Dodaj do ulubionych

Pytanie o tynki weneckie OIKOS RAFFAELLO

IP: *.mofnet.gov.pl 25.05.05, 13:46
Dzień dobry !! Niedawno kupiłem używane mieszkanie W jednym z pokoi ściany
ozdobione są tynkami (stiukami?) RAFFAELLO firmy OIKOS Wygląda to bardzo
ładnie ale chciałbym zmienić kolor (obecnie są ciemnoniebieskie przez co pokój
jest "mroczny") Mam pytanie czy konieczne jest zbijanie "starych" tynków czy
istnieje możliwość nałożenia kolejnej warstwy (warstw?) takiego tynku (po
uprzednim zagruntowaniu odp preparatem oczywiście (np. OIKOS Il Primer ??))
Prosze o pomoc - Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • tynkiozdobne.pl Re: Pytanie o tynki weneckie OIKOS RAFFAELLO 25.05.05, 19:59

Przyznam, że o ww firmie nie słyszalem, ale podejrzewam, że skład mieszanki i technika pokrywania jest podobna jak u innych producentów. Jeśli widzisz, że powłoka jest odpowiednio mocna to śmiało nakładaj podkład(zazwyczaj z dodatkiem kwarcu), a następnie kolejne warstwy. Powinieneś bez problemu całkiem pokryć poprzedni kolor. Radziłbym jednak zrobić próbe w mało widocznym miejscu. Pozdrawiam, Piotr.
    • pishor Re: Pytanie o tynki weneckie OIKOS RAFFAELLO 25.05.05, 20:21
      Z tego co wiem można to spokojnie pokryć kolejną warstwą (po wcześniejszym
      odpowiednim zagruntowaniu)Ale specjalistą nie jestem więc nie będę się
      wymądrzał.Przy okazji.Taki mroczny pokój jako sypialnia by byłby całkiem
      całkiem , skontrastowłabym te ściany z jasnym drewnem (np. klon naturalny)I
      efekt murowany.
    • Gość: Andrzej Re: Pytanie o tynki weneckie OIKOS RAFFAELLO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.05, 20:38
      Oczywiście można zmienić kolor stiuku ale jeżeli został on pokryty warstą
      wosku zabezpieczającego to przed położeniem podkładu (primer)należy ściany
      zeszlifować papierem ściernym np 120 i dokładnie odpylić a następnie położyć
      warstwę podkładu. Stiuk Raffaello nakłada się w III warstwach,każdą z nich
      należy nakładać na całą ścianę bez przerywania prac. Nie radzę robić tego
      samemu chcąc uzyskać pożadany efekt, tym bardziej że jest on dość kosztowny.
      • tynkiozdobne.pl Re: Pytanie o tynki weneckie OIKOS RAFFAELLO 25.05.05, 23:56
        Ja uważam, że jeśli ktoś porządnie to zawoskował (2 - 3 razy) to szlifowanie nic tu nie da, jedynie powierzchnia będzie bardziej nośna. Ale to też plus :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka