze jest ona szwajcarska. Jest to
          alternatywa dla systemu tzw.rozdzielaczowego , gdzie od pieca idzie glowna rora
          ( zasilanie i powrot ) do rozdzielacza usytuowanego przewaznie centralnie w
          mieszkaniu a od rozdzielacza do kazdego grzejnika sa oddzielne rury. Wiec
          system u Ciebie jest tanszy. Wazne przy wykonaniu jest to aby material ( rury i
          kształtki ) miały atest i dopuszczenia do zalewania w betonie. System ten ma
          jedak jedna wade , jesli bedzie przeciek, uszkodzisz rury biegnace pod posadzka
          to niestety bez rozebrania posadzki nie da sie tego wymienic w przeciwiestwie
          do rozdzielaczowego systemu.No ale jak bedzie dobry material i fachowe
          wykonanie to nie powinno sie nic takiego zdazyc. Wiec glowa do gory ;-)
          Pozdrawiam
          • Gość: kixx Re: centralne ogrzewanie IP: *.acn.waw.pl 17.05.05, 14:33
            mam cos takiego w mieszkaniu od ponad szesciu lat w budynku wielorodzinnym
            zapewniam Cie,ze ostatnia rzecza na ktora moglbym narzekac jest za mala
            temperatura w mieszkaniu podczas zimy
            trzeba tylko uwazac przy wierceniu w podlodze,najlepiej zrobilbys jakbys sobie
            przed zalaniem betonem dokladnie odrysowal,czy zaznaczyl w jakis sposob
            przebieg rur
            wiele rzeczy mozna przymocowac na klej do podlogi,ale jednak kiedys moze
            bedzies musial cos przykrecic,wtedy taki plan sie przyda,bo na dotykowym
            sprawdzaniu przebiegu rur na podstawie cieplejszej podlogi nad rura nie mozna
            jednak polegac na 100%
            • Gość: BBB Re: centralne ogrzewanie IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 18.05.05, 15:40
              DZiękuję za opinie i słowa pokrzepienia. Mam nadzieję, ze będzie dobrze i oby
              jak najdłużej. Największa obawa to o te przecieki i ewentualne rozkuwanie i
              demetowanie podłogi. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka