Dodaj do ulubionych

Garaż czy wiata

01.06.05, 15:13
Wybrałam projekt domu. I mam problemy z decyzją czy dla samochodu wybudować
garaż czy postawić wiatę. Jedno lub drugie będzie "przytulone" do ściany
szczytowej domu. Jeśli wiata to z przybudówką (ok. 8-9m2) na narzędzia,
kosiarkę itp.

Prawdę mówiąc byłam przekonana do wiaty - głównie ze względów finansowych.
Ale moja decyzja spotkała się z ostrą krytyką.
A jakie są Wasze doświadczenia?
Czy jesteście zadowoleni z "domów" dla swoich samochodów?

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: taki sobie Re: Garaż czy wiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:24
      Garaż napewno jest wygodniejszy zwlaszcza ziną
    • Gość: mif Re: Garaż czy wiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 11:07
      Zdecydowanie garaż jest lepszym rozwiązaniem, niż wiata. Jeżeli tylko fundusze
      pozwalają. Można zrobić tak:
      1. Postawić wiatę, konstrukcja nośna z dachem i później wypełnić konstrukcję
      ścianami.
      lub
      2. Wybudować garaż w stanie surowym z dachem, wstawić prowizoryczne drzwi
      (wieżeja) i traktować go, do zakończenia budowy, jako magazyn - pakamerę. Garaż
      powinien być budowany z najtańszych materiałów (np. pustak betonowy) i
      wykańczany w ostatniej kolejności, przy braku funduszy. Jeżeli nie licuje się z
      elewacją domu, nie musi być ocieplany. Warto natomiast, ocieplić ścianę wewnątrz
      garażu, graniczącą z pomieszczeniami mieszkalnymi.
      Pozdrawiam mif
    • Gość: Paweł Re: Garaż czy wiata IP: *.symetric24.net 12.02.14, 12:46
      My z żoną kupiliśmy dom w którym nie było zarówno garażu jak i wiaty, zdecydowaliśmy się na postawienie garażu blaszanego. Jednak po zaznajomieniu się z przepisami, które mówią o tym że na taki budynek potrzebne jest POZWOLENIE, postawiliśmy garaż namiotowy z firmy DAS COMPANY, jest to dużo lepsze rozwiązanie jak wiata, ponieważ samochód zabezpieczony jest z każdej strony. Nie musimy się w zimie martwić że silnik nie odpali, albo, że podczas marznących deszczy trzeba odpowiednio wstać aby auto odskrobać z lodu. Jedyne co pozostaje to odśnieżyć podjazd. Lepsze to niż odśnieżanie całego samochodu! Wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie coraz bardziej popularne w naszym kraju, gdzie na wszystko trzeba zgody URZĘDNIKÓW.
    • mireknos Re: Garaż czy wiata 20.03.14, 11:28
      Kiedyś odpowiedziałbym wiata, lecz dzisiaj zdecydowanie garaż.
    • jarecki_2 Re: Garaż czy wiata 20.03.14, 13:55
      Najtaniej i najszybciej wiata. Wiatę budujesz na zgłoszenie, nie potrzebujesz pozwolenia na budowę. Jak postawisz wiatę i jej poużywasz to zawsze możesz ją obudować i powstanie garaż. Nie musisz mieć przecież murowanego, możesz zrobić ściany drewniane i je ocieplić za jakiś czas.
      • voldek88 Re: Garaż czy wiata 20.03.14, 21:05
        Garaż to nie tylko schronienie samochodu, ale też składowisko. Więc jeśli masz miejsce na przechowywanie mnóstwa rzeczy, które ludzie trzymają w garażu gdzie indziej, to ja bym optował za wiatą.
        • xvpaula Re: Garaż czy wiata 25.03.14, 13:52
          ja również doradzam garaż. Warto zapoznać się z innymi rozwiązaniami niż standardowe garaże blaszane, a mianowicie z namiotem garażowym sprzedawanym przez firmę Das Company. Można w nim przechować zarówno samochód jak również inne potrzebne rzeczy, takie jak opony, narzędzia ogrodnicze itp.
    • marion660 Re: Garaż czy wiata 21.03.14, 15:18
      osobiście to mam garaż i postanowiłem dobudować także wiatę z małym pomieszczeniem na drugi samochód, pomieszczenie jest potrzebne na drobne narzędzia ale z kolei mój znajomy postanowił kupić garaż blaszany na takie cele jak my potrzebujemy i on jest z tego wyboru zadowolony - problem ma rozwiązany na dobre
    • wiesiek744 Re: Garaż czy wiata 12.11.17, 21:32
      Wiaty, produkcja i projektowanie z drewna o najwyższej jakości na zamówienie:
      www.geisser.pl/
    • skyfall001 Re: Garaż czy wiata 13.11.17, 08:57
      Jak dla mnie zdecydowanie lepszym wyborem byłby garaż, ale jeżeli decydują względy finansowe to chyba wybór jest tutaj jednak dosyć prosty
    • klaudiia_33 Re: Garaż czy wiata 13.11.17, 13:57
      Podobny dylemat dotknął moich rodziców, podczas gdy budowali nasz dom. Tata kocha swój samochód i upierał się przy garażu. Mama jednak była temu przeciwna, wolała wiatę ze względów finansowych, jednak wiata nie chroni przed gradem. W końcu oboje doszli do wniosku, że garaż pozwoli na utrzymanie samochodu w dobrym stanie. Poza tym tam też można przechowywać różne narzędzia. Kolejny problem powstał, kiedy okazało się, że to brama ma największe znaczenie podczas takiej budowy, ponieważ jest to inwestycja kosztowna, ale też wieloletnia. Pamiętam, że sąsiad miał bramę segmentową firmy Wingdoor, taką też zamówili moi rodzice i nie żałują swojego wyboru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka