Dodaj do ulubionych

roboczogodzina

IP: 212.191.129.* 16.05.05, 15:17
spotkaliście się z takim pojęciem? - bo ja przyznam, po raz pierwszy. Ile
średnio kosztuje taka roboczogodzina przy budowie domu - stan surowy otwarty?
Zaskoczył mnie tym ostatno mój potencjalny wykonawca -powiedział, że
roboczogodzina u niego kosztuje 12 zł. To duzo czy mało? pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: murowany Re: roboczogodzina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:14
      To jest pojecie stosowane w budownictwie do okreslania pracochlonnosci robot:)
      2 robotnikow pracujacych przez 1 godzine to sa 2 roboczogodziny a znow 1 robotnik pracujacy przez 2 godziny to tez sa 2 roboczogodziny.
      A czy to duzo czy malo? To zalezy:) Te 12 zl ma byc na fakturze czy z raczki do raczki?
      • Gość: Kaśka Re: roboczogodzina IP: *.rev.vline.pl 16.05.05, 19:30
        z rączki do rączki, ale przecież ja nie wiem, ilu tych robotników będzie?
    • Gość: szaramysz Re: roboczogodzina IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.05, 19:36
      Ja osobiście stanowczo odradzam uzgadnianie w ten sposób wynagrodzenia. Na
      mojej budowie ustala się zakres pracy i kwotę za którą zostanie wykonany dany
      etap. Tym sposobem nie muszę kontrolować ekipy.Nie interesuje mnie w tym
      momencie czy pracują 8, czy 10 godzin dziennie. Ich sprawa. Wcześniej skończą,
      wcześniej dostaną pieniądze. Pracując według roboczogodzin można robić w
      nieskończoność, a chyba inwestorowi nie o to chodzi.Życzę udanych negocjacji.
      Pozdrawiam.
      • Gość: murowany Re: roboczogodzina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:59
        Sluszna uwaga. A Kaska sama sobie odpowiedziala na post SzarejMyszy, ze przeciez nie wie ile bedzie tych robotnikow.
    • Gość: ja Re: roboczogodzina IP: 213.77.89.* 17.05.05, 12:22
      Jesli stawaka 12 zl ma byc wstawiona do kosztorysu to jest to sporo, jesli ma
      to byc stawka wg ktorej rozliczasz wykonawce to moze byc. Ale lepiej sie jest
      umowic na okreslona kwote za calosc zadania, bo jak bedzie im placic za
      roboczogodziny to w tym domu nie zamieszkasz Ty a Twoje dzieci ;-)) Wykonawcy
      nie bedzie zalezalo na szybkim skonczeniu budowy skoro kazdy nastepny dzien
      przynosi jemu dochod, a Tobie wydluza czas oczekiwania na wymarzony dom i
      wciaga Cie w znacznie wieksze koszty.Pozdrawiam
      • Gość: Wojtek Re: roboczogodzina IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 27.05.05, 23:40
        Rzeczywiscie roboczogodzina to jest czas wykonywanej pracy przez danego
        pracownika nalezy jednak dodac , ze jest cos takiego jak KNR(Katalog Nakladow
        Rzeczowych)w ktorym sa podane normy czasu wykonywanej danej pracy np.KNR nam
        mowi, ze na wykonanie metra sciany jest ok.0,85 roboczogodzin x 12zl
        roboczogodzina =10,2zl za 1m²muru.W tym momencie nie interesuje cie ilu ludzi
        bedzie to robilo i jak dlugo.Jest to najuczciwsze rozliczanie sie z wykonawca (
        mozna go kupic w ksiegarni technicznej), musi byc ostatnie wydanie poniewaz co
        pare lat jest uaktualniany.Co do roboczogodziny(rg),ktora Ci wykonawca podaje
        nalezy sie zastanowic czy nie jest ona zbyt wysoka ale takze zbyt niska np.5zl
        roboczogodzina x 0,85 rg knr = 4,25zl
        pracujac 10 godzin musialby wykonac minimum 11,76m² muru x 4,25zl=49,98zl to
        jest zbyt malo sam nie wykona tej pracy musi miec pomocnika a wiec jest to
        nierelne moga pozniej wyniknac z tego klopoty.
        12zl rg ? Powodzenia
        • Gość: murowany Re: roboczogodzina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 13:36
          Nalezy zauwazyc, ze KNR momentami jest lekko nierealny, dlatego tez odchodzi sie od tej metody kosztorysowania.
          Ale dla celow orientacyjnych wystarczy - i obojetnie jakie wydanie.
    • Gość: Kaśka Re: roboczogodzina IP: 212.191.129.* 17.05.05, 13:55
      Tak właśnie przeczuwałam, ze chcą mnie trochę skroić. Poczytałam trochę postów
      i rzeczywiści - lepiej umawiać sie na konkretne kwoty za konkretne etapy. Będę
      szukać innego wykonawcy, który uczciwie podejdzie do sprawy. Dzięki. Heja,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka