Dodaj do ulubionych

kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu?

08.05.05, 11:30
a może tak odwrócić role i może wykonawcy się mi zaprezentują? Już mam dość
szukania wykonawcy, może wykonawca mnie znajdzie? Przedstawi porządny
kosztorys, warunki umowy itp., zajmie się generalnie inwestycją???? Ja bym
się ograniczyła do wyłożenia pieniędzy za dobrze wykonywaną robotę!
Moje zapytanie ofertowe jest jak najbardziej poważne. Nie mam czasu "sama
budować". Acha
Obserwuj wątek
    • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 09.05.05, 12:07
      witam
      Nie jestem ze Szczecina ani okolic.
      Zainteresowała mnie twoja dość nietypowa na warunki Polskie oferta
      Prawd ę mówiąc chciałem od pół roku sprowokować na forum przynajmniej
      takie jak Twoje rzeczowe podejście do budowy domu z materiałów tradycyjnych.
      Pozwalam sobie na ofertę wstępną za budowę Twojego domu

.......... Podstawowe dane dla kalkulacji ................
      ..........FUNDAMENT , ŚCIANY , DOCIEPLENIE , TYNKI........
      ...........STOLARKA OTWORÓW OKIEN I DRZWI..............
      materiały ...680 zł/ m2 . bez okładzin z glazury i parkietu
      robocizna....350 zł/ m2 dla budynku pod klucz
      zysk firmy.. 300 zł / m2 w tym koszty podatków Vat etc.

razem ok... 1330 zł/m2 ogółem pod klucz ( bez Vat za pracę )
      • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 09.05.05, 12:34
        dzięki za odzew:) Od wczoraj dopiero zaglądam na to forum ale zdążyłam się
        zorientować, że masz jakieś niekonwencjonalne a może lepiej powiedzieć
        niepopularne na tym forum podejście do budowy domu. Z wielką chęcią je poznam.
        Ale proszę w takiej formie dla laika. Z argumentami przemawiającymi za twoim
        podejściem. Z wykazaniem ewentualnych wad. Z bilansem mówiącym czemu - Twoim
        zdaniem oczywiście - zalety danego rozwiązania kompensują wady itp. itd.
        Przepraszam, ze tak ogólnikowo. Mamy z mężem taki tryb pracy, że za bardzo nie
        możemy poświęcić czasu na analizę możliwych technologii itp, itd. Czekam na
        ofertę kogoś, kto przejmie ten problem. Oczywiście nie muszę chyba pisać, że
        musi być to osoba kompetentna. Nie ma rzeczy bez wad. My chcemy mieć rzetelne
        sprawozdanie co oferent proponuje i dlaczego. Na ile w naszym przypadku dana
        propozycja się sprawdzi. My po przeanalizowaniu już jakiś wstępnych propozycji
        chcemy tylko podejmować ostateczne decyzje.
        Wiem, ze to trochę nietypowe jak na warunki polskie....ale czas to zmienić. Ja
        wprawdzie w innej branży ale muszę się bardzo nastarać, żeby sprzedać swój
        produkt. Bywa, że kilkanaście moich godzin pracy przeznaczonych na
        przygotowanie mojej oferty idzie na marne i nie zostaje moja oferta wybrana. A
        ja sprzedaję o wiele mniej wartościowe rzeczy niż domy. Czemu jest tak, że
        budując dom warty kilkadziesiąt razy więcej niż mój produkt to ja muszę szukać,
        stresować się wynikiem robót jakiś pseudowykonawców, a panowie wykonawcy
        dyktują warunki. Stąd moje trochę kontrowersyjne może zapytanie ofertowe:)))
        • Gość: obrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 09.05.05, 13:14
          Proponuję zapoznać się z załącznikiem skrzynki pocztowej
          na str. www.wp.pl login dobrydom2 hasło dobrydom1

Jeśli doczytasz do końca może choć trochę
          przyswoisz sobie specyfikę tematu dom za ile zł. optymalnie.

Przeprosić muszę za nie najlepszą grafikę , ale grafika komputerowa
          nie jest to niestety specyfika mego zawodu. A wszelkie próby
          zreferowania grafikom o co mi chodzi kończyły się na niczym prawie
          w ogóle nie mogli się połapać jak to można się budować bez murowania
          tynkowania , ale z materiałów tradycyjnych .

Jeśli za tradycyjne materiały uznać cement, piasek , żwir , gips i
          docieplenie domu ze styropianu . Na wszystkie materiały są atesty jakości
          Jak to się łączy efektywnie w dom na znajdziesz na załączniku
          skrzynki pocztowej na www.wp.pl
          login dobrydom2
          hasło dobrydom1

Zgodność wykonywania budowy z zasadami sztuki budowlanej potwierdza inżynier z
          uprawnieniami kierowania budową . Przebieg budowy możesz sobie kontrolować w
          internecie ( zdjęcia nawet codziennie z przebiegu budowy na twoje konto lub
          nawet na forum (wówczas jeszcze rabat specjalny na robociznę )

Jest jeden ,, podobno ,, mankament budowa raczej nie nadaje się do
          etapowego realizowania z przerwami tzw. stan surowy , stan zero , stan
          zamknięty nie występuje w dłuższym okresie jak kilka dni . Praca maszyn musi
          być wykorzystana maksymalnie efektywnie Raczej nie może być mowy o
          tygodniowych czy miesięcznych przestojach z powodów mało ważnych jak np
          wahania inwestora co by tu jeszcze zmienić w projekcie domu .

• lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 09.05.05, 13:45
            zaglądałam już tam gdzie polecasz, ale szczerze powiem, że dla mnie to za mało
            (kilka obrazków i trochę tekstu) i trochę zbyt mało komunikatywnie napisane.
            Jako reklama ok, ale teraz przydałby się jakiś elaboracik do postudiowania w
            mniej lakonicznej formie. Rozumiem, że tamten załącznik ma zwrócić uwagę, więc
            moją zwrócił. Czekam teraz na konkrety:)
            • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 09.05.05, 21:17
              Jeśli dobrze zrozumiałem życzysz sobie rzetelny. porządny
              kosztorys, warunki umowy itp., generalnie warunki realizacji inwestycji????
              Kiedy ( miesiąc rok ) chcesz rozpocząć budowę ( muszę sprawdzić swój grafik )
              Czy masz już pozwolenie na budowę ze stosownego urzędu .
              Acha czy odpowiadają Ci wstępne szacunkowe koszty budowy domu .
              • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 09.05.05, 23:48
                Pieniądze mam, działkę mam, nie mam czasu na przygotowania jedynie. Jestem
                jeszcze zielona i w sprawach prawno-administracyjnych i w czysto wykonawczych.
                Jedyne co mnie zastanawia, to to, czy nie interesuje cię konkretny projekt
                domu? czyli ta Sandra? Czy każdy wykonawca jest w stanie podjąć się budowy
                każdego rodzaju projektu?
                Oczywiście chciałabym jak najszybciej mieć dom, ale zdaję sobie sprawę, że to
                może trwać przynajmniej miesiącami:(((
                Pozwolenia na budowę nie mam:( Nie wiem czy dobrze robię, ale wydaje mi się, że
                najpierw wolałabym sprecyzować sprawy kosztowe budowy a dopiero później
                załatwiać pozwolenie. Mam wrażenie, że większość ludzi robi odwrotnie, a
                później stoją niszczejące stany surowe "na sprzedaż". Jak będę miała wybraną
                technologię, wybranego wykonawcę, dopięte wszystkie szczegóły budowy - wtedy
                ruszam po pozwolenie i rozpoczynam inwestycję
                • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 09.05.05, 23:50
                  nie rozumiem twojego sformułowania :
                  razem ok... 1330 zł/m2 ogółem pod klucz ( bez Vat za pracę )
                  a konkretnie tego (bez VAT za pracę). Czy 1330 to netto czy brutto, jaki vat za
                  jaką pracę? Chodzi ci o robociznę? Proszę konkretniej
                  • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 09.05.05, 23:53
                    no i zanim przedstawisz szczegółowe kosztorysy i rozważysz ewentualnie swoje
                    terminy w grafiku, to ja najpierw chciałabym się przekonać do technologii,
                    którą proponujesz. BO tak naprawdę nic o niej nie wiem. Nie chcę się powtarzać,
                    ale pisałam już to na początku. Jakie zalety jakie wady - z akcentem na wady.
                    Dlaczego uważasz, że zalety kompensują wady. Lub w jakim stopniu zalety
                    przewyższają wady. Opieranie swoich decyzji tylko i wyłącznie na kosztach
                    budowy jakoś mnie nie przekonuje...
                    • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 10.05.05, 12:23
                      lgosia1 napisała:

> no i zanim przedstawisz szczegółowe kosztorysy i rozważysz ewentualnie swoje
                      > terminy w grafiku, to ja najpierw chciałabym się przekonać do technologii,
                      > którą proponujesz. BO tak naprawdę nic o niej nie wiem. Nie chcę się
                      powtarzać,ale pisałam już to na początku. Jakie zalety jakie wady - z akcentem
                      na wady. Dlaczego uważasz, że zalety kompensują wady. Lub w jakim stopniu
                      zalety przewyższają wady. Opieranie swoich decyzji tylko i wyłącznie na
                      kosztach budowy jakoś mnie nie przekonuje...
                      .............................................
                      Jak rozumiem w połowie przekonuje Cię cena w połowie obawa czy zrobią dobrze
                      i na czas . Sz. P. Jak już gdzieś pisałem tzw. tradycyjny dom od wielu już lat
                      jest wykonany za pomocą spoiwa , cementu i cegieł pustaków etc.
                      Wykonywanie formowanie takowych ma umożliwić wykonanie konstrukcji domu
                      fundament , mury , stropy . Następnie tak zlepioną konstrukcję tradycyjnie
                      należy wykończyć tynkami i dociepleniem Co w znaczący sposób wykańcza
                      jednocześnie finanse inwestora a także często zdolności i chęć pracy
                      robotników fachowców Ponadto tak zmontowany dom wymaga sezonowania czyli
                      czekania aż odparuje wilgoć z tynków i zapraw murowych ( muszą być
                      odpowiednia temperatura co najmniej 6 miesięcy )

W zaproponowanej pani technice monolitycznej robimy to samo to znaczy łączymy
                      cementem mniejsze minerałe dla wykonania ścian fundamentu , ścian , stropów
                      Ale łączone elementy są mniejsze od bloczków pustaków do tego stopnia małe ze
                      stanowią płynną masę składającą się
                      w przeliczeniu w m3 wagowo 49% piasek , 51% żwir , 14 % cement , 6% woda.

Taką masę oczywiście wlewamy do form trochę jak ciasto ( używając potocznego
                      języka )

Jak takie formy mogą wyglądać miała pani okazję zobaczyć na załączniku
                      skrzynki login dobrydom2 hasło dobrydom1 . całość prac jakoś materiałów
                      sposób wykonania kontroluje uprawniony pracownik firmy i kierpwnik inspektor
                      nadzoru ( pani gwarancja powodzenia )

Formy do wylania zapraw ( ciasta ) wykonywane są pod potrzeby konkretnego
                      projektu domu z gipsu grubości 5 cm ( tynk ) i docieplenia ( styropian )

Generalnie Fundamenty ściana strop mają jednolitą monolityczną strukturę z
                      minimalną zawartością wody która jest zużywana w procesie wiązania cementu ,
                      który to cement jednocześnie wiąże kruszywo czyli piasek i żwir .
                      Ten proces ciągle się umacnia z biegiem czasu . Ale najważniejsze są pierwsze 3
                      tygodnie. Reasumują otrzymujemy najlepszą z możliwych konstrukcję domu
                      odwrotnie do tzw domów z cegieł ta konstrukcja wzmacnia się z biegiem lat.

Sceptykom w tyn momencie pozwolę sobie przypomnieć , że materiałem użytkowym
                      wewnątrz domu jest neutralny gips stosowany także w medycynie bezpośrednio na
                      ciało np: dla usztywnienia złamanych kończyn . Oczywiście gips także jest
                      stosowany w budowie gospodarczej dla wygładzania powierzchni tynków a więc w
                      odwrotnej kolejności na końcu budowy i to cały sekret budowy efektywnej .
                      Racjonalne stosownie dostępnych najlepszych i stosunkowo tanich sprawdzonych
                      materiałów budowlanych .Pozostałe zasady sztuki budowlanej identyczne z już
                      stosowanymi i sprawdzonymi no poza ręcznymi robótkami kielną , łopatą .

Najkrócj mówiż drone kruszywo zamiast wypalanego drogiego kruszywa w postaci
                      pustaków ukladnych ręcznie . Prca maszyn zamiast praca rak .
                      Mam tylko jeszcze nadzieję że nasi Kacykowie zaraz nie wymyślą dla maszyn
                      podatku ZUS 44 % , dochodowy 22 % , Vat 7% , składka na FOZ 7 % .

A więc c sz. p. sama dokonasz wyboru albo sfrustrowani tym ze robią Ci dom
                      latami fachowcy na czarno ( nikt tak długo nie jest wstanie płcić 76% podatków )
                      za pracę . Albo zdrowy rozsądek i kalkulacja kosztów .

Wspomnieć mam też o wadach no dobrze podobno ściana ma nie przepuszczać pary
                      wodnej nie oddycha , ale jak wskazują badania ITB ( prof Pogorzelski Instytut
                      Fizyki Cieplnej Budowli ) tylko przy bardzo słabej wentylacji domu przez
                      ściany moze dufundować ( przenikać ) maksymalnie do 3% powietrza
                      podlegajacego wymianie wewnątrz budynku . Pozostała częśc misi buć usunięta
                      przez system wentylacji domy ( komin , okna itd. )

Pozdrawiam dobrydom2@wp.pl

• lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 10.05.05, 12:35
                        wady mnie nie przerażają, jeśli się znajdzie na nie jakieś lekarstwo. No a
                        koszty całkowite chyba trzeba liczyć razem z kosztami tego lekarstwa???? Jak to
                        jest, czy stosowanie Pana technologii nie determinuje w takim razie wyboru
                        okien nie plastikowych np. tylko drewnianych????
                        • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 10.05.05, 12:41
                          no i coś za mało wad:))))
                          przestudiuję oczywiście link podany przez mif-a, ale wolałabym o wadach
                          usłyszeć od producenta z możliwościami rozwiązań kompensującymi te wady:)
                        • Gość: m Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:34
                          Obserwuję od pewnego czasu nachalne wpychanie się owego dobregodomu. Facet gada
                          dużo, ale niewiele ma do zaprezentowania. Przejrzałem jego opracowanie. To
                          tylko kolejny pomysł na prefabrykację domu!!! Żadna rewelacja, a do tego sporo
                          wątpliwości. Co zyskujemy stosując tę technologię? Dom odpowiadający
                          powszechnym modom? Nie! Dom wyjątkowo ciepły, trwały, oszczędny? Nie! Po prostu
                          kolejny przeciętny pomysł racjonalizatorski. Takie tam pseudonowatorstwo w
                          budownictwie. Ludzie chcą mieć dom murowany i tradycyjny. Z cegły! Jeśli nie,
                          jeśli ma być inny, to musi być istotny powód dla którego dom ma być inny.
                          Jakoś tutaj takiego powodu nie widzę. Zwykły, znany od dawna, termomur bije ten
                          pomysł na głowę i pomimo tej przewagi jakoś nie upowszechnił się na rynku :)
                          Można zbudować dom wg pomysłu dobregodomu1 i da się w nim mieszkać. Tak jak w
                          każdym innym domu. Jednak wady tego rozwiązania nie zrównoważą jego zalet.

Zaglądam na to forum od niedawna, nie będę też stałym gościem tutaj,
                          nieskromnie jednak powiem, że mam spore pojęcie o sprawach technicznych,
                          prawnych, organizacyjnych i eksploatacyjnych związanych z budownictwem, jeśli
                          więc ma ktoś ochotę na dyskusję, to zapraszam: warszawa200@interia.pl (
                          ta "warszawa" to żaden lokalny szowinizm :) po prostu mam taki samochód :) i
                          obsesję na jego punkcie :))
                  • Gość: dobrydom2@wp,pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 10.05.05, 11:27
                    lgosia1 napisała:

> nie rozumiem twojego sformułowania :
                    > razem ok... 1330 zł/m2 ogółem pod klucz ( bez Vat za pracę )
                    > a konkretnie tego (bez VAT za pracę). Czy 1330 to netto czy brutto, jaki vat
                    za jaką pracę? Chodzi ci o robociznę? Proszę konkretniej
                    ...............................................................
                    Tak w tym przypadku chodzi o robociznę Vat za robotników za ich pracę
                    ( albo na czarno musisz się i ty na to zgodzić ) albo oficjalnie
                    z zatrudnieniem i wówczas doliczamy Vat za koszty ich pracy a ty za to płacisz
                    ale nie denerwuj sie tym za bardzo takie prace jak zasypanie
                    fundamentu , rozładunek materiałów wysypanie i rozprowadzenie podsypki piasku
                    pod posadzkę na gruncie , pilnowanie budowy nocą i w dni wolne od pracy etc.
                    zwykle wykonują ( na czarno bez Vat ) miejscowi fachowcy .

• Gość: mif Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 00:09
                  lgosia1 napisała:
                  > najpierw wolałabym sprecyzować sprawy kosztowe budowy a dopiero później
                  > załatwiać pozwolenie. Mam wrażenie, że większość ludzi robi odwrotnie,

Wszyscy robią odwrotnie, no może, poza nielicznymi :)
                  Najpierw pozwolenie na budowę, co może potrwać kilka miesięcy, a nawet lat.
                  Można go w ogóle nie uzyskać.
                  Od dnia uzyskania pozwolenia, będziesz miała 2 lata, na rozpoczęcie budowy.
                  Zdążysz przez ten czas dograć technologię, ekipę wykonawczą, kierownika budowy itp.
                  A projekt zagospodarowania terenu (posadowienie budynku na działce z lokalizacją
                  wjazdu/wejścia, przyłączy) masz?
                  Polecam lekturę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=22340607&a=22340607
                  Dlaczego Sandra i dlaczego z Archipelagu?
                  mif
                • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 10.05.05, 10:30
                  Sz.p.
                  Generalnie wykonawcę domu proszę postrzegać jako zespół ludzi
                  współpracujących ściśle ze sobą dla ramach realizacji projektu domu .
                  Finansowo za działalność tych ludzi odpowiada konkretna firma
                  osoba , która podpisała umowę .

Zwykle specjalistyczne prace jak podłączenie instalacji prądu ,
                  gazu i instalacji wodno-kanalizacyjnej do sieci miejskiej firma
                  realizuje poprzez uprawnionych do tego podwykonawców
                  Jnteresuje mnie pani projekt to ładny dom , ale to moja opinia
                  prywatna i wcale nie ma decydującego znaczenia dla realizacji domu .
                  Oczywiście wolałbym realizować piękne domy jak np pani dom częściej
                  od tych trochę mniej atrakcyjnych w architekturze ale:

Ważniejsze od tego czy konkretny projekt mi się podoba są miejscowe
                  warunki działki , terenu pod budowę . Jak np: czy jest dojazd dla
                  ciężarówki ( jaka droga czy nie zbyt ciasna , lub w ogóle nie utwardzona i
                  niedostępna dla samochodów po deszczu . Pewne znaczenie ma także
                  sąsiedztwo działki czy jest dostęp do kanalizacji ulicznej , gazu a także np:
                  czy działka pani ma ogrodzenie lub co najmniej wytyczoną granicę przez
                  uprawnionego geodetę .
                  Cieszy mnie może fakt iż dom zamierza pani zrealizować w optymalnie
                  krótkim czasie budowy .
                  ( dla wykonawcy są więc realne szanse na wynagrodzenie za budowę )
                  5 miesięcy z nadmiarem na ew. dłuższe złe warunki pogodowe to czas
                  dla realizacji pani domu pod klucz ale jeszcze bez glazury

Pozostałe ściany , stropy wykończone gładzią gipsową
                  a od strony elewacji tynkiem . Jeśli chodzi o stolarkę okien i drzwi
                  standardowa z PCV ( okna plastikowe standardowo )
                  lub wybiera pani drewniane okna droższe o ok. 30 % .( dopłata )
                  Sprawy kosztowe można sprecyzować umową wstępną
                  zlecającą miedzy innymi kosztorys szczegółowy
                  ( niektóre rzeczy jak np: okna drewniane okna czy plastik jakiej firmy i wzoru
                  drzwi należy rozpatrzyć osobiście jest 200 producentów w kraju )
                  Cena zależna jest od materiałów i jakości wykonania .
                  W propozycji wstępnej jest kalkulacja na okiena i drzwi
                  firm Stolbud ,Wołomin ,Włoszczowa Sokółka . ( bez drzwi do garażu ).

Jeśli chodzi pani o sprecyzowanie kosztów na forum jest to możliwe
                  od strony technicznej na zasadzie .
                  m3 fundamentów ,
                  m2 ścian zewnętrznych i działowych z dociepleniem i tynkami
                  m2 połaci dachu o dociepleniem i tynkiem
                  stolarka okien i drzwi ilość i cena z montażem
                  instalacja elektryczna w/g projektu ( materiał i robocizna )
                  instalacja wodno-kanalizacyjna wq/g projektu

System ogrzewania domu musi pani zdecydować
                  elektryczny + kominek z rozprowadzeniem ciepła i płaszczem wodnym
                  ( dla pani domu 30000 zł )

centralne ogrzewanie z grzejnikami ( jakie proszę wybrać ) koszt ok . 38000 zł.
                  Zasilanie. pieca c.o . na gaz , olej , węgiel , inne ( proszę wybrać )
                  jeśli gaz musi być gaż w granicach działki lub zbiornik (ok. 2500 zł montaż )

Sprawy technologii przynajmniej dla mnie są najprostsze dla decyzji

W zasadzie na dzień dzisiejszy dom z materiałów murowych tradycyjnych powstaje
                  dzięki spoiwu pod nazwą cement
                  Dla realizacji pani domu zużytych zostanie około 35 -38 ton cementu i to w
                  każdej technologii niezależnie czy to będzie pustak max , pustak poroterm ,
                  gazobeton czy inne technologie.

Jak np: monolityczna wylewana w szalunki . Ilość i jakość cementu będzie
                  taka sama i to w każdym rejonie kraju podejrzewam że nawet już do Szciecina
                  dotarł taki wynalazek jak cement . A nawet prawdopodobnie są wytwórnie nas i
                  zapraw murowych i betonowych może nieznacznie droższe niż w Warszawie (
                  konkurencja ) ale nie więcej jak 10-15 % .
                  Od tego Aby gwarantować że konstrukcja domu spełnia normy bezpieczeństwa jest
                  projektant od statyki budowli dokonuję on np.: dla pani projektu stosownych
                  obliczeń i wpisów do projektu w szczegółach muszą być przestrzegane w
                  trakcie budowy id o tego potrzebi będą fima wykonawcza , kierownik budowy i
                  odpowiedni nadzór .
                  W technologi monolitycznej
                  W praktyce językiem potocznym mówiąc następuje tylko zastapienie ścian z
                  drobnowymiarowych pustaków na ścianę monolityczną o lepszych zaletach
                  odporności konstrukcyjnej ale i tańszych a przede wszystki z materiałów
                  pozbawionych w duzym procencie narzutów Vat , prowisji hurtowni i kosztów
                  transportów .

Dostosowanie pani projektu dla budowy efektywnej będzie kosztować
                  1200 zł. Przy oszczędnościach ok. 80 000 zł w porównaniu z budową
                  tzw. gospodarczą wydaje się że to raczej symboliczne koszty .
                  • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 10.05.05, 12:18
                    mif z tym pozwoleniem na budowę planuję się wstrzymać tylko dlatego, że wydaje
                    mi się, że do pozwolenia potrzebny jest już projekt wybranego domu. A ja wcale
                    nie mam pewności czy na dany projekt czyli sandrę "mnie stać". Może się mylę?
                    Strasznie ciężko mi właściwie na te tematy rozmawiać, bo jestem strasznie
                    zielona w tych sprawach. Tym bardziej dziękuję za cierpliwe wyjaśnienia.
                    Generalnie uważam za idiotyczne sytuacje, że wybierając projekt nie ma się
                    pojęcia o jego kosztach. Do wszelkich bardziej szczegółowych wycen inwestycji
                    potrzebne są już projekty, które kosztują przynajmniej 1500zł. Może my już na
                    samym początku podejmowania decyzji robimy błąd, bo się koncentrujemy na
                    nieosiągalnym dla nas projekcie. Chciałabym uniknąć sytuacji, że najpierw mam
                    projekt, napalam się na dany dom, organizuję pozwolenie na budowę a później
                    niespodzianka!!!!! że koszty inwestycji przekraczają moje wstępne założenia, bo
                    np..... przy tej konstrukcji dachu dany projekt będzie droższy niż tak samo
                    duży dom ale z inną konstrukcją dachu itp.... Mam nadzieję, że wiecie o co mi
                    chodzi????
                    Tak czy siak dzięki mif za cenną uwagę.

Wielkie dzięki dobrydomie2 za równie cenne uwagi. I wielkie dzięki za rzeczowy
                    post. No w końcu coś mi się w głowie rozjaśnia:)))) Oczywiście każdy z
                    aspektów, który przedstawiłeś muszę teraz przestudiować:)))) Ja nawet nie wiem
                    jaki mam status prawny działki:)))) Nawet nie mam pewności, czy ona czasem
                    jakaś rolnicza nie jest:)))) Generalnie jestem za powierzeniem inwestycji w
                    całości jakiemuś wykonawcy. Twoje warunki brzmią ciekawie. Jestem totalnym
                    laikiem i być może błędnie utarło mi się jakieś przekonanie, że ten system
                    gospodarczy - czyli "swoimi rękoma" jest tańszy w budowie. Przekonują mnie
                    jednak wyjaśnienia, że pod warunkiem krótkiego czasu realizacji inwestycji
                    istnieją bardziej efektywne systemy:)))) Może dysponujesz jakimiś linkami do
                    stron www by poczytać o tej twojej technologii, albo może jakieś wydawnictwa o
                    tym piszą?
                    Jeśli chodzi o projekt to miałam być może błędne pojęcie, że nie każdy projekt
                    da się dostosować do każdej technologii. Pewnie się mylę. No i kwestia kosztów
                    dostosowania danego projektu do danego pomysłu na realizację. Może taniej jest
                    wybrać inny projekt.
                    Jeszcze jedno pytanie... Może ktoś mi powie jak rozwiązać problem wyboru
                    projektu - biorąc pod uwagę, że kosztorysy projektu są mocno przybliżone.
                    Załóżmy mam jakąś kwotę pieniędzy przeznaczoną na dom i pod tą kwotę chcę
                    znaleźć projekt a nie na odwrót. Czyli zaczynam budowę Sandry a późnię głowię
                    się skąd wziąć pieniądze na ukończenie inwestycji.

Dlaczego Sandra???? Jest to kompromis estetyczny między Kazimierzem i
                    Zbigniewem (też Archipelagu) ale jest to (jak nam się może błędnie wydaje)
                    tańsze rozwiązanie. No i układ i ilość oraz przeznaczenie pomieszczeń odpowiada
                    nam najbardziej. Przeglądamy już od kilku lat projekty różnych biur, jednak
                    archipelag "leży" nam najbardziej:))))
                    Co do rozwiązań związanych z instalacjami oboje z mężem jesteśmy tego zdania,
                    że chcemy niekoniecznie najtańsze w zakupie lecz najtańsze w eksploatacji.
                    Generalnie przyświeca nam zasada, by na starość przy ograniczonych dochodach
                    było nas stać mieszkać w tym domu.
                    A w ogóle marzymy o sytuacji, ze przyjdzie do nas ktoś i powie: "zbuduję dla
                    państwa dom taki i taki oparty na takich a nie innych technologiach, bo w
                    państwa przypadku te a nie inne technologie są najlepsze, dlatego że ......."
                    Przeraża mnie sytuacja konieczności studiowania od podstaw spraw związanych z
                    budownictwem, by "nie być zrobionym w konia":((((((( Lub by nie być skrojonym z
                    olbrzymiej kwoty pieniędzy:((((
                    • Gość: mif Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 00:15
                      Adaś Mickiewicz napisał:
                      "Mierz siły na zamiary,
                      Nie zamiar podłóg sił..."
                      Prawda, jakie to romantyczne... :)
                      Zacznij od złożenia wniosku w Urzędzie Miasta, Gminy o warynki zabudowy na
                      Waszej działce. Chyba nic nie kosztuje, albo b. mało i do niczego Was nie
                      zobowiązuje. Będziesz wiedziała, czy możesz tam budować, jaki dom, z poddaszem
                      użytkowym, czy tylko parterowy, czy tylko wiatę, czy nic. Z warunkami zabudowy,
                      z mapką zrobioną przez geodetę (ok. 300 zł) idziesz do architekta i rozmawiasz o
                      możliwościach budowy domu, wg założeń wielkości i rozkładu pomieszczeń i
                      "zagospodarowania terenu działki". Projekt powinien zawierać niezbędny zakres do
                      otrzymania pozwolenia na budowę. Negocjujesz cenę projektu, zakres szczegółów i
                      cenę projektów przyłączy: woda, ścieki, gaz, prąd, wg warunków przyłączy,
                      wydanych przez dostawców tych mediów. Kupno gotowego projektu i ewentualne, a
                      nie uniknione, poprawki do niego, projekt zagospodarowania terenu, projekty
                      instalacji, projekty przyłączy, prawie równoważą cenowo projekt indywidualny.
                      Nie wybieraj renomowanych pracowni architektonicznych, bo cena projektu obejmuje
                      dodatkowo: koszt logo pracowni, jej renomę, reklamę, i trochę zbędnych rysunków
                      marketingowych. Znalezienie odpowiedniego architekta, z uprawnieniami do
                      "kierowniczenia budowie", zajmuje trochę czasu, ale w efekcie opłaca się.
                      No cóż, inwestycja kosztuje, nie tylko gotówkowo. Tyle, tytułem wprowadzenia w
                      kierat budowy. O sandrze, zbyszku i kaziu napiszę przy najbliższej okazji. A
                      projekty Archipelagu należą do sensowniejszych.
                      :))
    • Gość: dobrydom2@wp.p Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 11.05.05, 07:32
      Witam nalezałoby być może przypomnieć pani o jakie dokumenty musi się
      wystarać ( wyprosić ) u urzędasów inf. od pani sylla topik gazety
      pod tytułem ; budowa domu - co , jak i gdzie ?? (30) Gość: gazetoczytacz

Wypowiedź osoby ,,dobrze poinformowanej,,
      Autor: s-y-l-l-a
      Data: 29.04.2005 06:22 --------------------------------------------------------
      ------------------------
      1. zamawiasz u uprawnionego geodety mapki do celów projektowych - ok. 600-700zł
      2. zamawiasz w Starostwie Pow. lub również u geodety mapki
      pozostałe /orientacja, sytuacja/ - ok. 60 zł
      3. w Urzędzie Miasta składasz wniosek o wydanie opinii lokalizacyjnej /musi być
      plan zagospodarowania, jesli nie ma to kapa/ - można przyspieszyc termin i nie
      czekać dłuuugo na opinię :-)
      4. występujesz do energetyki o warunki przyłączenia prądu
      5. występujesz do odp. instytucji o warunki przyłaczenia wody i kanalizacji -
      koszt uzgodnień 50-100 zł
      6. występujesz do gminy lub starostwa o wyłaczenie gruntów z produkcji rolnej
      7. kupujesz projekt typowy i zlecasz osobie uprawnionej adaptację tegoż
      projektu - projekt: 1200-1700 + adaptacja 1000-1500, lub zlecasz upr.
      architektowi wykonanie proj. indywidualnego - koszt 8-15 tys.
      8. dołaczasz jeszcze inne dokumenty czyli np. uprawnienia projektanta,-ów,
      zaśw. o przynalezności ich do Izb, oświadczenie o posiadanym prawie do
      dysponowania nieruchomością na cele budowlane + ew. akt notarialny
      9. wszystko składasz w Starostwie bądź w Urzędzie Miasta
      10. czekasz na pozwolenie na budowę /max 65 dni/ + ok. 14 dni czekasz na jej
      uprawomocnienie /czasami mozna obejść i przyspieszyć :-)/
      11. jeśli masz pozw. prawomocne występujesz do starostwa o opieczętowanie
      dziennika budowy
      12. w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego przedkładzasz do wglądu ten
      dzienniczek, oryg. pozwolenia na budowę, składasz ośw. kierownika budowy wraz z
      Jego uprawnieniami oraz aktualnym zaśw. o przynależności do Izb
      13. Czekasz tydzień i ....... ZACZYNASZ BUDOWĘ :-)

aaa...... w Starostwie nie płacisz nic za wydanie pozwolenia na budowę -
      mieszkaniówka jest zwolniona z opłaty skarbowej :-)
      POWODZENIA

........................................................
      Wydaje się sz.p. że fakt posiadania pieniędzy i chęć wzbogacenia gminy w ładny
      dom to dla urzędasów o wiele za mało ,, z czym to może dalej się to wiązać
      Polecam lekturę topiku : budowa domu - co , jak i gdzie ??
      autor prowokator topiku Gość: gazetoczytacz .
    • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom rzeczowa dyskusja ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 08:26
      pozwalam sobie zacytować treśż jednej z korespondrncji :
      Zaproszenie do rzeczowej dyskusji jest dla wszystkich.
      ...............................................................
      Witam,
      z wielkim zaiteresowaniem czytałem prowadzoną dyskusję nt. budowania domu.
      Niestety nie mogłem dostać się do przedstawionej skrzynki na gazeta.pl. A
      chciałbym zapoznać sie z sygnalizowanymi materiałami. Czy cena za m/kw 1360
      jest naprawdę możliwa? Jeżeli tak to w jakim standardzie? Mam od groma pytań
      ale sam muszę się z nimi uporać. Planuję budowę ale jaka technologia? do
      jakiego stanu (środki ograniczone - na początku)? i wiele innych. Proszę o
      namiar do dyskusji, byłoby mi miło pogadać z kimś, kto może pomóc.
      > Pozdrawiam
      > Adam P.

W odpowiedzi przesyłam załącznik i proszę o ew. zgodę na publikaccję pana listu
      na forum. Szczegóły budowy i ew. zapytania Pana proponuję częściowo
      przynajmniej umieścić na forum .( załącnik jest takze na www.pl )
      logindobrydom2 hasło dobrydom1
      Będą większe możliwości zadawania pytań sczegółowych ,nie tylko przez Pana , a
      więc i większe sznse na wyczerpujące odpowiedzi

Witam Pana.
      Oczywiście nie widzę przeszkód w cytowaniu mojego listu (proszę o
      przedstawienie mnie jako AdamP.) Mam cichą nadzieję, że jakaś powaćżna dyskusja
      się rozpocznie. Jestem na etapie zbierania informacji o cenach (grunty i
      materiały) ale widzę pewien dramacik. Otóż ceny gruntów oscylują wokół
      paradoksalnej wysokości. Działki bez właściwie uzbrojenia, ze słupem 100 metrów
      dalej kosztują zbyt wysoko. Jako Polacy jestey Krajem słabych handlowców.
      Dlaczego? Otóż ja przed sprzedaniem działki starałbym się jak najbardziej
      działkę uzbroić. "łysa działka" to wielkie ryzyko nabywcy. Czasami dochodzę do
      wniosku, że wolałbym kupić dom do remontu. No i ceny materiałów budowlanych.
      Znaczną winę ponoszą kolejne rządy, które od 10 lat coś w materii tej majstrują
      (czytaj zabierają co się da). Od kilku lat zabieram się do inwestycji i co roku
      moje marzenia się oddalają. A to odebranie wszelkich ulg, a to VAt - chory to
      Kraj. Chyba zacznę budowę poprzes "szare" składy budowlane. Bez faktur,
      rachunków i niestety z dużym ryzykiem. Ale czy kogoś obchodzi mały inwestor?
      Pozdrawiam gorąco i życzę powodzenia.
      Adam P.
      --
      • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom -----opinja krytyczna ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 08:56

Muszę podkreślić, że wpisy dobregodomu doprowadzają mnie do szewskiej pasji,
        bo widzę je już nawet przy otwarciu lodówki. Ten osobnik chyba po prostu nie
        może zrozumieć faktu, iż ktoś może czerpać satysfakcję np. z własnej pracy
        przy budowie własnego domu. Dla niego ma być SZYBKO!!!! no i oczywiście z
        odpowiednim zyskiem . A dla mnie niekoniecznie.
        Są oczywiście prace, których nie można wykonać samemu (mój ślubny nie jest
        omnibusem), ale zawsze stara się we wszystkich robotach uczestniczyć
        CZYNNIE!!!
        I niech się Pan dobrydom nie sili na polemikę ze mną, bo akurat z nim takowej
        nie zamierzam prowadzić. Wiem jakie koszty ponieśliśmy do tej pory i wiem
        jakie jeszcze ponieść musimy. Ale wiem jeszcze coś o czym ten osobnik
        zielonego pojęcia nie ma - ile pracy własnej włożyliśmy w budowę i ile
        radości sprawia nam to, co zrobiliśmy własnymi rękami.
        Najmniej jest dla mnie ważne to, że budowa trwa blisko dwa lata i potrwa
        jeszcze chyba raz tyle. A osobom które rozważają możliwość budowy domu
        systemem gospodarczym życzę powodzenia i ..."niech się mury pną do góry" -
        nie od razu Kraków zbudowano... Pozdrawiam.
        .................................................................
        Wszystko na załączniku skrzynki pocztowej ze strony www.wp.pl
        w miejsce login dobrydom2
        w miejsce hasło wpisz dobrydom1
        Za Twoje ew. wzburzenie emocję , że to takie łatwe nie odpowiadam

Pozdrawiam i powodzenia w realizacji domu , mieszkania masz jakieś problemy z
        pieniędzmi budową ew. uwagi użyteczne , zapytania pisz na forum

P.s. w temacie na skrzynce jest także skąd na dom
        ( przekręt bankowości polskiej )
        prywatyzacja tylko dla prezesów banku za pieniądze z oszczędności klientów PKO
        kierowane obecnie także na kampanie wyborczą niektórych posłów
        ( korzystne kredyty dla wybranych posłów Sejmu ok. 40 mln. zł.
        na razie na dziś a sytuacja ta dalej się rozwija w korupcyjnym kierunku )

Bardzo Was przepraszam ale ten tekst ,, dom za optymalną cenę nie zgadza się
        z polityką G.W. nie przeszedł na str.gazeta.pl zdjęła go cenzura G.W.
        adres skrzynki pocztowej na www.gazeta.pl zablokowany ( cenzura )
        • lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom -----opinja krytyczna ? 11.05.05, 10:14
          dobrydomie o ile cytowanie sylli naprawdę wnosi mi dużo do mojego problemu, o
          tyle nie rozumiem zasadności cytatów w ostatnich dwóch postach. Nie chciałabym
          by mój wątek był okazją do mało rzeczowych dyskusji na temat przywar
          uczestników forum. Jeśli to miało być odpowiedzią na prośbę o przedstawieniu
          wad Twojego systemu to jakoś nie umiem ich z tych cytatów odczytać. Wydaje mi
          się, że bardziej czytelnie będzie wklejanie linków.
          A już najbardziej czekam na linki do rzeczowych artykułów przekonujących do
          danych rozwiązań a nie innych.
          Ciągle nie mogę wyjść z podziwu nad faktem, że jak ja chcę wziąć udział w
          przetargu, lub walczę, by w przeprowadzanym wyborze dostawcy została wybrana
          moja oferta, to tą moją ofertę muszę naprawdę rzeczowo przygotować i
          najczęściej zawiera 60-120 stron rzeczowego technicznego opisu, szczegółowe
          specyfikacje techniczne, kilkustronicowy wykaz (w uproszczeniu mówiąc) wad i
          zalet mojej oferty. Robię to na własny koszt i ponoszę ryzyko staconego czasu w
          przypadku niewybrania mnie na dostawcę. A ja na danym przedsięwzięciu zarazbiam
          od 100 do 4000 zł. Przy budowie domu rozpatrywanym jako organizacja całości
          inwestycji można chyba zarobić od kilku do kilkunastu razy więcej a jakoś nikt
          się nie kwapi złożyć mi porządnej oferty??? Dostałam dwa maile, w których było
          po jednym zdaniu: "składamy pani ofertę". I to wszystko. Jedno zdanie. Mój
          Boże, kiedy rzeczywistość rządów wykonawców się zmieni???? Może nie zamieszczam
          mojego zapytania ofertowego we właściwych miejscach???
          • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom -----opinja krytyczna ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 10:28
            Dziękuję bardzo za tą odpowiedź przepraszam Cię rzeczywiście dla lobbingu
            na rzecz budownictwa mieszkań należy stworzyć nowy topik nowy temat
            Wykorzystywanie do tego twojego przykładu potrzeb mieszkaniowych jest nie w
            porządku Przepraszam że nie jestem jeszcze doskonały ale niektóre
            działania tzw. władz w mieszkalnictwie doprowadziły do katastrofalnej
            sytuacji jaką mamy , brak pieniędzy brak planów zagospodarowania gmin
            koszmiczne podatki za budowę domu , ale oczywiście nie ma to zbyt wiele
            wspólnego z Twoim topikiem będę o tym pamiętał dzięki
            za pouczenie pozdrawiam dobrydom2@wp.pl
            • Gość: dobrydom2@wp.pl kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 11:17
              Fundament domu sz. p. ważna to może jedna z najważniejszych części
              konstrukcji budynku .
              Po pierwsze należałoby powierzyć uprawnionemu geodecie wytyczenie
              położenia budynku na działce koszt ok 500 -600 zł . geodeta winien
              za to sprawdzić działkę i w terenie wytyczyć miejsce posadowienia dom
              w/g projektu . Ponadto w ramach jego obowiązków można oczekiwać
              zaznaczenie palikami nie tylko obrysu budynku ale i poziomu poszczególnych
              części działki a także sprawdzenie poziomu wód gruntowych .Wynik swojej
              pracy geodeta winien wpisać do dziennika budowy ( wymóg konieczny dla gminy )
              Sz. p. praca geodety może być bardzo ważna jeśli okazałoby się że miejsce
              posadowienia domu jest na terenie bagnistym bądź jest tam tzw. grunt niestabilny
              należy trochę inaczej ( bardzie trwałe ) wykonać fundamenty domu niż
              przewiduje
              projekt tzw. powtarzalny budynku.
              Wykopki
              czyli przemieszczanie grunt ( ziemi tzw. organicznej ) i wykopy pod fundament
              Razem z podjazdem pod dom dla samochodu dla pani domu będzie to około 60 m3
              gruntu do przemieszczenia jakieś 100-120 ton . Wydaje się ze warto robić to
              koparką tzw. potocznie białoruśką ( najlepiej wynająć w okolicy z kierowcą
              będzie taniej za dojazd na budowę ) . W tym momencie ważny jest udział
              wykwalifikowanych kierownika budowy i przedstawiciela wykonawcy winni
              dopilnować działania koparki i odpowiednio rozmieścić nadmiar gruntu lub jeśli
              to konieczne wywieźć poza teren budowy.
              Dobrze by było zrobić wspólny rekonesans przed rozpoczęciem prac tzn Pani jako
              inwestor , kierownik-inspektor budowy i wykonawca odpowiedzialny finansowo za
              skutki budowy w całości.
              Pozdrawiam mam pytanko czy taka korespondencja jest już bardziej użyteczna.
              Mam na myśli przejście opisowe etapów powstawania pani domu.
              • lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 11.05.05, 11:28
                no oczywiście, że bardziej użyteczna:)))) Naprawdę dziękuję, tym bardziej, że
                wiem, że może być to trochę irytujące kolejną zieloną wprowadzać w temat. Mif-
                owi też dziękuję:)))
                • lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 11.05.05, 11:34
                  no i nie mogę się doczekać twojej opinii mif na temat sandry i reszty projektów
                  Archipelagu. I jeszcze jeden problem, na który może mi coś powiecie. Czemu
                  kupuje się kota w worku???? Chodzi mi o to, że kupując każdą duperelę mogę ją
                  sobie w sklepie sprawdzić, dokładnie oglądnąć itp. itd. "Kupując dom" - od
                  projektu poczynając, nie mam w praktyce żadnej możliwości zobaczenia "produktu"
                  na żywo. Już raz próbowałam znaleźć kogoś, kto wybudował Sandrę. Z mizernym
                  skutekiem. Na forach odezwały się dwie osoby, które budowę miały w planach,
                  Archipelag takich wiadomości nie udostępnia:((((
                  • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 12:53
                    lgosia1 napisała:

> no i nie mogę się doczekać twojej opinii mif na temat sandry i reszty
                    projektów
                    >
                    > Archipelagu. I jeszcze jeden problem, na który może mi coś powiecie. Czemu
                    > kupuje się kota w worku???? Chodzi mi o to, że kupując każdą duperelę mogę ją
                    > sobie w sklepie sprawdzić, dokładnie oglądnąć itp. itd. "Kupując dom" - od
                    > projektu poczynając, nie mam w praktyce żadnej możliwości
                    zobaczenia "produktu"
                    >
                    > na żywo. Już raz próbowałam znaleźć kogoś, kto wybudował Sandrę. Z mizernym
                    > skutekiem. Na forach odezwały się dwie osoby, które budowę miały w planach,
                    > Archipelag takich wiadomości nie udostępnia:((((
                    ..................................................

Wydaje mi się ,że tu działa przesadnie mocno prawo własności .
                    obawa przed obcymi a i często niektórym inwestorom trudno się przyznać
                    że zapłacili 500 tysięcy złotych i za to jeszcze budowali dwa lata lub nawet
                    często dłużej zresztą podpytaj mif coś na ten temat chyba wie . A tobie
                    jako kobiecie może nie odmówi informacji Ale mówiąc poważniej w krajach
                    trochę bardziej cywikizowanych od R.P.
                    działają tzw. stałe wystawy dimów wzorcowych można sobie wszystko dotknąć
                    posiedzieć w fotelu ,kuchni przymierzyć się ew. do domu . Dla Polski to
                    zbytek takie coś żaden wytwórca materiałów ani usług nie chciał nawet
                    słyszeć o takiej propozycji . Mam w związku z tym Propozycję Twój nowo
                    zbudowany dom z rabatem 20% za robociznę i 10 % rabatu za materiały w zamian
                    za prawo do obejrzenia twojego domu przez potencjalnych inwestorów powiedzmy
                    przez około 4-5 miesięcy ( żadna z tzw. wystaw domów nie trwała dłużej jak
                    3-5 dni . więc nisza rynkowa sukces prawie pewien ) , a dom i tak Twój
                    ( prawa własności )_ resztę domówmy ew. w dogodniejszym czasie

Z tym zielona jestem to się nie martw przesadnie
                    Kolor zielony do wiosną to dominujący kolor w naturze a natura nie robi nic
                    bez powodu.
                    Jak sobie pomyślę że niedawno w komputerze pewien młodzian coś zmienił
                    a według mojej oceny to jakaś kosteczka nalepionymi liniami i kropkami
                    i to zadziałało to aż wstyd się przyznać że nie wiem co ijak to działa w
                    komputerze

• lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 11.05.05, 12:59
                      OOO!!! Twoja propozycja brzmi marketingowo interesująco. Tym bardziej, że gdyby
                      mój dom miałby być pokazywany potencjalnym kupującym, to raczej wykonawca
                      starałby się zrobić go "wzorcowo" i może byłaby to jakaś gwarancja dla mnie
                      jakości wykonania usługi:)))))
                      • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 13:07
                        Warto dodać że za ew. Twoją zgodą sposób powstawania domu z taką gwarancją
                        mogłabyś prawie codzienie obejrzeć w formie zdjęć z realizacji domu w
                        internecie .A więc wszystkie ew. wady ale i zalety mogłyby zostać
                        zauważone przez wielu ludzi takze i tych tzw. doświadczonych fachowców.
                        • Gość: dobrydom2@wp.pl kto mi wybuduje dom ---- fundament domu z czego ? IP: *.chello.pl 11.05.05, 13:39
                          Przepraszam już 13 3o a dom gosi ma tylko wykopy pod fundamenty
                          Czas na fundamenty w/g projektu domu . Z czego aby było najlepiej.
                          W zasadzie nie ma wielkiego wybory Generalnie fundamenty od
                          wielu lat są robione z betonu lub z bloczków betonowych .
                          Dla domu gosi będzie to około 28 ton betonu i 250 kilogramów zbrojeń
                          W sumie 54,8 ton kruszywa ( piasek , żwir ) i ok. 7 ton cementu.
                          ( dane szacunkowe dokładne po otrzymaniu projektu domu )

Raczej warto kupić gotowy beton z gwarancją jakości w gruszce
                          A pracę robotników skupić na wykonaniu deskowania ( szalunki )
                          i poprawnego umieszczenia betonu w formach ( szalunkach )
                          Polecałbym nawet szalunki z pianki polistirowej ( styropian twardy )
                          Cena zbliżona do ceny desek ale nie trzeba rozbierać szalunek służy
                          wówczas jako docieplenie fundamentu .
                          Sposób rozmieszczenia szalunków i zbrojeń musi buć potwierdzony
                          przez kierownika -inspektora nadzoru także wpisem do dziennika budowy.
                          • Gość: dobrydom@@wp.pl kto mi wybuduje dom ---- fundament domu izolacja IP: *.chello.pl 11.05.05, 18:01
                            Witam ponownie. Gosiu izolacja fundamentu dość ważna sprawa musi być dogadana
                            uzgodniona wersja izolacji fundamentu tzw. izolacja piomnowa ław i ścian
                            Funfdamentowych oraz izolacja tzw. pozioma fundament pomiedzy murami i
                            fundamentem kierownik -inspektor winien potwierdzić najlepiej w dzienniku
                            budowy poprawnośc wykonania. Potem można zasypać fundament ziemią
                  • Gość: mif Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:50
                    Niestety, musisz troszkę poczekać. Rzuty parteru sandry i zbigniewa nie
                    otworzyły się. Rozkład pomieszczeń jest w życiu codziennym najważniejszy. Dom
                    musi być wygodny, przyjazny, jak ranny pantofel. Wygląd zewnętrzny, choć ważny
                    pod względem estetyki krajobrazu, ma znaczenie drugorzędne. Z czasem człowiek
                    przyzwyczai się do jego wyglądu, a w pomieszczeniach toczy się życie na co
                    dzień. Przy wyborze projektu, zwracaj uwagę na szczegóły. Coś, co drażni, może
                    drażnić, Ciebie, męża i resztę domowników od razu eliminuj. Dlaczego mają być
                    niepotrzebne zgrzyty i wypominania. Gotowego projektu, który spełniłby wszystkie
                    Wasze wymagania, niestety, nie znajdziesz. Cena projektu Zbigniew, to 5000 zł
                    (bez posadowienia na działce, bez przyłączy. Projekt indywidualny będzie
                    wprawdzie trochę droższy, ale skrojony na miarę wygód, zapotrzebowań i kosztów.
                    Architekt poszuka kompromisu wspólnie z inwestorem, a sandra może być punktem
                    wprowadzenia do rozmów.
                    Wszystkie 3 projekty, wskazane przez Ciebie, mają kilka wspólnych cech:
                    1 - idealnie nadają się do obniżenia kosztów budowy, przez eliminację
                    "udziwnień" architektonicznych (miękki dach, podparcia ukośnym zastrzałem i
                    szereg innych detali)
                    2- mają zaniżony kosztorys i to znacznie (Zbigniew, 360m2 dachu za 35,5 tys. zł
                    pokrytego dachówką cementową, z orynnowaniem, połamany, powykrzywiany - tj. 99
                    zł/1m2 - moim zdaniem, będzie kosztował drugie tyle. Jeżeli się mylę, proszę
                    mnie poprawić)
                    3- sylwetka domu wygląda, jak z bajki i wymaga odpowiedniej oprawy ogrodowej
                    architektury (wcale nie najtańszej, pagórki, otaczająca roślinność, duża
                    przestrzeń. W zwartej zabudowie, będą wyglądały na nowe, walące się domy,
                    niedbale podparte.
                    4- sandra ma schody grożące złamaniem nogi. Dużych mebli też nie wniesiesz,
                    chyba zdemontowane na dole i złożone powtórnie na górze, albo wniesione przed
                    montażem schodów. Szerokość schodów 0,9-1,0 m. Przekątna: ok. 1,2 m w osi. Z
                    biedą, wejdzie kanapa 90-siątka.
                    Do wydania warunków zabudowy nie trzeba mieć projektu domu i projektu
                    zagospodarowania terenu, wszak te projekty powstają na podstawie urzędowych
                    warunków zabudowy. Mapki geodezyjnej też chyba nie wymagają. W wydziale geodezji
                    mają rozrysowane poszczególne działki, i wiedzą, co można na nich stawiać.
                    Przejdź do urzędu, albo zadzwoń i popytaj. Może gdybanie na tym forum, to czysto
                    akademicka dyskusja?
                    W miarę mojej wiedzy i doświadczeń, będę starał się pomóc. I dobrydom zaczął
                    mówić ludzkim głosem. :)
                    Jesteś zielona, jak ja przed budową. Ale wiesz, czego chcesz, co wymagać od
                    ludzi, jak zadawać pytania. Nie ma głupich pytań, a odpowiedzi wzbogacają
                    wiedzę. Po zakończeniu budowy, będziesz budowlańcem-samoukiem. Nie taki diabeł
                    straszny :), choć czasami wyczerpujący.

• Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? IP: *.chello.pl 12.05.05, 07:32
                      Dziękuję za uznanie mif można z dużym prawdopodobieństwem domiemywać że pani
                      Gosia jest potencjalna klientką na usługę budowy domu ( wynika to nawet ze
                      sposobu zainteresowania Gosi tematem i przebiegu dyskusji , nawet jeśli nie do
                      końca dojdzie do realizacji domu w praktyce to wypowiedzi Gosi na forum będą
                      użyteczne dla mnie a śmiem domiemywać , że nawet dla wielu innych osób Jeszcze
                      moje potknięcia w wypowiedzi są możliwe jak np.:wyliczenia ilości materiałów
                      nie traktować jako decydujące , Nie mam przed sobą projektu domu Gosi czasami
                      się więc mylę wczoraj np. zamiast napisać 61 ton betonu na fundamenty omyłkowo
                      zapisałem 28 ton ( suma na ławy Fundamentowe ) a przecież fundament to także
                      ściany fundamentowe 33 tony betonu . I oczywiście po sprawdzeniu z projektem
                      mogą wyjść jeszcze jakieś drobne różnice , To na razie tyle Czkamy na wypowiedź
                      pani Gosi . Chodzi o to czy zasadniczo treść jest zrozumiała nabierasz powoli
                      przekonania do bezpieczeństawa i zasad budowy czy masz już jakieś zasadnicze
                      pytania.
                      P.s. wyliczenia sumaryczne ile to kosztuke po zakończeniu etapu stan surowy i
                      ściany
                      Proszę się jeszcze uzbroić w pewną cierpliwość Pozdrawiam dobrydom2@wp.pl
                      • lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 12.05.05, 10:16
                        witam dzisiaj:)))
                        Po waszych postach dojrzałam w końcu do przeczytania książki pt. "Budujemy
                        dom". Bo aż mi szkoda tak ogólnie rozmawiać z takimi ekspertami:))) I to
                        jeszcze za darmochę:)))

Mif. Tego Zbigniewa i Kazimierza pomyliłam z Henrykiem:((( Najbardziej nam się
                        podoba Henryk!!! Ale możliwości naszej działki i poniekąd finansowe pozwalają
                        nam raczej na Sandrę:) Przez moment bym nawet nie pomyślała, by zwrócić uwagę
                        na schody w Sandrze. Dobrze, że piszesz o tej wielkości. Po prostu miałam
                        naiwne założenie, że architekt nie zrobi takiego babola i nie wymyśli
                        nieużytkowych schodów:)))) Kosztorys Sandry mamy w dwóch wersjach. Przez jakiś
                        czas na stronie www archipelagu mieli zamieszczony o wiele wyższy kosztorys.
                        Teraz mają bez kosztów robocizny, oczywiście w wartości netto, bez kosztów
                        instalacji. Po naszych nieudolnych przeliczeniach wychodziło nam brutto od 400
                        do 600 tys zł za gotowy dom.
                        Jeśli chodzi o uszczuplanie kosztów... no cóż:))) Mi się właśnie te krzywizny
                        podobają, ale faktycznie z ukośnego zastrzału wolałabym zrezygnować:). Szkoda,
                        że nie otwiera się rzut parteru. Mego męża ujął właśnie rozkład pomieszczeń.
                        Ilość, przeznaczenie i rozlokowanie pomieszczeń właściwie najbardziej nam
                        odpowiada ze wszystkich oglądanych projektów. Oczywiście dopiero teraz dotarło
                        do mnie, że w sumie na spokojnie trzeba przeanalizować sprawy ergonomii, żeby
                        nie było takiej wpadki jak z tymi za małymi schodami:(

Dobrydomie do Ciebie mam prośbę o wskazanie potencjalnych wad Twoich rozwiązań.
                        Im więcej znam wad tym paradoksalnie więcej nabieram przekonania do danego
                        rozwiązania. Po prostu trudno mi zaufać doskonałym systemom:)))

Co do mojego statusu jako "potencjalnej klientki".....
                        Dom planujemy mieć od lat. Pieniądze na dom mamy od dwóch lat. Mieszkamy teraz
                        w dwóch pokoikach z psem i dzieckiem a chcemy mieć już następne dziecko. Bez
                        zmiany mieszkania na większe nie widzę za bardzo szans na zadowalające
                        funkcjonowanie naszej rodzinki. Mieszkania na drugie mieszkanie zmieniać nie
                        chcemy, bo jest to finansowo mało opłacalne, biorąc pod uwagę, że chcemy mieć
                        docelowo dom. Oboje z mężem mamy takie ciężkie charaktery, że nie lubimy wydać
                        pieniędzy, dużych pieniędzy na coś, do czego w 100% nie jesteśmy przekonani.
                        Lubimy przeanalizować wszelkie możliwe alternatywy, wszelkie wady zalety itd.
                        zanim na coś się zdecydujemy. W sumie jestem tym wszystkim przerażona, bo jeśli
                        kupno ekwipunków nurka zajęło nam rok czasu (tyle alternatyw wyboru do
                        przeanalizowania...) to boję się pomyśleć ile czasu minie, zanim zdecydujemy
                        się na dom. No ale w końcu kiedyś trzeba zacząć:((( Dlatego bardzo chętnie
                        słucham kogoś, kto wydaje się być pewny swoich racji, rzeczowo wyłoży kawę na
                        ławę - no po prostu jest specjalistą w swojej dziedzinie. Tylko mam uprzedzenie
                        do specjalistów mydlących oczy:(((( Sama kończyłam studia pt. "jak zamydlać
                        oczy klientom" i jestem bardzo na to wyczulona:(. Biorąc pod uwagę
                        naszą "zieloność" w temacie budowy ciężko nam będzie zaufać jakiemukolwiek
                        ekspertowi...ale czas goni. Dlatego spodobał mi się dobrydomie twój pomysł z
                        domem "pokazowym", bo traktuję to jako pewną gwarancję rzetelności wykonania,
                        no ale ten brak wad w Twoim systemie jest dla mnie bardzo podejrzany:))))
                        • lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 12.05.05, 10:22
                          zamieszczam link do sandry:
                          www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=374
                          i do nieosiągalnego:(((( Henryka:
                          www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=362
                        • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? IP: *.chello.pl 12.05.05, 11:04
                          Gosiu dziękuję za optymizm i rzeczowe podejście .
                          do tematu .Co do braku ew. wad w systemie budowy
                          to jak wiesz pewnie już nie ma rzeczy doskonałych
                          całkowicie do końca. Ja śmiem tylko twierdzić że są
                          w XXI wieku rzeczy dobre i lepsze a wciskanie Ci
                          tu na forum spraw i rzeczy mało prawdopodobnych od
                          razu zostanie zdemaskowane przez czytelników forum.
                          Chciałbym jeśli to możliwe abyś mogła zaakceptować
                          i uznać za normalne że za użyteczną wiedzę i praktykę
                          trzeba zapłacić wykonawcy domu. A z drugiej strony
                          wymagać i mieć za to gwarancję jakości .Co może a
                          wydać Ci się podejrzane okaże się niebawem
                          przy okazji rozmowy o tym z czego ściany strop i dach
                          aby było pewnie dobrze i optymalnie tanio .

Dziękuję za uwagi nie mogę teraz pisać muszę troszkę
                          pracować nadzorować innych etc.

• lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 12.05.05, 12:14
                            co do kosztorysów w archipelagu - to my zakładamy, że będzie dużo taniej niż te
                            400-600 tys, bo tam te kosztorysy są wyliczane przy założeniach użycia droogich
                            materiałów. Ja akurat nie muszę mieć koniecznie dachówki, może być blacha.
                            • lgosia1 Re: kto mi wybuduje dom ---- fundament domu ? 12.05.05, 12:19
                              dobrydomie a teraz jak najbardziej rzeczowe pytanie....
                              Mam wrażenie, że Twoja firma jest z okolic Warszawy. Akceptacja kosztów
                              specjalisty-wykonawcy jest do przełknięcia, ale transportu twoich ciężkich
                              maszyn z Warszawy pod Szczecin jest już mało realna chyba co?
    • Gość: madzia Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 13:29
      Igosiu mam podobne rozterki bo henryk idealny ale drogi a sandra urocza ;)
      obawiam sie czy nie bedzie problemu z dekarzem - ale moze to obawy laika?A jako
      ciekawostke dodam ze nie moge otworzyc rzutow a archipelag nie odpowiada na
      moje maile dziwne;))
      • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 12.05.05, 13:46
        o miło mi poznać:))))
        Długo nie zaglądałam na ich stronę www i widzę, że trochę zmian porobili. Może
        to swieże zmiany i dlatego stronka trochę kuleje. Też do nich napisałam maila
        ale dopiero przed chwilą. Ja mam projekty sandry dodatkowo w katalogu, także
        mogę sobie popatrzeć zawsze na kartkę:)))
        • Gość: mif Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:56
          Tu otwiera się Henryk

www.e-dom.net.pl/index.php?projekt=50
          :)
        • Gość: mif Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:58
          Tu otwiera się Sandra

www.e-dom.net.pl/index.php?projekt=51
          • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 12.05.05, 22:02
            wklejam link, gdzie "Kluseczka" sprzedaje cenne uwagi na temat sandry
            murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34553
            nawiasem mówiąc mówi mif to co ty o tych schodach
            • mifsc Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 01:44
              lgosia1 napisała:

> wklejam link, gdzie "Kluseczka" sprzedaje cenne uwagi na temat sandry..."
              Kluseczka jeszcze nie wie, co ją czeka przy ustawianiu kuchni, zakładaniu
              instalacji CO, o kosztach eksploatacji domu.
              Wady Sandry:
              Garaż w bryle domu. Prawie 28m2 w najdroższej zabudowie, bo ocieplony po
              zewnętrznej i nad nim drogi dach. Strop garażu powinien być ocieplony od spodu,
              jeżeli garaż będzie nieogrzewany (na strychu będzie b. zimno i chłód będzie
              przenikał do górnych pomieszczeń. Ogrzewać garaż i pomagać soli drogowej
              nadgryzać samochód - ekonomicznie nieuzasadnione. Henryk ma lepsze rozwiązanie).
              Pomieszczenie otwarte (salon, kuchnia, hol), prawie 60m2, powinno mieć wysokość
              powyżej 3m, a nie widząc przekroju, przypuszczam, że ma 2,80m. Nawet, przy 33m2
              salonu, chodziłbym lekko przygarbiony. (Kluseczka odczuje to, jak zrobią
              wierzchnie wylewki.) Łazienka na dole stanowczo za duża (12m2), a garderoba
              sypialni, jak duża szafa. Pomieszczenie gospodarcze (kotłownia) też duża, ale
              wyłania się problem ustawienia komina i pogodzenia wentylacji z kotłowni,
              łazienki dolnej, toalety, łazienki górnej i garażu. Jedna z nich musi wyjść nad
              dach w formie osobnego komina. W pobliżu odpowietrzenie kanalizacji, czyli
              jeszcze jeden mały kominek. W salonie komin obsługujący kominek, a w kuchni 2
              lub 3 wentylacje (wyciąg okapu, wentylacja spiżarki i jeżeli kuchnia gazowa,
              wymagana przepisami wentylacja grawitacyjna. W zależności od usytuowania
              kuchenki, jeden lub dwa słupki wentylacyjne na dachu. Nadmierne przeszklenie
              pomieszczeń w salonie i jadalni, będzie zjadać złotówki, a w przyszłości EURO,
              przy ogrzewaniu zimą. Gdzie ustawić grzejniki, skoro cała ściana jest ze szkła?
              Ogrzewanie podłogowe jest rozwiązaniem, ale nie przy silnych mrozach. Jeżeli
              podwyższyć temperaturę grzania i siedząc w pomieszczeniu kilka godzin, można
              mieć dyskomfort przegrzania nóg, z opuchlizną ich włącznie. (Pracowaliśmy z żoną
              kilka lat, w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym.) O schodach pisałem
              wcześniej. Najlepsze są schody zabiegowe ze spocznikiem.
              Dach będzie wyglądał trochę inaczej po założeniu rynien. Zapewne straci finezję
              miękkości. O założeniu śniegołapów, a przydałyby się, zwłaszcza nad wejściem,
              można zapomnieć. Remont i wymiana rynien blaszanych po 10 - 12 latach będzie
              wymagała dobrych fachowców. Rozwiązaniem są rynny tytanowe lub miedziane, ale
              kuszą maneli zbierający lub zabierających złom. Dach nadaje się do pokrycia papą
              lub dachówką. Blachą trudno będzie wyrobić falistość. Przy wyprostowanym dachu
              dom nie straci na swoim uroku, a budowa będzie prostsza i tańsza.
              Moja rada Igosiu, załatw najpierw warynki zabudowy, idź do architekta z sandrą i
              henrykiem i pogadaj o kompromisie taniego domu w budowie, eksploatacji i z
              dobrych materiałów, ale z zachowaniem proponowanego przez Ciebie rozkładu
              pomieszczeń. Niewiele miejsca widzę na ścianach do założenia licznika gazowego
              lub miejsca na wprowadzenie gazu do domu, a ciągnąć przez pół chałupy, albo
              wokół domu... są odpowiednie przepisy i na to się robi projekt przyłącza, a
              potem skrupulatnie realizuje się, żebyś z domownikami była bezpieczna.

murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34553
              monbor
              SYMPATYK FORUM (min. 10) napisał:
              hmmmm, trochę kiepsko...
              mam pierwszą wycenę projektu /stan surowy otwarty /- wycena na podstawie założeń
              "projektowych"/mam na myśli obmiary i technologie:Ytong 36,5 i 24, strop
              Teriva/, ale fachowcy maja mnóstwo zastrzeżen do "wyliczeń" przedstawionych
              przez pracownię- zwłaszcza a'propos dachu...
              a więc /netto/ PLN
              R-Robocizna, M-materiały, S-sprzęt

1. Wykonanie fundamentów total 14 570 PLN w tym:
              R-2500, M-8960, S-1710

2. Stan zero 30 659:
              R-5750, M-17797, S-7111

3. Ściany parteru- roboty murarskie 28 358:
              R-6420, M-21931

4. Elementy żelbetowe 40 760:
              R-9126, M-30416, S- 1217

5. Ściany poddasza 5630:
              R-1140, M-3970, S-512

6. Kominy i przewody wentylacyjne 12066:
              R-3486, M-8580

7. Ściany działowe 10 090:
              R-2928, M-7162

czyli :
              Robocizna: 32 756 PLN,
              Materiały: 98 828 PLN,
              Sprzęt: 10551 PLN
              Co daje razem: 142 137 PLN + VAT to TOTAL: 152 086 PLN

a teraz najgorsze:
              DACH
              -/dachówka karpiowka z obróbkami i oknami połaciowymi/ 41 390 PLN netto,
              -cena orynnowania: 3886 PLN
              -cena drewna i stali /obmiar na podst. Archipelagu - do poważnego skorygowania/
              15 405 PLN
              -robocizna 18 590 PLN

Wycena nie obejmuje tarasu i schodów z przodu oraz ocieplenia ścianek fundamentowych
              Przy robociźnie można coś pomajstrować, ale wycena nie jest wysoka. Dach
              wychodzi ok. 250 zł/1m2 - w normie za taką powierzchnię i skomplikowaną konstrukcję.

Pozdrawiam mif
              • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 08:10
                :((((((((
                No wiedziałam, że to kiedyś na stąpi:((((( Dobrze, że tak szybko mam okazję
                poznać te wady. Wolę teraz niż po wywaleniu kilkuset tysięcy złotych:)))
                Czyli co mif?? Myślisz, że lepiej zamówić projekt indywidualny???? Ale już
                teraz mam wątpliwości co do:
                1. Czy przed zakupem projektu indywidualnego mogę w jakiś sposób zobaczyć efekt
                końcowy naszych ustaleń z architektem? - a jeśli efekt końcowy w ogóle mi się
                wizualnie nie spodoba? To już wolę jakiegoś gotowca za mniejszą kasę, ale bez
                tych wad o których pisałeś
                2. Jaką mam gwarancję, że architekt, do którego pójdę, będzie lepszym
                architektem od pana Wójciaka z Archipelagu???
                3. A może te kilka czy kilkanaście tysięcy zł, za projekt indywidualny
                przeznaczyć na dogrzewanie tego strychu przez kilka lat?:))))
                4. A może jakoś da się rozwiązać inaczej te problemy niż projektem
                indywidualnym?

No właśnie.... o rynnach nie pomyślałam, myślałam, ze gdzieś tam sobie są
                ukryte za tą dechą czy co?:))))
                A te schody zabiegowe ze spocznikiem da radę w tamtym miejscu zamontować? Ja w
                ogóle się nie orientuję co to za schody....
                Choroba... no i cóż... dobrze, że jeszcze tego projektu w takim razie nie
                zakupiłam.
                A jeszcze jeśli chodzi o ten garaż w bryle domu... Czy to znaczy, że każdy
                projekt z garażem w bryle jest beee?
                • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 08:11
                  nastąpi (oczywiście) a nie na stąpi:)))
                  • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 08:15
                    a co do tej wyceny monbora... to w tym wątku jest dalej zapis, że jednak wcale
                    tak drogo nie będzie. Kluseczka w czasie budowania stanu surowego twierdziła,
                    że wyniesie ją ten dom 200 000 - oczywiście mam wrażenie, że albo mówiła o
                    niewykończonym stanie albo się pomyliła o jakieś 150 tysięcy:((( No zobaczę!.
                    Może uda mi się jakoś z tymi ludźmi skontaktować, ale wtedy czy się przyznają
                    do błędów w wyborze???? W końcu jak ktoś wywala tyle kasy, to raczej później za
                    wszelką cenę udowadnia słuszność swoich wyborów. Przynajmniej tak mi się
                    wydaje...
    • Gość: Kasia Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:45
      Dzien dobry.
      Ja tez jestem przed wyborem projektu domu wiec z ciekawoscia czytam wszystkie
      posty dotyczace projektow i budowy.
      Obejrzalam projekt Sandry i zauwazylam, ze taras przed pokojem dziennym jest
      zadaszony. I tak sie zastanawiam czy to nie spowoduje, ze caly czas w tym
      pokoju bedzie polmrok? Latem moze to i dobra rzecz ale zima?
      Zreszta Sandra ma dosc wystajacy dach, ktory moim zdaniem bedzie powodowal w
      calym domu polmrok zwlaszcza w pochmurne dni.
      Czy myslalas o tym?
      Wiesz ja chcialabym, zeby moj dom byl jasny, promienny, a tymczasem sporo
      projektow ma wlasnie takie zadaszenia tarasow przed pokojem dziennym. I mnie
      osobiscie to sie nie podoba.
      Moze sie czepiam ale napisalam co mysle :-).
      W innych kwestiach sie nie wypowiadam bo sie nie znam.

Serdecznie pozdrawiam
      Kasia
      • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 11:46
        na ten temat nie mam pojęcia, oprócz tego, ze też chcę by mój dom był jasny i
        nawet przez chwilę się nad tym zastanawiałam jak to będzie. Z drugiej strony
        latem, nie wyobrażam sobie słońca docierającego przez tyle okien do domu.
        Chyba bez klimatyzacji by się nie obyło
    • Gość: Kasia Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:51
      Ja napisalam tylko swoje zdanie, a dlaczego, bo mieszkam w bloku i przy pokoju
      dziennym mam balkon taki zabudowany i w pokoju jest ciagle szaro, tak
      nieprzyjemnie. Zima najwczesniej w tym pokoju musze swiecic swiatlo. W
      pozostalych pokojach jest duzo przyjemniej. A jak sa upaly to i tak jest duszno
      i nawet wydaje mi sie, ze przez ten balkon mniej powietrza "wlatuje".
      Ja osobiscie, jezeli chodzi o moj dom, mysle, zeby nad tarasem zamontowac np.
      markize taka pasujaca do elewacji lub zrobic cos innego pasujacego do domu co
      latem osloniloby taras przed zbyt duzym sloncem i deszczem. No i, zeby zima
      mozna bylo to cos zwinac, zlozyc, zeby nie zabieralo swiatla.
      To tyle :-).

Pozdrawiam
      Kasia
      • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 14:04
        hmm widzisz, to jednak na ten problem musi wpływać więcej czynników jednak. Bo
        ja mam duży pokój z balkonem szerokim na 125 (więc i zadaszonym na 1,25) i ten
        pokój mam od strony południowej i jest super jasny. Natomiast sypialnia jest od
        strony wschodniej bez żadnego zadaszenia i jest ciemniejsza (mimo, że też okno
        prawie na całą ścianę) od dużego pokoju. Dlatego pewnie te zadaszenia w Sandrze
        mnie nie przeraziły. Ale lepiej to przeanalizować dokładnie:)
        • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 13.05.05, 15:32
          dobrydomie gdzie zginąłeś????
          Wiesz co... jakoś brakuje mi twoich wypowiedzi:) Mam tatę wynalazcę, który
          wymyśla wynalazki w dziecinie rybactwa i nawet z jednego z nich korzysta cała
          Unia Europejska:) Oczywiście prawnicy tatę wyrolowali i nic z tego nie ma
          (zakończyło się tylko na wniosku racjonalizatorskim a nie na patencie).
          Satysfakcję jedynie. Zastanawiam się, czy twoja technologia to twój prywatny
          wynalazek? Nie operujesz żadnymi nazwami, nie podajesz żadnych konkretnych
          źródeł gdzie mogłabym temat postudiować, lub dać do postudiowania koledze
          inżynierowi budownictwa:). Nie zmienia to faktu, że do wynalazków, mam za
          przyczyną mego ojca sentyment i ponieważ moja głowa na razie pusta w teorii
          budowania, to otwarta na wszelkie nowości:)
          Mam też znajomych "developerów" - jeśli dobrze ich nazywam.... wynajmują mojej
          firmie pomieszczenia a sami budują osiedla bliźniaków, a nawet bloki
          wielopiętrowe. Może ich można by było zainteresować twoim wynalazkiem? A w
          ramach rekompensaty ja bym sobie miała za darmo dom co? :)))))

Ale się rozmarzyłam....Ale od marzeń się zaczyna co?
          • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 13.05.05, 18:02
            Czasami podobno milczenie jest złotem dziś 13 piątek a ja mogą sobie w końcu
            pozwolić na odrobinę przsądów. Do 14-o5 2005 r niewiele trzeba z przyjemnością
            posLucham Was na forum

P.s. jak piszę to niektórm przeszkadza jak nie to także źle .
            Muszę mieć czas aby znależć złoty środek na taką sytuację ...nara....
    • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 14.05.05, 07:26
      lgosiu 1 czy według Twojej wiedzy zawodowej cytuję z topiku
      część twojej wypowiedzi
      ,, Re: kto mi wybuduje dom
      Autor: lgosia1 napisała między innymi Data: 12.05.2005 10:16

Sama kończyłam studia pt. "jak zamydlać
      oczy klientom" i jestem bardzo na to wyczulona:

.Ja nie kończyłem studiów pt. jak zamydlać oczy klientom"
      Z treści Twojej korespondencji wcześniejszej wynikać by mogło że jesteś
      już dużą dziewczynką ( bez urazy dziewczynka to przenośnia słowna ) .

Twierdzisz nawet że od lat masz poza marzeniami pieniądze na dom .
      Twierdzisz , że nie lubisz tracić pieniędzy bez istotnej potrzeby
      Nie ma na razie powodów kwestionować twojej korespondencji
      naprawdę życzę Ci jak najlepiej zrealizuj dom za optymalne pieniądze .

Aby jednak tak mogło być w praktyce proszę zauważyć to Twój dom
      To twój projekt nie kolegi inżyniera ani nawet znajomego developera .
      Nawet jeśli sami coś budują to wcale
      nie musi znaczyć , ze robią to za optymalne koszty .

I gosiu 1 jeśli nadal poważnie myślisz o realizacji projektu
      proszę nie popełniaj takich błędów podstawowych jak np. : poziomka
      z topiku ,, partaczą mi dach , , poczytaj dość ciekawe wypowiedzi.
      Poziomka także bezgranicznie zaufała znajomym ,, fachowcom ,,
      napisz koniecznie albo nie . Twoja wola
      Mogę budować jak poziomka lub w ogóle nie wchodzi
      to w rachubę

Przepraszam Cię I gosiu 1 ale zaczynam się już gubić
      Mówią , że kobiety mają swoje kaprysy ale
      nie można tego nadmiernie ekspoloatować .

lgosiu 1
      jak dotychczas wspomniałem troszeczkę o
      fundamentach pod dom W zasadzie podobne koszty
      i materiały są dla każdej technologii nawet dla domu
      z drewna ale czy zdecydowałaś się na konkretny projekt
      domu czy jeszcze będziesz kluczyć może ten a może inny
      Jak rozumiem projekt SANDRA Archipelagu?
      To jest decyzja na dziś 14 –05 –2005 roku .

Piszesz lgosiu 1
      ((((( Mam też znajomych "developerów" - jeśli dobrze ich nazywam.... wynajmują
      mojej firmie pomieszczenia a sami budują osiedla bliźniaków, a nawet bloki
      wielopiętrowe. Może ich można by było zainteresować twoim wynalazkiem? A w
      ramach rekompensaty ja bym sobie miała za darmo dom co? :)))))

Tak się składa lgosiu 1 że zawód deweloper w Wa-wie dla mnie
      przynajmniej nie znajduje większych szans wiarygodności .
      Żerują na niewiedzy i naiwności klientów . Podobnie jak to robią
      lichwiarze a dawniej cinkciarze , nie mam przekonania
      Choć oficjalnie prawo dopuszcza takie postępowanie developera

Forum gazety jest ponoć dostępne dla wszystkich Developer podobno
      też człowiek i winien mieć zdolności pisania nawet lepsze ode mnie .....
      ( nie jestem oficjalnie developer ) nie wymyślam też szczególnych nazw bo
      i po co dla systemu budowy z szalunków traconych
      ( potoczna nazwa wśród budowlańców )
      I według mojej wiedzy w budowie z szalunków traconych nic nie stracisz a
      wręcz odwrotnie możesz zyskać na czasie budowy i oszczędzić pieniądze
      stosując te same praktycznie materiały jak w budowie tz. tradycyjnej
      cement , piasek , żwir , woda gips dla tynków wewnętrznych i styropian
      na docieplenie budynku .

Być może , może jest jakichś wyjątek developera z głową na karku jak
      to mówią potocznie zdarzy się w Szczecinie
      ( daleko dość od Wa-wy ) miasta prawie legalnej
      korupcji i przekrętów ( inf . nieoficjalna bardzo trudna do
      udowodnienia w całości )
      Ale wystarczy
      popatrzeć na blaszane budy hale targowe tuż w sąsiedztwie pałacu kultury w
      ścisłym centrum Waeszawy . Centrum stolicy ma plany zagospodarowania ważne
      tylko na 18 % powierzchni i można wszystko jak się załatwi z kim trzeba
      odpali działkę ile trzeba .
      Gosiu to raj dla Twojego zawodu mydlenia oczu ( ja tego nie potrafię )
      może przenieś biuro do stolicy .
      • Gość: Dobrydom2@wp.pl Domek z deweloperem ile to może kosztować ? IP: *.chello.pl 14.05.05, 08:29
        witam zainteresowanych gosia1 niedawno twierdziła na forum że deweloper to jest
        większa pewność A ja śmiałem trochę to kwestionować dla przykładu
        więc koszt domku zbudowanego przez dewelopera Domek reklamowany
        jest w prawie kazdej gazetce murator mimo to z tego co sprawdziłem
        u dewelopera nie udało mu się zbudować ani jednego więcej takiego domu
        Nie wiem dlaczego może to ta kosmiczna cena Sami osądzcie .

Dom z katalogu MURATORA D07 powierznia podłóg 148,5 m2
        kubatura 586 m3 Zbudowany pod Warszwą przez dewelopera
        pod patromatem gazety murator ( kilkudniowa wystawa w Józefosławiu )
        domek nazywany w rekłamie muratora doskonały .
        Wykaz czynności na podstawie danych murator cena z wystawy w 2001 roku.
        Domek z bloczków silikatowych docieplany wełną .

Rodzaj.................Ilość pracy Czas pracy(d...dni/ h...roboczogodziny)
        zagospodarowanie placu.....................2d/
        roboty pomiarowe...........................1d/
        zdjęcie humusu...........130m3.............1d/43h
        roboty ziemne.............60,7 m3..........4d/235h
        fundamenty................28,69m3..........9d/278h
        roboty instalacyjne wod-kan ..............4d/.20h
        podłogi na gruncie........15,18 m3.........2d/87h

ściany konstrukcyjne......115,66 m3........9d/194h
        strop nad parterem.........78,00 m2........6d/213h
        schody żelbetonowe..........4,28 m2........3d/127h
        ścianka kolankowa...........57,62 m2.......3d/96h
        konstrukcja dachu............3,06 m3.......6d/91h
        pokrycie dachu.............152,65 m2.......11d/180h

ścianki działowe...........118,93 m2.......11d/235h
        okna i drzwi zewnętrzne.....15 szt..........3d/113
        warstwy wykończeniowe podług148,50 m2.......9d/442
        drzwi wewnętrzne.............12 szt.........2d/55h
        roboty wykończeniowe.......................30d/1200h
        elewacje....................170,16 m2......24d/1060h
        prace zewnętrzne...........................24d/720h
        instalacje wewnątrz domu...................21d/180h
        przyłącza..................................30d/80h
        Stan Łączny czas..................... 209 dni/ 5649 h /7 miesięcy

Hoszt 485 000 zł.
        w tym, wyposazenie za 70 000 zł . za meble podłogi parkiet kuchnia glzura

Opis czynności dolonanych przez murator
        Zdjęcie humusu:
        § Zdjęcie wierzchniej warstwy, ziemi roślinnej, czyli humusu.

Roboty ziemne:
        § Wykonanie wykopów pod ławy fundamentowe,
        § Wypełnienie wykopów z odpowiednim zagęszczeniem piasku.

Fundamenty:
        § Ułożenie chudego betonu,
        § Ustawienie deskowania,
        § Przygotowanie i montaż zbrojenia,
        § Betonowanie,
        § Demontaż maskowania,
        § Wykonanie poziomej izolacji przeciwwilgociowej ław fundamentowych
        ( po wyschnięciu betonu),
        § Wymurowanie ścian fundamentowych
        § Wykonanie rapówki, czyli tynku podkładowego,
        § Wykonanie pionowej i poziomej izolacji,
        § Ocieplenie ścian fundamentalnych.

Podłoga na gruncie – warstwy konstrukcyjne
        § Doprowadzenie przyłączenia wodociągowego ( z wyprowadzeniem ponad
        poziom posadzki),
        § Rozprowadzenie instalacji kanalizacyjnej poniżej poziomu posadzki (z
        wyprowadzeniem poza obrys ścian fundamentalnych).

Warstwy konstrukcyjne podłogi na gruncie:
        § Ułożenie i zagęszczenie warstw żwiru lub piasku,
        § Ułożenie warstw chudego betonu.

Ściany konstrukcyjne zewnętrzne i wewnętrzne:
        § Wymurowanie ścian nośnych,
        § Ułożenie nadproży prefabrykowanych,
        § Wykonanie deskowania nadproży wykonywanych w całości na budowie,
        § Przygotowanie i montaż zbrojenia nadproży,
        § Betonowanie nadproży,
        § Demontaż deskowania,
        § Wybudowanie i montaż kominów dymowych i spalinowych,
        § Wymurowanie lub montaż kominów wentylacji grawitacji.

Strop nad parterem( gęstożebrowy Teriva):
        § Stemplowanie stropu,
        § Deklowanie skrajnych pustaków stropowych,
        § Ułożenie prefabrykowanych belek, ułożenie pustaków stropowych,
        § Wykonanie deskowania podciągów, żeber rozdzielczych, wieńców.
        § Przygotowanie i montaż zbrojenia stropu,
        § Betonowanie stropu, wieńców,
        § Demontaż deskowania.

• lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 14.05.05, 08:39
        oj dobrydomie nie zrozumiałeś mnie. Ja myślałam, że zrobisz biznes przez to, że
        skontaktuję cię z tymi ludzmi, którzy w naszej okolicy robią budowy, oni
        dzialaja za pomoca najetych ekip. I myslalam, ze ty bys byl tą ekipą, wybudował
        byś tu dla nich całe osiedle, nabrałbyś doświadczenia, zarobiłbyś full
        pieniędzy, a z wdzięczności dla mnie wybudowałbyś dom na baaardzo atrakcyjnych
        warunkach. No ale jeśli to nie twój wynalazek, to pewnie oni znają tę
        technologię:( Oczywiście jest to ta wersja z marzeń.
        Wersja bardziej realna, to ta, że zaintrygowałeś również mojego męża dobrydomie
        i naprawdę byśmy chcieli rozważyć budowanie domu stosując twoje technologie. No
        ale tu potrzebujemy jakiś danych do tych rozważań. Może lepiej skontaktować się
        z tobą na privie? No i słyszałam, że masz już jakiś mały domek czy jakiś domek
        letniskowy w tej technologii budowany? Ech, w ogóle bym wolała konkretniej
        porozmawiać, bo o sytuacji polskiego budownictwa jakoś mi się nie chce.
        A jeśli chodzi o projekt, to od dwóch lat niezmiennie jest Sandra. Projektu
        zakupionego jeszcze nie mam, ale znaleźliśmy już ludzi, którzy Sandrę budują. I
        całe szczęście są mili i otwarci na wszelką pomoc koncepcyjną. A głównie
        chodzi nam o to, by zanalizować wszelkie wady projektu i przed budową nanieść
        konkretne zmiany w projekcie. Oczywiście może się okazać, że mif wskaże jeszcze
        kilka niedoskonałości w projekcie i okaże się to rzeczywistą niedoskonałością i
        w naszych oczach i w ogóle zrezygnujemy z tego projektu. Ale raczej wolę opcję
        nanoszenia poprawek na Sandrę
        ...
        • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 14.05.05, 08:51
          no i mam wrażenie dobrydomie, że ty ciągle jesteś na etapie wstępnym
          przekonywania do swojej technologii i niezauważyłeś, że ja już ten etap
          łyknęłam. Załóżmy że jestem przekonana. Już dawno temu się pytałam czy twoje
          machiny zjadą pod Szczecin. A ty ciągle przekonujesz...
          • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 14.05.05, 09:06
            a kolega inżynier nic nie buduje tylko pomógłby mi przy dokonaniu wyboru.
            Niestety, tu trzeba wiedzy technicznej, żeby zweryfikować zasadność użycia w
            naszym przypadku tej technologii a nie innej. I z całym szacunkiem dla
            budujących samodzielnie.... wolę zaufać fachowcowi niż sobie. Kolega jest
            kolegą i tu z kolei bardziej mu ufam niż potencjalnym wykonawcom. Na linii
            wykonawca (producent, dostawca czy jakby tam zwał)- klient zawsze leży konflikt
            interesów. Oczywiście nie kolega będzie miał tu decydujące zdanie, mało tego
            często kolega mówi swoje a my twierdzimy swoje:))) Biorę poprawkę na wiedzę
            kolegi. No ale konsultować się trzeba przecież no nie?
            Dobrydomie studiowanie kosztorysów jakiś tam domów doskonałych z muratora i
            rozpatrywanie filozofii działania developerów jakoś mi nic nie wnosi do
            problemu. Nie wiem w jakim celu to piszesz. Jeśli ci chodzi o wskazanie
            sensowności twojej technologii, to uwierz, że ja już tę sensowność zauważyłam.
            Ja chcę konkretów!!!!!!
            1.Czy Twoje machiny jeżdżą po Szczecinie?
            2. Jakie masz referencje
            3. Jeśli nie masz referencji, to jakie mamy zabezpieczenie gwarancyjne
            4. A może tą technologią buduje wielu budowlańców, to którego wynająć z okolicy
            5. Gdzie znajdę szczegółowy opis technologii
            6. dlaczego ty zamiast o wadach technologii i jak je skompensować, to o domkach
            muratora budowanych przez developerów?
            • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 14.05.05, 09:22
              a jak się ma zdjęcie z tego linku do twojej technologii?
              www.muratordom.pl/6646_3939.htm
    • Gość: Kasia Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 09:53
      Od pewnego czasu interesuje sie nietypowymi technologiami budowy domow i
      znalazlam jeszcze:
      www.techbud.com.pl/
      www.termat.pl/
      www.studioatrium.pl/atrium.php?p=a&aid=8
      O termomurze zapewne slyszalas (szalunki styropianowe).

Az dziw, ze dobrydom choc w koncu tyle raczyl napisac.
      Jestes pierwsza osoba na tym forum, ktorej to sie udalo!!!

Jest troche firm stosujacych szalunki tracone. Trudno wiec zgadnac, ktora
      medode stosuje dobrydom.
      Poniewaz pisal cos o gipsie i jego zaletach podejrzewam, ze moze to byc np.
      Ekogips i plyty Pro-Monta (do budowy scian dzialowych) ale to wszystko sa tylko
      moje podejrzenia.

Pozdrawiam
      Kasia
      • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 14.05.05, 15:20
        last.polskigips.pl/?id=184
        Naturalne cechy gipsu, ujawnione w materiałach budowlanych najnowszej
        generacji, stanowią doskonałe medium do materializowania rękami ekip
        wykonawczych nawet najbardziej awangardowych pomysłów architektonicznych.

witam Kasiu dawno Ciebie nie było widać na forum jak tam maja się
        Twoje plany realizacji domu ? Jesteś nieoceniona jeśli da się coś znaleźć
        w internecie na temat budowy masz tu niedoceniane zdolności.

Wspominasz coś o nietypowych technologiach budowy domów, jak
        na razie nietypowa to może jest tylko proponowana cena a nawet
        być może i sposób wyrażania językiem potocznym skąd ma się wziąć
        optymalna cena za dom dla jak to nazywa gosia 1 zielonych w temacie budowy .
        Oczywiście postaram
        się przybliżyć specyfikę technologii budowy ale proszę nie oczekiwać
        tego że zrobię to w kilku zdaniach. Aż tak biegły to jeszcze nie
        jestem Trochę znajdziesz na skrzynce pocztowej gazeta.pl
        login dobrydom2 . hasło dobrydom1

Popieram podejście gosi 1 , że się poradzi znajomych etc. ale trochę ma
        też znaczenie to żeby taki pan inżynier mógł zrozumieć o co go pytają .

Będę jeszcze oczywiście pisał temat rozwinę tak aby można to sobie przyswoić
        Jak mniemam dla sz. p . Gosi1 i Kasi . Propozycja budowy w kosztach
        dewelopera
        o których wspomniałem wcześniej 485 000 zł za prawie 150 m2 dom odpada z
        jakichś względów . Trzeba było tak pod razu mówić .

Sekret jeśli można to tak nazwać niskich kosztów polega między innymi na tym
        że tzw. szalunki tracone wykonują robotnicy na budowie Głównie z tego powodu
        że są wówczas trzy razy tańsze niż szalunki dostarczane przez fabrykę . (
        transport Vat , prowizje . podatki )
        mogą zostać ograniczone do minimum . A i robotnicy z optymizmem pracują majć
        do pokonani opór materii w postaci styropianu i gipsu od np.: ciężkiej
        opornej ceramiki
        w postaci tysięcy bloczków cegieł etc. Nie chcę powiedzieć że to łatwa miła i
        przyjemna praca ale coś z tego na pewno jest Co nie da się powiedzieć o żadnej
        z tzw. technologii
        tradycyjnych

Zamiast kręcić dziesiątki ton zapraw , betonu wybrani robotnicy łączą pod
        nadzorem gips i styropian w formy szalunku z pustką w środku .
        Potem to tylko złożenie klocków ( szalunki ) i wypełnienie masą zapraw
        betonowych . Aha jeszcze drobny szczegół w wybranych miejscach
        ( określa to projektant ) wkładamy pręty przeciw skurczowe i wzmocnienia
        nadproży , wieńców tak jak to się robi w budowie tzw. tradycyjnej )

Generalnie budowa bez betoniarki
        bez kielni
        bez murowania bez tynkowania
        Jeśli ktoś potrafi sobie przypomnieć
        zasadę klocków lego skojarzy o co chodzi
        Z tym że zaznaczam te klocki na budowie to duże klocki możliwe do
        składania dla dużych i przeszkolonych dzieci ( fachowców )

Pozdrawiam czas na wekend napisz jeśli masz jakieś rzeczowe pytania
        ( zaproszenie dotyczy wszystkich czytelników )

Poniżej wady i zalety materiału z którym będziesz mieć doczynienia
        na co dzień budując w szalunku traconym. poteirdzenie na str. internetu

last.polskigips.pl/index.php?id=28
        Dobry klimat w domu
        W zależności od rodzaju konstrukcji budynku oraz technologii wykończenia
        wnętrz, sposobu ogrzewania i skuteczności wentylacji stwarzamy sobie określony
        mikroklimat w użytkowanych przez nas pomieszczeniach. Bardzo pomocne i
        efektywne w stwarzaniu właściwego, przyjaznego ludziom mikroklimatu są tworzywa
        gipsowe wykonane na bazie spoiw gipsowych: sucha zabudowa wnętrz, tynki
        gipsowe, ścianki z bloczków gipsowych.
        W trakcie wiązania zaprawy gipsowej (w prefabrykatach bądź mokrych tynkach)
        część wody zostaje związana ze strukturą cząsteczek gipsu, a reszta odparowuje
        w czasie wysychania, tworząc małe puste przestrzenie, nazywane makroporami.
        Właśnie te puste makropory, strukturą przypominające, są elementem "pracującym"
        na rzecz tworzenia właściwego mikroklimatu, a więc przy nadmiarze wilgoci w
        pomieszczeniu wchłaniają ją , a przy wysychaniu szybko oddają otoczeniu.
        Podatność na pochłanianie wilgoci jest cechą charakterystyczną wielu materiałów
        budowlanych, zazwyczaj niekorzystną, jednakże pochłaniać wilgoć, by potem łatwo
        i szybko zwrócić ją otoczeniu, potrafią tylko tworzywa gipsowe.
        P.s.
        Pewnie zaraz gosia 1 powie że nic to nowego że jeszcz niewiele wie
        Gosiu 1 Ja tylko łączę materiały w budynek według projektu niby każdy może
        to robić (jeśli chce opinia obiegowa ) Hurtownie pękają w szwach od nadmiaru
        pustakow cegieł blpczków suchych zapraw do murowania etc.

Ja nie wytwarzam żadnych materiałów
        nie sprzedaję ich. A zaopatruję się budowę w materiały
        najczęściej u najbliższego dostawcy ( koszty transoportu )
        czasami potrzebne jest na krotko wynajęcie dzwigu HDS ale i to zdaje
        się nawet w Szczecinie nie stanowi żadnego problemu jeśli praca dzwgu
        zamyka się na 3-ch 4 dnaich nie stanowi to poważnego kosztu budowy
        ( są to koszty wykonawcy )
        Ew. współpraca z tzw. deweloperem etc. jest możliwa ale nie z każdym
        i zawsze Generalnie nie mam nic przeciw .

• Gość: aga Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.dolsat.pl 14.05.05, 16:28
      dobrydom napisał: "czas na wekend napisz jeśli masz jakieś rzeczowe pytania
      ( zaproszenie dotyczy wszystkich czytelników )"

tylko, że...jak już wiele razy widziałam konkretne pytania, nawet dziś i brak
      odpowiedzi na nie, coś mi tu nie gra, wypowiedzi dobregodomu są bełkotliwe i
      bez konkretów, irytujące jak reklamy umieszczane na forum
      echhh...
      • Gość: Kasia Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:27
        Tym razem nie masz racji :-).
        W zasadzie napisal jak i z czego buduje domy.
        Wprawdzie ja niezbyt dokladnie znam ten system ale jesli sie nie myle i dobrze
        zrozumialam to na budowie robione sa bloczki z gipsu, z pustka w srodku, i po
        przeschnieciu buduje sie z nich sciany, a do tej pustki wlewa sie beton.
        Poczekam jeszcze troche to moze dowiem sie czegos wiecej bo szczerze to juz
        dawno slyszalam, ze domy z gipsu sa bardzo zdrowe.
        Mam nadzieje na sensowna dyskusje :-).
        Oczywiscie pytan bede miala wiele bo bardzo mnie ta medoda interesuje.

Kasia
        • Gość: aga Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.dolsat.pl 14.05.05, 18:06
          zobacz pytania, które dziś rano zadała mu jedna z forumowiczek, od ich
          pojawienie się adresat tych pytań był na forum i nie dał jej odpowiedzi, poza
          tym...poczytaj inne wątki, w których dobrydom "prezentuje" swoją metodę,
          żenujące są, w jednym nawet dość mało politycznie wypowiadał się o kobietach i
          ich możliwościach poznawczych:P
          też lubię nowinki, ale najbardzije wtedy, kiedy przedstawiane są nam nie jako
          rzecz najlepsza z możliwcyh, ale alternatywne rozwiązanie, tymczasem tutaj mam
          wrażenie, że próbuje mi się wcisnąć "jedyną słuszną rację" (mówię o wielu
          wątkach, w których ten Pan brał uział)
          i jeszcze jedno - bardzo nachalne krytykowanie tego, co zastępuje się czymś
          nowym, może nawet lepszym (nie wypowiadam się o technologii dobregodomu, bo jej
          nie znam, nie widziałam domu zbudowanego w ten sposób i nie trafiają do mnie
          argumenty nie poparte stosownymi badaniami) jest zawsze dla mnie czymś
          niestosownym (vide nazywanie tradycyjnego budowania domów średniowiecznym
          sposobem i krytykowanie ludzi, którzy tym sposobem budują)
          aż dziwię się, że dałam się wciągnąć w tę dyskusję, ale powoli puszczają mi
          nerwy:)) nie mi jednej zresztą
          Kasiu, poczytaj inne wątki z postami tego Pana...
          • Gość: aga Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.dolsat.pl 14.05.05, 18:09
            niepoparte niepoparte niepoparte
            nie znoszę błędów ortograficznych, najbardziej swoich:)
            • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 14.05.05, 20:35
              Aga zaglądam na forum i nie mogę milczeć nawet w dzień wolny od pracy
              Nie musisz mnie lubić nie jestem całkowicie doskonały zresztą nie ja jeden
              na tym świecie
              To prawda we wcześniejszej wersji dobrydom1 byłem stanowczo zbyt
              prowokacyjny
              Ale sz. p . nawet ja mam prawo do zmiany na lepsze mimo wszelakich wad i
              niedoskonałości jak twierdzisz .
              Sz p.
              Wydaje mi się że nerwy To Ci bardziej mogą puszczać po przeczytaniu ile
              za domek
              budowany z deweloperem ( jedna z treści mojej wypowiedzi tu na forum ).
              Co do ponoć niezbyt zręcznych wypowiedzi na temat zdolności kobiet.
              Nie ma w tym mojej złej woli i zamiarów .
              Mój niby to brak szacunku dla kobiet w kwestii tematu budowy domu wynika
              być może
              niestety z tego prawdopodobnie , że wychowywano mnie w przekonaniu że to
              mężczyzna winien zbudować dom dla rodziny i jakoś mi to zostało a na ponowne
              wychowanie w duchu fałszywie pojętej równości płci chyba już dla mnie za
              późno . Pozostaje przy swoim nadal uważam ze sama praca czysto fizyczna dla
              kobiet na budowie to nazbyt duże wymagania .. Ale podobno w Rosji to była
              normalka ze kobiety murują noszą zaprawę we wiaderkach itp.

Styl dyskusji na topiku w dużej mierze z panią gosia 1 nadaje też pani gosia
              1 Nie raz powtarzała jestem zielona w sprawach budowy domu . A ja takie słowa
              interpretowałem jako nie mam doświadczenia w praktyce lub doświadczenia
              takowe są w pewien sposób ograniczone z racji braku czasu spowodowanego
              interesującą pracą zawodową lub choćby obowiązków np: rodzinnych etc . lub
              choćby tego że temat budowy domu
              jest zbyt nudny dla pań .

Przepraszam urażone panie i inne osoby na forum będę się starał być
              bardziej użyteczny
              Pani Ago też nie lubię błędów ortograficznych nikt ich nie lubi będę
              się lepiej starał ok.

P. s. na skrzynce pocztowej pani poziomka przesyła zdjęcia domku
              Poziomka to ta pani z topiku partaczą mi dach . Jeśli można proszę o parę
              Waszych uwag co ew. podoba Wam się w technologii budowy domu pani
              Poziomki .
              Jakieś rzeczowe rady a ja potem postaram się w miarę delikatnie napomknąć co
              według
              mojej skromnej opinii mogło być lepiej w budowie ( nie chodzi tylko o dach
              domu ).
              adres skrzynki gazeta.pl login dobrydom2 hasło dobrydom1

Dziękuję poziomko zdjęcia są super naprawdę widać co się dzieje na budowie
              metodą tzw. gospodarczą prawie można policzyć ile pustaków z ceramiki max
              trzeba na dom .
              W ogóle uważam że na razie nie zbaczamy zbytnio z tematu
              dom za optymalna cenę realizacji Dziękuję wszystkim piszcie oczywiście jeśli
              stanowczo nie zaprotestuje pani gosia 1 autorka pierwszej wypowiedzi i
              niejako topiku tego a być może i właścicielka niebawem domu za optymalną
              cenę budowy pod klucz . Jestem za tym a państeo czytelnicy ? uf .... znów
              chyba prowokuję ale naprawdę w dobrej wierze .
              pozdrawiam dobrydom2
              • Gość: dobrydom2@wp.pl skrzynka poczt. na www.wp.pl IP: *.chello.pl 14.05.05, 21:01
                Przepraszam ze wzlędów niezaleznych ode mnie skrzynka pocztowa na gazeta.pl
                zlikwidowana ( chyba jakaś cenzura gazety na dobrydom )
                dom zdjęcia poziomki na www.wp.pl
                login dobrydom2
                hasło dobrydom1
              • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 14.05.05, 21:02
                oczywiście, że jestem zielona:) Budownictwo nie było tematem moich studiów:)
                Zieloność też nie ma nic wspólnego z płcią. Po prostu kobiecie łatwiej się
                przyznać, mężczyźni natomiast z natury zgrywają się na wszechwiedzących, a
                kobiety starają się udawać, że tego nie widzą:) I jako taka równowaga na
                świecie jest zachowana. Ale to już temat na inną dyskusję na innym forum.
                Druga sprawa, to naturalnie mój dom będzie optymalny, efektywny, ekonomiczny
                ale to raczej patrząc całościowo na wszystkie aspekty wyborów - nie tylko na
                cenę:))) I dobrydomie, może się niestety okazać, że biorąc pod uwagę czynnik
                ryzyka.... optymalność w moim mniemaniu będzie się różniła od optymalności w
                twoim wydaniu. Niestety w rachunku ekonomicznym uwzględnia się i takie sprawy
                jak ryzyko, czy koszt niewykorzystanych alternatyw. I tu z kolei uwierz mi. Bo
                akurat na tym to ja się z racji wykształcenia znam. I wcale nie czuję się
                gorzej że jestem zielona w budowaniu:) Dlatego można mi pisać w temacie
                budowy "jak krowie na rowie":)
                • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 14.05.05, 22:25
                  Zdaję sobie z tego doskonale sprawę gosiu1. I to akurat bardzo dobrze że tak
                  jest iż bierzesz pod uwagę czynnik ryzyka i optymalność w swoim wykonaniu.
                  Bez tego nawet nie można mówić o powierzeniu komukolwiek poczynienie działań
                  ( wydatków )dość poważnych jak koszty budowy domu.
                  Ale mam pytanko drobne do gosi 1 skoro mówisz o optymalności . Powiedz troszkę
                  pierwsze twoje wrażenia jak widzisz optymalność na przykładzie zdjęć domu pani
                  poziomki ( technologia ponoć najtańsza tzw. gospodarcza na ile % taka budowa
                  kojarzy Ci się z optymalnością . Czy dostrzegasz jakieś ważne
                  niedociągnięcia tak wzrokowo a może przeraża Cię że jest
                  taka ilość pustaków ceramicznych do zlepienia ręcznie
                  Z praktyki wiem że wykonawcy tak się spieszą aby móc zarobić , że nawet nie
                  mają czasu trochę uporządkować teren wokoło domu Łażą miesiącami po stertach
                  piachu omijają gruz wykopy itp. pułapki skaczą wkoło dla jednej sprawy niech
                  się mury pną do góry .

Ponadto powalam sobie zauważyć że w domu poziomki to jeszcze dużo do
                  zrobienia a już taki bałagan Ale nie będę krytykował pani poziomka naprawdę
                  chce nam pomóc jak może Przepraszam znowu jestem niezręczny krytykuję ale
                  nie mogę się powstrzymać proszę spojrzeć na zdjęcia według mnie wiele wysiłku
                  budowlańcy tracą tylko dlatego aby w ogóle nie pozabijać się na budowie o
                  zbędne już rzeczy

Poziomko bardzo Cię przepraszam ale to naprawdę nie Twoja wina a kierownika
                  budowy majstra robotników trudno aby kobieta sprzątała sterty ziemi resztki
                  materiałów etc. tylko z powodu niskiego poziomu pracy wykonawców robót.
                  • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 16.05.05, 08:00
                    Witam poniżej właściwości technologiczne materiału który stosowny w budowie
                    dom zapewnia gładź dla ścian i stropów już w pierwszej fazie budowy
                    ( montaż )dużych szalunkópw do wyskości kondygnacji .
                    I właśnie wymiary szalunku sakład z dwu materiałów gładź gipsowa i docieplenie
                    zapewniają efektywne budowanie bez kosztów pośrednich jak np . dom poziomki
                    ( zdjęcia na skrzynce www.wp.pl login dobrydom2 hasło dobrydom1 )

Gips spoiwo budowlane Wykorzystywany do produkcji prefabrykatów gipsowych
                    PRZYGOTOWANIE MASY SPOSÓB UŻYCIA
                    Masę gipsową przygotowuje się poprzez stopniowe wsypywanie materiału do
                    naczynia z odmierzoną ilością wody (0,6 litra na 1 kg gipsu) i intensywne
                    wymieszanie ręczne lub mechaniczne, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji
                    bez grudek. W zależności od potrzeb wynikających z zastosowania masy, jej
                    konsystencję można korygować poprzez dodatek wody lub
                    Należy przygotowywać taką ilość masy, aby zużyć ją w czasie maksimum 10 minut.
                    Czas wiązania około 2 godziny .
                    Niniejsze informacje stanowią podstawowe wytyczne, dotyczące stosowania wyrobu
                    i nie zwalniają z obowiązku wykonywania prac zgodnie z zasadami sztuki
                    budowlanej i przepisami BHP.

Poniżej cena montażu tradycyjnie tynków tradycyjnie wykonywanych
                    dame z wypowiedzi na forum .

Re: Czy polecacie tynk maszynowy gipsowy? Autor: Gość: murowany IP:
                    *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 10.05.2005 12:39
                    Polecam, wygląda duuuuzo lepiej i technologicznie wygrywa z tynkiem cem.-wap.
                    + gladz gipsowa a to dlatego, ze tynk gipsowy robiszw jednym cyklu a cem.-wap.
                    z gładzią musisz podzielić na ułożenie tynku, jego stwardnienie, wyschniecie i
                    dopiero pozniej na gipsowanie, które znów potrafi się przeciągnąć - trza
                    szlifować na sucho, jeszcze raz przeciągnąć gipsem i znów szlifować etc.

Igosiu 1 to jeden z przykładów w kosztach . Należy nadmienić ze
                    dla Twojego domu będzie to około 700 - 750 m2 tynków .
                    Budowie z szalunków traconych polega między innymi że dwie warstwy
                    ścian i stropów tzn. gładź gipsowa i docieplenie są wykonywane przez ekipę
                    budowlaną w pierwszej kolejności a prawie jednocześnie wylewana jest
                    konstrukcja
                    nośna domu zamiast tysięcy pustaków jak na zdjęciu domu poziomki
                    nazywają to niektórzy budową potokową Wymaga użycia dobrej zgranej ekipy
                    budowlanej w skład której muszą być fachowcy od elektryki , hydrauliki
                    i ogrzewania domu Zaletą niezastąpioną technologii są zdrowe sprawdzone
                    materiały . i Efekty tańsze i pewniejsze w sumie dla inwestora ale
                    zadowalające wykonawców ( czas budowy ) . Wadą ponoć ma być brak potwierdzenia
                    zalet technologii przez I TB Ale na zdrowy rozsądek jeślim w 2004 r. ITB
                    wydał 700 aprobat , atestów na materiały do stosowania w budownictwie na
                    to z pewnością między innymi są tam atesty na gips ., cement i styropian

Przepraszam dziś więcej nie dam rady napisać w ciągu dnia . Ew.
                    pytania wątpliwości etc. proszę umieścić na forum
                    Pozdrawiam dobrydom2
                    • Gość: aga Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.dolsat.pl 16.05.05, 08:51
                      Hmmm...Atesty na gips, cement i styropian nie dają mi jednak atesty na Twoją
                      technologię. Przecież jak mam atest na galaretkę i atest na mleko, to nie
                      znaczy, ze po zmieszaniu jednego z drugim wyjdzie coś zjadliwego. Podobnie
                      muszę mieć potwierdzone w ateście, że takie a nie inne mieszanie gipsu z wodą
                      itp. jest w porządku.
                      Zastanawia mnie też taka rzecz. W którymś z wątków o zaletach swojej
                      technologii podałeś, że materiały są zdecydowanie lżejsze, skoro nie mają
                      atestów, nie mają też parametrów np. dotyczących odporności na ściskanie, a to
                      bardzo ważna rzecz. Skąd mam wiedzieć, że ułożenie dachówki, która waży grube
                      tony nie spowoduje pękania ścian???
                      • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 16.05.05, 09:50
                        Gość portalu: aga napisał(a):

> Hmmm...Atesty na gips, cement i styropian nie dają mi jednak atesty na Twoją
                        > technologię. Przecież jak mam atest na galaretkę i atest na mleko, to nie
                        > znaczy, ze po zmieszaniu jednego z drugim wyjdzie coś zjadliwego. Podobnie
                        > muszę mieć potwierdzone w ateście, że takie a nie inne mieszanie gipsu z wodą
                        > itp. jest w porządku.
                        > Zastanawia mnie też taka rzecz. W którymś z wątków o zaletach swojej
                        > technologii podałeś, że materiały są zdecydowanie lżejsze, skoro nie mają
                        > atestów, nie mają też parametrów np. dotyczących odporności na ściskanie, a
                        to
                        > bardzo ważna rzecz. Skąd mam wiedzieć, że ułożenie dachówki, która waży grube
                        > tony nie spowoduje pękania ścian???

Sz. p. Ago
                        Pisałem że materiały są lżejsze ale w znaczeniu takim iż lżejsze są
                        do zamontowania dla ekipy budowlanej ręcznie ( szalunki tracone ) około 10
                        razy sumarycznie dla wykonania budynku. Proszę poczytać załącznik ( dobrydom2 )
                        Wszystkie poza tym materiały są identyczne ze stosowanymi już wszędzie
                        Nic nie zmieniam beton nadal jest beton z tym że dostarczony od autoryzowanego
                        producenta z gwarancją potwierdzaną badaniami odporności w labolatorium ,
                        beton jest lepszy bo składniki i właściwe wymieszanie zapewnia receptura
                        potwierdzana przez ITB dla każdego wytwórcy betonu . A ponieważ są to w
                        stosunku wagowym 51% piasek , 49% żwir 14-14 % cenent i 6-8 % woda to
                        jednocześnie jest to materiał w m3 dużo tańszy od wszelakich bloczków pustaków
                        cegieł etc. .Realne są szanse że nie zapłaci pani za formowanie w pustaki ,
                        bloczki , transporty do hurtowni , na budowę i ręcznie na rusztowania tak jak
                        to jest w przypadku pustaków itd. .( domek poziomki )
                        W systemie szalunków traconych , prawie całkowicie materiał konstrukcji budynku
                        zostanie przygotowany i wylany za pomocą maszyn , dźwigu etc a są to maszyny o
                        wydajności około 30 ton masy na godzinę mieszania i wylewania w szalunki
                        tracone z gipsu i styropianu.

Jeśli chodzi pani o zabezpieczenia formalne są nimi Dostosowany odpowiednio do
                        potrzeb projekt budynku i kierownik- inspektor budowy a raczej trudno
                        oczekiwać aby taki pan inspektor miał za nic swoje obowiązki i ew. koszmarnie
                        wysoką karę finansową za nieprzestrzeganie obowiązków na budowie. Taki zapis
                        jest a przynajmniej winien być w umowie o nadzór inwestorski .

A więc sz. p. Ago w systemie szalunków traconych jest akurat o wiele większa
                        pewność konstrukcji domu w stosunku do budowy tradycyjnej gospodarczej gdzie
                        dozowaniem składników zapraw i betonów z reguły zajmują się niskich
                        kwalifikacji robotnicy za pomocą łopaty na oko , na wyczucie i Bóg wie co
                        jeszcze także nawet czasami w stanie zupełnej chwilowej nieświadomości
                        takiego robotnika pod wpływem piwka lub podobnego płynu .

• Gość: dobrydom2@wp.pl kto mi wybuduje SANDRĘ gdzie jest 1gosia1... IP: *.chello.pl 16.05.05, 21:18
                          Witam prawdopodobnie pani lgosia1 Autorka tematu, zapytania i topiku
                          ( pierwsza wypowiedź ): studiuje poradniki pod ogólną nazwą jak zbudować dom
                          i przetrwać. ( przypis dobrydom2 ) nie przeszkadzajmy więc pani lgosia1 .

Trochę jestem prawdę mówiąc zaskoczony , ze pani lgosia1 nawet nie
                          wspomniała o
                          podstawowych danych tyczących się przyszłych kosztów eksploatacji budynku a
                          to
                          jedna z najważniejszych spraw w kontekście ciągle drożejących nośników
                          energii .
                          ( gaz , olej opałowy , węgiel , prąd )

Prawdę mówiąc sam jestem w pewien sposób bardzo pozytywnie zaskoczony wynikami
                          obliczeń APE i nie ma podstaw do kwestionowania audytu APE . Mają
                          odpowiednio kwalifikowanych ludzi i zaplecze na co dzień APE dokonuje
                          audytów energetycznych
                          dla budynków docieplanych w ramach programu termomodernizacji .
                          Wyniki obliczeń przedstawię potem ( inny dzień )
                          Pozdrawiam czytelników dobrydom2@wp.pl

• lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ gdzie jest 1gosia1.. 16.05.05, 21:57
                            dobrydomie, to nie "zamawiający" w zapytaniu ofertowym rozprawia na temat wad i
                            zalet proponowanych rozwiązań. Robi to "oferent". Ja ciągle czekam na porządną
                            ofertę "przetargową". Ja po prostu ogłosiłam przetarg, a tematem jest budowa
                            Sandry. Wygra ten, kto mi zaproponuje najlepsze warunki. I nie tylko cenę biorę
                            pod uwagę:). Najwyraźniej oferentów nie ma, lub nie potrafią sporządzić
                            oferty:)))
                            • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ gdzie jest 1gosia1.. 16.05.05, 22:02
                              ale przyznam się bez bicia, że i moja specyfikacja pozostawia wiele do
                              życzenia, bo ja jeszcze nie mam sprecyzowanych konkretnych preferencji. Chcemy
                              ogrzewanie ekonomiczne w użytkowaniu. Generalnie chcemy, by będąc dziadkami,
                              przy malusieńkich emeryturkach było nas stać mieszkać w tym domu
                              • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ gdzie jest 1gosia1.. 16.05.05, 22:09
                                a i o instalacjach wspomniałam już 10 maja o 12.18:)
                                • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ gdzie jest 1gosia1.. 16.05.05, 22:12
                                  aaaa..... i za czytanie książek jeszcze się nie zabrałam:((((. Ale za to
                                  pielęgnuję kontakty z poznanymi przyszłymi właścicielami Sandr. Pozdrawiam
                                  gorąco POZNAŃ zatem:))))
                                  • Gość: dobrydom2wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ gdzie jest 1gosia1.. IP: *.chello.pl 17.05.05, 07:04
                                    gosiu1 Wydaje się teraz że Twój dom będzie to jeden z nalepiej zbudowanych
                                    domów w Polsce . Ale talk trzymać Ja także kupilem poradniki pod ogólną nazwą
                                    z czego składa się komputer i jak działa
                                    bnudowa i działanie komuterów Wczoraj dowiedziałem się od młodszego pokolenia
                                    kolegów ,że to co czytam to wiadpmości z przed dwu trzech lat a co kilka
                                    miesięcy następuje istotny postęp w technologii komputerów . Przyznam się bez
                                    bicia nie wiem czy nadążę , pewnie postęp wyprzedzi moją wiedzę na temat
                                    komputerów chyba skupię się tylko na doskonaleniu wżytkowania klawiatury i
                                    instrukcji obsługi koputera. Gosiu1 proszę wziąć pod uwagę ,że trochę ta zasada
                                    dotyczy także budowy domów Pozdrawiam serdecznie ( tylko się czasem nie obraź )
                                    napisz mamy wiele do omówienia dobrydom2@wp.pl
    • Gość: George Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:03
      Nie bardzo rozumiem jak taka konstrukcja z jednej strony kawalek styropianu, a
      z drugiej gips ma sie trzymac razem i byc stabilna. Trzeba ustawic konstrukcje
      na pewna wysokosc i zalac betonem. Pomysl teoretycznie prosty. Jednak w jaki
      sposob dobry dom zagwarantuje, ze konstrukcja, a potem sciany beda
      wypoziomowane? Duze ryzyko krzywych scian.
      I ten gips od srodka OK, ale sciana bedzie skladac sie z drobnych modulow,
      klockow, w rezultacie wystapia krzywizny i pewnie dalekie to bedzie od tynku
      gipsowego, maszynowego ktory zachwala dobry dom -pewnie dalej trzeba bedzie
      poprawiac sciane przez szpachlowanie.
      Na linku do muratora, ktory zamiescila Igosia1 jest zdjecie systemu Velox (dwie
      plyty, w srodku zalane betonem i dodatkowo ocieplone styropiane, podobno tez
      tanie i szybkie), teoretycznie moglby taki niby Velox skladac sie z zewnetrznej
      plytu styropianowej i jakiegos gipsu lub plyty gipsowo-kartonowej od srodka i
      beton wlany do srodka. Jednak styropian jest kruchy i nie da sie stworzyc
      takich powierzchni do zalania betonem jak w Veloxie. Dlatego tez dobry dom
      stosuje male klocki - moduly. Niech mnie jednak przekona, ze uda sie z takich
      niejednorodnych materialow utworzyc konstrukcje jak w klockach lego lub
      termomurze.
      • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 17.05.05, 07:48
        witam pana George
        Dziś rano nie wiem czy zdołam przekonać pana mam niewiele czasu. teraz w tej
        chwili Ale aby mógł pan spokojnie kontynuować dzień .Wyjaśniam w skrócie że
        tzw ,jak to ja to dla laików nazywam klocki lego z pustką w środku są wylewane
        na budowie (gips w specjalne formy ) rozmiary są dostosowane do konkretnego
        projektu domu ale generalnie nigdy nie są to bardzo małe bloczki a raczej
        dość duże do pełnej wysokości kondygnacji .
        Jeśli zechce pan rzucić okiem na budowę biurowca metodą z szalunków
        zorientuję się pan od razu jak to może działać . ( zamiast desek jak w
        szalunkach zwykłych ) styropian i gips w szalunkach dobrydom2 , ale
        odpowiedniej klasy grubości i wytrzymałości
        Stabilizację pionową i każdą inną zapewniają specjalne podpory działają na
        zasadzie śrub rzymskich na czas wiązania cementu ( 14 dni ) w zaprawie
        betonowej Podpory takie to jest to co już od dawna stosują na budowach ścian
        z szalunków drewnianych . Oczywiście należy nadmienić że są pewne tajniki
        wylewania zapraw betonowych w ,, nasze szalunki ,, , które trzeba znać i
        stosować Ale o tym nie będę tu pisał ,,, tajemnica handlowa ,,
        Pozdrawiam i miłego dnia życzę . dobrydom2@wp.pl

P.s. wcześniej wspominał pan niejako że ew. może zainwestować w rozwój
        technologii na skalę masową proszę podać ew. kwotę i ogólne warunki ew.
        współpracy na adres ok. dom@wp.pl
    • Gość: Kasia Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:48
      Jest w Polsce stosowanych pare sposobow budowania domow z gipsu. Wszystkie maja
      odpowiednie certyfikaty, aprobaty, atesty i co tam jeszcze potrzeba.
      Dlaczego wiec ktokolwiek mialby ryzykowac budowe domu w systemie niesprawdzonym?
      Dobrydom pisze, ze bloczki gipsowe, ktore sa szalunkiem traconym wykonuje na
      budowie, choc sam pisal, ze reczna robota to sredniowiecze !!!
      W czym wiec lepsza jest budowa reczna dobregodomu od budowy systemem
      gospodarczym inwestora?
      Poznica to tylko to, ze dobrydom przywozi na budowe gips w proszku, a inwestor
      gotowe cegly czy inny material budowlany.
      Inwestor po wyladowania cegly buduje z niej od zaraz sciany, a dobrydom po
      przywiezieniu na plac budowy gipsu musi dopiero z niego zrobic bloczki.
      Ilu robotnikow trzeba zatrudnic, zeby zrobic odpowiednia ilosc bloczkow, ktore
      i tak trzeba przeniesc, zeby z nich powstaly sciany !!!
      Jedyna korzystna roznica to to, ze gips szybko schnie wiec nie jest
      potrzebne "sezonowanie" budynku tak jak w przypadku scian tradycyjnych.
      I to wlasciwie jedyna korzysc ale nie dlatego, ze taki cudowny jest sposob
      budowania dobregodomu tylko dlatego, ze takie wlasciwosci ma gips.

Pozdrawiam
      Kasia

• Gość: mif Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 14:58
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

"... Jedyna korzystna roznica to to, ze gips szybko schnie wiec nie jest
        > potrzebne "sezonowanie" budynku tak jak w przypadku scian tradycyjnych..."

Budynek siada kilka lat i wykończone (wymalowane) ściany, po zimie mogą być
        spękane. Wszak dobrydom obliczył ile ton musi unieść ziemia z włożonym na nią
        ciężarem. Nawet nie zdążyła, przed tym obciążeniem, nabrać kondycji fizycznej :))
        • lgosia1 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? 17.05.05, 15:05
          dobrydomie, najlepszą reklamą twojej technologii będą chyba stojące gotowe
          domy. Są takie?
          • Gość: aga Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.dolsat.pl 17.05.05, 16:26
            Tak, też z niecierpliwością czekam na zdjecia domów zbudowanych w technologii
            dobregodomu.
            • Gość: dobrydom2@wp.pl : kto mi wybuduje dom ? w zamian za mieszkanie IP: *.chello.pl 19.05.05, 10:28
              Każda technologia ma wady i zalety.
              Samych systemów murowych jest kilkanaście
              w opisanej przeze mnie technologii. trwałość zależy przede wszystkim od
              standardów produkcji (zachowanie jakości użytych materiałów, grubości ścianek)
              rzetelności wykonawcy w zastosowaniu deklarowanych materiałów i samej sztuki
              budowlanej a także od wiedzy i rzetelności odbierającego roboty.
              Prawdę mówiąc tworzywo takie jak żwir piasek z domieszka cementu sztuczny
              kamień
              ( Beton ) zastosowane zgodnie ze sztuką i parametrami technicznymi dają
              najdłuższą
              gwarancję bezpiecznego użytkowania . rolę izolatora ciepła spełnia styropian a
              tynkiem
              wewnętrznym jest gips Gwarancje optymalnego i zgodnego ze sztuką budowlana
              wykonania
              budynku zapewnia projekt budynku odpowiednio dostosowany do technologii i
              inspektor
              nadzoru sposobu wykonania budowy

Są to prawne uregulowania i wymogi , każdej budowy nie tylko domu ale każdej
              inwestycji
              trwale połączonej z rruntem

Witam Panią Agę mam pewien sentyment do tego imienia ( identyczne z imieniem
              córeczki )
              Wracając do pani oczekiwań proszę otworzyć załącznik ze skrzynki
              pocztowej www.wp.pl
              login dobrydom2
              hasło dobrydom1

Należałoby nadmienić iż zakładając ( nie twierdzę że tak na pewno było )
              Osoba która sprzedaje mieszkanko 60 m2 w Warszawie za ok. 180 000 zł.
              Buduje taki jak na zdjęciu domek to pozostawia sobie do dyspozycji oprócz
              nowego domu
              dość poważną sumkę prawie 100 000 zł .
              Czego i pani życzę ( ok 75 000 zł zysku ) przy zamianie mieszkanka na większy
              nowy domek gotowy do zamieszkania ( oczywiście wybór projektu domu należy do
              pani ). Domek na zdjęciach te jeden z mniejszych projektów domów
              ( ok. 80 m2 ) niemal wprost przeniesienie bezkolizyjnie marzeń domek za
              mieszkanie dlatego pozwalam sobie na publikację zdjęć domku .
              Oczywiście zakładać należy że zechce pani zamieszkać z dala
              od głośnej zadymionej spalinami ulicy .

Zasady i sposób realizacji takich i ew. większych domków domów opisałem na
              topiku . Pani ew. zapytania refleksje uwagi proszę kierować na forum lub na
              adres ok.dom@gazeta.pl
              Pozdrawiam z wyrazami szacunku i życzeniami szybkiej korzystnej realizacji
              Pani domu dobrydom2wp.pl
        • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 18.05.05, 07:31
          Szanowni czytelnicy .
          Wasze zainteresowanie i troska jest miłe. cieszę się , tak trzymać dom jego
          budowa to poważny wydatek i towar na wiele lat użytkowania .Ale
          Przypisywanie mi zalet i ew. wad materiału pod nazwą zaprawa betonowa (
          beton ) to zbyt wiele nie mam tu większych zasług . Beton znany jest i
          stosowany na skalę masową od ponad stu lat . Z betonu budują domy drogi Tamy
          zapory wodne i wiele wiele innych
          budowli. Właściwości odporności betonu mogą być praktycznie prawie dowolne od
          najczęściej stosownych B-15 ( 150 kg./10 cm2 )do B-75 ( 750 kg./10cm2 )
          Całkowity czas dojrzewania betonu do opisanej odporności to 28 dni.

Uwagi pana mif i murowanego co do osiadania są nieuzasadnione i dotyczą
          materiałów
          beton komórkowy pustak ceramiczny etc. łączone poprzez zaprawę na wyczucie
          robotników .Wówczas osiadanie gruntu ma pewne znaczenie zaprawa ma
          niejednorodną odporność w poszczególnych częściach budynku a i różnica
          struktury ceramiki i zaprawy za piasku i wapna powodować może pęknięcia

Jeśli to co mówią Ci panowie jak mif miałoby sens prawie milion m2 biur w
          Warszawie nie powstałoby tak szybko z betonu są to budynki naprawdę wysokie .
          Ale liczy się projekt budynku zalety betonu i prawidłowe wykonanie Nie ma
          przeszkód ta procedura została przeprowadzona także w budowie domku
          jednorodzinnego . Zapomnieliście sz. p. mif i , że beton jest skałą
          monolitem w odróżnieniu do tysięcy cegieł , pustaków z których powstał np.:
          domek poziomki ( zdjęcia skrzynka na www.wp.pl )
          login dobrydom2 hasło dobrydom1

Oczywiście dołączę zdjęcia domku zbudowanego za pomocą szalunku traconego
          Dziś nie dam rady tego zrobić ( czekają zainteresowani ew. klienci )
          • Gość: wojti29 Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: 193.111.166.* 18.05.05, 13:43
            Szanowny kolego posługujący się nickiem dobrydom - proszę podaj adres mailowy
            na który można przesłać ci zapytanie i skontaktować się z tobą w sprawie budowy
            domu w prezentowanej przez ciebie technologii.
            • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 18.05.05, 17:51
              Bardzo proszę adres dla korespondencji e-mail
              ok.dom@gazeta.pl
      • Gość: Dobrydom2@wp.pl kto mi wybuduje dom ? dla Kasi i nie tylko .... IP: *.chello.pl 19.05.05, 08:45
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Jest w Polsce stosowanych pare sposobow budowania domow z gipsu. Wszystkie
        maja odpowiednie certyfikaty, aprobaty, atesty i co tam jeszcze potrzeba.
        > Dlaczego wiec ktokolwiek miałby ryzykowac budowę domu w systemie
        niesprawdzonym .
        Poznica to tylko to, ze dobrydom przywozi na budowe gips w proszku, a inwestor
        > gotowe cegly czy inny material budowlany.
        > Inwestor po wyladowania cegly buduje z niej od zaraz sciany, a dobrydom po
        > przywiezieniu na plac budowy gipsu musi dopiero z niego zrobic bloczki.
        > Ilu robotnikow trzeba zatrudnic, zeby zrobic odpowiednia ilosc bloczkow,
        ktore i tak trzeba przeniesc, zeby z nich powstaly sciany !!!
        > Jedyna korzystna roznica to to, ze gips szybko schnie wiec nie jest
        > potrzebne "sezonowanie" budynku tak jak w przypadku scian tradycyjnych.
        > I to wlasciwie jedyna korzyść ale nie dlatego, ze taki cudowny jest sposob
        > budowania dobregodomu tylko dlatego, ze takie wlasciwosci ma gips.
        >
        > Pozdrawiam
        > Kasia

Kasiu dziękuję za wypowiedź prawdę mówiąc czekałem na takie rzeczowe
        podejście osoby zainteresowanej ew. budową . Czekam na dalsze rzeczowe pytania
        sz. p . Kasi Naprawdę może to nam pomóc ( mam na myśli ludzi którzy nie chcą
        płacić za rzeczy i pracę zbyteczne w budowie domu ) Oczywiście na pierwszy
        rzut oka niby jest trochę
        racji w twoim rozumowaniu . Ale jest pewne że wszystkie materiały o których
        wspominasz tzn gotowe bloczki , cegły są i muszą być obciążone kosztami
        pośrednimi Vat , ZUS , podatek dochodowy , oraz kosztami wytworzenia w
        wytwórni praca robotnikow , magazynowanie transporty do magazynu , do hurtowni
        i na budowę .
        Jak trwa taka wytwarzanie bloczków proszę bardzo na str. www.gazeta.pl
        skrzynka pocztowa dobrydom2 login dobrydom2 hasło dobrydom1 załącznik ......
        beton komórkowy........
        Ile zapłacisz za kilogram piasku i wapna ( gazobeton ) dowiesz się w
        najbliższej hurtowni
        ( bloczki z gazobetonu , potocznie suporeksu )

Nie trudno się domyślić że gips w proszku jest tańszy od gotowych gazobetonów i
        cegieł
        a styropian bardzo lekki i bardzo łatwy do obróbki . Resztę to znaczy
        połączenie
        w odpowiednie szalunki wykonuje dwu , najwyżej trzech robotników w ciągu
        tygodnia najwyżej półtora ( mniej doświadczeni ) waga styropianu to 20-25
        kilogramów m3

I w zasadzie wykonanie szalunków tzn . gotowych tynków i docieplenia domu
        wymagają minimalnych nakładów pracy i dobrego nadzoru osoby doświadczonej i
        znającej się na montażu szalunków .
        Jedyna korzyść jak to nazwałaś to około 25 000 zł oszczędności na materiałach
        i 2200 godzin pracy robotników w porównaniu z budową tzw. gospodarczą .
        To może niewiele dla mnie osobiście to dość poważne oszczędności , ale dla
        Ciebie może nie , to kwestia zasobności kieszeni inwestora .
        Ale pozostaje jeszcze jak to nazwałaś słusznie brak potrzeby sezonowania
        a więc do domu można się wprowadzić w zasadzie już po 1,5 - 2 miesiąca .

Napisz jeszcze Kasiu może uda Ci się coś podobnie ciekawego wymyśleć
        wynaleźć naprawdę może mi to i nie tylko mi pomóc . Na dziś Twoje nazwijmy
        to zarzuty nie znajdują poważnego oparcia Nadal uważam ,że nie ma sensu
        pompować w beton powietrze i poważne pieniądze do kieszeni pośredników za
        zbędne czynności ( betom komórkowy załącznik na skrzynce dobrydom 2 )

P. s. Kasiu tylko mi tu zaraz nie mów że żyjesz ze sprzedaży cegieł bloczków
        etc.a ja tylko przeszkadzam Ci potencjalnie w interesach , a nawet jak tak jest
        nie załamuj się napisz z pewnością da się coś z tym zrobić .
        Dziękuję za zapytanie jesteś ok. tak trzymać i więcej szczegółów Kasiu więcej
        pytań to jest to tak to miało być tu na forum Burza pytań wątpliwości
        odpowiedzi i w końcu optymalne ale realne rozwiązania dla budowy domu za
        optymalne pieniądze .Pozdrawiam szczerze oddany i do dyspozycji dla. rozwiania
        wątpliwości Twoich i nie tylko dobrydom2

• Gość: Wojti29 Re: kto mi wybuduje dom ? dla Kasi i nie tylko . IP: 193.111.166.* 19.05.05, 10:58
          Dobrydomie2 udzielasz się tak aktywnie na tym forum, udzielasz wszystkim porad,
          promujesz technologię szalunku traconego, opowiadasz o ekonomice budowy, dużych
          oszczędnościach finansowych dla stosującego tą technologię ale na konkretne
          zapytanie ofertowe przesłane na skrzynki, które podajesz do bezpośredniego
          kontaktu z tobą nie odpowiadasz. Fakt, zapytanie dotyczyło tylko małego domku
          gospodarczego, co jednak nie zmienia postaci rzeczy, iż zabierasz głos w
          luźnych rozważaniach nad wyborem określonej technologii, natomiast na konkrety
          czyli zapytanie czy podejmiesz się realizacji takiego projektu już nie
          odpowiadasz. Czy należy to rozumieć, że jesteś tylko teoretykiem, a nie
          praktykiem?
          • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje dom ? dla Wojti29 IP: *.chello.pl 19.05.05, 11:58
            Dziękuję za zapytanie Wojti29
            Niestety muszę przyznać że nie nadążam z odpowiedziami na
            zapytania wszystkich potencjalnych inwestorów w dom . Jeśli chodzi o
            konkretne rzeczowe odpowiedzi wiążące mnie odpowiedzi , ,,zobowiązania,,
            wyliczenia dla konkretnych osób indywidualnie muszę mieć na to troszkę czasu.
            A ponadto jak zauważyłeś wykonuję pracę związaną pośrednio i bezpośrednio z
            budową i remontami domów , mieszkań etc. A więc trochę praktyki
            też zdążyłem nabyć przez naście co najmniej lat .
            Ale może sz. p. Wojti29 powiedz lepiej o co dokładniej chodzi na co bardzo
            ważnego nie chcę odpowiedzieć lub przeoczyłem to co najważniejsze .O ile wiem
            jest naprawdę rzeczowe dość pilne zapytanie o koszt budowy domu już nad tym
            pracuję robię stosowne obliczenia ale to nie jest do końca gotowe A pan który
            oczekuje odpowiedzi winien mieć dokładne dane . chce budować ( pozwolenie
            projekt zatwierdzony i potwierdzone w urzędach Okazało się że to nawet w
            pobliżu Warszawy Jeśli jesteś tym właśnie panem bardzo Cię przepraszam
            naprawdę na koniec wekendu skończę ,,niedziela,, najwyżej poniedziałek
            przedstawię odpowiedź rzeczową .

• Gość: monika Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:35
      dołączam się do postu igosi, gdyż mam podobne zapytanko.
      chodzi mi o budowę tego domku:

www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=49
      nie chcę materiałów z górnej jak i z najniższej półki.
      dom ma być ekonomiczny w późniejszej 'obsłudze', abym, eąc na emeryturze mogła
      go utrzymać.
      • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: kto mi wybuduje SANDRĘ Archipelagu? IP: *.chello.pl 19.05.05, 10:50
        Na str.www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=49
        jest kilka wersji projektu domu którą wybierasz i gdzie ew.
        zamierzasz zrealizować dom wojw. region kraju etc.
        pozdrawiam dobrydom2@wp.pl
        • Gość: monika hania Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:13
          jest to wersja nr 1.
          a zamierzam ją budować w woj. mazowieckim, dokładnie okolice celestynowa
          • Gość: monika Re: hania Archipelagu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:16
            zapomniałam dodać, że budowę chcę zacząć wiosną 2006 lub 2007 roku.
            • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: hania Archipelagu? IP: *.chello.pl 20.05.05, 11:01
              -Gość portalu: monika napisał(a):
              -------------------------------------------------------------------------------
              dołączam się do postu igosi, gdyż mam podobne zapytanko.
              chodzi mi o budowę tego domku:

www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=49
              nie chcę materiałów z górnej jak i z najniższej półki dom ma być ekonomiczny
              w późniejszej 'obsłudze', abym, eąc na emeryturze mogła go utrzymać.
              .........................
              Moniko jestem przekonany , że za sumę 1350 zł m2 pod klucz budowa domu
              wybranego przez Ciebie z katalogu projektów powtarzalnych jest realna .
              ( koszty na dziś początek lata 2005 r. )

Z kosztów materiałów podawanych na str. internetu możesz odjąć 25 % jeśli
              zdecydujesz się oczywiśćie na budowę efektywną .
              Szacunkowy koszt utrzynaia domu średnio rocznie 250 zł miesięcznie
              ( koszty ogrznia i eksploatacji ciepłej wody ( dla 3-osób dorosłych )
              Moniko nie ma gwarancji jak to będzie za 2 lata z cenami cementu usług i
              podatkami za usługi tego nie wiedzą nawet nalepsi wróżbici . Ale wydaje się
              że ceny stabilizują się nie powinny wzrosnąć więcej jak 10-15 %
              Pozdrawiam dobry dom2@wp.pl
              P.s. niestety nie mogę zająć się w tej chwili twoją prośbą
              Mam pewne zaległości muszę pilnie dokonać wyliczeń kosztów domu
              z pozwoleniem na budowę w okolicach Warszawy planowana budowa już
              od czerwiec-lipiec tegoż lata
              • Gość: dobrydom2@wp.pl ...Za optymalną cenę dom ( podsumowanie ).... IP: *.chello.pl 20.05.05, 12:11
                Szanowni czytelnicy forum
                Warto myśleć i zastanawiać się oznacza to też więcej rozumieć! A to oszczędza
                złotówki.Można też nic nie robić i zdać się na rzekomo wiarygodne opinie i
                działanie innych jak np.:Obliczeniowe hipotezy przemysłu produkującego cegły ,
                bloczki , pustaki twierdzą coś przeciwnego, to oczywiście tylko propaganda
                reklamy! wspomagana rządowymi przepisami na cenę mieszkanie jak np. :
                poniżej
                KOMUNIKAT nr 55/334 Urzędu Mieszkalnictwa .
                W porozumieniu z ministrem finansów za III kwartał 2001 r . Cen® metra
                kwadratowego budynku mieszkalnego ustalono w wysokości 2700 zł . podpisał
                Prezes Urzędu Mieszkalnictwa .
                Trzymając się kurczowo takich wskaźników z sufitu i na podstawie
                rozporządzenia Rady ministrów z maja 1995 roku producenci materiałów są
                pewni zysków z produkcji pustaków , cegieł , gazobetonu ( suporeksu ).

Ale inwestorzy indywidualni nazywani nadal w żargonie ministrów prywatni
                wszelkimi sposobami starają się bronić przed takimi absurdalnie dużymi
                kosztami niestety popadają często w pułapkę długiej ciężkiej
                ręcznej pracy fachowców budowlanych jak to się kończy nie będę pisał
                wiellu z Nas zna to z realcji znajomych lub doświadczyliśmy tego na własnej
                kieszeni a nawet zdrowiu

Pewnym rozwiązaniem problemów z kosztami budowy są systemy szalunków traconych
                Istnieją już znane już i stosowane systemy szalunków traconych produkcji
                firm thermodom , izodom , Velox , i inne nie wymienione tu z nazwy. Mają
                wspólną wadę , obarczone są kosztami pośrednimi w wysokości ok.250- 300 %
                kosztów materiałów użytych do ich produkcji . Zaproponowane tu usprawniające
                proces budowy domu jest cenne .w wyniku jego zastosowania inwestor indywidualny
                uzyskuje wyliczone i wymierne korzyści, to zgodnie z przepisami prawa
                budowlanego

Pewien odsetek korzyści z tego wynikających wypłacany jest twórcy w postaci
                wynagrodzenia płaconego wykonawcy domu . W praktyce nie jest ważne, że projekt
                szalunków traconych został przez kogoś uznany za kompilację stosowanych
                rozwiązań. W postępie technicznym dokonywanie wzorów użytkowych opiera się z
                reguły na już istniejących rozwiązaniach".

Dla wykonawcy domu lub innej usługi budowlanej nie jest decydujące w jakiej
                technologii będzie pracował . Ale biorąc pod uwagę że dom powstaje po to
                aby w nim mieszkać to realne tańsze rozwiązania sposobu budowy domu dają
                realnie większe szanse na wcześniejsze i godne wynagrodzenie za budowę .

Pozostając w przekonaniu wypełnia częściowo zadania domek dla gosi1
                pozdrawiam i życzę miłego wekendu dobrydom2@wp.pl

P.s. gosiu 1 muszę zająć się pilnie prośba pana z okolic Warszawy Zamierza
                budować już tego lata ma już projekt pozwolenie etc. W związku z tym że u
                ciebie takowych dokumentów brak naszą ew. kontynuację dyskusji przekładam na
                potem . Chyba rozumiesz Warszawa kilkaset kilometrów bliżej niż Szczecin a
                i z pozwoleniami na budowę nie trzeba czekać jak w twoim przypadku . Dla
                czytelników nic to oczywiście nie znaczy będę się starał zaglądać na forum w
                miarę możliwości Piszcie jeśli to będzie ciekawe lub choćby potencjalnie
                ważne odpowiem . Pozdrawiam DD2
                • lgosia1 Re: ...Za optymalną cenę dom ( podsumowanie )... 20.05.05, 12:37
                  oczywiście dobrydomie:) Ja właśnie ruszam do urzędów "orientować się w
                  sprawie":) a kilka dni później do Poznania "orientować się w zasadności moich
                  wyborów co do projektu":)))) Potem otwieram swoją szafę z niezliczoną ilością
                  gazet traktujących o budowaniu i szukam niestandardowych tanich eksploatacyjnie
                  rozwiązań. Później z gotowym opracowaniem pt. "czego ja właściwie chcę" uderzę
                  na forum by pognębić dobre dusze pytaniami z prośbą o ujawnienie wad moich i
                  męża przemyśleń:))))
                  A później przyjdziemy do Ciebie w łachę po wycenę:) Ale trochę to czasu
                  upłynie...:)
                  • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: ...Za optymalną cenę dom ( podsumowanie )... IP: *.chello.pl 20.05.05, 13:02

Gosiu 1 to że ja mam dość twardy czasami nie zrozumiały dla wszystkich,
                    sposób wyrażania się to można niby przypisać warunkom pracy na budowach
                    ale że Ty Gosia 1 nie daj Boże pod wpływem topiku piszesz cytuję
                    ,,A później przyjdziemy do Ciebie w łachę po wycenę:) Ale trochę to czasu >
                    upłynie...:)

Nie wiem co mam myśleć ,, przyjdziemy w łachę ,,
                    Żadna to łacha Sz.p. jeśli założyć że dom i usługi budowy domu to także
                    towar rynkowy Potencjalny klient ma prawo znać cenę i to bez żadnej jak to
                    nazywasz łachy . To że trudno jest sprecyzować dokładnie cenę domu w budowie
                    ręcznej tzw. gospodarczej to fakt ale to nie moja zasługa ani wina
                    Wydawało mi się ,że choć częściowo także o tym miała być dyskusja na forum w
                    końcu publicznym . Nie ma szans na to że zrealizujesz potencjalnie budowę
                    wcześniej niż za kilka miesięcy . A ja poza pisaniem na forum muszę wykonywać
                    także typowo budowlane zajęcia zawsze jednak możesz pisać na forum A mnie
                    przyznam trochę już zmęczyło tu na forum udowadnianie że nie jestem
                    wielbłądem ( wielbłąd to przenośnia słowna )
                    Pozdrawiam dobrydom2wp.pl
                    • lgosia1 Re: ...Za optymalną cenę dom ( podsumowanie )... 20.05.05, 13:26
                      to "w łachę" miało stanowić element dowcipny w mojej wypowiedzi....ach jak to
                      wszędzie wymagają by po polsku poprawnie mówić....:))))
                      • Gość: dobrydom@@wp.pl Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocznie IP: *.chello.pl 25.05.05, 11:02
                        Witam na tym trochę zaniedbanym topiku . Objecywałem sz. p. gosia1
                        przybliżyć pryszłe koszty utrzymania domu . A skoro obietnica to
                        i realizacja winna być . Chwilowo zatrzymały mnie inne codzienne
                        obowiązki i trochę próba oczernia mich zdolności oisarskich na forum przez
                        pewnych panów . Oburzonych prostotą potocznego języka
                        Piszę dla zainteresowanych potencjalnych czytelników pani gpsia1 zdaje
                        się nie na jeszcze pozwolenia na budowę . No i ta odległość . Z Wa-wy do krańca
                        Polski mogą być nawet problemy komunikacyjne ale tak w ogóle realizacja domku
                        jest możliwa w każdym rejonie kraju i to z zbliżoną cenę .

Dane przygotowane prze AGEJA POSZANOWANIA ENERGII ::

Parametry przegród
                        Ściany zewnętrzne z izolacją 20 cm styropianem ( system szalunków )
                        Powierzchnia .....160 m2 ....współczynnik U ,W m2 =0,18( przenikalność ciepła )
                        .....okna ...... 40 m2 ....współczynnik U........1,1
                        dach............. 180 m2..................U........0,18
                        podłoga ........120 m2..................U ......0,17

Metoda ogrzewania budynku i przygotowania c.w.n

Wariant 1
                        Za ogrzewanie odpowiada kominek i ogrzewanie elektryczne , sprawność
                        kominka 75% , kominek pokrywa 50% roboczego zapotrzebowania na
                        ciepło do ogrzania budynku

Ciepła woda użytkowa jest podgrzewana w zasobniku energią elektryczną
                        ..................K O S Z T Y ..............roczne
                        drewno -----------------530 zł.
                        energia elektryczna –--3900 zł

Wariant II
                        Za ogrzewanie budynku p przygotowanie c.w.u. odpowiada kocioł gazowy
                        sprawność kotła 90 %
                        KOSZTY ROCZNE za gaz 2600 zł.

Koszty uwzględniają średnie roczne zużycie ciepłej wody dla 4-rech
                        osób dorosłych .

Dokładne wyliczenia z autoryzacją APE możliwe za jedyne
                        3000 zł ( opłata za audyt energetyczny )

Powodzenia życzę w realizacji taniego w budowie i utrzymaniu domku
                        miłego (( wekendu )) dobrydom2@wp.pl
                        • Gość: wojti29 Re: Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocz IP: 193.111.166.* 25.05.05, 11:47
                          Dobry Domie
                          Wysłałem ci zapytanie o wycenę domku narzędziowego na twój e-mail. Obiecałeś
                          przedstawić wstępną kalkulację najpóźniej w poniedziałek (rozmowa
                          telefoniczna). Do dnia dzisiejszego nic nie otrzymałem na podany tobie adres
                          mailowy.
                          • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocz IP: *.chello.pl 25.05.05, 12:42
                            9500 zł na gotowo za Twój domek tak jak narysowałeś go w
                            załączniku litu email
                            Są to koszty materiałów i robocizny w czasie ok. 2, 5 tygodnia
                            Zakładając że wiesz iż końcowy czas wiązania betonu wynosi 28 dni
                            Zakładając że wiesz iż fundamenty domu będą z płyty żelbetowej .
                            Sorry ale taniej będzie trudno Ściany i podłoga
                            twojego domeczku mają około 35 m2 W dla przykładu domku gosi 1
                            ściany zewnętrzne domu mają 180 n2 . Generalnie im większa kubatura
                            domu tym tańsza budowa w przeliczeniu za m2 powierzchni i na odwrót
                            Przykro mi jeśli czujesz się zawiedziony sz. p.
                            Pozdrawiam dziękuję za zapytanie proszę podać ew. termin planowanej
                            realizacji domeczku jaki pan zaprojektował .
                            P. s. dla ciekawości
                            czytelników jest to domeczek 10 m2 , który legalnie można bez pozwoleń
                            projektów etc. zbudować z kominkiem ale to mało można go nawet przenieść
                            ,i ( dźwig ) w dowolne miejsce tak to sprytnie zaplanował pan autor..
                            Jeśli dodać że domek ma tynki docieplenie i prąd oraz małe okno to jest on
                            dostępny dla każdego , żeby tylko jeszcze był większy , ale dwa razem
                            połączyć można kombinacji jest mnóstwo Zapraszam na pewno da się
                            wiele zrobić , zbudować . Gwarancja od wykonawcy na trwałość
                            konstrukcji 15 lat . ( bez okien drzwi i wyposażenia )
                            • Gość: wojti29 Re: Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocz IP: 193.111.166.* 25.05.05, 13:05
                              Szanowny Kolego
                              Prześlij na mój mail szczegółowe wyliczenia. Sposób skonstruowania tzw.
                              fundamentów (podsypka żwirowa, utwardzenie gruntu, położenie łyt żelbetowych)
                              oraz jak konstruowany jest tracony szalunek ze styropianu. (jaki styropian
                              stosujesz, jakie rozpory dajesz, zbrojenie, etc.). Może po konsultacjach
                              mailowych z tobą spróbuję go zrobić metodą gospodarczą własnym sumptem.
                              Liczę na fachową pomoc z twojej strony.
                              • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocz IP: *.chello.pl 25.05.05, 13:10
                                Chętnie pomogę ale już po tzw. przedłużonum wekendzie
                                czt. , pt. , sb. , n. Pozdrawiam dobrydom2@wp.pl
                                • Gość: Wojti29 Re: Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocz IP: 193.111.166.* 25.05.05, 13:17
                                  Czekam w takim razie na info, o które prosiłem, od Pana na maila, który podałem
                                  przesyłając szkic domku w poniedziałek 30.05.05
                                  Z góry dziękuję
                                  • Gość: dobrydom2@wp.pl Re: Za optymalną cenę dom koszty utrzymania rocz IP: *.chello.pl 25.05.05, 13:22
                                    Ja także dziękuję życzę miłego ( wekendu )
                                    Dobrydom2@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka